Еврозоната слага Гърция на системи

Най-после - нещо като конкретен отговор на проблемите с общата валута

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу    ©  Associated Press

Изминалата неделя ще влезе в учебниците по евроинтеграция. Евро-оптимистите вероятно ще я помнят като "Деня, в който еврозоната спаси Гърция". Скептиците пък ще я коментират като закъснял компромис, в който общата валута за малко не падна жертва на неадекватното поведение на европейските лидери.

Анализите тепърва предстоят, а ето какво се случи - финансовите министри на еврозоната се събраха на извънредна среща в Брюксел, където решиха да активират три-годишната програма от заеми за Гърция. Заемите ще са в размер на 110 милиарда евро, от които 80 милиарда ще дойдат от другите 15 страни в еврозоната, а остатъкът ще бъде поет от Международния валутен фонд. Това ще позволи на Атина да си вземе три-годишен "отпуск" от пазарите, които й заемат пари с твърде висока лихва за покриване на задълженията по огромния си външен дълг. Докато разполага с парите от партньорите си, гръцкото правителство трябва да изпълни обявената по-рано в неделя програма за сериозно намаляване на публичните разходи и структурни реформи. Целта е до края на 2013 г. страната да приведе бюджетния си дефицит до нормални размери.

Облекчението от тази новина е горчиво за гръцкия премиер Георгиос Папандреу и правителството му, които по-рано в неделя трябваше да обещаят на народа си съвременния еквивалент на "кръв, пот и сълзи". Причината са условията, при които Гърция ще бъде подпомогната - заемите ще дойдат в замяна на исполинска реформа, без прецедент в страната (и в еврозоната изобщо).

Под натиска на Еврокомисията и МВФ, гръцкото правителство прие да ореже бюджетни разходи за 36 милиарда евро - или 11% от БВП на страната, в следващите три години. Това означава намаляване на пенсиите и заплатите в публичния сектор, увеличаване на ДДС от 21 до 23% и повишаване на акциза на горивата, алкохола и цигарите с 10%. Подобни мерки биха били амбициозни в нормални икономически условия - и изглеждат като политическо самоубийство в кризата. Първоначалният ефект вероятно ще бъде задълбочаване на рецесията и безработицата. Икономиката на Гърция върви към свиване с 4% тази година и с поне още 2.6% през 2011 г. "Очакваме връщане към растеж през втората половина на 2012г.," прогнозира в неделя еврокомисарят по икономически и валутни въпроси Оли Рен. Стачките и агресията на политическата сцена явно и занапред ще са ежедневие за Папандреу - и поставят под въпрос както изпълнението на поетите ангажименти, така и оцеляването на правителството му.

Условието "заеми срещу реформи" обаче изглежда здрава примка - според Рен, Еврокомисията и МВФ ще оценяват изпълнението на плана на всеки три месеца - и ще отпускат следващия транш кредити само, ако Гърция действително върви към преструктуриране на икономиката си. Отстрани това изглежда като "настойничество", наложено на гръцкото правителство - въпреки че и Атина, и Брюксел отхвърлиха тази формулировка.

Папандреу и колегите му представят новото си изпитание като съдбовна мисия за реформа на страната - а финансовите министри на еврозоната го изтъкнаха като "защита на стабилността на еврозоната като цяло". Да се защитава еврото се оказа крайно наложително миналата седмица - както "Капитал" писа, кризата с гръцкия дълг прерасна в рязък спад на доверие към общата валута и "зарази" други страни с проблемни финанси, най-вече Португалия и Испания. Няколко министри отхвърлиха сравненията между Гърция и тези държави след неделната си сбирка. Рен напомни, че гръцкият случай е уникален - според него с това, че Атина дълги години е манипулирала статистиката за дефицита си.

Решението за спасяване на Гърция е безпрецедентно и дойде твърде бавно, а в следващите дни ще стане ясно дали инвеститорите го приемат като сериозен ангажимент на еврозоната, или като поредния блъф на лидерите й. Отговорът зависи до голяма степен от Германия, където през седмицата отпускането на гръцките заеми ще бъде подложено на парламентарно одобрение. Предвид острите нагласи срещу помощта за Гърция там, изходът от този процес едва ли ще е гладък.

Пазарите имат и друг повод за тревога -решението на финансовите министри от неделя уж е окончателно, но президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой свика на извънредна среща шефовете им. Правителствените ръководители на държавите в еврозоната ще се съберат в Брюксел на 7 май, "за да завършим целия процес", според изявление на Ван Ромпой от неделя. "Ако мислите, че Европейският съвет ще реши нещо различно от нас, грешите," заяви председателят на еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Въпреки това, предстоящата среща по темата хвърля нова сянка на съмнение, че последната дума все още не е произнесена. Последните седмици показаха, че подобен вакуум захранва въображението на спекулантите и аритмията в курса на еврото.

