🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Насилие без кауза

Лондон не е Атина и размириците не са политичeски. Но разкриват една грозна и опасна страна на Великобритания

Това не е Бенгази или Кабул, а Лондон
Това не е Бенгази или Кабул, а Лондон
Това не е Бенгази или Кабул, а Лондон    ©  Reuters
Това не е Бенгази или Кабул, а Лондон    ©  Reuters

"Нямате пари? Елате с нас. Ще създадем хаос в Лондон. И ще си вземем безплатно разни неща." Това гласят съобщенията, разпращани по Facebook, Twitter и BlackBerry, с които се организират бандите в Лондон, за да палят, да разбиват магазини, да грабят стоки и да създават безредици по улиците на британската столица.

След няколко поредни нощи на насилие Англия е унизена, оскърбена и тревожно вгледана в себе си. За стряскащия изблик на агресия няма лесни обяснения. Участниците в масовия вандализъм са всякакви, без разлика в раса, пол, възраст, и според психолозите сила им дава опиянението от безнаказаността, както и чувството, че са част от една голяма група. "Не можеш да се бунтуваш сам. Бунт от един човек е внезапно избухване. В един момент големите тълпи, изправили се срещу полицията, осъзнават, че контролират ситуацията", обяснява пред британската ВВС проф. Джон Питс, криминолог, който съветва лондонските местни власти относно бандите.

В участъците из страната няма свободни килии за задържаните, които са над 1500. Само в столицата са мобилизирани 16 000 полицаи, на които вече е разрешено да стрелят с гумени куршуми, след като много от тях пострадаха при сблъсъците. Уличните погроми съвпаднаха с орязването на бюджета на полицията, което е и една от причините за нейната неефективност сега. Ранените са десетки, от които по-голямата част са полицаи. Убитите са петима – един прострелян, трима блъснати от кола и един починал от раните си. Щетите за собствениците на магазини и застрахователите се изчисляват на десетки милиони лири. А всичко това се случва година преди Лондон да бъде домакин на летните олимпийски игри.

След шока и материалната равносметка идва време за отговорите кои са хората, които правят това, и защо изразяват отчаянието и гнева си по такъв брутален начин. Обясненията не са политически, но разкриват болест, стигаща до сърцето на британското общество. 

Хулигани в лятна нощ

"На беззаконното малцинство, на престъпниците, които са взели каквото са могли, ще кажа: Ще ви проследим, ще ви намерим, ще ви обвиним и ще ви накажем. Ще платите за това, което сте направили."

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания
"На спазващите законите хора, които играят по правилата и които са мнозинство в страната, ще кажа: Започнахме да отвръщаме на удара, ще ви защитим, ако собствеността и източникът ви на препитание са били повредени, ще ви компенсираме. Ние сме на ваша страна."

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания

Причината за първия хвърлен камък стана едно убийство – на 29-годишния баща на четири деца Марк Дъган. Миналата седмица той бе застрелян от полицай в Тотнъм. Оттам нататък размириците се ожесточиха и се разпространиха и в други градове като Бирмингам, Ливърпул, Нотингам, Бристъл, Манчестър. Всички те следват един модел на насилие, хаос и безнаказаност. Дебатът престъпник ли е Дъган, стрелял ли е по полицай, или е любящ баща, убит без причина, се изгуби сред пламъците на подпалените пожари още в първите часове на размириците, започнали на 6 август.

Остана големият въпрос какво породи такава мащабна проява на ярост. Едното обяснение е, че това е чиста вандализъм. Според други тълкувания подобен проблем отдавна е назрявал сред социално онеправданите слоеве на обществото, тъй като Великобритания се е превърнала в страна на контрастите.

"Вече няма нищо общо със смъртта на Марк Дъган. Никой дори не го споменава", казва пред "Капитал" 23-годишната румънка Дениса Думитреску, която живее и учи в Лондон. Думите й потвърждава и Макс Уинд-Коуи от лондонския аналитичен център Demos: "Малко вероятно е мнозинството от бандитите въобще да знаят кой е Дъган", обяснява той пред "Капитал". "Размириците са ескалация на антисоциалното поведение, вандализма и дребната престъпност, с която бедните общности в Лондон се сблъскват всеки ден." Според Уинд-Коуи в същността си това е гневен и агресивен опит от страна на малцинство от насилници да владеят улиците и да покажат, че не може да им бъде потърсена отговорност.

