🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Живот, изпълнен със страх

Във или извън еврозоната, Гърция има мрачно бъдеще

Кризата на живо: Атина, 15 февруари, жена заплашва да скочи от прозореца на офиса си, след като разбира, че заплатата й е орязана, а съпругът й е заплашен от уволнение<br><br>
Кризата на живо: Атина, 15 февруари, жена заплашва да скочи от прозореца на офиса си, след като разбира, че заплатата й е орязана, а съпругът й е заплашен от уволнение<br><br>
Кризата на живо: Атина, 15 февруари, жена заплашва да скочи от прозореца на офиса си, след като разбира, че заплатата й е орязана, а съпругът й е заплашен от уволнение<br><br>    ©  reuters
Кризата на живо: Атина, 15 февруари, жена заплашва да скочи от прозореца на офиса си, след като разбира, че заплатата й е орязана, а съпругът й е заплашен от уволнение<br><br>    ©  reuters

"Това, което европейският елит не разбира, е колко близо е днес Гърция до държавен провал", обяснява президентът на търговската камара в Атина Костадинос Михалос. Той все още е твърдо убеден, че неговата страна е само върхът на айсберга на дълговата криза в Европа.

Михалос посочва, че гръцката банкова система е доста консервативна по европейските стандарти. А гръцкият дълг, макар и голям, не е толкова над нормата в сравнение с останалите страни на ЕС. Според президента на търговската камара истинският проблем са неконтролираните пазарни сили, които днес управляват света, и Гърция е избрана за жертвено агне. "Знаят ли хората, че Deutsche Bank в момента оперира на база 44:1? Тя действа със заемни средства, които са 44 пъти повече от нейния капитал. Кой, за бога, би уверил всеки, който има поне основни икономически знания, че съществува сценарий за оцеляване с толкова висок риск? Средното съотношение зает към собствен капитал на европейските банки е 33:1. В САЩ през 2008 г. по времето на кризата с Lehman Brothers то беше 24:1. А днес е паднало до 12:1. В тази ситуация не мисля, че съществува дългосрочен сценарий за оцеляване за еврозоната. С този пример искам да покажа, че Гърция никога не е била проблем на европейско ниво. Имаме един израз: сами си извадихме очите, докато се надпреварвахме да изтъквахме негативните си страни в чужбина. Ние сме слабото звено в тази дълга верига от събития."

Подобни мнения се чуват все по-често през последните няколко месеца в Гърция. Дори още по-лошо – не само защитниците на истинската икономика срещу "казино капитализма", но и националистите също намериха ниша да изразяват антиевропейските си призиви, подхранвани от строгите икономии, наложени върху страната от ЕС и МВФ. Дори спокойният и улегнал президент Каролос Папуляс избухна срещу германския финансов министър Волфганг Шойбле, че се подиграва с усилията на страната му да избегне фалита и да остане в еврозоната. 

Поредните мерки, които Атина прие, за да получи втори спасителен пакет от 130 млрд. евро от МВФ и ЕС, включват съкращаване на 150 000 работни места в обществения сектор, ново орязване на пенсиите, намаляване с 20% на минималната заплата, както и с 35% на заплатите на младежите под 26-годишна възраст. И докато размяната на остри реплики по оста Атина - Берлин се разгорещява, аргументите за излизане на страната от еврото печелят все повече привърженици. И все пак "изваждането на Гърция от еврозоната и ЕС изглежда като невъобразим сценарий дори днес", пише Ставрос Лигерос, известен политически анализатор, чиято последна книга за кризата досега се е разпродала в хиляден тираж.

Според Лигерос хората вече са наясно, че миксът от десетилетия клиентелизъм и корумпирана политическа система е създал държавата, която се срива пред очите им. "Но идва моментът, когато всеки трябва да претегли ползите и негативите от избора си. И може да се окаже, че жертването на суверенитета, което изисква Брюксел, надминава всички ползи, които ни носи еврозоната."

И въпреки че бедността е широкоразпростанена

Липсата на достойнство

наранява гърците повече от липсата на пари. Скорошен доклад на Eurostat констатира, че 28.7% от населението, или над 3 млн. души, живеят на прага на бедността и социалното изключване.

Йоргос Баркурис е бездомник от миналия ноември. Той е бил на трудов договор през 2001 г., след което е работил на свободна практика до 2008 г. Но кризата удря тежко сектора, в който той работи - радиопродуцентство и информационни технологии. Става невъзможно дори да си плаща наема. "Прекарах две години в апартамента на приятел, но от миналата пролет стана ясно, че ще заживея навън", разказва той. "Мислиш си, че си безполезен и съзнанието ти е объркано. И започваш да се надяваш, че ще умреш в съня си, но на следващия ден отново се будиш." Баркурис е късметлия и успява да влезе в програмата на неправителствената организация Klimaka, която предлага подслон за бездомници в замяна на доброволна работа. Затова сега всяка вечер той кара малкия камион на Klimaka и заедно с други свои събратя по съдба и предлага храна и помощ на нуждаещите се в Атина. Запитан за кризата, той веднага напада политическата система: "Политиците и елитът са толкова откъснати от нас. Не знаете какво виждам всяка нощ по улиците. Тях не ги е грижа за това. Не ги е грижа вече за хората."

