Германия може да наложи на бизнеса минимална работна заплата

Промяната е предвидена за сектори, където няма споразумение между синдикати и работодатели

Канцлерът Ангела Меркел се опитва да намери компромисен път между натиска вътре в партията и принципите държавата да не се меси прекалено в икономиката
Канцлерът Ангела Меркел се опитва да намери компромисен път между натиска вътре в партията и принципите държавата да не се меси прекалено в икономиката
Канцлерът Ангела Меркел се опитва да намери компромисен път между натиска вътре в партията и принципите държавата да не се меси прекалено в икономиката    ©  Reuters
Канцлерът Ангела Меркел се опитва да намери компромисен път между натиска вътре в партията и принципите държавата да не се меси прекалено в икономиката    ©  Reuters
"Вече не е въпрос дали ще има минимална заплата, а как да постигнем оптималния й размер"

Урсула фон дер Лайен, министър на труда (пред в. "Зюддойче цайтунг")

- 7.79 евро на час в Западна Германия е записано в проекта

- 8.5 евро на час иска лидерът на големия синдикат "Верди"

По време на годишния си конгрес през ноември партията на християндемократите (ХДС) в Германия най-вероятно ще излезе в подкрепа за въвеждане на задължителна минимална работна заплата в страната, съобщи "Ройтерс", като се позова на партиен документ.

"Германската ХДС вярва, че е важно въвеждане на задължителна обвързваща минимална работна заплата в секторите, които нямат такава определена от колективно трудово договаряне", гласи предложението за конгреса. Източници посочват, че Ангела Меркел подкрепя предложението.

"Въпросът вече не е дали да имаме минимална работна заплата, а как да договорим правилното й равнище", казва министърът на труда Урсула фон дер Лайен пред "Зюдойче цайтунг".

Управляващите коалиционни партньори обаче са против идеята. Според главния секретар на Свободните демократи (FDP) Кристиян Линднер "моделът още не ни е ясен", но и дори да се изчисти концепцията, партията държи на коалиционното споразумение от 2009 г.

В него се определя, че условията на заплащането ще се договарят в отделните сектори и няма да има обща за страната минимална заплата, припомни той пред телевизионния канал N-TV.

В страната договорките за заплащането са между синдикати и работодатели и партията на канцлера Меркел отдавна е против това държавата да участва във въвеждането на минимална работна заплата. Но натиск вътре в ХДС доведе до оформянето на новото предложение за политическа намеса в този процес.

"Ройтерс" разполага с документ, който показва, че ХДС са намерили компромис. Минималната работна заплата за секторите, които нямат такава, ще бъде определена от комисия, включваща работодателите и работниците, т.е. тя няма да бъде "политическа".

Равнището й трябва да съответства на въведената минимална заплата за почасови работници, която е 7.79 евро в Западна Германия и 6.89 евро на час в Източна Германия.

Опозиционната партия на социалдемократите и германските профсъюзи посрещнаха новината със задоволство, след като през миналата година десетки хиляди хора излязоха по улиците да протестират срещу социалното неравенство.

"Имаме нужда от законово обвързващо минимално заплащане на нива като западноевропейските ни съседи, т.е. най-малко 8.5 евро на час", каза Франк Бсирске, лидер на профсъюзния блок "Верди", цитиран от в. "Ди Велт".

Премиерът на провинция Долна Саксония Дейвид Макалистър, който също е от ХДС, казва, че партията му трябва да признае, че в Германия може да има прекалено ниско заплащане."Въпросът за подходящото заплащане е ключов за социалното равенство", казва Макалистър пред "Хановерше алгемайне цайтунг".

През последното десетилетие най-голямата икономика на Европа става по-конкурентоспособна, като запазва заплатите ниски и прави пазара на труда по-гъвкав. Работниците обаче стават все по-недоволни, защото не споделят по-бързото от очакванията възстановяване на германската икономика.

"Ще има оживен дебат на конгреса и накрая това ще е една голяма крачка напред. Еволюцията винаги помага", коментира през "Асошиейтед прес" Петер Алтмайер, шеф на парламентарната група на ХДС.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 4
    • + 2

    Да целта тъка или ина4е колкото и да се кривят е да достигнат Китаиската друг изход няма.

    Нередност?
  • 2
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков

    Разни "професори" тука много се гънеха да показват Германия като пример за успяла държава без минимална заплата и искаха да оставят българското мнозинство и без тази последна у нас защита за доходите му (в Германия има много силни профсъюзи в частния сектор, докато в България такова нещо едва ли някога ще има). Е! Сега какво ще кажат "големите спецЯлисти"?! Те са тръгнали да ни карат натам, откъдето сериозните икономики се връщат. И после се чудим, защо България все била по опашките и непрекъснато гонела, но не върховете, а дъната в икономиката...

    ------------------------------------------------------
    Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

    http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

    И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Бори сов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

    http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

    Нередност?
Нов коментар