Правителството на Египет подаде оставка

Засега не е ясно дали тя е приета от Висшия военен съвет

Reuters    ©  Mohamed Abd El Ghany

Египетското правителство е подало оставка вчера на фона на ожесточените сблъсъци в столицата Кайро и на други места в страната. Висшият военен съвет, който държи върховната власт в страната, обмисля дали да я приеме, съобщи "Ройтерс", като се позова на говорител на кабинета.

Мохамед Хегази уточни, че "предвид трудните обстоятелства, през които преминава страната в сегашния период, правителството ще продължи да изпълнява своите задължения изцяло, докато бъде взето решение за оставката", предаде БТА.

Броят на смъртните случаи вследствие на насилието през последните дни в Кайро и други египетски градове достигна най-малко 33, а ранените са над хиляда. Това са най-ожесточените протести и сблъсъци след народното въстание, свалило от власт президента Хосни Мубарак по-рано тази година.

Насилието избухна при демонстрации срещу прекомерната според критиците власт на Висшия военен съвет. Това стана броени дни преди започващите на 28 ноември първи парламентарни избори в Египет след ерата Мубарак.

Допълнено в 22.17 ч:

Висшият военен съвет е приел оставката на правителството, съобщи Ройтерс, като се позова на катарската сателитна телевизия Ал Джазира. Военен източник обаче уточни, че официалното съобщение за оставката на правителството ще бъде направено, когато управляващите военни се споразумеят кой да е новият премиер.

Минути по-късно беше разпространена обратната информация. Египетският Висш военен съвет, който държи върховната власт в страната, не е приел оставката на правителството, съобщи държавната телевизия, като се позова на военен източник, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Очаквайте подробности

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yurukov avatar :-?
    Боян Юруков
    • + 1

    Те не подават ли вече за трети или четвърти път? Първите пъти не е била приета оставката. Интересното е, че след няколко седмици имат избори така или иначе. Не разбирам защо и едните, и другите се дърпат.

    Нередност?
Нов коментар