🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Северен поток" - директно от Русия и два пъти по-скъпо

Газопроводът бе пуснат в експлоатация на тържествена церемония в град Лубмин

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (отляво надясно), френският премиер Франсоа Фийон, настоящият германски канцлер Ангела Меркел, холандският премиер Марк Руте, руският президент Дмитрий Медведев и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и шефовете на компаниите акционери символично завъртат кранчето
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (отляво надясно), френският премиер Франсоа Фийон, настоящият германски канцлер Ангела Меркел, холандският премиер Марк Руте, руският президент Дмитрий Медведев и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и шефовете на компаниите акционери символично завъртат кранчето
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (отляво надясно), френският премиер Франсоа Фийон, настоящият германски канцлер Ангела Меркел, холандският премиер Марк Руте, руският президент Дмитрий Медведев и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и шефовете на компаниите акционери символично завъртат кранчето    ©  TOBIAS SCHWARZ
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (отляво надясно), френският премиер Франсоа Фийон, настоящият германски канцлер Ангела Меркел, холандският премиер Марк Руте, руският президент Дмитрий Медведев и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и шефовете на компаниите акционери символично завъртат кранчето    ©  TOBIAS SCHWARZ
- 30% ще достигне пазарния дял на "Газпром" на пазара в Европа спрямо 25% в момента

"Това е дългоочаквано събитие, което ознаменува укрепването на отношенията между Русия и ЕС. То ще допринесе за засилване на сигурността, включително и енергийната в Европа."

Дмитрий Медведев, президент на Русия

"Газпром" не разчита на бърза възвръщаемост на инвестициите в газопровода. Предполага се, че газопроводите ще работят 30-50 години и въз основа на това се гради бизнесмоделът на компании като Nord Stream."

Сергей Куприянов, официален представител на "Газпром"

"Русия е изключителен партньор на ЕС в енергоснабдяването. Въпреки усилията за разнообразяване на енергийните източници двете страна остават свързани помежду си за десетилетия. Енергийното партньорство с Русия предлага големи шансове. Изграждането на първия ръкав от тръбопровода е забележително постижение, като са съблюдавани всички интереси на балтийските държави. Тръбопроводът е най-големият енергийно-инфраструктурен проект на нашето време и пример за сътрудничеството между Русия и ЕС."

Ангела Меркел, канцлер на Германия

"Пускането в експлоатация на "Северен поток" безусловно ще повиши енергийната сигурност на Европа, но няма да доведе до прекомерна завимост от руския газ. Вече няколко десетилетия Русия безпроблемно осигурява около една четвърт от доставките в Европа по стари и нови газопроводи."

Гюнтер Йотингер, еврокомисар по енергетиката пред rbb-Inforadio

Проект, от който всички печелят. Или поне не се чуват достатъчно високо гласовете на критиците му.

Започнал със сензационното привличане бившия на канцлер Герхард Шрьодер в руска държавна корпорация и с неясна перспектива кога клиентите му в затъващата в нова криза Европа ще започнат да се възстановяват търсенето.

Два пъти по-скъп от прогнозата и със срок за изплащане в рамките на десетилетия.

Това е газопроводът "Северен поток", по който за пръв път директно руски газ достига западноевропейска държава.

На 8 ноември той официално бе пуснат в експлоатация на тържествена церемония в северногерманския град Лубмин. Кранчето символично отвориха германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Дмитрий Медведев с помощта на френския премиер Франсоа Фийон, холандският му колега Март Руте и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Те демонстрираха завидно единство и политическа воля по болезнен проблем – нарастването на зависимостта на ЕС от руския газ. По новото съоръжение газ ще получава не само Германия, но и Дания, Холандия, Белгия , Франция и Великобритания, а руският газов монополист "Газпром" се надява да увеличи пазарния си дял в Европа от 25% на 30%.

Амбициозният газов проект на Европа

Проектът бе лансиран в края на 90-те години от тогавашния руски президент Владимир Путин и бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който в момента е председател на съвета на акционерите на компанията оператор Nord Stream.

Вероятно заради политическата подкрепа на най-голямата икономика в Европа, германската, а и защото участието в него бе сведено до две държави със силни икономически интереси от реализацията му – Германия и Русия. Те блокираха недоволството на Полша – той бе завършен в разгара на най-тежката икономическа криза в Европа от Втората световна война.

Газопроводът е с дължина 1224 километра. Състои се от два ръкава, всеки с капацитет 27.5 млрд. куб.м. След като и вторият бъде пуснат в експлоатация в края на 2012 г., по съоръжението ще се доставят общо 55 млрд. куб.м руски газ до европейската газопреносна мрежа.

Акционери в базираната в Германия компания Nord Stream са "Газпром" (51%), германските компании E.On Ruhrgas (15.5%) и Wintershall (15.5%), холандската N.V. Nederlandse Gasunie (9%) и френската GDF Suez (9%).

