Сиртаки в кратера на вулкана

Икономически проблеми, скандали и насилие водят Гърция към нова вълна на социални протести и извънредни избори

Пожарът на гръцкото недоволство може да пламне с разрушителна сила
Пожарът на гръцкото недоволство може да пламне с разрушителна сила
Пожарът на гръцкото недоволство може да пламне с разрушителна сила    ©  Reuters
Пожарът на гръцкото недоволство може да пламне с разрушителна сила    ©  Reuters

Хората, които посещават чужда страна, обикновено се интересуват от прогнозата за времето. В Гърция е важно да проверите дали някой не планира да стачкува или да протестира.

Така напоследък се шегуват помежду си желаещите да видят Акропола чуждестранни туристи, но предпазливостта съвсем не е излишна. Блокирани от трактори пътища, младежи с качулки и дървени прътове по улицата, затворени заради стачка летища или музеи - това са типичните картини от Гърция през последните месеци. Всичко това е гарнирано с почти ежедневно взривяване на банкови офиси, палеж на коли по паркингите и залагане на бомби в най-посещаваните църкви в Солун, Атина и Пирея. Атаките на анархистите, които бяха в основата и на големите протести през миналия декември, така и не затихнаха. Някои от тях всъщност са направо куриозни - в началото на април група младежи с качулки нахлуха в супермаркет в атинския квартал "Неа Филаделфия", напълниха колички със стоки и като едни истински "робинхудовци" ги раздадоха на хората от близкия открит базар. След себе си групата остави листовки с надпис "ще раздадем богатството ви".

Истината е, че социалните протести и крайните ексцесии отдавна са "запазена марка" за Гърция, но страната ври като вулкан, а на фона на настъпващата икономическа криза притесненията, че той може да изригне, стават все по-силни. И ако доскоро кризата беше по-скоро психологическо усещане, то от тази седмица рецесията е съвсем реален гост в домовете под Олимп. В навечерието на най-важния за гърците празник - Великден, управителят на централната банка Георгиос Провопулос официално призна онова, което правителството доскоро разпалено отричаше - икономиката на страната не само няма да отбележи ръст тази година, но най-вероятно ще се свие. Броят на хората, останали без работа, пък вероятно ще надхвърли 9% тази година. Или както образно обобщи всекидневникът "Логос", гърците ги очаква "пост за още четири години напред".

Сбъднати лоши предчувствия

За мнозина гърци кризата стана съвсем осезаема част от всекидневието далеч преди да е дошла официално. Към края на март 12 на всеки сто души не бяха в състояние да направят дори минимална вноска по кредитната си карта, а икономистите отбелязаха и нова тенденция в потребителските навици - до използване на кредитни карти хората вече прибягват само когато е крайно наложително. Притеснени от надвисналите облаци, гърците започнаха да отлагат бизнес плановете си и икономическата активност силно се сви. Започнаха и фалити на по-малките предприемачи. "Наскоро се наложи да затворя фирмата си, трябваше да уволня двамата си служители, а аз самата също да започна да си търся работа", разказва пред "Капитал" 35-годишната Рита Кокини, графичен дизайнер от Атина. Тя обаче имала късмет сравнително бързо да си намери нова работа. "Вече съм добре, пък и се отървах от стреса, който ми носеше управлението на собствения ми бизнес." Други обаче нямат същия късмет. Според Провопулос около 38 000 души ще загубят работата си заради очакваната рецесия. По-песимистичните прогнози сочат, че този брой може да достигне и 50 000. "Повече от самата криза ме притеснява агресивният начин, по който хората от бизнеса я посрещнаха. Дори компаниите, които работят на печалба, започнаха да съкращават служители", споделя Янис Бубилис. Той самият също е изгубил работата си наскоро, но има достатъчно спестени средства, за да не се притеснява за двете си деца. "Аз съм един от щастливците, които могат да си позволят да стоят без работа известно време, но какво ще стане с хилядите други хора, които изцяло зависят от месечната си заплата", чуди се той. За младите хора като студентката Николия Апостолу пък нещата са повече от ясни. "В Гърция вече е доста трудно да се живее. Смятам да замина в чужбина поне за известно време. Спечелих стипендия "Фулбрайт" и заминавам да уча в САЩ през август", обяснява тя.

Когато бедата не идва сама

В тежко положение се оказаха не само обикновените гърци, но и цялата държава поради високата публична задлъжнялост (20 479 евро на глава от населението). Анализаторите предупредиха, че тази година има реална опасност държавният дълг да надхвърли по стойност брутния вътрешен продукт на страната. Основната част от този дълг е натрупана заради отлаганите с години реформи на пенсионната и здравната система. Европейската комисия пък започна наказателна процедура срещу Гърция, след като бюджетният дефицит на страната за трета поредна година надхвърли максималния допустим размер за еврозоната от 3% от БВП. Така правителството на Костас Караманлис е принудено да съкращава драстично разходите през следващите две години. Според еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния само през тази година това намаление трябва да е поне 20%. За Караманлис това ще е трудно постижимо, тъй като ще има голяма социална цена, а гърците не са съгласни да я платят. "Всичко ще е за сметка на най-слабите, хората с ниски доходи и бедните", смята Николас Косматопулос, докторант по социална антропология в университета в Атина. "Очаквам вълненията да продължат, а социалната конфронтация да се изостри още повече", споделя той.

