🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ту(с)к за още четири години

За първи път след прехода един премиер печели втори мандат в Полша. Това означава предвидимост и стабилност в страната, която в момента председателства ЕС

Той е първият премиер на Полша, успял да спечели втори мандат. Остава да го използва добре
Той е първият премиер на Полша, успял да спечели втори мандат. Остава да го използва добре
Той е първият премиер на Полша, успял да спечели втори мандат. Остава да го използва добре    ©  Reuters
Той е първият премиер на Полша, успял да спечели втори мандат. Остава да го използва добре    ©  Reuters

"Най-после стабилност" беше заглавието, с което излезе днес дясноцентристкият всекидневник Dziennik Gazeta Prawna, след като снощи стана ясно, че управляваща партия "Гражданска платформа" печели парламентарните избори в Полша. А нейният лидер Доналд Туск, дори да не прави нищо запомнящо се оттук нататък, вече влезе  в историята като първият премиер на Полша след 1989 г., успял да си осигури втори мандат. Още по-впечатляващо е, че това се случва във време на криза, която вече свали не едно и две правителства в Европа. "Докато глобалната финансова система скърца и световната икономика потъва под тежестта на дълга, ние поне знаем какво да очакваме от нашето правителство," отбелязва Dziennik Gazeta Prawna.

Триумфът на Туск

"Успех на оптимистичната Полша, Полша, която вярва в себе си и иска да върви напред" - така определи Туск победата на неговата дясноцентристка "Гражданска платформа", която според още неокончателните резултати (базирани на 93% от бюлетините) печели близо 39% от вота. Това означава, че партията ще има само един депутат по-малко в сравнение с преди четири години и ще може да формира мнозинство в парламента заедно с досегашния си коалиционен партньор, Селската партия.

"Това е добра новина за полското председателство на ЕС и показва, че всичко ще продължи гладко," коментира Анна Пачешнияк, политолог от Полския институт по международни отношения към университета във Варшава, пред EurActiv. Триумфът на Туск предизвика и положителна реакция в Берлин, откъдето по принцип рядко коментират резултатите от избори в чужбина. Сега обаче въздишката на облекчение във федералната република е съвсем обяснима, след като Ярослав Качински остава извън властта. В навечерието на вота лидерът на националконсервативната партия "Право и справедливост" и брат близнак на загиналия президент Лех Качински публикува книгата си "Полша на моите мечти", в която предупреждава, че "имперските" амбиции на Германия разпалват желанието й отново да анексира част от Полша.

Най-любопитната изненада на изборите е подкрепата от 10%, която получи партията "Паликот" на ексцентричния милионер Януш Паликот, регистрирана едва през юни тази година. Бизнесменът поддържа каузи като правото на аборт, гей браковете и легализирането на меките наркотици. Гласовете за него бяха разчетени от някои анализатори като сигнал, че Полша се променя и не е строго католическата държава, за която всички я мислят.

Както досега или по-добре

На пръв поглед победата на Туск е колкото очаквана, толкова и заслужена. Той нормализира отношенията с ключовите партньори на страната - Германия и Русия - стигнали до точката на замръзване по времето на дуото Качински (когато Лех беше президент, а Ярослав - премиер).

Същевременно Полша беше единствената страна в ЕС, която не потъна в рецесия по време на глобалната икономическа буря. Силното вътрешно потребление и непресъхналите инвестиции поддържат икономиката стабилна, макар и не съвсем незасегната от кризата. Очакванията са ръстът на БВП тази година да стигне респектиращите 4% (най-доброто представяне сред големите страни в ЕС), публичният дълг е нисък, а финансовият министър Яцек Ростовски (който ще запази поста си) обещава още догодина да свие бюджетния дефицит до 3%.

Всичко това не променя факта, че през четирите си години на власт Туск избра пътя на най-малкото съпротивление и не направи никакви смели и значими реформи. Премиерът винаги си намираше извинение за липсата на действие: първо беше блокажа на вече покойния президент Лех Качински, а след това - наближаващите избори. Въпросът е дали сега новият стар премиер ще избере да почива на досегашните лаври или най-после ще събере кураж за дълбоките реформи в публичната администрация, пенсионната система, трудовия пазар и селското стопанство, от които се нуждае Полша.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mik2 avatar :-?
    mik2
    • - 5
    • + 16

    Един наистина умен държавник! Никакви кризи, тежка международна обстановка или какво и да е могат да му повлияят! На този фон хленченето на нашия финансов министър дянков и премиера Бойко/бре,чети/ изглеждат съвсем смешни и неадекватни! Учете се от Полша, господа, не се оправдавайте с "ланския сняг" заради неуспехите си! Последните са плод единствено на изключително показната Ви некадърност!

