Криминални косовски уравнения

Тъмните сенки от миналото на премиера Хашим Тачи правят оставането му на власт все по-вредно за страната

Петната по имиджа на Тачи трудно ще бъдат изчистени
Петната по имиджа на Тачи трудно ще бъдат изчистени
Петната по имиджа на Тачи трудно ще бъдат изчистени    ©  Reuters
Петната по имиджа на Тачи трудно ще бъдат изчистени    ©  Reuters

Държава в неприятна ситуация с премиер в още по-неприятна ситуация - така накратко може да се опише Косово в момента. За министър-председателя Хашим Тачи миналата година приключи лошо. През декември върху него се изсипа международно порицание за масовите манипулации и измами на първите парламентарни избори в страната след обявяването на независимост от Сърбия. А след това бе публикуван експлозивен доклад на специалния представител на Съвета на Европа Дик Марти, обвиняващ косовския премиер във връзки с организираната престъпност. Новата година до момента също не се очертава особено приятна за Тачи, след като в края на януари британският в. Guardian публикува тайни документи на НАТО, от които става ясно, че западните сили смятат премиера за една от "най-големите риби" в косовската мафия. В допълнение дойде и новината, че мисията на ЕС в Косово, EULEX, ще започне разследване по обвиненията в доклада на Дик Марти.

Всичко това се случва в момент, когато в Прищина започват трудни преговори за съставяне на ново правителство. След наложилото се заради изборните нарушения повторно гласуване на много места миналата седмица най-после бяха обявени окончателните резултати от парламентарния вот. Оглавяваната от премиера Демократичната партия на Косово е победител с 34 депутати в 120-местния парламент, но няма как да направи кабинет без партньори. Същевременно двете най-големи опозиционни партии вече обявиха, че няма да управляват с Тачи. Политическата парализа в Прищина отложи началото на директните преговори със Сърбия, които трябва да изчистят напрежението и многото нерешени въпроси между двете страни и да им позволят да продължат по пътя към ЕС. А изплувалите тъмни сенки от миналото на Тачи и опетненият му имидж правят оставането му на власт все по-вредно за страната.

Специален доклад

Най-шокиращото обвинение в доклада на швейцарския сенатор Дик Марти е, че Тачи и други членове на "Групата от Дреница" (доминираща фракция в Армията за освобождение на Косово), които в момента са на високи позиции във властта в Прищина, са били ключови играчи в ужасяваща търговия с органи на убити сърби. Оглавяваната от сегашния премиер мафиотска структура е замесена също така и в убийства, побои, отвличания и трафик на хероин и други наркотици.

Всъщност страховитата история за търговията с органи циркулира из Балканите от доста време и в Косово винаги са я отхвърляли като военна легенда, достоверна колкото и твърденията, че по време на обсадата на Сараево гладуващите животни в зоопарка са били хранени със сръбски бебета. Разследването на Марти започна след публикуването през 2008 г. на книгата "Ловът: Аз и военните престъпници" на Карла дел Понте. В нея бившият главен прокурор на трибунала в Хага твърди, че й е било попречено да разрови докрай престъпленията на криминалния кръг около Тачи.

"По темата има малко повече превъзбудено говорене. Докладът повтаря стари подозрения, слухове и полуистини. В него няма факти и доказателства. Но сериозността на обвиненията означава, че трябва да има ново разследване по темата", каза пред "Капитал" Даниел Корски, анализатор от Европейския съвет по външна политика. От EULEX вече обявиха, че ще започнат такова, и поискаха от Марти да им предостави всичко, с което разполага.

Забравени досиета

Въпреки че обвиненията не са нови, докладът на Марти за първи път ги направи толкова публични и привлече неприятно количество международно внимание към тъмните петна в миналото на някогашния военен командир от Армията за освобождение на Косово. Изтеклите във в. Guardian документи на НАТО, в които Тачи определен като член на триумвират от босове, ръководещи организираната престъпност в Косово, само влошиха още повече нещата.

Разследването на швейцарския сенатор осветли и други премълчавани и неудобни истини - че САЩ и ЕС са съвсем наясно с корупцията и мафията в някогашната сръбска провинция, но предпочитат да си затварят очите в името на стабилността в региона. Тачи винаги е бил "техният човек" в Косово и страховете бяха, че обвиненията срещу него може да дадат козове в ръцете на Сърбия и да взривят крехката млада държава.

Тези опасения вече не са извинение за отлагането на истинско разследване, което най-после да изясни окончателно събитията около конфликта през 1998-1999 г. и да ги остави в миналото "Тачи трябва да се оттегли, докато нещата се изяснят. Така няма да пречи на разследването. Не е добре за страната да има премиер, над когото са надвиснали толкова сериозни обвинения", смята Даниел Корски. Според него събитията от последните седмици нагнетяват още повече напрежението в Косово, което и без това е доста голямо. А щетите върху международната репутация на Прищина може да усложнят още повече стремежа на най-новата балканска държава към признание (до момента Косово е признато от 74 от общо 198 държави в ООН) и влизане в ЕС. "За Косово ситуацията и без това беше трудна. Сега стана още по-трудна", обобщава анализаторът от Европейския съвет за външна политика. 

