🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция вгорчи дебюта на Марио Драги

Новият гуверньор на Европейската централна банка встъпи в поста си в най-взривоопасния момент

Колко ли дълго ще се запази усмивката на Драги
Колко ли дълго ще се запази усмивката на Драги
Колко ли дълго ще се запази усмивката на Драги    ©  Reuters
Колко ли дълго ще се запази усмивката на Драги    ©  Reuters

Изразът "бойно кръщене" може би не е най-любимото клише на журналистите, когато трябва да опишат встъпването на някого в длъжност с множество предизвикателства. Тази седмица обаче е особено актуален покрай встъпването на досегашния централен банкер на Италия Марио Драги начело на Европейската централна банка (ЕЦБ) на мястото на Жан-Клод Трише. Първо, защото ситуацията в еврозоната, за която Драги ще трябва да отговаря през следващите осем години, в момента буквално ври и кипи. А също така и поради любопитния факт, че фамилията на новия президент на ЕЦБ, преведена от италиански означава "дракони".

Дали в крайна сметка ще му се наложи да прибегне до някакво "огнено" прочистване на проблемите в еврозоната, тепърва ще става ясно. Драконовите мерки обаче явно ще трябва да се прилагат още от първия ден, който се оказа още по-драматичен, отколкото всички очакваха. Факт е, че никой не си правеше илюзии за безпроблемно навлизане в новата роля.

"Драги няма да може да си позволи "лукса", на който се радваше Трише при поемането на поста – четири сравнително спокойни години за икономиката и пазарите", написа италианският вестник Il Sole 24 Ore. Само че предизвикателствата пред "Супер Марио" да запази стабилността на общата валута, да спомогне за справянето с дълговата криза в еврозоната и същевременно да запази независимостта на централната банка, бяха саботирани допълнително още в първия му ден на новия пост благодарение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу.

Анонсът на Папандреу, че Гърция ще проведе референдум по договорения миналата седмица спасителен пакет за страната, разклати сериозно пазарите и увеличи натиска върху ЕЦБ за изкупуване на облигации на засегнатите от дълговата криза държави. От май 2010 г. досега централната банка вече се намеси няколко пъти чрез изкупуване на италиански и испански дълг, за да поддържа по-ниски лихвите по облигациите на Рим и Мадрид. Оттук нататък обаче пазарите ще очакват да видят каква ще е политиката на Драги в това отношение, особено като се има предвид неодобрението на Германия по темата.

Фактът, че новият централен банкер е италианец пък, неминуемо ще доведе, поне сред част от инвеститорите, и до известни съмнения при евентуални намеси в посока Италия. Още при номинацията на Драги за наследник на Трише националността му стана повод за скептицизъм. Продължаващата липса на адекватни реформи в Италия и задълбочаването на дълговата криза в страната (вчера лихвите по италианските облигации отбелязаха нови върхове) обаче изискват бързи и решителни действия, за да се стабилизира ситуацията в страната.

"Гръцкият ход още повече засилва важността на това италианските политици и тези от еврозоната като цяло, включително и от ЕЦБ, да изградят надеждна защитна стена около Гърция, за да предотвратят пренасянето на по-сериозна зараза към Италия", коментира пред Bloomberg Холгер Шмидинг, икономист от германската банка Joh Gossler Berenberg & Co. И приветства новия президент на ЕЦБ с думите "Господин Драги, добре дошъл на новата Ви работа." 

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordangv avatar :-|
    Jordan
    • + 8

    Има една приказка че "Когато се ражда грък и евреите плачат".
    Днес Папандреу го показа по особено болезнен начин за всички банкери и то не само в Европа!

    Нередност?
Нов коментар