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 3
    • + 19

    Правилно. Полша по принцип зае едно прогресивно становище: не разби икономиката си чрез масова реституция а даде възможност за участие на бившите собственици в съществуващи бизнеси, изполва умно предимствата на националната си валутна система и близостта си до Германия за съдаване на производства, инвестира във висшето си образование, не се занимава с безсмислени дискусии по повод на прехода а го отбеляза като отправна точка от която да върви напред.

    Нередност?
  • 3
    cheta avatar :-|
    cheta
    • + 11

    Браво! Каква перспектива на тази хубава страна - поляците изненадаха Европа със стабилност и самочувствие, за което малко им завиждам и много ги харесвам!

    Нередност?
  • 4
    kk avatar :-|
    k
    • + 10

    До коментар [#2] от "daskal1":

    Земеделието в Полша никога не е било колективизирано.
    Не мисля, че е имало и големи отнемания на градски имоти заради големите разрушения по време на войната.

    Разлика между нас и тях не е в "...не разби икономиката си чрез масова реституция..." а е съвсем на друг място!

    Поляците избраха Балцерович и Валенса - ние си избрахме Луканов, а той пък избра Желев!

    Те имаха католицизъм - истинска алтернатива и упора за хората, ние имахме православна църка с патриарх-офицер.

    Те не понасят руснаците, ние още се прехласваме по Йосиф Кубзон!

    Нередност?
  • 5
    josephflavius_ avatar :-|
    Адриан Николов
    • + 3

    В момента живея във Варшава, и мога да кажа спокойно, че тук никой въобще не се съмняваше в убедителната победа на PO...а пък опозионната преса правеше всичко възможно, за да изкара Туск некомпетентен по какъвто и да било начин, даже го обвини в скрити преговори с Лукашенко; в резултат на това просто се направиха смешни. На практика особена предизборна кампания нямаше - страната просто премина към следващия, според всички очаквания, мандат.

    Нередност?
  • 6
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    до К#4 Съгласен, с добавката че частните ферми (83% от селскостопанските единици в края на 1970-та) бяха резултат на аграрната реформа и разделянето на земята на аристокрацията на селяните. Този ход беше необходим за да може ПОРП да спечели гласовете на селото за ховата власт. Така че реформи след войната имаше и то не малки. Прав сте за католицизма като обединяваща платформа, интензифицирана с омразата към руснаците под чиято власт бяха над 120 години. Основното за мен обаче е високото ниво на патриотизма на поляците и едно по-високо ниво на обществено съзнание което им позволи да преминат много по-бързо през блатото на клептополитическиа бандитизъм. Не беше без значение и наличието на над 18 милиона поляци на Запад, особено в САЩ -Полонията е важен политически фактор в позиционирането на страната.

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Правилно е направил Туск ".... Туск избра пътя на най-малкото съпротивление и не направи никакви смели и значими реформи....."
    реформи заради самите реформи е загуба на време и е вредно за вашето здраве..... по малко реформи, по големи успехи, виж Полша и балансирана политика с Русия и Германия, а не заиграване и дървене на дребно..... браво на шляхтата.....

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    [quote#2:"daskal1"]Полша по принцип зае едно прогресивно становище: не разби икономиката си чрез масова реституция а даде възможност за участие на бившите собственици в съществуващи бизнеси, изполва умно предимствата на националната си валутна система и близостта си до Германия[/quote]
    Правилно, като държиш ресдтипутите далече от властта пИчелиш....

    Нередност?
  • 9
    vperfanov avatar :-|
    далекоглед
    • + 1

    Преизбирането на Туск илюстрира една исторически потвърдена истина - добрата политика поражда добри икономически резултати, а там където икономиката е стабилна, хората гласуват повторно за своите политици. Положителни резултати има тогава когато съществува последователност и приемственост, за разлика от балканския модел на управление.

    Нередност?
  • 10
    dearblue avatar :-|
    dearblue

    Т
    У
    С то54
    К атастрофа
    Туск е роден 1957+54=2011
    какво става в Полша

    Нередност?
Нов коментар