Премиерът консерватор Дейвид Камерън няма съмнения по въпроса какво представляват бунтовете: "Това е чисто и просто престъпност и трябва да бъда победена. Ако си достатъчно голям, за да извършваш подобни престъпления, значи си достатъчно голям за полагащото се наказание", заяви Камерън, визирайки факта, че част от хулиганите по улицата са 10-11-годишни деца, които чупят стъкла с видимо удоволствие. "Страхът ни е от едни деца! Те се смееха, докато хората умираха от ужас", възмущава се Дениса Думитреску. Тя обяснява как излезлите по улиците младежи открито заявяват, че целта им е правителството и богатите. Според нея повечето са от бедните прослойки и са безработни. Думитреску ги описва като добре организирана мрежа от банди от различни квартали, които не се познават помежду си, но са обединени от една цел - да опустошават.

"Хората, участващи в размириците и грабежите, идват от изключително трудна среда. За тях хаосът е всекидневие, напускат училище, участват в улични банди, никога не са виждали някой да ходи на работа и живеят на социални помощи", казва за "Капитал" Крисчън Гай, директор на отдел "Политики" в лондонския Centre for Social Justice. Според него това не е извинение за престъпленията, които вършат. "Но нещата имат контекст - изключително остър социален провал", констатира Гай.

Аналогиите със скорошните масови демонстрации в Атина и Мадрид са изкушаващи, но неточни. "В Гърция и Испания беше много различно. Там хората имаха кауза - реагираха на правителствените програми за съкращаване на разходи и икономическата несигурност. Във Великобритания има безсмислено насилие без кауза", смята Крисчън Гай. Анализаторът от Centre for Social Justice не вижда никакви политически моменти и цели. Не става дума за критика срещу системата, а за вандализъм.

Гроздовете на гнева

Има и мнения, които до известна степен оправдават уличното насилие и търсят вината в управлението на страната. Те идват основно от ляво ориентирани анализатори, които побързаха да стоварят вината върху консервативния кабинет на Камерън и програмата му за бюджетни икономии, включително съкращения в социалните помощи. Според тях правителственият отговор на терора е бил "прекалено милитаризиран", а смъртта на Дъган е символ на по-дълбок социо-икономически проблем. Убийството е използвано от младежите като отдушник на фрустрацията, отчаянието и изолацията им.

Според Мат Донъхю, който прави докторантура по кохезионна политика и реформа на социалната сфера в университета Oxford Brookes, хората не се бунтуват без причина: "Не мисля, че е съвпадение, че безредиците започнаха в социално ощетените общности. Причината може и да не е само съкращаването на бюджета, но нивата на нищетата и неравенството водят до липса на единство и сплотеност, което пък води до нарастване на напрежението", обяснява Донъхю пред "Капитал".

Журналистката Ан Апълбаум от сп. Slate обобщава най-добре двете гледни точки в статията си "Защо се бунтуват британците?". "Прочетете дясноцентристкия в. Daily Telegraph и ще разберете, че размириците са причинени от слаба и страхлива полиция, отсъстващи бащи, разчитане на помощи или мултикултурализъм и толерантност към бандите в училище. Прочетете лявоцентристкия в. Guardian и ще се информирате, че виновни са полицейската бруталност, социалната изолация, орязването на помощите и увеличаващата се пропаст между бедни и богати." Според Апълбаум някои са убедени, че причина са високите нива на имиграцията. Други вярват, че проблемът е британската нетолерантност към имигрантите и малцинствата.

Louis Vuitton вместо хляб

Достатъчно е да погледнем типа магазини, които са ограбвани, за да си създадем точен профил на "бунтовниците". Ако те крадяха основни стоки, това можеше и да породи съчувствие. Но в случая не става въпрос за хора, които са голи и гладни, а за такива, които отнасят вкъщи PlayStation, iPod и компютри. Мотивът не е нищета, а желание за консуматорство. Или ако перифразираме Джон Кенеди, това са хора, които питат не какво могат да направят за себе си, а какво другите трябва да направят за тях. Не случайно единственият непохитен магазин в района Клапъм Джънкшън в южен Лондон е книжарница. Дениса Думитреску също не е учудена, че университетското градче Кембридж е останало спокойно. "Какво могат да разбият там? Библиотеките? Те не се интересуват от книги, а от плазмени телевизори", обобщава тя.

