И като заваляха конспирации...

Атентатът срещу главния прокурор е извършен или от руската държава, или от американската, твърдят политици... сериозно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Взривът срещу колата на главния прокурор в почивния 1 май естествено се превърна в медийно събитие. Между мненията на експерти, криминални специалисти и бивши шефове на служби и изявленията на шефа на следствието Борислав Сарафов и неговия заместник Ясен Тодоров по БНТ, които предположиха, че ако не е бил брониран автомобилът на Гешев, ВСС е трябвало да избира нов главен прокурор, имаше и разумни въпроси.

"Има някои несъответствия, които са смущаващи за мен. Нивото на престъпността в България в последните години не предполага извършване на атентат срещу главния прокурор. От доста време не е извършвано някакво впечатляващо и тежко престъпление. Най-тежките престъпления са битови убийства. Освен това, когато прокуратурата направи преди време пресконференцията, на която обясняваше за заплахите, ставаше въпрос за това, че олигарси и престъпници събирали пари да се плаща на лобисти, които да очернят главния прокурор. За мен е неясно защо трябва да изсипеш огромна сума пари на лобисти, когато се готвиш да убиеш някого", коментира в предаването "Преди всички" на БНР бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Като се изключат сериозните разсъждения, в социалните мрежи и по телевизионните студиа започнаха да се лансират все по-абсурдни и смешни версии, свързани със световния заговор срещу българската прокуратура. Тон даде директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който заключи: "В България отдавна не е имало атентат с взривно устройство, може и чужденци да са създателите му."

"Твърде склонни сме да се фокусираме върху политическите приятели и врагове на главния прокурор", каза социалният антрополог Харалан Александров в студиото на "Нова телевизия". "Сериозните му врагове са съвсем различни - доста по-опасни и неприятни хора от тези, които искат да му ограничат правомощията. На първо място това е организираната престъпност, различните мафиотски групи. Второто, което ми хрумва, е руската държава, след като той отправи закана, че ще арестува Путин. Имперските персони не обичат такива неща", коментира близкият до ГЕРБ социален антрополог Александров.

На другата крайност е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Докато Кенет Мъртън беше посланик на САЩ в Хаити, там беше убит президентът на Хаити. Кенет Мъртън е посланик на САЩ в България едва от няколко седмици и вече има опит за убийство на главния прокурор. Човекът определено е професионалист и не си губи времето", написа в профила си в социалните мрежи лидерът на "Възраждане".

Недоверието в прокуратурата и бомбастичните и непотвърдени версии за заговор срещу съдебната система от страна на криминални лица, "олигарси" и журналисти даде тон на поредица от шеги и в социалните мрежи, особено след като излязоха снимки от местопрестъплението. "Кратерите на Фандъкова са по-големи от кратера от атентата срещу Гешев", написа читател в коментар на форума на "Дневник.бг".

"Бирените бутилки, наречени маркери, и момата в носия на мястото на атентата ме изпълват с въпроси", написа в профила си във фейсбук журналистката Капка Тодорова.

Сайтът nenovinite.com излезе със "статия" под заглавието "БФС глоби мафията с 10 000 лева за нерегламентирано хвърляне на пиратка по пътя Самоков - Ковачевци", а в нея написа: "Организираната престъпност е застрашена от лишаване с едно домакинство при повторно провинение. БФС се съобразява с изискванията на FIFA, FAFA и FUFA и взима изключително насериозно такива инциденти" - гласи докладът на комисията, докато мафията обмисля варианти да посреща гости в Белград, Дубай, край Варна или в дом №5 на резиденция Бояна...По данни на делегатите е взривена бомбичка от типа "пиратка" по пътя между Самоков и Ковачевци, където главният прокурор Иван Гешев е отивал да прибере зимните си гуми след сезонната им смяна.

"Беше 1 май, а се усещаше като 1 април", написа друг в социалната мрежа.

Все още няма коментари
Нов коментар