Отново на "Тахрир"

Нови размирици в Египет отдалечават страната от желаната демокрация

Протестите на коптите бяха удавени в кръв
Протестите на коптите бяха удавени в кръв
Протестите на коптите бяха удавени в кръв    ©  Reuters
Протестите на коптите бяха удавени в кръв    ©  Reuters

Вече безопасно ли е да се пътува до Египет? Напоследък този въпрос е често задаван на туроператорите, но както показват събитията в Кайро от тази неделя, отговорът е "все още не".

От вчера улиците на египетската столица и площад "Тахрир" са сцена на най-жестоките сблъсъци със силите на реда след свалянето на президента Хосни Мубарак. Най-малко 26 души са загинали, а - 320 ранени, след като протест на египетски християни копти бе безмилостно смазан от военните.

Повод за размириците бе разрушаването на църква в град Асуан. Излезлите да протестират копти поискаха държавата да се намеси и да защити правата им. Християнското малцинство, което съставлява 10% от населението на страната, се оплаква от постоянна дискриминация. За да построят свой религиозен храм например, се иска позволение от президента, а смяната на религията според закона може да става само ако християнин поиска да приеме мюсюлманската вяра, но не и обратното.

Не само религиозен бунт

Според Al Jazeera към демонстрациите в Кайро се присъединили и много мюсюлмани, поддръжници на светската република, различни политически групи и дори салафити. Така уличните вълнения прераснали във всеобщ бунт срещу военните, които поеха властта в Египет след революцията и обещаха, че ще спомогнат за мирния преход към демокрация.

"Това, което обединява протестиращите, няма нищо общо с религиозните въпроси. Всъщност те изразяват фрустрацията си от армията, която според тях е предала принципите на революцията", коментира кореспондент на арабската телевизия.

Различни медии описват ситуацията в страната по различен начин. Според някои източници преди сблъсъците с военните, коптите били нападнати от хора в цивилни дрехи, вероятно ислямисти. А след последвалата конфронтация между християните и армията, хиляди египтяни също излезли на улицата, като част от тях се присъединили към коптите, а други - към силите на реда. По информация на британската ВВС в защита на коптите се включили много мюсюлмани. Имало и такива обаче, които се присъединили към армията, за да възстановят "спокойствието и реда" в Кайро.

Очевидец на сблъсъците, на име Сандра, казва пред ВВС, че всичко се случило точно под прозорците й: "Армията дойде с танкове и буквално премаза хората. Имаше тела навсякъде. Всички бягаха и пищяха."

Пред местна телевизия Хосам Баггат, директор на египетска правозащитна организация, разкрива потресаващи факти: "Някои от телата нямаха глави, на други главите бяха напълно премазани. Беше очевидно, че са били сгазени".

Крачка назад

До този момент властите не са коментирали твърденията за смачкани от танкове демонстранти. Те обаче обещаха, че ще има пълно разследване на случилото се и всички отговорни ще бъдат наказани.

В изявление, прочетено по държавната телевизия, военните заявяват, че ще вземат всички необходими мерки, за да възстановят сигурността в страната, и уверяват, че ще спазят обещанието си да предаде властта на народа.

"Най-голямата заплаха за страната ни е нарушаването на единството на нацията и раздорът между мюсюлманските и християнските синове на Египет," коментира временният египетски премиер Есам Шараф. "Вместо да се движим напред към изграждането на модерна държава, тези събития ни връщат назад. Това може да бъде спънка за прехода към демокрация."

Според анализатори последните сблъсъци в Египет вероятно ще доведат до затягане на хватката на военните. Те вече обявиха, че нямат никакво намерение да отменят спорния извънреден режим, въведен в страната още през 1981 г. В същото време напрежението между армията и младежите, които преди няколко месеца свалиха Мубарак, нараства, тъй като активистите обвиняват генералите, че не се справят с управлението по време на този така важен за страната преходен период, както и че постоянно нарушават човешките права. С продължаването на насилието Египет все повече се отдалечава от идеята свобода и демокрация, която през февруари наелектризира стотици хиляди хора по улиците на Египет и разпали с нова сила арабските революции.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lima avatar :-|
    lima
    • - 3
    • + 19

    Ама вие какво очаквахте? Най-лесно е да се свали режима и да се търси вината на диктатора. Това-добре,и от тук насам? Кой според е вас е истинския носител на демократизма, кой би могъл да се справи с множествеността и различността на населението и да го управлява мъдро и успешно? Много е интересно и как голяма част от западните "зрители" реагират и искрено се учудват-ама защо така, нали свалиха тиранина, нали дойде демокрацията?

