🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Медийна сергия | Да се замогнеш от държавна работа

Имотните декларации на политиците този път привлякоха медийно внимание

След няколко години на отказ Трифонов разкри официалното си имуществото - около 20 млн. лв. и къща за 1.3 млн. лв.
След няколко години на отказ Трифонов разкри официалното си имуществото - около 20 млн. лв. и къща за 1.3 млн. лв.
След няколко години на отказ Трифонов разкри официалното си имуществото - около 20 млн. лв. и къща за 1.3 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова
След няколко години на отказ Трифонов разкри официалното си имуществото - около 20 млн. лв. и къща за 1.3 млн. лв.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Трифонов обяви 20 милиона имане, Габриел и екоминистърът - милионери, бившият шеф на инсинератора в Пловдив спестил над 425 хил. лв. от заплата, а икономическият министър си няма нищичко." Така медии обобщиха имотното състояние на властта насред августовската новинарска суша.

Декларациите за имотите и съдържанието на сметките на висшите държавни служители, които те са длъжни да подадат пред КПКОНПИ, обичайно привличат внимание, но напоследък около тях не се вдигаше много шум. Поне не и такъв, който да засенчи "разкритието" от 2013 г., че политикът бизнесмен Делян Пеевски имал всичко на всичко един стар "Опел" за 1000 лв.

Пеевски от известно време вече е официален милионер с декларирани 3.5 млн. лв., но тази година във фокуса е Слави Трифонов, който досега отказваше да подаде декларация, макар да е длъжен като лидер на партия. Обяснението: "Не искам да дава повод за сеир и да задоволявам жълто любопитство." Вместо това предпочиташе да плаща глоби. Сега явно е размислил. "Слави Трифонов декларира близо 20 млн. лв. и къща за 1.3 млн.", съобщава "Свободна Европа". "24 часа" уточнява, че той има 5.3 млн. евро в банка и 1.1 млн. лв. налични. Също и акции за над 9 млн. лв. в три дружества. Интересен детайл посочва Bird.bg: Макар декларацията да е в раздела за лидери на политически партии, в нея Трифонов не посочва по никакъв начин ИТН, а пише, че е изпълнителен директор на "Седем-осми" АД. "Но може би грешката показва как реално се управлява партията", коментира сайтът.

С годините обществото сякаш свикна, че в политиката има и хора с бизнес и солидно имущество, а едри суми по сметките вече не водят до масово цъкане с език. Все пак прави впечатление, когато някой ги е спестил от заплата. Най-любопитен е случаят с бившия шеф на инсинератора в Пловдив, Дончо Кацарев, спестил над 425 хил. лв. от заплата. "В последните години той бе шеф на общинското търговско дружество, което трябваше да довърши пещта за болнични отпадъци, но това така и не се случи", пише "24 часа". Всъщност солидните спестявания излизат наяве не от неговата (той вече не е длъжен да подава такава), а от имуществената декларация на съпругата му Фиданка Кацарева, която е зам.-кмет на район "Централен".

Внимание привлече и вицепремиерът Мария Габриел, която декларира банкови влогове за над 2 млн. евро. Цялата кариера на Габриел е в администрацията - първо като евродепутат от ГЕРБ, а след това близо шест години и като еврокомисар. Съпругът й, Франсоа Мишел Габриел, пък бе икономически съветник на председателя на ЕНП Жозеф Дол.

Така безспорно от чиновническа работа се става милионер. А в Брюксел - и в евро.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beky avatar :-|
    1999
    • - 2
    • + 1

    Слави ли се е замогнал от държавна работа?!
    Бивш зам.на БНБ бил надиплил 1,8 млн от заплати, пък вечният гуверньор карал мазерати за половин млн.

    Нередност?
Нов коментар