В името на миналото... и бъдещето

Трибуналът в Хага отново постави на подсъдимата скамейка бившия косовски лидер Рамуш Харадинай

Харадинай продължава да е популярен в Косово
Харадинай продължава да е популярен в Косово
Харадинай продължава да е популярен в Косово    ©  Getty Images
Харадинай продължава да е популярен в Косово    ©  Getty Images

Карла дел Понте със сигурност е запомнила за цял живот едно изгубено дело - това срещу Рамуш Харадинай.

Бившият водач на Армията за освобождение на Косово (АОК) и бивш премиер бе най-високопоставеният косовоски албанец, изправян някога пред трибунала за военни престъпления в Хага, на който Дел Понте бе главен прокурор. "Нямам съмнения в неговата вина", каза твърдата швейцарка в интервю пред немското издание Spiegel преди три години. Каза също, че разполага и с необходимите доказателства за това, че водачът на АОК е допуснал да бъдат убити, изнасилвани или изтезавани цивилни, заподозрени в сътрудничество със сръбските власти. Думите й обаче се оказаха неубедителни за съда и Харадинай бе оправдан по липса на доказателства и пуснат на свобода през 2008 г. Решението предизвика вълна от възмущение и помрачи и бездруго доста спорния имидж на трибунала, за който сърбите твърдят, че е предубеден и несправедлив.

Тази негативна представа е на път да се обърне, след като тази седмица трибуналът реши делото срещу Харадинай да бъде частично преразгледано и той бе отново арестуван и отведен в затвора в Шевенинген. Това е абсолютен прецедент в 17-годишната история на трибунала, който бе специално създаден, за да въздаде справедливост след войните в бивша Югославия през 90-те. Решението изненада абсолютно всички, вероятно и самия Харадинай, макар че в съдебната зала той посрещна новината с напълно безизразна физиономия.

"Намирам решението на съда за шокиращо. Изключително рядко се случва на втора инстанция да бъде отменена оправдателна присъда", не скри изненадата си пред медиите един от адвокатите на Харадинай, Грегор Гай Смит. По-интересният момент обаче е, че всъщност съдът призна, че срещу свидетелите по делото е имало оказан натиск и че този проблем е бил подценен.

Компенсация за Косово?

Едва ли е случаен и моментът, в който дойде решението Харадинай отново да бъде изправен пред съда - точно ден преди Международният съд на ООН да обяви, че едностранно обявената от Косово на 17 февруари 2008 г. независимост не е нарушение на международното право. Директна връзка между двата случая не е задължително да съществува. Но както коментира пред "Капитал" един косовски журналист: "Харадинай е единственото, което ще получат сърбите."

Решението на международния съд безспорно бе силен шамар през ръцете на Сърбия, където до последно бяха твърдо убедени, че съдът ще излезе със становище срещу самообявената независимост на Косово. Новото дело срещу Харадинай - един от тримата лидери на покритите с мрачна слава АОК, които са били премиери на Косово (заедно с Агим Чеку и Хашим Тачи), може да се приеме като един вид компенсация за сърбите. Заместник-прокурорът за военни престъпления Бруно Векарич вече нарече решението голяма победа в борбата за правата на жертвите.

Новият процес срещу Харадинай може да се окаже и повратен вътрешнополитически момент за Косово. Роденият в Глоджане, в Западно Косово, Харадинай е една от най-влиятелните и най-респектиращите фигури в страната и основният политически съперник на настоящия премиер Хашим Тачи. "Самият арест е вече удар по престижа, а ако бъде осъден дори по една точка от обвиненията, тогава бъдещата му кариера в политиката ще е силно под въпрос", коментира косовският анализатор Белюл Бечай.

Минало на герой...

Всъщност Харадинай остава доста противоречив образ не само в Косово, но и извън неговите граници. За мнозина той е герой в борбата на косовските албанци срещу сръбския терор в Косово. За други е хладнокръвен убиец на невинни цивилни. Подозрения буди и завидното състояние, което притежава и което категорично отказва да обясни как е натрупал. През 80-те подобно на мнозина косовари работи в Западна Европа като охрана в нощни клубове и в строителството. Това трудно би обяснило натрупаното богатство и само засилва слуховете, които се носят и за другите бивши командири на АОК, че може да са замесени в търговия с наркотици или дори по-лошо - на човешки органи. Привържениците му пък са твърдо убедени, че Харадинай като един от влиятелните политици в Косово има солидни спонсори.

Когато бе заведен първият процес срещу него в Хага, мнозина коментираха, че това е доста неразумен ход от страна на прокурора Карла дел Понте, тъй като заради имиджа си на герой от съпротивата Харадинай много трудно ще бъде осъден. Самата Дел Понте сподели по време на процеса, че срещу свидетелите има такъв натиск, че е почти склонна да оттегли обвинението. "Губя свидетели наляво и надясно в процеса срещу Харадинай. Подложени са на сериозни заплахи. Албанците са много по-лоши от сърбите в това отношение", коментира Дел Понте. Година по-късно, вече не като прокурор, а като швейцарски посланик в Буенос Айрес, тя публикува и мемоарите си "Ловът: Аз и военните престъпници", в които изнесе доста непопулярни факти за бившия командир на АОК. Като например това, че се наложило да се оплаче лично на тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан за явната подкрепа, демонстрирана от страна на шефа на ЮНМИК (мисията на ООН в Косово) Сьорен Йесен Петерсен за Харадинай след предявяването на обвиненията срещу него. Или за неприемливите отношения между втория човек в мисията Лари Росин и семейството на Харадинай. Именно Росин представляваше ЮНМИК по време на процеса пред трибунала.

