В името на... името

Политически интриги разкъсват Македония преди срещата на НАТО

<br />
Отказът от името ще бъде приет като предателство
<br />
Отказът от името ще бъде приет като предателство
<br /> Отказът от името ще бъде приет като предателство    ©  Reuters
<br /> Отказът от името ще бъде приет като предателство    ©  Reuters

рай Вардар тези дни ври и кипи от емоции - наближаващата среща на НАТО и растящите притеснения, че страната може би няма да получи покана за членство, подпалиха истински политически пожар в Скопие.

Притиснати от заканата на Гърция да наложи вето на приемането на Македония в алианса, местните политици се поддадоха на страстите. По добре познатия балкански сценарий, вместо да потърсят начин страната да се качи на атлантическия влак, макар и в последния момент, партиите се хвърлиха във взаимни обвинения у кого е вината. Под въпрос се оказа и оцеляването на коалиционния кабинет, воден от Никола Груевски. В края на миналата седмица изглеждаше, че политиците са постигнали съгласие правителството да бъде оставено да работи на спокойствие поне до срещата на НАТО в Букурещ, която ще се проведе в началото на април. Два дни по-късно обаче единият от партньорите в кабинета, албанската партия ДПА, заяви, че смята да се оттегли от кабинета и постави като условие за оставането си шест искания за повече права на албанците в страната, между които по-големи квоти за малцинството в администрацията, поставяне на албанското знаме заедно с македонското на сградите на местните власти, както и реабилитиране на бойците от Армията за народно освобождение. Вицепремиерът Имер Алиу дори се закани, че ДПА повече няма да участва в нищо, оглавявано от Груевски. Под натиска на някои западни сили лидерът на ДПА Мендух Тачи обяви, че това е само политическа декларация и партията му няма да напуска кабинета. Министрите на ДПА обаче не участваха в заседанието на кабинета, което съвсем обърка всички. От управляващата ВМРО-ДПМН обвиниха албанците, че искат да попречат на атлантическата интеграция на Македония и дори да разцепят държавата в този критичен за нея момент. Някои македонски медии пък веднага видяха в настъпилата криза дългата ръка на Прищина и някакви териториални аспирации от страна на управляващите в Косово.

"Нищо няма да се случи до срещата на НАТО, правителството няма да падне, защото има договорка между партиите поне до началото на април кабинетът да остане на власт. От това какво ще се случи в Букурещ ще зависи по-нататъшната съдба на правителството", коментира за "Капитал" Владимир Мисев от македонския "Институт за демокрация". Според него събитията от последните дни са плод на страховете на партиите от евентуалната загуба на популярност в случай на негативно за Македония развитие на срещата в Букурещ. "Никой не иска да е от лагера на губещите, ако няма покана за членство в НАТО". Пак според него шестте искания на ДПА са "несериозни", тъй като датират още от подписването на Охридското споразумение, а времето преди срещата на НАТО съвсем не е най-подходящият момент за тяхното разглеждане.

След като в последните дни стана ясно и поредното предложението на посредника в спора за името между Гърция и Македония Матю Нимиц, което трябваше да донесе някакъв компромис, отново излязоха наяве различията между премиера Груевски и президента Бранко Цървенковски. Според македонските медии партията на Цървенковски СДСМ предпочита по-скоро да бъде направена отстъпка около името, отколкото страната да изгуби шансовете си за членство в НАТО. Подобна позиция обаче едва ли ще е особено популярна в Македония, където настроенията са по-скоро в обратната посока. Предложените от Нимиц варианти: Горна Македония, Нова Македония или Република Македония - Скопие, не зарадваха никого край Вардар. Притесненията са, че с формулирано по този начин име на практика ще бъде съборена основата, на която се гради съвременната национална идентичност, а именно връзката с античните македонци.

Повечето анализатори са на мнение, че евентуално отпадане на Македония от процеса на разширяване на НАТО ще доведе до дълбока политическа и икономическа криза в страната, която може да има негативни ефекти за целия регион. "Това е апокалиптичният сценарий. Не искам да коментирам какво може да се случи", споделя Мисев и твърди, че интеграцията на Македония в НАТО и в ЕС няма алтернатива.

Компромисът за името обаче изглежда все още непостижим, а как ще се завърти колелото на съдбата ще стане ясно в началото на април.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Елица

    Македония в НАТО - друга алтернатива няма и не трябва да се допуска!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Антики

    Маледония в антиквар. Антична Република.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-?
    boby1945

    Е те това правят глупостите в политиката! Траят много дълго и се плащат много скъпо! Кризата във Вардарска Македония започна на 17 юли 1913 и още не й се види края!
    Ще им купя една риза и ще им стана кръстник на сънародниците по Вардара! Квадратни са им главите и в прекия и в преносният смисъл, ава такива са си що да ги правиш?
    Да се надяваме до 13 07 2013 работата да се забрави!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    историк

    Тия имат връзка с античните македонци точно колкото с инките в Перу. Стига глупости и фалшификации на история. Да си върнат естественото име - Югозападна България.
    Охрид си е стар български град.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-@
    Дони

    България да наложи вето за ЕС заради кражбата на нашата история в "Македония" и заради обидите спрямо нас в техните учебници!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ако искат да се наричат и марсиянци, но да се спре тази гадна пропаганда за България!

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-?
    boby1945

    Дони, глаушевите макета ще влязат в ЕС в състава на Албания, щото са им големи кратуните, ама кухи!! Така че няма да има нужда от нашето вето!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    fhgd

    Гоце и станишев къде спат. Защо не поставят ултимаотом на македонците за езика, който е български диалект, а те го наричат македонски, както и за българското население, принудено в Македония да се наричат македонци. Гоце, Станишев и Калфин трябва да вземат пример от Гърция и да не бъдта такива национални предатели, сърбомани и дупедавци.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    българин от 1327 години

    Може и да съм лаик,Но,защо не постъпим като Гърция!Още по-вече че нагло ни окрадоха историята(политиците и историците им)нагло го повтарят и НАЛУДНИЧАВО СЕ НАПЪВАТ ДА СИ ВЯРВАТ!!! По-добре вън от НАТО,ще ги почнат албанците и....ПОДЯЛБА между ГЪРЦИЯ,БЪЛГАРИЯ и АЛБАНИЯ!!!Нека най-после и ние да си върнем нещо от 1327 години история-само дране!!!Все се правим на по-големи католици от папата!Югославия я няма-НАШЕТО парче Македония-ОБРАТНО!!!!!
    Ама кой-Клфин ли,Гоцето ли(язък че е историк),Дон Педро ли????!!!

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    HEHAM

    Сега е времето Русия да признае пред света как се роди македонския език през 1945 година Гърци и сърби да си признаят насилствата над българите след Първата световна война и новата им държава да се нарече Българска Македония!!!!

    Нередност?
Нов коментар