Най-новите равносметки показват, че първоначалните оценки за стойността значително са надминати. Досега в него са инвестирани 8.8 млрд. евро (7.4 млрд. евро за самия проект и лихви за 1.4 млрд. евро). Малко под една трета от финансирането е осигурено от петте акционера в компанията оператор. Останалите 70% са привлечени кредити от 26 международни банки.

Първоначално руският държавен монополист "Газпром" заедно с германските си партньори Wintershall (дъщерна компания на BASF) и Е.ОN оценяваха проекта на около 4 млрд. евро - по 2 млрд. за всеки ръкав.

"Заради покачващите се цени на металите закупуването на 200 хил. тръби от висококачествена стомана се оказа доста скъпо", обясни вчера Йенс Мюлер, говорител на компанията Nord Stream. Всяка тръба с тегло по 12 тона, както и останалият материал, необходим за строежа, са стрували общо около 3 млрд. евро.

Много скъпо се е оказало и самото полагане на тръбите, за които освен всичко са били необходими три специални кораба. За това са трябвали около 2 млрд. евро. Отделно са харчени пари за контрола по полагането, за сертификация и персонал.

Стратегическото значение на "Северен поток"

"Северен поток" е проект от стратегическо значение както за Русия, така и за ЕС.

Това е принципно нов маршрут за експорт на руски газ за Европа, който ще осигури директен достъп на руския газ от Северна Европа, заобикаляйки натоварените и невинаги сигурни от политическа гледна точка маршрути през Украйна и Беларус.

В момента само през украинската газопреносна система се пренасят близо 80% от руското гориво за Европа. Останалите 20% минават през Беларус. Това прави и Русия и ЕС заложници на проблемите на Русия с двете бивши съветски републики. В същото време проектът заобикаля транзитни страни като Полша, което отслабва позициите й в преговори за гориво с Москва.

Чрез новия газопровод "Газпром" се надява да увеличи значението си за европейския енергиен пазар и до 2030 г. да държи на него пазарен дял от 30% в сравнение с 25% в момента, заяви вчера в интервю за телевизионния канал RT официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов.

Вече са подписани договори за почти 22 млрд. куб.м газ на година с Германия, Дания, Холандия, Белгия, Франция и Великобритания. По думите му проектът ще връща инвестициите си "десетилетия наред", което е нормално, защото ще се експлоатира 30-50 години. Доскоро се твърдеше, че "Северен поток" ще се изплати за 10-15 години.

Въпреки това нарастващата зависимост от руския газ, изглежда, не тревожи европейските политици. Вчера в Лубмин те до един се надпреварваха да опровергават, че съоръжението може да застраши енергийната сигурност на ЕС, като увеличава зависимостта на страните членки от външен доставчик - Русия, при положение че в енергийната стратегия на ЕС е залегнал принципът за разнообразяване на енергийните доставчици.

През 2000 г. Европейската комисия даде на "Северен поток" статут на трансевропейска мрежа (TEN), най-важната последица от което бе изваждането на газопровода от компетенцията на европейските и националните регулатори и т.нар. Трети енергиен пакет, съгласно който собственикът на тръбите трябва да е различен от доставчика на суровината в тях. Това засяга и западноевропейските акционери в "Северен поток", защото засега огромният брой договори за доставка са сключени от тях.

Този статут обаче не бе даден на друг важен проект за Русия - "Южен поток", който се конкурира с подкрепяния от ЕС проект "Набуко" за задоволяване на търсенето в Югоизточна Европа и който е третият експортен коридор за Русия.

Сергей Куприянов каза още, че т.нар. Трети енергиен пакет на ЕС изисква да са разделени притежателите на съоръжението от доставчиците на суровината по него, създава проблеми за "Южен поток" и донякъде все още за "Северен поток". Пакетът изисква да се осигури достъп до тръбите и на други доставчици. "Успяхме да извоюваме известни изключения за територията на партньорите ни в ЕС, но те не са 100-процентови и някои въпроси остават неуредени."

Последиците за околната среда

При началото на изграждането на "Северен поток" природозащитниците бяха скептични за проекта в плиткото и пълно с опасни отломки и старо оръжие дъно на Балтийско море и дори се стигна до съдебно дело. Трябвало е тонове от дъното да бъдат отстранени за полагането на тръбите, като първоначално плановете са били този материал да бъде изхвърлен обратно във водата.

Това е щяло да застраши живота на организмите и затова призодозащитната организация WWF е отнесла проблема до съд, разказва "Дойче веле". След като ненужните материали са били складирани на сушата, обвинението е било оттеглено.

