Щирлиц, какво е времето в Ню Джърси?

В шпионската афера от американските предградия има от всичко по малко - тайни кодове, красиви жени и сложни джаджи. Липсва единствено сериозното разузнаване

Роднини на арестуваната Вики Пелез пристигнаха в САЩ
Роднини на арестуваната Вики Пелез пристигнаха в САЩ
Роднини на арестуваната Вики Пелез пристигнаха в САЩ    ©  Reuters
Роднини на арестуваната Вики Пелез пристигнаха в САЩ    ©  Reuters

"Те не може да са шпиони. Вижте им хортензиите!", заяви пред журналистите объркана съседка, когато ФБР окупира цялата улица в предградие в Ню Джърси, за да арестува заподозряна в шпионаж двойка. Разкриването на най-голямата разузнавателна мрежа в САЩ от 50-те години насам има вкус на истински трилър, съчетаващ екшъна на "Джеймс Бонд: От Русия с любов" с комедията на сериала "Отчаяни съпруги". Не е ясно от каква полза са били единайсетте заподозрени за Москва, но за световните медии цветната шпионска история се превърна в хит.

Тайни кодове, фалшиви самоличности, заровени пари, смяна на куфари в нюйоркското метро, снимки със закодирана информация в тях - това са само част от разкритията, разтърсили Америка през изминалата седмица. Заловената шпионска мрежа се състои от т.нар. нелегали - легендарен съветски специалитет от студената война за изпращане на агенти под фалшиви самоличности, за да събират информация и живеят години наред сред идеологическия враг.

След цели седем години следене ФБР действа неочаквано бързо и арестува единайсет души заради съмнения, че членовете на мрежата са станали подозрителни и може би някои се готвят да напуснат страната. Така съседи и познати в предградия на Ню Йорк, Вашингтон и Бостън изведнъж разбраха, че симпатичните хора от другата страна на улицата всъщност са водили двоен живот. Единайстият член на мрежата бе арестуван в Кипър, пуснат под гаранция и от сряда е в неизвестност.  

Извън пикантните детайли като от златните времена на Джон Льо Каре и Иън Флеминг аферата разбуди и позабравения дебат около ролята на разузнаването в съвременния глобализиран свят. А също и за истинската същност на руско-американските отношения, на които Барак Обама и Дмитрий Медведев се опитват да поставят ново начало.      

Не по Джон Льо Каре, а по Уди Алън

Всичко в тази история е необичайно – от изненадващо големия брой задържани, през факта, че са оперирали като мрежа (а не по старите златни правила като единаци), до аматьорския начин, по който допускат агенти на ФБР да ги уличат.   

"Всички шпионират, в това няма нищо необичайно. Дори бих се учудил, ако Русия не ни шпионираше", казва пред "Капитал" пенсиониран служител на американското разузнаване с дългогодишен стаж в Москва и бившия съветски блок. "Това е част от играта. САЩ, до колкото знам, май не шпионират само Великобритания. Сигурен съм, че България също събира секретна информация в Турция, Гърция или Румъния", допълва шпионинът в пенсия.

Той обаче, както и цялата разузнавателна общност са озадачени от несъответствията и непрофесионалните ходове на наследниците на Щирлиц. Някогашният ръководител на операциите на КГБ в Америка от 70-те години Олег Калугин дори бе цитиран в медиите емоционално да се изумява от бившите си колеги: "Дори в най-лошите години на студената война, мисля, не е имало повече от десет "нелегали" в САЩ, даже може би още по-малко. Защо са им нужни толкова много хора, за да събират информация, която е публично достъпна?"   

"Мрежата ме поразява като много добре организирана, много добре обмислена… и с много остарял подход. Аз го отдавам на бюрократична инерция", коментира пред в. NYTimes Олга Оликър, експерт по международни отношения и сигурност в RAND Corporation. Бившият анализатор на ЦРУ и сегашен историк в Международния музей на разузнаването във Вашингтон Марк Стоут лансира версията, че става въпрос за остатъци от стари структури. Изпратени през 90-те, във времето на много противоречия заради войните в Югославия и първата руска интервенция в Чечения, шпионите са продължили да живеят отвъд океана дори когато отношенията между Москва и Вашингтон значително са се подобрили, твърди той. Междувременно обаче не само международното положение се е променило, но и технологиите - повечето от информацията, изисквана от Москва, може да се намери в интернет.

