Вице с библия и пушка

Джон Макейн заложи всичко на една карта - Сара Пейлин. Това ще е или голям успех, или голяма грешка

Ураганът "Пейлин" или ще потопи Джон Макейн, или ще го изстреля към Белия дом
Ураганът "Пейлин" или ще потопи Джон Макейн, или ще го изстреля към Белия дом
Ураганът "Пейлин" или ще потопи Джон Макейн, или ще го изстреля към Белия дом    ©  Reuters
Ураганът "Пейлин" или ще потопи Джон Макейн, или ще го изстреля към Белия дом    ©  Reuters

Сара Пейлин идва от Аляска. За това място казват, че там мечтите бързо стават реалност. Хората ca вярвaли и продължават да вярват, че под дебелия лед ще намерят щастието си като златотърсачи, работници по нефтените платформи или риболовци. За самата Пейлин aмериканската мечта може дa се изпълни през ноември. Тогава ще стане ясно и на какво е ударил Джон Макейн в Аляска - на златна жила или на камък.

Има поне няколко тези, които да обяснят медийния ураган Сара Пейлин, залял наравно с истинския ураган "Густав" Америка през изминалата седмица. Това, което тя носи на кандидатурата за президент на републиканеца Джон Макейн, е автентичност, с всички добри и лоши последици от това. Пейлин вярва в неограниченото право на притежание на оръжие, защото щом излезеш от пределите на броящите ce на пръстите на ръката градове на Аляска, пушката наистина е необходимост. А че това право не означава същото нещо в Бронкс и Западен Балтимор - досега просто не й се е налагало да види проблема от тази страна.

Подкрепата й за преподаването на креационизма (схващането за божествения произход на живота и вселената) наравно с теорията на Дарвин в часовете по биология е по-скоро на дълбоко религиозна майка, отколкото на държавник. Позицията й срещу правото на аборт е на жена, родила пет деца, чиято последна рискова бременност според лекари е трябвало да бъде прекъсната заради бебето със синдрома на Даун. Щом тя може да понесе това тежко бреме, според светогледа на Пейлин, всеки трябва да може - без значение дали е жертва на изнасилване, дали става дума за кръвосмешение или опасност за живота на майката. Реално политически неприложима позиция (Джордж У. Буш назначаваше кой от кой по-консервативен съдия във Върховния съд, без да може да промени законодателството, освен това по време на управлението му числото на прекъснатите бременности даже се е увеличило), но поне морално защитена със собствения пример.

Дори губернаторът на Аляска да си няма идея от международното положение, международното положение вече се е настанило на нейния голям американски диван, защото 19-годишният й син отива на мисия в Ирак. Ако някога й се наложи да бъде главнокомандващ на най-силната армия в света, поне ще знае каква е човешката цена на действията й. Което естествено не е залог за мъдри решения.

Сара Пейлин е автентична и това вълнува, интересува и привлича тълпата. Или както я определи New Republic: "Tя е невероятно талантлив популист в година, невероятно податлива на популизъм." Който е гледал речта й пред конгреса на републиканците в Сейнт Пол миналата седмица не може да не се съгласи с това определение.

Ако кандидатурата на Пейлин помогне на сенатора от Аризона да спечели изборите за Белия дом, то ще е защото американците са припознали част от себе си в нея (което все пак е трудно при Макейн с неговите седем къщи). Тя е Мис Нормалност, съседката от предградията, където живее американската средна класа. Омъжила се за любовта си от гимназията чак след колежа, защото не са имали пари за сватба, завършила световнонeизвестния Университет на Айдахо, cъc семеен риболовен бизнес, запъва се, когато изговаря името на президента на Иран Ахмадинеджад. Различни коментатори писаха, че благодарение на губернатора на Аляска

Политиката е станала сапунен сериал

като "Отчаяни съпруги", само дето Сара Пейлин е по-секси от червенокосата Бри ван де Камп.

Както на Бри в сериала, така и на Сара Пейлин съвсем реално й се налага да се справи с бременността на 17-годишната й дъщеря Бристъл. Семейна драма, изживяванa oт хиляди американски семейства (около един милион тийнейджърки забременяват всяка година и 13% от родените деца в САЩ са от майки под 20 години - най-високият процент сред развитите държави), пример за това, че можеш да възпитаваш децата си на въздържание и отговорност, но те все пак да направят грешния избор. И най-гениалният политически стратег не би могъл да измисли толкова реалистичен дебат зa състоянието на американското общество с неговите епични културни битки между либерали и религиозни фанатици, между феминистки и традиционалисти и всичкото това забъркано в умопомрачителен медиен цирк. А решението 18-годишният бъдещ баща на детето на Бристъл също да бъде представен на публиката може да спечели на Пейлин уважението на либералните майки иначе нехаресващи социалния й консерватизъм.

"Аз говоря от 35 години за жените в политиката и никoй не искаше да слуша, сега изведнъж всички се интересуват", емоционално казва проф. Рут Мендъл, директор на престижния политически институт "Игълтън" и основател на Центъра за aмерикански жени и политика, когато "Капитал" я потърси за коментар. Поканена като наблюдател на републиканския конгрес, между две разгорещени дискусии проф. Мендъл възкликва, че за нея е направо невероятно колко въодушевени са републиканците заради жена кандидат. "Част от социaлно консервативните са в такава еуфория и защото най-после големите въпроси, които ги интересуват, се дискутират толкова широко и публично", обяснява настроението в Сейнт Пол политологът. Човек само може да се чуди каква е тази ситуация, в която и феминистки, и социално консервативни са едновременно доволни.