Два видеоклипа в YouTube, излъчени от световните медии, показват същността на "социалните бунтовници". В първия двама "състрадателни" младежи уж помагат на момче с окървавено лице да се изправи, но същевременно най-нагло пребъркват раницата му и си взимат от нея разни неща, докато зашеметеното момче очевидно е неспособно да реагира. След което просто си тръгват със спокойна крачка.

На другия две момичета от Кройдън в Лондон, които казват, че цяла нощ са пили розе (откраднато от разбит магазин), невъзмутимо обясняват на репортера, че целта им е "да покажем на богатите, че можем да правим каквото си поискаме". "А защо нападате местните хора, своите хора", пита журналистът. "Защото можем!" е отговорът.

И докато някои тръбят как орязването на помощите е причината за улични изстъпления, Макс Уинд-Коуи от Demos има съвсем друга позиция по въпроса: "В дългосрочен план трябва да стане ясно, че няма да разрешим този проблем, докато не реформираме социалната система, за да сложим край на тази култура на хора, които не работят и разчитат на помощи. Това само окуражава тези млади хора да се държат по такъв ужасен начин."

Крисчън Гай изброява факторите, които карат вандалите да вярват, че това, което правят, е приемливо. "Първият и най-важен е разрухата на семейния живот. В най-бедните части на Великобритания семействата са много нестабилни, децата растат в домове, където няма ценности", обяснява анализаторът от Centre for Social Justice. Втората причина е огромното неравенство в образованието. "В бедните квартали има училища, които са в ужасно състояние. Тези младежи имат нужда от вдъхновение, но не го намират у дома и не го намират в училище. А и много от тях са спрели да учат или са били изгонени от училище", казва Гай. Третият фактор е системата за социални помощи, която плаща на хората повече да си стоят вкъщи, отколкото да ходят на работа. Както каза един от вандалите пред медиите - защо да работя за 1300 лири, като мога да не правя нищо по цял ден за 1000. Четвъртата причина са местата, откъдето идват много от хулиганите - гета, забравени от света, с лоши транспортни връзки, хаотични, мръсни, със спринцовки по земята и счупени лампи по улиците. "Тези хора са отпаднали, останали са извън обществото, в което живеят мнозинството британци. Те не споделят нашите ценности", обобщава Гай.

Денят след

Докато едни яростно трошаха, други започнаха заедно да отбраняват магазините и апартаментите си и да почистват улиците от отломките. Дениса Думитреску разказва как в нощта на погрома в квартала й нейните съседи правят жива верига около блока си, за да го предпазят от крадци. Същевременно няколко сайта в интернет, като например http://catchalooter.tumblr.com/ и http://londonrioters.co.uk/identify/, подеха кампания "Хвани мародер" и публикуваха снимки от мобилни телефони на вандалите с молба интернет потребителите да сигнализират, ако разпознаят някой от тях.

С утихването на вълненията дойде и времето за равносметка. Полицията призна, че е използвала грешна тактика при справянето с вандалите. Органите на реда са били недостатъчно, действали са бавно и са сбъркали, като са третирали безредиците като проблем с обществения ред вместо като криминален акт. Друга причина за мекия подход на силите за сигурност е страхът да не бъдат съдени, тъй като хиляди мобилни телефони всеки момент са били готови да запечатат дори най-малкия намек за полицейски произвол. Консерваторът Малкълм Рифкин се възмути, че органите на реда са "стояли и са наблюдавали грабежите". Въпреки това торите са категорични, че ще продължат с орязването на бюджета за полицията, пренебрегвайки протестите на лейбъристите, които настояват съкращенията да бъдат преосмислени.

Събитията сa тест за Дейвид Камерън, който бе принуден да прекъсне ваканцията си и да свика спешно вече разпуснатия за лятна пауза парламент. След почистването на отломките от погромите премиерът ще трябва да помисли как да направи така, че затишието да не бъде временно. 