Пенсионираният служител на разузнаването, с когото "Капитал" се свърза, допълва, че подходът е класическият професионален почерк на КГБ - начинаещите "нелегали" да бъдат пратени да събират каква ли не обща информация и да се срещат с голям кръг от хора, докато ударят на нещо. Едва тогава указанията от Москва стават много конкретни.

Необичайното в случая е, че за близо две десетилетия шпионите така и не минават в по-горния клас. Агентът в Ню Джърси "Синтия Мърфи" докладва за движението на пазара на златото, информация, която не е трудно да се намери в икономическите издания (имената са в кавички заради подозренията на ФБР, че използват фалшиви имена - бел. ред.). Бостънският шпионин "Доналд Хитфийлд" твърди, че разработва специалист по разбиващи бункери ядрени бомби, но връзката така и не произвежда големи новини. Десетте задържани в САЩ дори не са обвинени в шпионаж, а само в това, че не са се регистрирали като агенти или представители на друга държава, както и в пране на пари.

Момичето на Джеймс Бонд

Едно много красиво лице – това на 28-годишната Анна Чапмън, се превърна в символ на международната шпионска афера. Бляскавият й живот в сърцето на Манхатън, достъпът до ексклузивни клубове и неоспоримият й сексапил запалиха въображението на световната преса. Според помощник-прокурора Майкъл Фарбиарц тя е "изключително добре обучен и опитен агент на Русия".

"Анна Чапмън не е Джеймс Бонд. Тя по-скоро е гаджето на Джеймс Бонд," коментира пред "Капитал" руският журналист от сп. "Журнал Деньги" Артур Велф. Той разказва, че познава Анна от опитите й за развитие на бизнес в Москва и е искрено озадачен от разкритията. Велф обяснява още, че според него бизнесът на Анна Чапмън е бил съвсем легитимен. "Тя създаде domdot.ru (руска търсачка за жилища) през 2008 г. и, както знаете, няколко месеца по-късно настъпиха тежки времена на имотния пазар. Така че Анна търсеше допълнителни инвеститори", допълва той.

Историята на Анна Чапмън предизвиква толкова голям интерес и защото тя е била доста активна в социалните мрежи за уж таен агент с двоен живот. Много нейни снимки, някои от тях предизвикателни, и дори едно видео се появиха в интернет. Икономистът Нуриел Рубини също се оказа приятел на Анна Чапмън във Facebook, но след разкритията побърза да я изтрие от списъка си. По този повод излезе и шегата "ЦРУ се нуждае от твоята помощ – прегледай си приятелите във Facebook"!

"Един шпионин не бива да привлича твърде много внимание и да се отличава от околните. Той никога няма да изглежда много интелигентен и ерудиран, дори в действителност да е, няма да направи впечатление с необикновен характер или поведение", обяснява пред "Капитал" пенсионираният американски разузнавач. Това в днешно време явно означава и да имаш профил и да си в активен в социалните мрежи.  

От Русия с любов

Фактът, че скандалът идва малко след като президентите Обама и Медведев публично рестартираха над хамбургери и кока-кола отношенията между двете страни, също предизвика много догадки и конспиративни теории. Руският външен министър Сергей Лавров първоначално се опита да насочи медийното внимание в друга посока и коментира, че моментът на арестите е "избран много умело", а зам.-председателят на комисията по сигурността в руската Дума Владимир Колесников определи случката като "провокация" и "удар, насочен срещу Обама". Премиерът Владимир Путин бе пък много директен спрямо гостуващия му бивш американски президент Бил Клинтън с изказването, че полицията в САЩ е "излязла извън контрол и тика хората по затворите". После обаче Москва по-спокойно си призна, че задържаните са руски граждани, нищо, че притежават американски, канадски или перуански паспорти.

Междувременно се появиха и слухове, че неочакваните арести може би са част от план на Белия дом да подкрепи Дмитрий Медведев срещу старите кадри на КГБ, които днес поддържат мита за някогашното непогрешимо съветско разузнаване. Сред т.нар. силовики по една случайност е и Владимир Путин.

От Белия дом побързаха да обявят, че шпионската афера няма да промени решимостта на Обама за нов тон между Русия и САЩ. Както посочи говорителят Робърт Гибс, сега Вашингтон има нужда от Москва срещу ядрената програма на Иран и при овладяването на все по-непредвидимата Северна Корея. "Случилото се няма да има дългосрочни последици, коментира пред "Капитал" и експертът по международна сигурност във вашингтонския "Институт за стратегически изследвания" (SSI) Ричард Крикъс. Обама освен това вече настоя пред Медведев Москва да спре с дейности, които предизвикват враждебност у американците. Кремъл просто не бива да повтаря подобни неща, ако не иска хардлайнерите във Вашингтон да възпрепятстват рестартирането на руско-американските отношения."