Все пак, планът на спасяването за Гърция изглежда добре - ако бъде изпълнен. Стабилизиращ елемент в него е предвиденият фонд от 10 милиарда евро за гръцкия банков сектор, който ще се използва, ако пострада някоя от гръцките банки. Това може да даде буфер, който да предотврати слабо вероятната, но не невъобразима банкова криза. Друг обнадеждаващ момент е, че заемите са само това - заеми, които идват с тежки условия, а не милостиня или субсидия за гърците. Ако всичко върви по план, всички ще спечелят - Гърция ще вкара икономиката си в релси, еврото ще се стабилизира, а останалите в еврозоната ще си получат парите обратно, и то с 5-процентна лихва (по-висока от лихвата, с която повечето страни с общата валута набират пари на пазара).

На фона на неделната акция и очакваните политически и пазарни реакции, лесно може да се забрави един щекотлив, но важен въпрос - защо на еврозоната й трябваха четири месеца, за да стигне до това решение? В неделя Юнкер обясни бавната скорост със сложните процедури, културните различия между страните-членки, общественото мнение и националните парламентарни процедури. Това са известни факти - но слаби извинения предвид факта, че еврозоната се оказа на ръба да плати за тях със собственото си оцеляване.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    minimala avatar :-|
    minimala
    • - 10
    • + 16

    Според мен единната европейска валута, и въобще валутните съюзи нямат бъдеще, защото проблемите на една от свързаните икономики могат лесно да се разпространят в останалите. Механизмите за предпазване от това все още не са известни, поради предимно емпиричния характер на икономическата наука, в комбинация с това, че еврото е първият истински валутен съюз. Ако въпросният заем за Гърция беше само от Еврозоната, а не и от МВФ, еврото щеше да се срине неимоверно, защото инвеститорите не са глупави и не вярват на надуване на балон със същия въздух, който е изпуснат от него. Само вижте курса в първите часове на днешния ден (00:00 - 8:00) и ще разберете за какво говоря. Това че кризата на една малка държава може да повлияе на цяла Европа по такъв начин, говори за това че валутните съюзи не само не предпазват икономиките от такива заплахи - напротив, даже мултиплицират потенциалните негативни ефекти. А позитивните ефекти от въвеждането на еврото са почти нулеви - елиминирането на голямо количество валути, някои от които доста стабилни и дългогодишно използвани за safe haven, доведе само до взаимно интегриране на различните икономически, политически и социални проблеми на отделните страни. Какво точно трябва да стане, за да разбере Светът, че глобализмът в този му вид не работи и няма да работи?

    Нередност?
  • 2
    vladimiryosifov avatar :-|
    Владимир Йосифов
    • - 17
    • + 25

    Който гроб копае - сам пада в него !
    ---
    Оставете гърците дасе давят спокойно.
    Има достатъчно вода и зехтин, по избор.
    Не купувайте гръцки стоки, не ходете на море в Гърция.
    Не ползвайте гръцки авиолинии.
    Така ще възстановите справедливостта !
    Тези хора са лоши съседи и трябва да видят резултата от блокадите и другите им престъпления.
    Блокирайте ги !
    Бойкотирайте ги !
    Само така няма да смеят да тормозят след време децата и внуците Ви !
    Не забравяйте !
    ---
    Ясос,
    посдрави по кръски

    Нередност?
  • 3
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 4
    • + 17

    Че без "кръв,пот, и сълзи" няма да се размине е ясно.
    Гърците ще си платят по един или друг начин дълговете.
    Цялата дандания е за лихвата.
    В първото десетилетие от 21в т.н. "пазар" във финасовата индустрия по света, а и у нас се изврати и все по-малко има общо с понятеито "пазар" в класическото значение на думата където купувачът и продавачът сключват сделка в зависимост от собствената си преценка за еветуални ползи и рискове от сделката, назависимо дали става въпрос за кредити, апартамент или домати на Женския пазар.
    Съгласете, че няма как да говорим за пазар, ако на Женския са се чучнали три будки на агенции, уж "независими", за "оценители на доматите" и всеки продавач на домати всеки ден минава през тях да му оценят доматите и купувачите в името на собствената си сигурност приемат оценката на зеленчука.
    И на всичкото отгоре, както се оказа от просълзяващите тиради на Голдмън момчетата, имало и търговци на едро дето не се приетснявали много-много да си пият кафето с "оценителите" и обсъждали алъш-вериша.
    Става въпрос за много пари.
    Страшно много пари са сложени на масата. И пред очите ни наддаването продължава - почна се с 10млрд. После сложиха 30. Сега се говори за 100 - 110 и дори 150.
    От другата страна "оценителите" на гръцките домати сменят табелките всеки час и вдигат гюролтия до небесата, че са изгнили и трябва на момента да се изхвърлят от сергиите.
    Да не би някой да е сложил много пари на късо на гръцки домати и сега е притиснат до стената?
    Публиката стои и се чуди и мае друг път не видяла таквоз чудо.
    Най-вероятно всичко ще се размине, кой играл на комар с държавата, разбирай ЕС и МВФ, ще си плати за гяволъка.
    Стига комшиите да не си изтърват нервите пръснат сергийката.

