🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Циганско лято

Франция се разсърди на ромите - свои и чужди. Дали полицейското решение ще приключи проблема?

Френската полиция е разчиствала катуни далеч преди тази медийна акция и ще го прави и в бъдеще. Проблемът не е бил решен.
Френската полиция е разчиствала катуни далеч преди тази медийна акция и ще го прави и в бъдеще. Проблемът не е бил решен.
Френската полиция е разчиствала катуни далеч преди тази медийна акция и ще го прави и в бъдеще. Проблемът не е бил решен.    ©  reuters
Френската полиция е разчиствала катуни далеч преди тази медийна акция и ще го прави и в бъдеще. Проблемът не е бил решен.    ©  reuters

"Наскоро спряхме един ром, който е бил върнат в Румъния с 300 евро в джоба. Букурещ - Париж с кола струва 60 евро. След седмица се върнал във Франция заедно с четирима братовчеди, на които е предложил да плати пътуването!" Думите на един френски полицай, цитиран анонимно от в. Le Figaro, събират в себе си цялата показност, неефективност и дори комичност на драмата с ромите, която в последния месец тресе Франция.

Тази седмица около 100 души от тази етническа група бяха върнати в Румъния с полети на частната авиокомпания Blue Air, след като през юли полицията във Франция разби десетки незаконни катуни и биваци в цялата страна. Това, обещаха френските власти, ще продължи, докато около 700 души не бъдат върнати по родните им места - в Румъния и България.

Случващото се не е нито ново, нито необичайно, а за България ефектът ще е по-скоро минимален. Колкото и правителството на Никола Саркози да опитва да вдига рейтинга си обаче, то няма да успее да се справи с проблема само с полицейски средства, тъй като причината за акцията и голяма част от засегнатите от нея са френски граждани. В Европа пък ще трябва да се намерят нови, по-адекватни решения на казуса с ромите от това да им се забранява да пътуват. Ето кратка разбивка на основните сюжетни линии в тази драма.

"Оскар" за показност

Полицейските акции започнаха, след като през юли млад ром беше застрелян от полицаи при отказ да спре с колата си на проверка и в резултат група негови близки обградиха и подпалиха полицейски участък в градчето Сен Енян. Скандалът бързо се разрасна дотолкова, че лично президентът Саркози обяви прочистване на незаконните катуни в страната и изселване на незаконно пребиваващите там.

Френският закон за "пътуващите хора" (както ги наричат във Франция и Белгия) от 2000 г. постановява, че всяко населено място с над 5 хил. души трябва да има специално обособен парцел, на който да се разполагат подобни катуни или биваци. За сметка на това кметът може да изсели всички, които бивакуват извън позволените места, като дори може да не чака съдебно постановление. По-малко от половината градове обаче имат такива специални места, а много ромски катуни са извън тях дори там, където те съществуват - един български такъв например беше "отседнал" в едно предградие на Париж.

Борбата с тези сборища нито е нова, нито е специално насочена срещу чужденци. Размириците са били причинени от френски роми, а само в един от лагерите им в Сен Етиен например е имало 11 акции от началото на тази година. През 2009 г. пък по обвинение в нелегален престой в страната над позволеното са били експулсирани над 5 хил. души, а Франция дори въведе практиката да плаща по 300 евро на възрастен и 100 евро на дете, за да се отърве от чужди роми.

Проблемът е очевиден: бидейки граждани на ЕС, нищо не спира ромите да се завърнат обратно, както мнозина сигурно и правят. Затова Париж работи усилено по системата "Оскар", която ще взима биометрични данни от изгонените, за да бъдат спирани на границата, ако искат да влязат пак. Според регулациите такива данни могат да се вземат само доброволно и не е твърде далечно предположението, че някои роми вероятно ги дават в замяна на парите, които получават.

Стратегията на Саркози

Причината този път случаят да добие такава популярност е чисто политическа. Никола Саркози се намира в най-ниската точка на популярност от избирането насам - според изследванията на общественото мнение от юли едва 26% от хората одобряват дейността му. Причините са много и далеч не са свързани само с кризата. Само в последните два месеца партията на Саркози и правителството му бяха разтърсени от огромен скандал с нерегламентирани дарения от най-богатата жена във Франция - наследничката на империята L'Oreal Лилиан Бетанкур.