Говорителят на Nord Stream Йенс Мюлер заяви, че при изграждането на тръбопровода са взети всякакви предпазни мерки, така че да се гарантира сигурността и да се отговори на изискванията на еколозите. Лодки са прегледали внимателно трасета с дължина над 40 000 км от акваторията на Балтийско море. Идентифицирани са над 3000 метални обекта по дъното, откъдето минават тръбите, обезвредени са 80 морски мини, останали от войните.

Стоманата и бетонът, които покриват тръбите, намаляват риска да бъдат разрушени от удар на потъващ кораб, а и по принцип е избягвано тръбите да лежат под натоварени морски маршрути. Ако някаква авария се случи с газопровода, в атмосферата ще бъде изпуснат само метан. Непрекъснато ще се следят екологичните ефекти от съоръжението, увери вчера Мюлер.

Според Тобиас Мюнхмайер от "Грийнпийс" в хода на проекта е станало ясно, че "Газпром" и целият консорциум са имали желанието да се учат в движение и да се съобразят с исканията на природозащитниците. Затова наученото покрай проекта и поправянето на грешките оправдава присъствието му в Балтийско море, смята Мюнхмайер.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alcapone avatar :-|
    alcapone
    • - 4
    • + 17

    Северно море е опасано от тръбопроводи и надупчено от сондина Британците и Норвегия, що не се притесните за екологията на това богато на риба и други видове животни море? Само преди месец имаше аварирала сонда и течовете минаха между другото.

    http://www.sustain.co.uk/media/1697/pipeline-map.jpg

    Нередност?
  • 2
    byivan avatar :-P
    2leva
    • - 32
    • + 6

    Трайчо, Трайчооо, Трайчоооо ?! Защо те няма снимката чадо нали си голям майстор по енергетика и икономика ?

    Каква песен ще ни изпееш сега - нов закон, нещо за кризата, високите лихви, гръцките банки, някой търговски спор, още малко за изборите, БДЖ, още някоя друга баница - май лъжите в торбата се свършиха и е време за твоето УВОЛНЕНИЕ !

    Приятелю идва зимата, дойде му времето да се махнеш и от правителството, няма кой да те слуша разбери го.

    Нередност?
  • 3
    stefanvent avatar :-P
    Ριζοσπάστης
    • - 4
    • + 17

    Щом и "Грийнпийс" са съгласни, значи всичко е наред. Спете спокойно, европейци [без Полша :) ]!

    Нередност?
  • 4
    vassilun avatar :-P
    vassilun
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#2] от "ByIvan":

    Бай Иване, ама и тебе не те виждам на снимката, бе? Къде си? Трайчо си го знаем, че е "безгласна буква", ама Бай Иван е велик!

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 6

    И като ка си представяте цената за реализацията на Набуко газопровод дълъг 3500 км започващ от Иран и отиващ на практика никъде в Европата?

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 6

    [quote#1:"alcapone"] що не се притесните за екологията на това богато на риба и други видове животни море? Само преди месец имаше аварирала сонда и течовете минаха между другото. [/quote]
    Най малкото защото споменатият в статията газопровод не минава през местата на твоята карта.... правен е от сериозни фирми, управлява се от европейски консорциум во граве с бившият канцлер на Германия, така че няма нещо за притеснение....

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 7

    Това определено ще намали "значението" и "възможностите" на крадливи транзитьори да се правят на велики и да пречат на бизнеса на големите играчи... браво, от едната страна Германия която има пари и й трябва природен газ, от другата Русия която има газ и ий трябват парета.... и никакъв миманс по средата .....

    Нередност?
  • 8
    gianni avatar :-|
    gianni
    • - 3
    • + 8

    [quote#7:"boby1945"]от едната страна Германия която има пари и й трябва природен газ, от другата Русия която има газ и ий трябват парета.... и никакъв миманс по средата ....[/quote]

    Ей, затова България не трябва да влага и лев в руските потоци. Няма да видим и лев обратно, ако нямаме контрол на приходите на наша територия. Но дори и така, за хрантутниците на руската амбсада, България ще бъде просто един алчен посредник. Ще предадат интересите на България при първия удобен случай, справка: Р.Овч.

    Нередност?
  • 9
    motochristo avatar :-|
    motochristo
    • - 1
    • + 7

    Могли - направили. Лошо няма. Освен екологични, други резерви не може да има. А не вярвам немците да са направили кой знае какви компромиси за сигурността и екологията.
    Англичаните и норвежците, дето казва алкапоне в #1, са си прасета в това, а и в много други отношения, така че не е много изненадващо да за зацапали свещта.

    Нередност?
  • 10
    ariman_info avatar :-P
    Ariman
    • - 2
    • + 5

    А етично ли е бивш канцлер да стане директор на частна компания и то обвързана с руските интереси? Явно те не виждат проблем в това.

    В България, Първанов ако стане директор на Лукойл на Бойко очите му ще изфръкнат от напрежение...А за Цв Цв не ми се говори.

    Нередност?
Нов коментар