🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нелогично, но на време

Предсрочните избори в Гърция донесоха (не)очаквано облекчение за управляващите в Македония

Новината за политическите сътресения в Гърция бе посрещната с най-голяма радост в... съседна Македония.

За страничния наблюдател определено изглежда нелогично - докато в Атина се пазарят как да сглобят нов кабинет (а това може и да не се случи скоро), Скопие няма никакви шансове спорът за името Македония, заради който остана извън НАТО, да бъде решен. Същият този спор се очаква да спъне Македония и по пътя към ЕС, а решителният момент в тази насока е тази есен, когато Брюксел трябва да се произнесе дали на Скопие да бъде дадена дата за начало на преговори за присъединяване или не.

Странната македонска радост обаче има своя скрита логика. "Преждевременно за Гърция, навреме за Груевски", коментира македонският всекидневник "Дневник", обяснявайки, че отлагането на преговорите за името е огромно облекчение за премиера Никола Груевски и отлага почти сигурния му провал. Всъщност, след като през април миналата година Гърция блокира приемането на Македония в НАТО, двете страни не са преговаряли по същество за името, а вместо това само си разменяха горещи закани и обвинения от типа "който сее ветрове, ще жъне бури". Усилията на посредника в преговорите, американецът Матю Нимиц, не дадоха никакъв резултат и нито едно от предложенията му за промяна на името на Македония не беше приемливо и за двете страни. Точно когато настъпи моментът Нимиц да излезе с окончателно предложение и да притисне Атина и Скопие да вземат някакво решение, дойде новината за предсрочните избори в Гърция. В кабинета на Груевски я приеха с тиха радост, защото тя осигури така желаното алиби: в случай че Македония отново не получи дата за преговори с ЕС, вината може да бъде приписана на гърците, а правителството да излезе с ненакърнен имидж от тази неприятна ситуация. Македонските анализатори обаче не скриха притеснението си от факта, че заради изборите в Гърция процесът на интеграция на Македония в ЕС и НАТО може да се забави много. "Ако победят социалистите, които сега водят в проучванията, застоят в преговорите може да продължи доста дълго, тъй като са в опозиция от 2004 г. насам и ще им трябва време да се приспособят", коментира Стево Пендаревски от Американския колеж в Скопие.

Освен това в Македония едва ли някой може да си прави илюзии, че идването на гръцките социалисти на власт ще донесе някаква съществена промяна в позицията на Атина по въпроса за името.