Кой кой е в шпионския скандал 

Анна Чапмън - моминското й име е Кущенко и е дъщеря на руски дипломат. Фамилията Чапмън получава след брак с богат англичанин и я запазва след развода си. Живее в Манхатън и развива бизнес с Русия.

"Ричард и Синтия Мърфи" живеят в Монтклеър, Ню Джърси, и имат две малки дъщери. "Синтия" работи като данъчен съветник в Ню Йорк и има достъп до финансите на богати и известни хора. "Ричард" се занимава с логистиката на шпионската мрежа и предава кеш, техника и указания на останалите.

"Доналд Хитфийлд и Трейси Фоли" живеят в Кембридж, Масачузетс. "Доналд" има магистратура по публична администрация от Харвард, където колеги са му хора, които после работят за американското правителство. Той прави впечатление на човек, който непрекъснато търси нови контакти и запознанства. Хитфийлд твърди, че е станал близък с американски учен, работещ върху създаването на ядрени оръжия, разбиващи бункери.

"Вики Пелез и Хуан Лазаро" идват в САЩ преди двайсет години. Вики Пелез е колумнист за испаноезичния вестник на Ню Йорк El Diario-La Prensa, а той е професор по политология.  

Михаил Семенко работи в руска туристическа агенция в Арлингтън, Вирджиния. Агент на ФБР, представящ се за руски шпионин, се среща с него и му предава $5000, които Семенко трябва да скрие под мост в Арлингтън. Както Анна Чапмън, той също е много активен в социалните мрежи, но в последните дни списъкът на приятелите му постоянно намалява.

"Майкъл Зотоли и Патриша Милс" са в Арлингтън, Вирджиния. Според документите на ФРБ "Майкъл" и "Патриша" изравят парите, заровени две години по-рано в околностите на Уъртсбъро, щата Ню Йорк, от "Ричард Мърфи".

"Робърт Кристофър Мецос" бе задържан в Кипър и пуснат под гаранция, но в сряда избяга. Той е връзката между централата в Москва и мрежата в САЩ.

 

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-P
    J.J.
    • - 1
    • + 14

    Това цялото е такава пародия, че... :D

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 2

    затворете джама да не скочи Форестал..... веднъж скочи по погрешка....

    Нередност?
  • 3
    joel avatar :-|
    Рол
    • - 1
    • + 11

    При цялата корумпираност в Русия тези си играят на шпиони усвоявайки едни безотчетни пари

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 7
    • + 7

    ФБР бламираха Обама и показаха кой командва парада в САЩ. Ако не сте разбрали - това не е президента.

    Нередност?
  • 5
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 12

    Тази история е колкото комична, толкова и показателна как се харчат парите на данъкоплатците от т.н. тайни служби.
    КГБ, или както там се нарича сега, си действа по схемата да праща в привлекателния запад деца или близки на "наши другари", като ги урежда с мечтан от "обикновените руснаци" живот, а американските служби пък чакат и следят (т.е. харчат огромни суми на данъкоплатеца, докато през това време под носа им срутиха "близнаците" в Ню Йорк...) над десет години тези да свършат поне някаква работа за парите, които им плащат - т.е. да се доберат т.н. "руски агенти" до ценна секретна информация за САЩ правителството, за да имат причина да ги обвинят и арестуват, което така и не се е случило. Сега щели да ги съдят за пране на пари. Ами Bank of America, например, преди години бе доказано обвинена за това, че е помогнала да се преперат 20 милиарда долара на руската мфия, и какво? Преди 2 години Поулсън и наля милиарди от парите на данъкоплатеца, за да я спасява. А и не само нея.
    Най-големият майтап е обаче накрая, когато повечето от тази група "наши хора" си ... признават, че били шпионирали:).
    Е това ако не е ясен знак накъде върви света и що за елити управляват и от двете страни на океана...