"Това управление си мисли, че всеки път когато има криза, може да сведе проблема до въпроса за сигурността", казва Надеж Ругару, изследовател и преподавател в Института по политически науки в Париж (Sciences Po). "Те смятат, че ако публиката ги вижда как се противопоставят на всичко - на САЩ, на ЕС, на глобализацията, на исляма, ще ги смята за велики." Според нея основен проблем в политиката на Франция е все по-честото използване на това простичко обяснение и дава за пример как все повече областни управители в страната (с които кметовете обсъждат полицейските акции срещу катуните) са бивши полицейски служители.

В материал за в. Le Monde френският прокурор Людовик Дюпри също се обявява против използването на наказателния кодекс за решаване на социални проблеми. "Той може да предпазва и ще е много добре да се ползва срещу дискриминацията, отколкото в нейна полза. В повечето случаи неговото прилагане е просто илюзорно решение. При социалните проблеми той е като пистолет - ако го извадиш твърде рано, всички плащаме."

Къде е България?

За България проблемът вероятно няма да е грандиозен. От всичките близо 400 хил. "пътуващи хора" във Франция едва около 15 хил. са чужденци, като от тях още по-минимално количество са с българско гражданство. Но колко точно са никой не може да каже. Засега е ясно единствено, че няколко десетки българи ще бъдат върнати този и следващия месец.

"Става въпрос за разфомироване на тези гета и действия спрямо хора, които са извършили два типа нарушения - нерегламентиран престой и незаконно упражняване на професионална дейност", уточни пред "Капитал" българският посланик в Париж Марин Райков. Той не вижда драма в мерките, които френските власти предприемат, и посочва, че българското МВР поддържа непрекъсната връзка с френската полиция. "Това е естествена практика за всяка държава, що се отнася до пребиваващите на нейна територия, които са извършили закононарушения." 

Извън диалога между вътрешните министерства в Париж, София и Букурещ обаче има добър повод да започне по-голям дебат. Дълго време, докато се подготвяха за членство в ЕС, България и Румъния бяха наблюдавани строго за правата на малцинствата и за тяхната интеграция. Повече от ясно е, че тези въпроси още не са решени. Париж дори заплаши Букурещ с блокиране на влизането в Шенген, ако не работи за интеграцията на това малцинство, което в Румъния варира между 500 хил. и 2 млн. Предвид факта, че огромна част от изселените и разбити катуни във Франция са обитавани от местни роми обаче, очевидно е, че проблемите не са ограничени до Източна Европа или новите членки. 

"Това е европейски проблем", категорична е Надеж Ругару. "Трябва да харесваме различията, но не го правим съвсем. Трябва да сме равни, но великите страни са все още велики и сами." България, каза Ругару пред "Капитал", може да седне на масата и да каже на останалите в ЕС: "Нека си поговорим като равни какво можем да направим."

46 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 8
    • + 50

    Ако някой няма български документи, има ли начин да се докаже, че е българин? Не можем ли да плащаме на циганите като напускат страната, за да си унищожават документите после и да не могат да ни ги върнат?

    Нередност?
  • 2
    anguel_terziyski avatar :-P
    Anguel Terziyski USA
    • - 5
    • + 55

    Чакай бе, Градинко, ти като им платиш, мислиш ли, че ще ги унищожат? Що да не вземат и 300 евро за връщане и така да затворят цикъла? Аз ако съм ром, бих пътувал всеки месец до Париж и обратно. Единственият начин е да се прилага законът, па макар и с половин тежест. Хванали са те в катун - айде да правиш тухли или да чистиш паркове под полицейски надзор. После, като си изработиш 300-та евро - на самолета и в къщи. Даже бих им давал и по една честитка със следното съдържание:
    'Уважаеми г-не(г-жо),
    Много сме доволни от свършената от вас общественополезна дайност. Заповядайте пак в Париж, че имаме още много работа за вас.