Дела и документи

До средата на миналата година изглеждаше, че разследването на швейцареца Дик Марти, специален представител на комисията по правни въпроси и човешки права към Съвета на Европа, е в задънена улица. През юни 2010 г. той трябваше да публикува доклад за съмненията за трафик на човешки органи и други престъпления в Косово и Албания по време и след сблъсъците между косовски и сръбски военни сили през 1998-1999 г. След редица разочароващи пътувания и срещи в региона, включително с отговарящи за разследването на военни престъпления представители на мисията на ЕС в Косово EULEX, които му казват, че историята с органите е страховита легенда, впечатлението беше, че швейцарският сенатор няма да стигне доникъде.

Тогава обаче нещо се случи, изглежда, Марти успя да направи пробив и отложи публикуването на доклада, докато събере достатъчно доказателства. Той беше оповестен през декември и според написаното в него Марти е получил "свидетелски показания и документи от няколко десетки първични източници, сред които бойци и помощници на различните въоръжени фракции, участвали в зверствата в Косово и преки жертви на престъпленията, извършени там и в съседните територии". Остава въпросът кой точно се е осмелил да говори с швейцареца (предвид клановата лоялност в Косово и опитите за сплашване, които затрудняват разследването), с какви факти и юридически годни доказателства разполага той и дали на евентуалните свидетели ще бъде предложена достатъчна защита, за да се явят пред съд.

Междувременно едно дело, което според Марти е "тясно свързано" с нещата, които той описва в доклада си, вече е внесено в съда в Косово. В края на януари съдии от EULEX, водещи делото, поискаха още време до 5 януари, за да се произнесат дали ще започне процес, или ще върнат случая на прокуратурата за доразследване. Властите са повдигнали обвинение за търговия с органи, организирана престъпна дейност и незаконни медицински практики на седем души, сред които задържан в Истанбул лекар, наричан от пресата "турския Франкенщайн", и Илир Пречай - бивш високопоставен служител в здравното министерство на Косово. Той е издал разрешение на клиниката Medicus в Прищина, където са правени незаконните трансплантации. "Това повдига въпроса за степента, в която политиците в Косово и хората от техния близък кръг са наясно с търговията с органи и печелят от нея," коментира пред в. Times бившият старши съветник за Балканите на Държавния департамент на САЩ Дейвид Филипс.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 4

    Докато " Тачи винаги е бил "техният човек" на САЩ и ЕС, а и 30% от населението на Косово гласува за него, нищо особено няма да му се случи.... пък и е демократ, нали? Ние сме за демокрацията.....

    Нередност?
  • 2
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 2
    • + 3

    То да беше само Тачи. Въпросната Дела Понте беше завела дело и срещу няколко други "освободители", но след като съдът ги пусна под гаранция част от свидетелите срещу тях или станаха жертва на пътни злополуки или се самоубиха наръгвайки се 10 пъти с нож в гърба. Както каза Боби, докато Тачи си остава човек на САЩ и ЕС то той е несменяем. А дори и да оттеглят подкрепата си от него то след това най-много да се премести да си пие уискито на Бахамите вместо в министерският съвет. Уви трябва неговото наказание ще си остане в ръцете на по-висша сила, ако въобще има такава....

    Нередност?
  • 3
    dobrich avatar :-@
    dobrich
    • + 7

    Косово не е част от арабския свят, та американците да потдържат светски настроени диктатори като буфер срещу ислямския фундаментализъм? Така че ако Тачи е виновен - да го прибират в Хага!

    Нередност?
  • 4
    donio avatar :-|
    donio
    • - 4
    • + 3

    Мубарачето е типичен класически пример за съдбата на всяка американско-ционистка марионетка.Хашиша да се готви скоро и той ако до тогава ЦРУ не му видят сметката и трапосат това на сърбите.Твърде много знае Змията и ако изплюе отровата ...лошо.Резила остава за тези които го признаха,не всички еропейски лидери,а за тези който го приемаха като "герой"борец за демокрация.То пък една демокрация опазил но Господ от нея.

    Нередност?
  • 5
    dobrich avatar :-P
    dobrich
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#4] от "donio":

    Ти какво предлагаш - "демокрацията" до 1990 г., ли?

    Нередност?
  • 6
    donio avatar :-|
    donio
    • - 6
    • + 3

    До коментар 5
    Добрич ако ти харесва косовската демокрацияоди там да ти резнат бъбречето,може и главата,въпрос на предпочитание от твоя страна.

    Нередност?
Нов коментар