🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия иска България в бъдещия Евразийски съюз

Идеята за "втори СССР" ще бъде част от предизборната кампания на Владимир Путин

Статия на Путин за Евразийския съюз бе поместена в "Известия" през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев (на снимката) предложи "Единна Русия" да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.
Статия на Путин за Евразийския съюз бе поместена в "Известия" през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев (на снимката) предложи "Единна Русия" да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.
Статия на Путин за Евразийския съюз бе поместена в "Известия" през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев (на снимката) предложи "Единна Русия" да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.    ©  Ria Novosti
Статия на Путин за Евразийския съюз бе поместена в "Известия" през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев (на снимката) предложи "Единна Русия" да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.    ©  Ria Novosti

Освен бившите съветски републики, Руската федерация трябва да привлече в бъдещия eвразийски съюз редица други държави, сред които и България. Така смятат участници в кръгла маса, организирана вчера от управляващата партия "Единна Русия", съобщи БТА, като цитира руски издания.

Вестниците припомнят, че създаването на нова общност в постсъветското пространство бе предложена от премиера Владимир Путин. Статия на Путин за Евразийския съюз бе поместена в "Известия" през октомври, скоро след като държавният глава Дмитрий Медведев предложи "Единна Русия" да подкрепи Путин в надпреварата за президентския пост на изборите през март 2012 г.

Нов СССР или алтернатива на Европейския съюз

Новият съюз ще бъде "голяма страна", продължител на "идеята на Владимир Путин за единно икономическо пространство", което ще обедини от 1 януари Русия, Беларус и Казахстан, заяви на форума руският политолог Дмитрий Орлов, цитиран в "Комерсант". "Целите на модернизацията" обаче изискват според него Русия да се обедини не само с бившите съветски републики - днес членки на ОНД, но и с държави, "лоялни към руските икономически интереси: Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела".

Хората от "Единна Русия" засега не са проучвали дали тези страни са готови да влязат в Евразийския съюз, отбелязва всекидневникът. Налице са "инструменти и исторически аргументи", за да бъде осъществен "големият проект" за Евразийски съюз, който може да обедини към 250 милиона души, посочил пред участниците председателят на Държавната дума Борис Гризлов.

Сред аргументите според него е "общата история на страните" от постсъветското пространство, а сред инструментите - руският като "език за междунационално общуване" и "кооперирането в

икономиката". Той изтъкна, че не става дума за "единна държава", а за "съюз на суверенни държави", пише "Комерсант".

"В обозримо бъдеще" Европейският съюз няма да отвори врати за Русия, а тя самата не би пожелала членство в НАТО. При все това "светът ще се развива в рамките на интеграционни групи" и бъдещият Евразийски съюз се очертава като нещо "естествено за Русия", заявил Алексей Пушков, телевизионен водещ и общественик.

Евразийският съюз трябва "да събере не толкова земите, колкото народите и гражданите в единно държавно тяло", казал посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин. В тази връзка

предложил Москва "по-внимателно да разгледа" молбата на "20-те хиляди косовски сърби, пожелали да получат руско гражданство". Припомнил и своята идея руският да се нареди сред официалните езици на ЕС. За целта трябва да бъдат събрани един милион подписи поне в 7 държави от Евросъюза, посочва "Комерсант".

Участниците в кръглата маса не разработили конкретни мерки за формиране на новата общност. Максат Кунакунов, съветник на председателя на киргизстанския парламент, обобщил: "Съюз ще има независимо дали го искаме или не". Той цитирал Владимир Путин: "Който не съжалява за СССР, няма сърце, който мечтае да върне СССР, няма глава". И добавил от свое име: "А който се съмнява, че ще създадем нов съюз - той е просто глупак". 

Предизборна пропаганда или реална цел

"Пропагандата на евразийската идея става важен елемент от предизборната кампания на бъдещия президент", пише "Независимая газета" под заглавие "Равнение по Съветския съюз". Кръглата маса "подкрепя линията към Съюз, една от линиите на кампанията", смята руски наблюдател. Той обаче съзира и противоречия "в сегашния предизборен идеен сериал".

"Темата за Съюза се асоциира с Путин, но парламентарната кампания (на "Единна Русия" - б.р.) върви под ръководството на Медведев, който изобщо не се асоциира с идеята за Съюза. И винаги си спомня твърде скептично за СССР", посочва анализаторът. "Съветският съюз бе принципно идейна държава. Путин използва идеята за световно братство и изгради безидейна държава, защото бе невъзможно да изгради идейна - никой не бе готов за това", подчертава той.

