🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще се срещнем на 4 юли

Новият президент на Полша ще бъде избран на балотаж, след като на първия тур Ярослав Качински се представи по-добре от очакванията

Ярослав Качински (вляво) и Бронислав Коморовски ще се изправят един срещу друг на балотаж на 4 юли
Ярослав Качински (вляво) и Бронислав Коморовски ще се изправят един срещу друг на балотаж на 4 юли
Ярослав Качински (вляво) и Бронислав Коморовски ще се изправят един срещу друг на балотаж на 4 юли
Ярослав Качински (вляво) и Бронислав Коморовски ще се изправят един срещу друг на балотаж на 4 юли

"Ще се срещнем точно по пладне" - с тази реплика Павел Понцилиуш, говорителят на предизборния щаб на Ярослав Качински, посрещаше журналистическите въпроси в нощта след предсрочните президентски избори в Полша, когато вече беше ясно, че ще има балотаж. Препратката към класическия уестърн с Гари Купър се подсилваше от каубойската шапка и елек на Понцилиуш, а внушението беше повече от явно - на 4 юли подценяваният от социолозите Качински ще се изправи на дуел със считания за фаворит Бронислав Коморовски и по-бързият (или в случая - по-добрият) ще победи.

Вотът бе изтеглен четири месеца по-рано заради трагичната самолетна катастрофа край руския град Смоленск през април, при която загинаха президентът Лех Качински и голяма част от политическия, икономическия и военния елит на Полша. Последвалата вълна на съчувствие и симпатии окуражи Ярослав Качински да се кандидатира за президентския пост въпреки критиките, че се опитва да извлече политически дивиденти от смъртта на своя брат близнак Лех. Допълнително утежняващо обстоятелство беше и сравнително пресния спомен от бурния му период като премиер, приключил предсрочно през 2007 г. след серия вътрешно- и външнополитически скандали.

Предварителните социологически проучвания даваха стабилна преднина от над 10% на изпълняващия длъжността президент след смоленската трагедия Бронислав Коморовски, който е кандидат на управляващата партия "Гражданска платформа" и приближен на центристкия премиер Доналд Туск. Оказа се обаче, че поляците харесват Ярослав Качински повече, отколкото си признават. Въпреки очакванията, че вотът може да напише политическия некролог на бившия премиер и неговата консервативна популистка партия "Право и справедливост", Качински успя да спечели близо 37% от гласовете и финишира с по-малко от 5% след Коморовски.

Обяснението е както в скрития и труден за регистриране от социолозите вот за Качински, така и във вялата кампания на Коморовски. "Той изглеждаше изморен и неатрактивен в кампанията", обясни пред "Капитал" известният политолог проф. Радослав Марковски.

Малката разлика прави балотажа на 4 юли още по-напрегнат и непредвидим. "Президентът няма голяма власт и не може да направи много. Той обаче ще промени баланса на силите в управлението и може да повлияе на много от действията на правителството, включително в икономическата сфера", каза за "Капитал" 30-годишният Дарек от Варшава.

Досега правителството на Доналд Туск избягваше или отлагаше важни реформи с оправданието, че държавният глава може да наложи вето. Ако след две седмици обаче президентът не се казва пак Качински, това удобно извинение ще отпадне.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1

    Таргетиране?.....

    А за статията ще е добре да се пррочетат солидните полски източници без упражнения в политически псевдо-маркетинг с общи фрази.

    Просто екипьт на Качински проведе една блестяща предизборна кампания рекламирайки "променения" Ярослав Качински. Показваха не толкова него колкото останалите живи сподвижници на трагично загиналия Лех Качински, омекотиха споровете като елиминираха обвиненията в "пост-комунистически" платформи и т.н. Има от кого да се поучим как да излезем от "махленското" ниво на политическата дискусия у нас.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "daskal1": глупости на таркалета, Реч Посполита пак реагира първосигнално и без да мисли както и през 1583, 1792, 1919, 1922, 1939 и както през 1944,просто нешо напира шляхтата да се изпърди... каквото беше и загиналото пърдяло Лех (справка записа от катастрофата и поводът му за "частно" пътуване) и сега шляхтата "опечалена" смятя че братя близнак на глупака близнак, не е близнак-глупак..... а Божия промисъл...
    абе и глупендерлите трябва да ивеят е те чеда Божи....

    Нередност?
Нов коментар