🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите надежди на Балканите

Новината за размразяването на хърватските преговори за членство в Европейския съюз донесе свеж заряд еврооптимизъм на Западните Балкани.

Очакваният бърз прогрес на Хърватия засили надеждите на две други бивши югорепублики - Сърбия и Македония, че също могат да попаднат в печелившата група. Още повече че и двете имат проблеми на тема блокиране - Македония заради спора за името с Гърция, а Сърбия с Холандия заради неизпълнените докрай ангажименти към трибунала за военни престъпления в Хага. "Мисля, че е имало натиск и сериозно недоволство (от страна на ЕС) и да се надяваме, че тази ситуация сега ще отвори пътя не само пред Хърватия, но и пред онези, които чакат реда си след нея, включително и Сърбия, за влизане в ЕС", казва Предраг Симич, професор по международни отношения в Университета в Белград.

Ако съдим по думите на еврокомисаря по разширяването Оли Рен и на Фредерик Рейнфелд, премиера на Швеция, която в момента председателства ЕС, шансът, изглежда, наистина е на страната на Балканите. "Интеграцията на Хърватия е в интерес не само на тази страна, но и на другите държави в региона", коментира Рейнфелд по повод възобновяването на хърватските преговори. Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика също мисли така. "Това ще създаде атмосфера за включване на Сърбия в пакет. Възможно е Сърбия до края на годината да подаде молба за преговори, която ЕК не може да откаже да приеме", коментира Чернева пред "Капитал". Според нея е почти сигурно, че заради същата положителна инерция Македония ще получи дата за начало на преговори за членство, която напразно очаква вече няколко години. "Не може да пуснат Хърватия и Сърбия, а да не пуснат Македония, която бавят толкова време", смята Чернева.

Възродените балкански надежди обаче могат да бъдат попарени, ако на повторният референдум за Лисабонския договор на 2 октомври ирландците отново кажат не. "Ако вотът е отрицателен, всяка следваща стъпка ще е невъзможна, т.е. предлагането на членство на Хърватия може да мине по технически показатели, но няма да има никакви стъпки нито за Македония, нито за Сърбия, нито за никой друг в региона", казва Чернева.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickey_mouse avatar :-|
    Mickey Mouse

    Недейте да сте луди моля ви се. Сърбия е далеч от ЕС, статута на Косово е далеч от решен, първо няма регулирана граница нито някакав контрол, а да не говорим за останалите реформи.

    А когато става въпрос за Македония която с реформите е много много по-напред от Сърбия :) - Просто нямат интерес към нея в момента.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    пенчо

    От последните 5 статии, прочетени от мен в този брой на вестника, тази е третата в която се цитира и то бая надълго Весела Чернева...

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    litvi

    Става въпрос за започване на преговори. Когато България започна преговорите за членство (97 или 98) имаше не по-малко проблеми.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    добрич


    Молбата на България за членство в Съюза е подадена на 14 декември 1995 г. Така че правете сметки за бъдещото членство на Сърбия, че и за Македония..........

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Първо да се оправят с Лисабонският договор, кой го приел кой не и кой ще води бащина дружина, после да питат Силвио, на него не му се нрави много мъници да му джавкат като взима решение, трето Турция, без нея с мюсюлманите проблеми, с нея проблеми с кюрдите, па тогава Хърватска, Македония, Сърбия, Косово, Алабания, Църна гора и т.д. и т.п. Има време, много време.....

    Нередност?
Нов коментар