Харадинай също никога не е крил лошите си чувства към Дел Понте, която по думите му, вместо да се погрижи да възтържествува истината, била обсебена единствено от това как изглежда и какво се говори за нея.

...или минало, пълно с ужас

Най-силно раздразнение в Харадинай обаче предизвикаха обвиненията, че АОК е замесена в търговия с човешки органи, които тя отправи за първи път в книгата си. По думите на Дел Понте, които бяха потвърдени и от разследванията на журналиста от Би Би Си Майкъл Монтгомъри, и на сръбската телевизия Б92, след въздушните удари на НАТО през 1999 г. и изтеглянето на сръбската армия от Косово стотици сърби са били отвлечени и откарани с камиони в Северна Албания, където са били убити, а органите им извадени и изтъргувани. Парите били прибирани от лидерите на АОК. Сред отвлечените имало и албанци и проституиращи жени от Източна Европа. Дел Понте описва в мемоарите си как нейни подчинени са посетили къща в отдалечен планински район край Бурел в Северна Албания, където се смята, че са били избивани пленниците, а органите им изваждани. Екипът открил следи от кръв в къщата, но така и не се установило дали тя е човешка. Намерили също марли и медикаменти. Разследването било прекратено обаче поради липса на съдействие от страна на албанските власти и на ЮНМИК. Разкритията на Дел Понте обаче предизвикаха силен интерес към темата. Три независими едно от друго разследвания обаче - на Сърбия, на ЕС и на Съвета на Европа, до момента не доказаха, че подобно престъпление наистина е било извършено. Все още около 400 косовски сърби и 1500 косовски албанци се водят безследно изчезнали.

Макар и Дел Понте вече да е извън играта, на Харадинай все пак му предстои нов процес в Хага, където ще трябва да отхвърля доста обвинения. Дали новото дело ще отмие съмненията след първото ще зависи основно от това доколко на свидетелите ще бъде осигурена добра защита. Според Дел Понте 9 от свидетелите в първия процес срещу Харадинай са намерили смъртта си при подозрителни обстоятелства - един е прегазен от кола, друг е заклан в кръчмарска свада, а останалите са застреляни. Голямата грешка вероятно е, че Харадинай бе освободен под гаранция и оставен да се върне в Косово, най-вече заради силното влияние, което неговата фамилия има в Западно Косово, където родовото право е все още доминиращо. Двама от свидетелите в процеса например отказаха да дадат показания срещу Харадинай пред съда, като заявиха, че се страхуват, а единият дори коментира, че по-скоро би излежал присъда за обида на съда, отколкото да застане на свидетелската скамейка. Това дело ще бъде лакмус както за миналото, така и за бъдещето на Косово.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cia_germany avatar :-|
    CIA Germany
    • + 2

    Мдааа Косово е обречено!!!

    Нередност?
  • 2
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 2
    • + 10

    трибуналат в хага е един измислен трибунал А реешенията му не струват нищо в правно отношение .
    представете си хипотетична ситуация в която половин българия е отцепена от турското население и новата държава бива легитимирана като косово 2 от подобен измислен трибунал
    как бихте се чувствали ако сте на мястото на сърбите ?
    Българската дипломация първа призна косово
    това че смешен трибунал от сорта признава косово не значи нищо .
    те са никои да признават такова нещо .Ако беше ръсия или сащ или китай или турция камо ли израел тогава трибунал нямаше да има въобще но щеше да има хъбава военна операция и около стотина хиляди изтрепани албански терористи така нещата щяха да се уредят бързо но сърбия е малка жържавица каквато сме и ние и не е способна сама да си защити националната територия и затова се слъчи тази ситуация .Именно за малките държави в международното право работят съвсем други правила и тях могат да ги съдят да им налагат санкции и кво ли не подобни измислени и фалшиви трибунали
    не се радвай на чуждото нещастие когато ти гори задният двор

    Нередност?
  • 3
    malart avatar :-|
    malart
    • + 5

    Трябва да има присъда, за да ме убедят, че трибунала в хага не само инструмент за разправа само с представители на една националност

    Нередност?
  • 4
    alexsilver avatar :-|
    alexsilver
    • + 6

    "...ТрибуналЪТ в Хага отново постави на подсъдимата скамейка бившиЯТ косовски лидер Рамуш Харадинай..."
    Два подлога в едно изречение.
    Това не е допустимо за една сериозна медия, още повече в заглавието.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 3

    Протестантски нонсенс, както винаги, трибунал моля ви се, нямал доказателства за да го осъди 2008, и сега няма, пак ще се окакакат като маймуняка дел не знам какво си.......

    Нередност?
Нов коментар