Мерки на правителството срещу размириците

- Обсъждане на опцията дали да се спре комуникацията на хора чрез социалните медии, в случай че "знаем, че те планират насилие, безредици и престъпления"

- Обсъждане на възможността да се увеличат правомощията при въвеждане на полицейски час и при разпръскване на тълпите

- Полицията вече ще може да нареди на заподозрения в престъпление да махне маската от лицето си

- На съдилищата може да се дадат правомощия за налагане на по-строги присъди

- На наемодателите може да се дадат повече правомощия да гонят престъпници от къщите, отпуснати по социални програми

- Планове за създаването на програма срещу бандите, подобна на тази в САЩ

- Правителството ще покрие разходите на "легитимните" молби за компенсации, като времето за подаване на такива молби ще се увеличи от 14 на 42 дни

- На градските съвети ще бъдат отпуснати допълнителни 10 млн. лири, за да направят районите "сигурни и чисти"

- На засегнатите бизнеси ще бъдат отпуснати 20 млн. лири, за да се изправят на крака

- Правителството планира как незабавно да посрещне разходите по настаняването на останали без подслон семейства





    Източник: ВВС

    Гордост и насмешки

    В дните на насилие светът гледаше към Острова смаяно и невярващо. Това ли са гордите, хладнокръвни и флегматични британци и как изведнъж Лондон заприлича на Атина и Париж?  Не закъсняха и шегите, като например "Извънредна новина: Либия признава бунтовниците за легитимна власт във Великобритания". Освен изумление и вицове имаше и открито злорадство. Руското издание "Комсомольская правда" например разви тезата, че уличните бунтове са възмездие за подкрепата на Великобритания за военната операция в Либия. Китай пък, многократно критикуван от Запада заради цензурата върху интернет, не пропусна да отбележи как в светлината на скорошните събития в Лондон се вижда, че ограничаването на сайтове като Facebook и Twitter е било правилно. Иран обаче спечели приза за най-иронична реакция. Говорителят на външното министерство Рамин Мехманпараст призова полицията на Острова "да прояви сдържаност" и допълни, че британското правителство трябва да започне диалог с протестиращите и да се отнесе сериозно към исканията им. Освен това Техеран подкани международните правозащитни организации да разследват убийството на Марк Дъган, за да защитят гражданските права и свободи. 
    31 коментара
    • Най-харесваните
    • Най-новите
    • Най-старите
    • 1
      mik2 avatar :-P
      mik2
      • - 24
      • + 9

      ..."нивата на нищетата и неравенството водят до липса на единство и сплотеност, което пък води до нарастване на напрежението".

      Коментарът към горното е излишен, но може да служи за обеца на ухото примерно на премиери..или да речем на финансови министри..:)
      Бат' Бойко, какво би родила пожарникарската ти глава в този момент?

      Нередност?
    • 2
      istinskatalogika avatar :-|
      Логика
      • - 2
      • + 34

      Много ми харесва тази статия, защото дава различни гледни точки към събитията и така предоставя по-пълен и цялостен анализ на причините, довели до безредиците. Браво на г-жа Гюрова и г-жа Станева!
      Ето още една интересна статия по въпроса, в която се посочва:
      http://www.webcafe.bg/id_821748861_Portokal_s_chasovnikov_mehanizam
      "Въпреки че всичко това се очакваше, лондончани направиха отчайващо малко, за да предотвратят основната причина за случващото се: колапсът на възпитанието във Великобритания и липсата на готовност за поемане на индивидуална и колективна отговорност по отношение на факта, че цялата държава е започнала да се страхува от тийнейджърите.За всичко си има извинение. Ако те се държат неприемливо, значи просто са "хиперактивни", а ако не са способни да научат нищо - или страдат от дислексия, или имат синдром на дефицит на вниманието.Ако пък са малолетни престъпници, в екстремните случаи биха могли да бъдат диагностицирани със синдром на антисоциално поведение.От години тийнейджърски групи с качулки се навъртат на ъглите на улиците - дори когато Дейвид Камерън, тогава още в опозиция, приканваше британците да "прегърнат закачулените".Но как да прегърнеш такива младежи?"

      Нередност?
    • 3
      nick11 avatar :-|
      Николай_1
      • - 17
      • + 18

      Заглавие:"Хулигани без кауза"......................
      Хулиганите са без кауза наистина , но силата която от десеетилетия е създавала благоприятна среда за безчинствата им , способствала е по законен път да се увеличава броят им чрез внос на емигрантски ляв електорат от Азия и Африка и която неявно управлява "гнева" им , се нарича западниевропейска и американска Левица.
      Основната опасност за Западната цивилизация не са нито хулиганите , нито ислямът , нито тероризмът , а Левицата - вечно алчна за власт и влияние върху обществото.

