Пирати с таблети

Изборите в Берлин насочиха вниманието към ново младежко политическо движение в Европа

Те са млади, симпатични и различни. И искат да свържат интернет и политиката
Те са млади, симпатични и различни. И искат да свържат интернет и политиката
Те са млади, симпатични и различни. И искат да свържат интернет и политиката    ©  Reuters
Те са млади, симпатични и различни. И искат да свържат интернет и политиката    ©  Reuters

Те не са запасани с ножове, не носят черни препаски на очите. Нямат татуировки и не пият ром. Или поне не се хвалят с това. Не пътуват с месеци по море и не грабят кораби. Въпреки това се наричат пирати. "Това има ироничен контекст. Нямаме нищо общо с морските пирати, които са обирали кораби. Името ни е заимствано от онези, които сваляха нелегално съдържание от интернет. Нарочно се нарекохме така", разказва Андреа Грасербауер от Пиратската партия в Австрия. Съвсем наскоро техните "по-големи събратя" от Германия направиха неочакван за мнозина фурор. Берлинската пиратска партия спечели 15 места в местния парламент в края на септември и се превърна в сензацията на германския политически живот.

Андреа се радва, защото победата на берлинските пирати се усеща и във Виена. Само за няколко дни поне 200 - 300 души са подали молба да станат членове на никому неизвестната в Австрия партия. Основната тема, която обединява всички политически пирати, е интернет. Те виждат себе си като общество на информацията и боравят с термини като дигитална революция, прозрачност, пряка демокрация. Застъпват се за свободния достъп до информация в мрежата, за образование за всички. В същото време държат на защитата на авторските права и патентното право.

"Пиратското движение се разрасна глобално, защото политиците не разбираха необходимостта на публиката да има достъп и да обменя информация. И все още не го разбират. Пиратското движение е стъпка към свободното общество на информацията. Пиратите искат да променят света в едно по-добро място за живеене", обяснява Марсел Колая, който е от чешката група и съпредседател в Международната пиратска партия.

Компютри вместо ножове

Пиратите не приличат на политици на външен вид - или поне на онова, което обществото е свикнало да вижда като в коридорите на властта. Те са млади, свободни, държат се небрежно и са технически грамотни. На първата пресконференция на берлинските пирати след избора им в местния парламент, те се появяват по шарени тениски и кецове, подмятат таблети и компютри в ръце, рошави са и са усмихнати. 

"Ние сме пресни-пресни тук. За нас всичко още е твърде нетипично. Преди малко си споделихме – човече, виж колко истински журналисти има тук", казва в едно от първите си изречения водещият пират в Берлин Андреас Баум. Пускат и шеги: "Сега ще се случи нещо чудесно. Ще ви покажа интернет", казва един от неговите колеги.

На първо четене са по детски симпатични. Само че липсата на политически опит и тясната им специализация (типична за еднотемните партии) ги кара да звучат некомпетентни по важни въпроси, особено свързани с финансите и икономиката. Това обаче може да се промени. "На нас ни е ясно, че не може да концентрираме платформата си само върху интернет. През юли започнахме да разширяваме ключовите си теми и да се занимаваме с въпроси като социалната система, образованието, екологията. При пиратите в Берлин това се случи по-рано", казва Андреа Баумграсер. И още: "Пиратската партия е интернационална и точно това е важна ключова дума, която ще ни помогне. Има хора, които гладуват, защото другите си правят бизнес на техен гръб. Срещу тях може да се въздейства само когато се обединим на международно ниво." Популизъм? Може би. А може би модерното лице на политиката в един свят, където младите (и често безработни) се чувстват все по-откъснати от света на управляващите.

Оранжевото – новото зелено?

Самите пирати виждат себе си като носители на нов начин на мислене и нови отношения в политиката. "Хората са недоволни от политиката и корупцията. Дори и в Германия имаше няколко скандала. Виждаме, че в Европа икономическата политика не се води в правилната посока. Липсва координация между лидерите, което застрашава бъдещето на Европа", размахва пръст Андреа Баумграсер. Марсел Колая го формулира по-кратко. "Пиратите не са политици, защото искат. Те са политици, защото осъзнават, че трябва да бъдат."

Успехът им в Берлин се обяснява с две основни причини. От една страна, избирателите виждат в тях алтернатива на политическото статукво. Те привличат гласовете на активните млади хора на работещото население, симпатизирало на зелените или на социалистите. "В Германия Зелените се придвижиха прекалено в дясно. Социалистическата партия разочарова много от своите избиратели. Лявото пространство се изпразни. Сега то се заема от пиратите", коментира пред "Капитал" политологът от Свободния университет в Берлин Карстен Кошмидер. "В Берлин има голяма група техни почитатели, които са недоволни от другите партии. Като се появиха пиратите, хората видяха в тях глътка свеж въздух." Пиратите имат много общо със Зелените. Те носят борбения дух, какъвто партията на Йошка Фишер е имала при влизането си с маратонки и джинсови якета в Бундестага през 80-те години. И двете са започнали като партии, фокусирани върху една тема: едните с екология, а другите – с технологии.  