В задушаващата прегръдка на дълговете за гърците дойде и още една неприятна новина - кризата вече засегна и основния сектор в страната - туризма. От асоциацията на хотелиерите съобщиха, че тази година резервациите за летния сезон са с 25 до 30% по-ниски в сравнение с миналата. Спадът беше очакван, тъй като кризата удари сериозно страни като Германия и Великобритания, откъдето идват най-много туристи в Гърция. Заради безредиците през декември и последвалите стачки хотелите в Атина регистрираха сериозен спад на посетители през зимния сезон. Великденските празници тази година ще преминат в доста минорно настроение по най-горещите туристически точки - островите Крит, Родос и Корфу. "Много от хотелите ще останат затворени през април и май и ще се надяват да излязат на нула през пиковия сезон", каза пред в. Financial Times Никос Ангелопулос от местната асоциация на хотелиерите. Поне 50 000 работни места в сектора пък са директно заплашени. Колко лошо може да бъде лошото ще стане ясно най-рано през септември, когато сезонът е на приключване, твърдят експертите.

Гореща есен

Септември може да се окаже важен месец и в политиката. Особено ако разтърсваният от корупционни скандали кабинет на Караманлис не оцелее и се стигне до предсрочни избори. Подобен сценарий съвсем не е невъзможен, а по всичко личи, че във властта вероятно вече се подготвят за него. Тази седмица от управляващата партия "Нова демокрация" поискаха уличеният в корупция бивш министър за Егейско море Аристидис Павлидис да подаде оставка като депутат. Управляващите са притеснени, че ако срещу Павлидис бъдат повдигнати официално обвинения, партията ще изгуби мнозинството си в 300-членния парламент, където сега има 151 депутати. Ако това стане, много вероятно е в Гърция през юни едновременно с евроизборите да се проведат и парламентарни избори. След тях преговорите за съставяне на правителство може да се проточат до есента и в разгара на икономическата криза Гърция да се окаже без стабилно управление. А недоволството на хората, изправени пред невъзможността да плащат дълговете си и все по-мизерния жизнен стандарт, е много вероятно да се излее в нова вълна на насилие по улиците, коментират анализаторите. Изцяло във великденската стилистика всекидневникът "Вима" описа ситуацията: "Страстна седмица без очакване за Възкресение."

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Petro
    • - 13
    • + 4

    Макър че са по-добре от нас гърците си търсят още по-добър живот
    Те не се крият в миши дупки
    Те не се спасяват по еденично
    КАТО НАС
    www.rox-invest.org

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-?
    Siol En
    • - 3
    • + 5

    Интересно, ако помощите от Европейския Съюз за Гърция спрат, кой ще потъне по-бързо ? Гърция или България ?
    За това с чупенето и паленето са си необходимо присъщи разходи на демокрацията ;)

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    боби
    • - 2
    • + 8

    Гърция е страната,която е получила най-много помощи от ЕС на глава от населението.Ако не е ЕС Гърция ще изпадне в много голяма криза.Преди години един приятел ,който работеше там ми каза,че от ЕС имало програма за подпомагане на бивши затворници в Гърция и всеки месец им изплащали определена сума.А при започване на бизнес им покривали 70 на сто от разходите.Ясно е че гърците използват ЕС като дойна крава,но във времена на криза започват и проблемите.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Също
    • - 6
    • + 1

    Съдбата ни е еднаква,това е балкански синдром.Двете партии ПАСОК и Нова демокрация си разменят топката.Нищо няма да се промени и при тях и при нас .Защо нищо не сте написали за Сименс?Ами за Ку-Ку-Е?

    Нередност?
  • 5
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 1
    • + 9

    Рано или късно ще дойде момента за плащане на сметките. Гърците си позволяват да претендират за ниво на живот много по-високо от това което съответства на нивото на производителността им.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Лакей
    • - 2
    • + 4

    На гърците най-големият източник на приход отдавна не е ЕС, а кредиторите. Направо не знам кой им е давал толкова кредити, че да натрупат 300 милиарда евро държавен дълг. И дали изобщо се е надявал, че ще си ги получи обратно.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    КОКАЛИС СОКРАТИС
    • - 4

    ЕДНИ ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ГОЛЕМИТЕ КРЕДИТОРИ ВШВЕЙЦАРИЯ СА ГРЬЦКИТЕ МИЛИАЛДЕРИ И КОРАБО-СОБСТВЕНИЦИ АКО СИ ВЬРНАТ ОБРАТНО КАПИТАЛА МОГАТ ДОСТА РАБОТНИ МЕСТА ДА СЬЗДАДАТ

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Лакей
    • + 6

    Ма те затова са в Швейцария бе, човек! Да се върнат в Гърция, за да ги хванат да плащат с данъците си 300 милиарда евро държавен дълг ли?

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    n
    • - 8

    пак виждам,че умове,случайно останали в кочината пишат разни интересни неща и какво общо имат Бг и Гърция,едните умират от глад,а другите не знаят къде и как да си изхарчат парите,а тези които дори и на снимка не са виждали Гърция,да пишат за кочинката,повече знания имат за там,те и за това са и там,а не в Гърция например!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    тото
    • + 2

    Да ,безспорно гърците са шампиони по ползването на еврофондове! Но преди това са и шампиони по правенето на програми за техното усвояване....В това отношение, нашата орда държавни чиновници е много слабичка???

    Нередност?
Нов коментар