Бедността е все по-очебийна

в Атина. Пресаташето на Klimaka Анта Аламану обяснява, че бездомните ще стават още по-многобройни до края на годината, когато ще се усети ефектът от антикризисните мерки. "Има хора, които стоят в жилища, без да плащат наем, колкото се може по-дълго. А много други са приютени от приятели и близки. Но социалното положение бързо се влошава", казва Аламану. "Това дали проблемът с дълговата криза ще бъде разрешен е без никакво значение за хилядите хора тук. Ние се занимаваме с оцеляването, но силните на деня не могат да разберат това."

Това се видя ясно тези дни, когато президентът Каролос Папуляс обяви, че се отказва от месечното си възнаграждение. Десет минути по-късно социалните медии бяха засипани с хиляди иронични коментари за тези 750 000 евро, които той е получил през последните три години, докато страната е потъвала в рецесия. А масовият негативизъм е притеснителен предвид факта, че държавният глава е един от най-популярните лидери в страната.

Същото е отношението към политиците и в Перама, в медицинското учреждение, управлявано от Doctors of the World, независима неправителствена организация, оперираща изцяло с дарения. Панайотис Георгиу, който години наред ремонтира лодки, развива белодробна недостатъчност заради токсичните субстанции, които използва. Докато едва си поема въздух, той проклина политиците за това, че са продали страната: "Тези предатели, тези крадци. Всички са крадци." На Георгиу му е отказано лечение, след като губи здравната си застраховка заради данъчни задължения преди десет години. Неспособен да си плати, преди две години той се обръща към медицинското учреждение в Перама и оттогава се лекува тук. Всички доктори и персоналът са или безработни, или имат сериозни финансови затруднения. "Хората тук разбират същността на проблемите. Тук ги е грижа. За разлика от онези по телевизията, които си затварят очите пред това, което става, и се крият в парламента", казва Георгиу.

Докато миналия уикенд Гърция отново беше в пламъци и представи поредния спектакъл за международните медии, стана ясно, че надеждите на хората да запазят поне малка част от стария си живот се сриват. Гръцкият композитор и политик Микис Теодоракис, известен със съпротивата си срещу военната диктатура през 60-те и 70-те години на миналия век, публикува писмо два дни след бунтовете, в което призова към

Национална съпротива срещу Европа

Посланието, което циркулира из световните медии, е пълно с коментари срещу агресията на европейците и особено на германците. Той обвинява Берлин, че за пореден път се опитва да консолидира хегемонията си над Стария континент. И независимо дали звучи преувеличено или не, това е мнението на много гърци. Някои от тях дори гориха германското знаме миналия уикенд, а местните вестници публикуваха карикатури на канцлера Ангела Меркел в нацистка униформа.

"Свидетели сме на сериозен дефицит на демокрация", смята Олга Панайотопулу, собственичка на магазин за продажба на дребно в центъра на Атина. Тя е на път да затвори бизнеса си. "Ние не сме гласували за сегашния премиер Лукас Пападимос и не сме гласували за никоя от тези мерки. Сега ни сложиха правителство, което няма обществената легитимация. И искат то да остане на власт, докато се разреши кризата. Ние живеем в критични условия вече две години, загубихме всякакво чувство за стабилност и нямаме очаквания за бъдещето."

Панайотопулу не мисли, че решението се намира в насилието, но не разбира защо хората извън страната са толкова учудени от бунтовете. "Не са ли живели в режими, които легитимират политика, използвайки страха? В които всички им казват, че не трябва да мислят за случващото се? Това става в момента тук. Но никой режим не е успял да оцелее, използвайки страха. А за нас не са останали много други неща освен страх."

Колкото повече време минава, толкова повече "гръцката риторика се превръща в битка на волята", както писа в. Financial Times. Заплахата за изключване от еврозоната и дори от ЕС за известно време успя да спре общественото недоволство. Но едновременно с това разделението между тези, които смятат, че страната трябва да следва насоките на ЕС и на МВФ, и онези, които виждат по-добро бъдеще извън тези структури, опасно се задълбочава. Въпреки очаквания нов спасителен пакет много международни икономисти, сред които и Пол Кругман, както и известни гръцки анализатори като Савас Роболис, предупреждават, че новото затягане на коланите ще задълбочи рецесията и социалните и икономическите последици ще бъдат унищожителни.