Втората причина за неочакваната, изненадваща дори за самите пирати победа, беше в поведението на медиите. Два месеца преди изборите пиратите за пръв път влязоха в предварителните проучвания на нагласите. До този момент те фигурираха само под "други партии". Получи се ефектът на лавината. Медиите изведнъж разпознаха сензация, фокусираха се върху нея и започнаха да разказват за тях. Колкото повече разказваха, толкова повече привърженици привличаха. За два месеца успехът на новата, малка партия достигна 8.9%. "При пиратите има нещо анархично, алтернативно. Избирателите им са млади и активни. Но те се различават от вандалите в Англия. Привържениците на пиратите са образовани хора с интерес към лявата идея", каза пред "Капитал" професорът по политология в Централноевропейския университет в Будапеща Антон Пелинка. 

Матура по политика

Този романтичен ореол обаче лесно може да изгасне. Още в първите дни след изборите в Берлин се чу за вътрешни конфликти в партията. Некомпетентните изказвания по важни въпроси могат бързо да превърнат симпатията в разочарование. "Моето лично мнение е, че появата на пиратите има по-скоро негативен ефект. Липсата им на политически опит ги кара да обещават безсмислени и нереални неща. Това може лесно да засили разочарованието от политиците като цяло. Политиката не функционира така. Човек трябва да познава детайлите", обяснява Карстен Кошмидер.

Победата в Берлин най-вероятно ще има усилващ ефект и в другите страни, където има подобни партии. Ако сега има национални избори в Германия, те биха спечелили 8% на национално ниво. Само че изборите са след две години, които ще бъдат решаващи за новата партия. Този изпит за политическото й бъдеще ще определи дали пиратите ще са нов европейски политически феномен. Или просто интересен линк във Facebook.

На абордаж

Първоизточникът на това движение е в Швеция. Пиратската партия там беше регистрирана през 2006 г. През септември същата година е сложено началото и на групата в Германия, както и на Международната пиратска партия (Pirate Party International). Последната е централизирана организация, която няма управленски политически функции, а се смята за обединител на всички пиратски партии по света. А от 2006 г. досега те са навлезли в почти всички европейски страни (включително има регистрирана партия в България) и са преминали границата и към другите континенти.  

През 2009 решението на съда да прати основателя на The Pirate Bay зад решетките осигури два билета за Европейския парламент на шведската партия.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 4

    4 леви партии в Сената на Берлин :-)

    Нередност?
  • 2
    beatmaker avatar :-|
    beatmaker
    • + 4

    Според мен е добре, че се появяват нови алтернативи в политиката. От друга страна, Германия е много подходяща за тяхното налагане. "Зелените" навремето направиха подобен фурор, въпреки че и на тях гледаха доста скептично. Днес обаче, почти на всички избори влизат след първите 5-6 партии в Бундестага. Мисля, че "Пиратите" също биха имали шанс на национално ниво, (ако се мобилизират, разбира се), въпреки че едва ли биха разбили особено вота в ляво.

    Нередност?
  • 3
    vizantietz avatar :-P
    Българина
    • + 11

    Едно важно уточнение: пиратската партия е СРЕЩУ авторските права, което на пръв поглед изглежда налудничаво, но си заслужава да се прочете повече ако някой се интересува....

    За мен лично тези 8.9% са показателни, че в 21-ви век се нуждаем от политици с мислене адекватно на 21-ви век.

    Нередност?
  • 4
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • - 1
    • + 12

    Хареса ми се изказването на един от "пиратите": Ние не сме нито десни, нито леви, ние сме напред. Според изследванията тяхния електорат е предимно млади, образовани и работещи хора. Какво повече може да се добави?

    Нередност?
  • 5
    ceco avatar :-|
    Цецо
    • + 4

    До коментар [#3] от "Българина":

    Защо да е налудничаво? Защото Саркози използва положението си да защитава интересите на к...та си? Или защото защитниците им са алчна мафия, която с удоволствие ще наложи такса и за тананикане?

    Нередност?
  • 6
    balinov avatar :-|
    balinov invest real estate company

    Къдее тязи регистрирана партия в бг защо нищо не се чува или нкой пак си е запазил авариен сал под чуждо име.....?????????

    Нередност?
  • 7
    fred avatar :-|
    Fred
    • + 1

    До #6: Подкрепа за т.н. "пирати" в БГ оказа Антония Първанова която беше евродепутат в групата на либералите. Опита се да организира нещо тук в БГ, беше подкрепяна в сайта Арена /за тези които не го знаят нещо като любимата ни Замунда :) е/ но не постигна особен успех.

    Нередност?
Нов коментар