    Моля, дайте ни пример на демократична арабска държава. Досега само за режими, диктатури, халифати и т.н. четем. За пореден път повтарям тезата си, че поради изключителните развития в бита, съзнанието, културата и обществото като цяло, демокрация във вида й, познат на западните държави, в Арабския свят няма как да просъществува. Самият факт, че при несъгласие с опонента, начинът за решаване на спор или проблем е целене с камъни, бой с тояги и развяване на бесилки е достатъчно красноречив. И не, не си мислете, че само неграмотни диваци вършат такъв тип неща. Над 80% от населението би действало по такъв начин, и за тях това не е варварщина или диващина. Просто това е техният начин. Културните различия и особености адски много се подценяват, а в тях се крие ключът към голяма част от изглеждащите като "неразрешими" проблеми.

    Нередност?
  • 2
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 5
    • + 3

    [quote#1:"lima"]Моля, дайте ни пример на демократична арабска държава. [/quote]

    Ирак и Ливан са такива....!

    [quote#1:"lima"]Най-лесно е да се свали режима и да се търси вината на диктатора.[/quote]

    И ти ли ще защитаваш диктатора Мубарак, който доведе огрмна част от населението в Египет до просешка тояга (около 40% от египтяните получват надница от 2 долара на ден), който мачкаше и репресираше всеки продемократичен опонент на властта, който цензурираше медиите, който беше абсолютно корумпиран (след свалянето му от власт се разбра, че е присвоил милиярди долари в свои банкови сметки в чужбина)? Това нормален живот ли е според тебе? Ти били живял при подобни условия? Не би ли се дигнал на бунт срещу такъв крадлив диктатор?

    П.П.
    Трябва да се даде шанс на египтяните и останалите арабски държави
    да създадат свободни и демократични общества.... това искаха стотиците хиляди протстиращи на полощат "Тахир", а не антидемократична и корумпирана диктатура или пък някакъв измислен от теб халифат! ЕС, САЩ и Запада ще помогне на Египет в пътя им на създаване на такова по-мирно, справедливо и демократично общество!

    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2011/10/10/1173607_otnovo_na_tahrir/

    Нередност?
  • 3
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "lima":

    http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14982722,00.html

    Нередност?
  • 4
    mt avatar :-|
    mt
    • - 2
    • + 4

    До lima: Примерът е Ливан, колкото и абсурдно да звучи. Поинтересувай се, почети и сам ще разбереш защо...
    Тезата ти за демокрацията в Арабския свят е въздух под налягане. Причината: няма "демокрация във вид познат на западните държави"! Нека оставим пол. системи на САщ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, но дори в рамките на ЕС не липсват примери за републики, монархии и анархии- последните на югоизток от "Запада"...
    Арабския свят не е монолитен в "бита, съзнанието, културата и обществото като цяло", във формите на управление, нито дори в езика който се говори. Разликите и приликите между отделните региони са като между отделните славянски държави- огромни. Със същата аргументация можеш да твърдиш, което естествено е твое право, че има Славянски свят и че в "нашия начин" сливовицата респ. водката са основен градивен елемент... Взимаш разпространено на Запада клише за руснаци, поляци и балкански славяни, разбъркваш го малко с липса на задълбочени познания, добавяш щипка предразсъдъци и чувство за превъзходство на вкус и ето ти теб теза! Да ти е сладко!

    Нередност?
  • 5
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#4] от "mt":

    Ливан не е арабска държава. И само за протокола там между 30 и 40 процента от населението са християни.

    Нередност?
  • 6
    guan0 avatar :-?
    Гуано
    • - 2
    • + 2

    От кого е желана тази "демокрация"?

    Нередност?
  • 7
    lima avatar :-|
    lima
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "mt":
    До коментар [#2] от "Иво":
    До коментар [#5] от "anihilator_jack":



    В никакъв случай не претендирам за превъзходство, предразсъдъци нямам. Това, което искам да обясня е, че въодушевлението, настъпило по целия свят в след т.нар. Арабска пролет е малко нелепо приповдигнато. Заслугите на арабския свят за науката, културата и изкуството са безценни, за жалост до голяма степен непознати. Великите умове и изкуството обаче са задушени до голяма степен при идването на изслямизацията с нейните догми. Сравнението с водката и славянския свят, както и камъните и арабския не е основното, което искам да кжа. Абсолютно се съгласявам , че Арабският свят е изключително разнообразен в множеството си, което не изключва и носенето на някакви общи характеристики. Смея да твърдя, че разпространеното мнение на Запада за нас се изгражда най-вече на реално създадените впечатления от роми, които там се представят като българи, румънци и т.н. И да, факт е, че всяка една култура носи своите предимства и недостатъци, плюсове и минуси. Интеркултуралните различия са нещо, с което трябва да се запознае, предполагам всеки що-годе грамотен човек. Проблемите на много места идват точно от недоброто познаване на тази материя.