    Нередност?
  • 6
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 1
    • + 17

    Щирлиц е най-великия "разузнавач":
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    'Щирлиц бил пленен от разузнаването. Искали да измъкнат имформация от него чрез всякакви брутални и нечовешки методи на мъчение. Накрая се принудили на най-строгият и зловещ метод - изпратили му стажанта Курт, който с часове, дори с дни можел да извършва полов акт… Започнал той Щирлиц.
    След ден яко клатене вече хората започнали да се чудят защо още няма измъкната информация. След два дни изумлението нараствало, а вече на третия ден хората започнали да се присмиват на младия Курт, който се чувствал много засрамен, но продължавал неуморно да извършва своите издевателства над нещастния пленник. На четвъртия ден, Курт вече се видял принуден да се обърне кум Щирлиц с молба:
    - Щирлиц - казал той - моля те Щирлиц, кажи нещо! Репутацията ми е сломена, хората чакат информация, посрамих се, умолявам те, кажи, кажи НЕЩО! ГОВОРИ!
    - Курт - проговорил Щирлиц най-накрая - Обичам те!


    Щирлиц изби вратата с ритник, след което на пръсти се запромъква към седящия в стаята Борман…


    Щирлиц решил да се пошегува с Мюлер по случай първи април:
    - Мюлер, знаете ли че съм руски шпионин?
    - Не знам. - на свой ред се пошегувал Мюлер.


    Мюлер се обажда на Щирлиц по телефона:
    - Щирлиц, в събота,точно в девет бъдете на "Унтер дер линден". Ще се проведе съботник.
    "Аха" - мисли си Щирлиц - "разкрили са ме. Сега ми прави намеци, опипва почвата, а в събота ще ме арестуват. По-добре да се разбера с Мюлер на четири очи, отколкото с Гестапо".
    На другия ден отива в кабинета на Мюлер и си признава направо:
    - Хер Мюлер! Аз съм руски шпионин.
    - Не на мене тия номера, Щирлиц - отговаря му Мюлер - като чуете за съботник и всички ставате руски шпиони!



    Щирлиц видя група хора с бухалки в ръце.
    - Биячи! - помисли си Щирлиц.
    - Щирлиц… - помислиха си бейзболистите.

    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#5] от "info111":най-големият майтап е драги, когато мине време и СССР гръмне атомна бомба, за която само "ние знаем", или се резбере че "нашият" Ким Филби е фактически "руски" Ким Филби, или че "вашият" ген. Винаров, фактически е "руският" ген. Винаров и то в Харбин при Пу И...... още "или" знам ма едва ли нещо ще добавят.....
    така че в "разведката" най-добре се смее този който се смее последен....

    Нередност?
  • 8
    blue_blood avatar :-|
    blue blood
    • + 8

    Капитал, моля ви, махнете тирето от "по-малко" в подзаглавието, че резил иначе...

    Нередност?
  • 9
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • + 2

    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Делегация от министерството на отбраната на Китай пристигна на военните учения „Изток-2010”

    03 юли 2010 | 05:04 | Агенция "Фокус"

    Чита. Делегация от министерството на отбраната на Китай, начело със заместник-началникът на генералния щаб на китайската армия генерал Хоу Шусенем, пристигна на военностратегическите учения „Изток-2010”. Това съпбщиха от пресслужбата на Сибирския военен окръг на Русия, предаде РИА Новости. На китайските военни ще бъде дадена информация за провеждането на ученията „Изток-2010”, след което те ще присъстват на етап на практически действия на войските по форсиране на водна преграда.

    © 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Ето от къде би могла да дойде истнската заплаха за Русия , а не от Запада.
    Хилари Клинтън по повод публикуването на новата военна доктрина на Русия през м. Април - т.г. , където се твърди че основната заплаха за страната идвала от Запада , съвсем недипломатично и направо е заявила на Лавров:
    - "Обърнете се в посока , обратната на запад и и ще видите , че оттам идва истинската заплаха за вас"
    "Яснее не скажеш!!!" - както биха се изразили в такива случаи , руснаците.
    Впрочем руснаците и държавните им ръководители , два пъти по-добре от Х.Клинтън знаят за посоката , от която идва заплахата за тях.
    За всеки нормално мислещ човек по света е ясно при един евентуален конфликт между Русия и Китай , на чия страна ще застане Западът.
    Решително и еднозначно.
    За всеки нормално мислещ човек е ясно , че както "вървят нещата" , още през втората половина на 21-вия , че и през 22-рия век , на Зпадът и на Русия , ще им се НАЛОЖИ , щат не щат , да се превърнат в СТРАТЕГИЧЕСКИ съюзници.
    С две думи : Няма нужда от шпиониране - Западът няма вече какво да шпионира от Русия , а Русия няма защо да шпионира Запада - той стигане вече няма.

    Нередност?
Нов коментар