Въпреки консенсуса дори и в самия МВФ, че икономиите не успяват да върнат растежа в страната, френско-германският тандем продължава да предписва още от същото лекарство. И с все по-висок тон обвинява гръцкото правителство, че не успява да осъществи мерките на практика. Един от най-опитните анализатори на трудовия пазар – Кристина Копсини, смята, че това не е истина. "В секторите имаше засилен политически интерес реформите да напредват. И те бяха приведени в изпълнение без забавяне. Основните промени бяха дерегулацията на пазара на труда и политиката по доходите. Възможно е сега хората във властта да не искат да реформират страната, а да използват кризата, за да акумулират сила да се пазарят по условията на социалните договори." 

"Във или извън еврозоната скоро няма да има голямо значение, тъй като накрая Гърция ще бъде в руини", твърди Савас Роболис, директор на Института по статистика към Общата конфедерация на работниците. "Ако антикризисните мерки останат същите, социалните и икономическите права ще бъдат изпразнени от съдържание и обществото ще се върне тридесет години назад." Бъдещето на еврозоната под върховенството на Германия е тема от международната политика, казва Роболис. "Но бъдещето на Гърци в ЕС няма да бъде светло. Ще имаме нужда от десетилетия да съберем отново изгубения човешки потенциал и да се възстановим от кризата. Не съм оптимист и мисля, че ще ни отнеме поне едно поколение. И е трагедия, че Гърция ще трябва да пожертва своето най-образовано и най-динамично поколение, за да превъзмогне всичко това."

37 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ursus avatar :-|
    uzur
    • + 11

    Финансовите министри обмислят отлагане на спасителна програма или разделянето й на части до провеждането на общите избори в Гърция през април или да се отложат изборите и се състави отговорно експертно правителство подобно на Италия, като се търси начин да бъде избегнат неконтролируем фалит.

    http://yphalachev.blogspot.com/2012/02/blog-post_1258.html

    Нередност?
  • 2
    veli26 avatar :-?
    Вели
    • - 16
    • + 63

    Тези хора не искат да проумеят, че са харчили повече, отколкото са печелили! И все другите им виновни.... Нещо не са в ред - когато ядохте кифтетата беше хубаво, сега, когато трябва да плащате - виновни са тези, които са ви носили кифтетата.... Амо като нямаш пари да плащаш, недей да ядеш!!!!!

    Нередност?
  • 3
    jordangv avatar :-|
    Jordan
    • - 5
    • + 60

    драхма и своооободно падане ....

    А бе тези политици из Европата не учат ли история?!?!
    Гърция е фалирала нееднократно включително и в момента просто поради манталитета им че няма нужда нищо да правят просто 'шото са най-велики.

    Ае баста!

    Нередност?
  • 4
    mto avatar :-|
    mto
    • - 5
    • + 48

    "Ако антикризисните мерки останат същите, социалните и икономическите права ще бъдат изпразнени от съдържание и обществото ще се върне тридесет години назад."

    Точно там, където всъщност би трябвало да се намират реално. И нещата ще си дойдат на мястото...

    Нередност?
  • 5
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 2
    • + 46

    "Живот, изпълнен със страх" - хубаво заглавие, за гърците може да се перефразира така - "Живот, съпоставим с този на северните ни съседи":)

    Нередност?
  • 6
    kruger_bgr avatar :-|
    Ясен Денев
    • - 10
    • + 13

    Икономиката е един балон, той се надува-надува и накрая се пука. Това което се случва в Гърция, след някоя друга година ще пожъне и Италия, Испания и т.н. ефекта на доминото. И в такъв момент умните държави ще спечелят от това и ще започнат да надуват един нов балон.

    Нередност?
  • 7
    vyrnym.izezo avatar :-|
    vyrnym.izezo
    • - 40
    • + 9

    До коментар [#2] от "Вели":

    кифтетата ги коментирай от където си изпълзяла, хоремага

    Нередност?
  • 8
    vyrnym.izezo avatar :-|
    vyrnym.izezo
    • - 51
    • + 11

    До коментар [#3] от "Jordan":

    не е лошо и ти да попрочетеш малко история, ще фалират, както напуснаха и на НАТО и после ги върнаха;) не е работа на примитиви да правят емоционални оценки на народ, който показва как се отстояват национални интереси, браво на комшиите, с вас сме

    Нередност?
  • 9
    vyrnym.izezo avatar :-|
    vyrnym.izezo
    • - 37
    • + 4

    До коментар [#4] от "mto":

    би трябвало, аа:)) би трябвало и ти да не се научиш да пишеш(за да не ти четем простотиите)

    Нередност?
  • 10
    vyrnym.izezo avatar :-|
    vyrnym.izezo
    • - 35
    • + 9

    До коментар [#5] от "zumz":

    надявам се не е злорадство, а самоирония... все пак, далеч назад сме от тях

    Нередност?
Нов коментар