Сара Пейлин донесе на Макейн и това, за което той отчаяно се бореше от началото на годината - медийно и обществено внимание. "Не само бременността на дъщеря й, без значение дали Макейн е знаел преди това или не, цялата кандидатура на Пайлин е много рискована. Тя или ще е голям успех, или голяма грешка. Няма среден път. Дори едно нещо да не проработи с избирателите, кандидатурата на Макейн ще понесе огромна загуба", смята проф. Рут Мендъл. Но допълва, че шансът на Пейлин е, че хората не я познават и всичко зависи от това как тя ще се представи оттук нататък. Засега тя определено надскача ниските очаквания към нея.

Джон Макейн е като златотърсачите авантюристи в Аляска, залагащ

Всичко на една карта

Крайната ситуация да се бори за Белия дом във време, когато един друг рекордно непопулярен републиканец го обитава, а самият той (Макейн) не е любимият реформатор на партията си, изисква крайни решения. Сара Пейлин е едно такова - идеите й екзалтират редовите консервативни, личната й история е привлекателна зa американската средна класа и жените. А при един толкова близък резултат между Барак Обама и Джон Макейн това има значение.

И все пак дали ураганът "Пейлин" няма да отблъсне онези независими избиратели, поддържали Макейн точно защото не е типичен републиканец, особено заради крайно консервативните й възгледи и предложението й да се добива нефт в Арктическия национален резерват в Аляска, несподеляно от сенатора? "Нещата са по-прости - Сара Пейлин се присъединява към кандидатурата на Джон Макейн. И политиката ще е тази от платформата на Джон Макейн, а не тази на Пейлин, защото тя де факто няма такава", лаконична е проф. Мeндъл.

В нормална ситуация наистина никой не би поставял под съмнение водещата роля на кандидата за президент, нo все пак напредналата възраст и здравето на сенатора повдигат реалната възможност Пейлин наистина да управлява.

За Аляска казват, че мечтите бързо стават реалност, но и че още по-бързо могат да се превърнат в кошмари. Всичко зависи от това как самият човек се справя с предизвикателствoтo да сбъдне мечтата, била тя неочаквана златна жилка или изненадващa вицепрезидентска кандидатура.

169 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Anton K

    Значи в Бронкс е по добре да нямаш оръжие, така ли???? Смисълът на оръжието в САЩ е да се защитаваш от престъпници (включително правителствени издевателства), а не да гърмиш бели мечки из Аляска.

    Оръжието е коз в ръката на едно население срещу прекомерно правителство, което притежава огромна власт. За това в Русия, Китай и Иран оръжията са ЗАБРАНЕНИ, и само правителствените хунти имат право да ги носят и използват.

    Статията е отлична ако искате да разберете какво е мнението на Ваня Ефтимова от Южна Каролина.
    Ако това не ви интересува, четенето й е пълна загуба на време. Библии, аборти, пушки - смесица от полуистини и (полу)лични мнения,

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    инж. Ганев

    За българската публика е възможно да е забавно това "с библия и пушка" , но със сигурен че във квадратните щати и Аляска във Уолмарт има такова намаление: купуваш пушка и получаваш бонус библия и никой не се учудва а го намират за много удобно. Тия работи пушка и библия са неразделни в американското общество.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    l

    Антон К, когато е била писана американската конституция, личното оръжие може и да е било коз срещу "прекомерно правителство", но откакто правителството може да притежава картечници, танкове и бойни самолети, а отделните граждани не, просто е смешно да се говори че с пистолет или пушка можеш да се бориш срещу лошото правителство. Вземи влез в час с настоящето :)

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Anton K

    @3: Правителството ВИНАГИ е притежавало по големи оръжия. Не виждам логиката. Благодаря за съвета.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-P
    vanya eftimova

    Антоне, каквото и да си решил, аз не съм против правото на оръжие. Аз съм като Джон Макейн - знам как да изпозвам доста ефективно, но не държа такова в къщи. В един идеален свят никой не би имал нужда от пушка, но ние не живеем в такъв. Поправката към американската конституция дава право на всеки гражданин да носи оръжие, точка. Нека оставим този глобален дебат настрани.

    Проблемът е в неограниченото право на оръжие, което поддържа Сара Пейлин и което смея да твърдя, е малко странно дори за някои републиканци. Или поне за десните-център. Пистолетът ти е нужен за самозащита в Бронкс, но нещо не разбирам защо не трябва да има ограничения върху автоматичните оръжия. Те очевидно служат за повече от един-два куршума (т.е. не за самозащита).

    Или за самозащита в редкия случай, че те е подгонила бяла мечка... Но това както се сещаш не е толкова често в Бронкс, Южна Каролина и Таксас.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Anton K

    Неограниченото право на оръжие се отнася до всички населени места, а не дали оръжието е автоматично, полуавтоматично и пр. Картечниците винаги ще са недостапни до мен и теб, и Пейлин никога не е претендирала за обратното.

    На мен ми е напълно ясен твоя коментар # 5 и съм съгласен с него, но той противоречи със статията, тъй като от нея (статията) аз разбирам, че ти си против оръжия в населените места (Бронкс, Южна Каролина, Тексас, Белмекен, и пр).

    Аз живея в голям град и притежавам едрокалибрено оръжие (не е картечница). Жена ми знае как да стреля и това ме успокоява когато съм в другата част на страната по работа. А дали това наистина предпазва от престъпност е друг въпрос.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    реми

    Обама печели при всички положения ..... какво се вайкате

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Miro Hero

    Този коментар с ядреното куфарче на Палин в лявата ръка и Библията в дясната и нейният взор устремен в небето да види знак от Бог дали е угодно Нему да пусне две ракетки към руснаците и/или иранците, че да поемат по демократичният път - това ще го сънувам довечера като кошмар.

    Нередност?
Нов коментар