    Ливан-извинявам се, но не го приемам за отговор. Славата на Ливан е на остров на християнството в арабския свят, с християнско население над 40%.

    Ирак и демокрация-вие верно ли? Наясно ли сте, че Саддам идва на власт след управление на монарх? Наясно ли сте, че след като обесиха диктатора им Саддам и сега там продължават да се избиват помежду си шиити и сунити, както и войници от чуждестранните контингенти с такава сила и честота, че най-малкото е смешно да твърдите, че в Ирак има демокрация. В Египет -наясно ли сте, че президентът Садат е една от първите мишени на ислямистите, които го обвиняват в прозападно мислене и упадък на ислямските ценности? Наясно ли сте, че фундаменталният ислямизъм при зараждането си е насочен срещу срещу мирните араби? Чували ли сте за Саид Кутб? Знаете ли, че в Иран е свален шах Пахлави, защото са се обединили ВСИЧКИ -и студенти, и религиозно лица, след тамошната революция да се свали тогавашния диктатор идва Хомейни? Виждали ли сте модерен балет, смесен -мъже и жени от Иран през 65г, а виждали ли сте сега? И т.н., и т.н. Идеята ми е, че обикновените араби страдат от фанатизма на част от мюсюлманските им водачи.

    "ЕС, САЩ и Запада ще помогне на Египет в пътя им на създаване на такова по-мирно, справедливо и демократично общество!"

    Моля ви, спрете се с тези лозунги! Звучи ми като табелка на стената от комунизма.Чудесно като пожелания, но само до там. По-мирно общество? Как по-точно, с мироналагаща операция и с постоянно присъствие на мироопазващи войски? Справедливо? Според кого? Грешка е някой друг да ти "помага", да назначава в "първите свободни избори" лица, за които е ясно, че ще са подставени лица. Единственото, което твърдя е, че демокрация в държавите от т.нар "Арабска пролет" няма да настъпи моментално, след като е премахнат основния проблем-съответния управник. Не смятам и че намесата на западни сили е уместна. Историята сочи, че почти винаги, в един момент хората се обръщат срещу всичко външно привнесено в която и да е държава.

    Нередност?
  • 8
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#5] от "anihilator_jack":

    Напротив арабска държава, мнозиството от населението на Ливан са АРАБИ без значение дали те са християни и мюсюлмани....! Всъщност има и арабски християни, не знам дали знаеш този факт?

    Нередност?
  • 9
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#6] от "Гуано":

    От мнозинството египтяни... ти не чу ли какво скандираха те по-площадите..... свобода, демокрация, справедливост!

    Нередност?
  • 10
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 2
    • + 2

    [quote#7:"lima"]Ирак и демокрация-вие верно ли? Наясно ли сте, че Саддам идва на власт след управление на монарх? Наясно ли сте, че след като обесиха диктатора им Саддам и сега там продължават да се избиват помежду си шиити и сунити, както и войници от чуждестранните контингенти с такава сила и честота, че най-малкото е смешно да твърдите, че в Ирак има демокрация.[/quote]

    Това, че насилието в Ирак продължава не значи, че няма демокрация в страната.... всъщност кое за теб най-важния признак една държава да бъде демократична.... за мен това е провеждането на честни и демократични парламентарни/президентск избори в страната! Това в Ирак вече го има! Разбери, не е лесно една държава от тоталитарна да се превърне в демократична.... в Европа демокрацията също трудно се е наложила като модел на управление.... спомни си само Франция, след френската революция нямаше ли насилие? И колко Републики бяха създавани.... сега мисля, че е 5 или 6 френска република...! Ще мине доста време докато арабските държави станат мирни и демократични държави както тези в Европа.... най-важното обаче е, че началото е дадено, в Египет и Тунис от десетилетия тази година за първи път ще се проведат свободни и демократични избори (по времето на сатрапите Мубарак и Бен Али нямаше свободни и демократични избори), това е голям успех, поколения египтяни и тунизийци само са мечтали за такъв момент....!

    Нередност?
Нов коментар