    Нередност?
  • 4
    balada avatar :-(
    balada
    • - 3
    • + 16

    И смешно ми е ...и тъжно.
    Това дето за Гърция значи "рязане до кокал".....за България звучи като "Златен дъжд"!

    Нередност?
  • 5
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 1
    • + 20

    До коментар [#4] от "balada":
    Ние тука в България сме много далеч от тия работи.
    Първо трябва да мине време и нашите хора (бизнес и физически лица) дасе научат да се пазарят като гърците с банките за лихвите по кредитите.
    Сетне българите трябва да си изберат народни представители, които да гласуват закон, забраняващ на продавачите на "домати" да променят цената в ущърб на клиента докато ги теглят или да им хлопат по вратите седмици след като доматите са изядени и настояват да им се плати още защото на пазара не знам си кво станало.

    Нередност?
  • 6
    minimala avatar :-|
    minimala
    • - 9
    • + 9

    До коментар [#3] от "k_":

    В петък сложих на късо на евро/долар, и днес сутринта си обрах печалбата в 7:00 сутринта, преди Европа да стане от сън, и да се възстанови оптимизмът за еврото. Но като цяло, въпреки големите надежди и заеми и стендбай споразумения и така нататък, еврото си остава на глинени крака. Заемите за Гърция стабилизираха нещата в много краткосрочен план. При тези мерки, дето са им приготвили, в Гърция ще избухне голямо социално напрежение, безработицата и рецесията ще се задълбочат и гърците няма да дочакат да видят дали през 2012 ще дойде така дългоочакваният растеж, и ще излязат по улиците. Тогава кризата (тази, новата!) ще плъзне в Испания и Португалия, а оттам - в цялата Еврозона. На света има много страни, които имат съотношение дълг/БВП по-голямо от 80/100, като най-голямата от тях се нарича САЩ. Тежки времена настават, новата криза ще наложи голяма промяна на макроикономическото статукво.

    Нередност?
  • 7
    k_ avatar :-|
    k_
    • + 8

    Във връзка с последните

    http://www.investor.bg/?cat=6&id=97537

    промени в ценообразуването на доматите на Женския пазар откъм будките на оценителите се наблюдава нервност.
    Снощи са забелязани в уличките около пазара неиндетифицирани лица да подаряват факли, пиратки и червени знамена на гръцки студенти.
    В патакламата винаги някой ще намаже филията яко.

    Нередност?
  • 8
    anguel_terziyski avatar :-|
    Anguel Terziyski USA
    • - 5
    • + 7

    Заглавието е много дълго. ето как би трябвало да бъде:
    'Еврозоната - на системи.'
    Има и още една корекция:
    'Евро-оптимистите вероятно ще я помнят като "Деня, в който еврозоната ПОЧТИ спаси Гърция".'
    Като сте заложили на късо за еврото, що бързате да си обирате печалбите? Ако бяхте изчакали поне до ден-два, щяха да се утроят!
    А в Гърция най-сладко се почива, когато еврото е поне равно на долара - смятам да почивам там това лято!

    Нередност?
  • 9
    smileislife avatar :-P
    SML
    • + 6

    До коментар [#7] от "k_":

    Време беше, Трише отряза една от възможностите за задълбочаване на кризата, така че поне банковата им система е стабилна. Много пари има на късо срещу гръцките домати, но колкото точно ще видим като започнат да покриват позициите. А мисля, че не е далече и деня в който всички групово ще покажат среден пръст на оценителите.

    До коментар [#8] от "Anguel Terziyski USA":

    И един мармот завиваше шоколада в станиол....

    Нередност?
  • 10
    anguel_terziyski avatar :-P
    Anguel Terziyski USA
    • - 3
    • + 3

    Що ще го завива в станиол, бе, не е ли по-добре да го развие и да го изяде?

    Нередност?
Нов коментар