    С уважение: Френската република'

    Нередност?
  • 3
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 7
    • + 29

    До коментар [#2] от "Anguel Terziyski USA":

    Еми само живот в катун не е престъпление. Но така или иначе ти гледаш от френската страна - как да ги върнеш. Пък мене ме интересува българската страна - как да ги разкараме другаде:)

    Нередност?
  • 4
    anguel_terziyski avatar :-?
    Anguel Terziyski USA
    • - 15
    • + 33

    Нека погледнем и от тяхната страна - виновен ли е някой, че се родил такъв (черен, жълт, циганин и прочие)? Аз пък винаги си задавам въпроса - ами ако бях на тяхно място или ако в някой друг живот ( доколкото го има) съм на тяхно място? Все пак трябва да се търси решение което да е минимално унизително за прилагане и относително приемливо за изпълнение. Не можеш да изгониш човека от родината му. Ако нарушава правилника може да го затвориш, глобиш, но да го изгониш - не. Затуй съм за създаване на алтернативни пътища тези хора да бъдат приобщени ( не се и надявам на интегриране). Да имат възможност да си изработват честно прехраната и да не са унижавани, ако не правят бели. напълно съм уверен, че поне половината биха работили някаква работа, ако им се предложи, макар и с голяма неохота и поприлягване.

    Нередност?
  • 5
    pesheff avatar :-?
    pesheff
    • - 1
    • + 25

    еха! Изпитах истински удоволетворение четейки тази статия - най после не сме само ние виновни за тормоз и издевателства над циганите! как е франция-май нещо не успявате да ги интегрирате тези безобидни малцинства май!

    Иначе не съм съгласен че имат право да ги гонят - те също са граждани на ЕС и ако бях цар Киро щях да съм от вчера в европейският съд и да съдя франция до дупка!

    Нередност?
  • 6
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • + 14

    Оскар или не тези не си ли дават сметка, че няма нужда един циганин да се връща два пъти за да им източат бюджета. Спокойно може да се образуват бизнес предприятия които серийно да пратят половината Бг цигани във Франция срещу комисионна от печалбата от изгонването им.

    Нередност?
  • 7
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 14

    Бе спомням си едно време бяха тръгнали за Норвегия Те така си ги въртят само аванта да има и за ракия

    Нередност?
  • 8
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • + 17

    А те нека пробват да ги интегрират. Най-лесно е да ги натоварят за път, че и пари да им тикнат. Инегрирайте ги, бе, да видите кво значи "човек", който живее като прасе и в България, и във Франция, или където и да било. Ще оцелеят като хлебарките след 2012г.
    Няма да ги видим тогава как ще я карат на помощи, кражби, просия и тръшканици пред телевизията. От мързел ще умрат и не знам кого ще обвиняват, че са им виновни.

    Нередност?
  • 9
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 1
    • + 22

    1 000 000 мангала по 300 Е = 300 000 000 Е !!! Така усвояването на евросредствата ще придобие един по добър, така да се каже по завършен вид! Бедна Б-я също ще намаже -бай Мангал все нещо ще похарче,ще се повиши вътрешното потребление (особенно на акцизни цигари и алкохол -любими стоки в мангалската потр. кошница) оттам и фиска ще намаже(Дянков ще въздъхне спокоино,Дончев също ще отчете повишаване на усвояването на европарите)!!! Така че братя да стимулираме експорта: износ на висококонвертируем МАНГАЛ (да не се бърка с МАНГАН ) с/у суха пара!!!
    П.П. След Франция износ на мангали може да се осъществи в Бенелюкс ,Скандинавието и т.н. докато накрая не минем по растеж дори Китай!!!

    Нередност?
  • 10
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 2
    • + 11

    Не трябва да се допуска в която и да е ДЕМОКРАТИЧНО устроена държава , упражняването на дадени от Закона права на група от хора , да става за сметка на НАРУШАВАНЕТО правата на други хора , както е в случая с правата на циганите - за сметка на мнозинството.
    Поради невидимия терор на Левицата в западните демокрации , че и у нас - никой не ще да се заеме с доказването на главната , но доста неприятна истина свързана с интеграцията в обществото на малцинствените групи. А истината е , че интеграцията на малцинствата е ДВУПОСОЧНА улица - каквито усилия направи обществото за интеграция на малцинството , същите по размер усилия , ТРЯБВА да направи за тази цел и и малцинството.
    Само че кой да се заеме със законодателната подкрепа на тази истина - губи се ЕЛЕКТОРАЛНА подкрепа от страна на циганите.

    Нередност?
Нов коментар