Руската федерация според него е "принципно безидейна държава", "без никакви механизми, никаква апаратура, контрол, възгледи, идейност сред гражданите и чиновниците". "Всеки опит

да й се натрапи някаква идея незабавно ще предизвика нейното разпадане", прогнозира експертът.

Ръководството на "Единна Русия" обаче явно не се съмнява, че ще постигне пропаганден ефект - според него повечето хора в Русия все още изпитват носталгия към "Съюза, разрушен от

демократите", коментира "Независимая газета".

Евразийските идеи днес "изобщо не са плодотворни", а дискусиите за тях "миришат на нафталин", твърди обаче друг коментатор пред вестника. Същевременно "има сили, които само се чудят как да обвинят Русия в имперски амбиции", предупреждава той.

В Русия все повече намаляват хората, които тъгуват за Съветския съюз, обобщава данни от анкети представител на социологическия център "Левада". През 2000 г. 30 на сто от запитаните са били готови да се върнат във времената на СССР, през 2003 г. идеята е била одобрена от 25 процента, а през 2007 г. едва от 15 на сто.

Интеграцията в постсъветското пространство отдавна вече е тръгнала, напомня "Московский комсомолец" икономическото сътрудничество и безвизовия режим между Русия, Беларус и

Казахстан. В близко време обединителните процеси може да стигнат "ново, принципно различно равнище", коментира вестникът  "положителните нагласи към обединение сред жителите на Украйна, Киргизстан и Армения".

"Много хора в постсъветското пространство изпитват нужда от обединение - тенденцията е повече от очевидна", сочат според всекидневника данни от проучвания на руския център ВЦИОМ в Русия, Беларус, Киргизстан, Азербайджан и Литва. По данни от октомври, най-силна е подкрепата за интеграцията сред  киргизстанците (67 на сто) и беларусите (62 на сто). В Русия я подкрепят общо 48 процента от анкетираните: 23 на сто са за възстановяване на Съветския съюз на доброволна и равноправна основа, 15 на сто - за митнически съюз, а 10 на сто - за икономически съюз, отбелязва "Московский комсомолец".

238 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivanko001 avatar :-?
    ivanko001
    • - 52
    • + 38

    Доста предизвикателно ми звучи, създаването на един такъв съюз. Иде ли трета световна???

    Нередност?
  • 2
    daringg avatar :-|
    Дарин Георгиев
    • - 132
    • + 53

    Напълно за, стига да не го опорочат със задни мисли...

    Нередност?
  • 3
    ariman_info avatar :-P
    Ariman
    • - 34
    • + 58

    Интересна идея, не виждам проблем един лек вариант на икономическо сътрудничество да бъде приемлив за България, безвизов режим в даден момент също е чудесна идея, но за повече, не мерси, с тоя са ни Эб@лU, как беше: кокошката не е птица, България не е зад граница.

    Нередност?
  • 4
    stg avatar :-|
    stg
    • - 32
    • + 74

    тая няма да я бъде

    Нередност?
  • 5
    xon2003 avatar :-?
    Starsky
    • - 153
    • + 69

    Там може и да ни е по-добре в крайна сметка! Имаме много повече общи ценности с Русия отколкото с ЕС! А може, както и преди, за послушание да получаваме евтини горива и да имаме пълен достъп до руския пазар. На нас това ни стига, за да процъфтяваме!

    Нередност?
  • 6
    DALILAN avatar :-|
    dalilan
    • - 34
    • + 26

    Това е новина.

    Нередност?
  • 7
    kapac avatar :-P
    kapac
    • - 20
    • + 98

    Там сме, удри още 45 години!

    Нередност?
  • 8
    claymore avatar :-|
    Norman Granz
    • - 44
    • + 126

    Надявам се това да получи незабавен и категоричен отговор от компетентните български власти: България е в Европа, който иска да се сдружава с Кремъл и Таджикистан, прав му път.

    Нередност?
  • 9
    phaeton. avatar :-|
    Phaeton.
    • - 44
    • + 122

    Не щем миризмата на руски ботуш!

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 103
    • + 47

    [quote#8:"dodge_ram"]Надявам се това да получи незабавен и категоричен отговор от компетентните български власти: България е в Европа, който иска да се сдружава с Кремъл и Таджикистан, прав му път.[/quote] "правият път" не става нито за ядене, нито за пиене, нито ще те наеме на работа, по тази причина трябво трезво да си оценяваме икономическите интереси и преди да хапем протегната ръка, трябва да видим кое как стои ....
    Засега имаме само проблеми в икономиката, безработица, скъп живот и малки доходи за много българи....... такава неприлична разлика м/у бедни и богати не е имало никога в България... даже по времето на Фердинанд....

    Нередност?
Нов коментар