      Нередност?
    • 4
      gph021142037 avatar :-|
      gph021142037
      • - 8
      • + 44

      "Hello Norway?"...
      "Yeah"
      "This is Britain"....
      "Yeah"
      "We need to borrow someone"...

      Нередност?
    • 5
      chad avatar :-(
      Chad
      • - 2
      • + 44

      "...няма да разрешим този проблем, докато не реформираме социалната система, за да сложим край на тази култура на хора, които не работят и разчитат на помощи..."
      Не звучи ли твърде познато ?
      Не формираме ли и ние подобна култура у твърде широки слоеве хора, които носим на гърба си?
      Не ни ли чакат същите преживявания на наша територия - малко отложени във времето?
      Няма ли вече да покажем с нещо, че времето на едномандатното политическо мислене изтече?
      Статията е чудесна. Но настръхнах, когато я четях...

      Нередност?
    • 6
      huku_a avatar :-P
      Do4o
      • - 3
      • + 23

      До коментар [#4] от "fccf":

      Respect! :)

      ... "Извънредна новина: Либия признава бунтовниците за легитимна власт във Великобритания"....

      ...Говорителят на външното министерство Рамин Мехманпараст призова полицията на Острова "да прояви сдържаност" и допълни, че британското правителство трябва да започне диалог с протестиращите и да се отнесе сериозно към исканията им. Освен това Техеран подкани международните правозащитни организации да разследват убийството на Марк Дъган, за да защитят гражданските права и свободи...

      Няма такава гавра!

      Нередност?
    • 7
      gnidka avatar :-|
      Serios
      • - 1
      • + 8

      Много добра статия наистина. Отдавна не бях чела анализ с такъв интерес.

      Нередност?
    • 8
      yuli_d avatar :-|
      Julius
      • - 4
      • + 49

      Отдавна назрявал проблем сред социално онеправданите слоеве на обществото- глупости, това е чист вандализъм. Проблемът е, че тук родителите не са се погрижили за възпитанието на децата си- липсват им не само първите седем години... Липсват им авторитети. Повечето деца/тийнейджъри са не само глупави а направо тъпи. На 16 години напускат училище (защото вече не са малолетни и това им е позволено) без никакво завършено образование и се гордеят с това. Защо го правят - заради социалната система от която се оплакват. Защо когато едно момиче забременее на 16 и напусне училище общината му осигурява средствата да живее- плащат му наема и всички комунални разходи + пари за детето + някакви пари да живее. Ако се омъжи и мъжът е безработен общината им осигурява по-голямо общинско жилище и малко повече пари за living. Ако имат повече деца- парите се увеличават. Да ви звучи познато? Обаче доста хора започват да ‘живеят’ по този начин- на гърба на обществото и социалната система започва да издъхва и да им режат от привилегиите. Оплакват се, че нямат работа, но трудно някой ще ги наеме защото нямат никакво образование или квалификация. Преди малко по ITV имаше интервю с едни хлапаци от улична банда които са вилнели в Лондон. На въпроса защо са крали един 16 годишен ‘пикльо’ отговори „За да осигуря хубави неща за сина ми”. No comment. Наистина голяма част от протестиращите са били на възраст 11-20 години. Една жена питаше пред камерите къде са родителите на тези деца…
      А за това, че са много, ама много глупави говори и факта че са си мислили че може да им се размине- да безчинстват в града с най много CCTV (секюрити камери/ системи за наблюдение). Още на следващият ден имаше арестувани младежи разпознати на записите и открити по профилите им в социалните мрежи (facebook). А днес имаше репортаж за една майка която предала дъщеря си на полицията защото я разпознала на кадри по телевизията как разбива и троши. И призоваваше и други родители да го направят.
      Напълно съм съгласен с Макс Уинд-Коуи от Demos по въпроса за социалната политика и Крисчън Гай от Centre for Social Justice относно факторите, които карат вандалите да вярват, че това, което правят, е приемливо.

      Нередност?
    • 9
      katzo avatar :-|
      katzo
      • - 9
      • + 10

      статията в крайна сметка нищо не обяснява освен, че никой не знае защо се е случило така. всеки обвинява всеки, а това си е един мащабен социален провал на британия откъдето да го захванеш.

      Нередност?
    • 10
      pliok avatar :-|
      Пльок
      • - 5
      • + 2

      До коментар [#8] от "Юлиан":

      Напълно съгласна. Коментарът по-добре изразява истината от статията...

      Нередност?
    Нов коментар