🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Москва обеща минимум 10 млрд. долара на еврозоната чрез МВФ

Медведев изрази задоволството си от "Северен поток" на срещата на върха между ЕС и Русия

Херман ван Ромпой, Дмитрий Медведев и Жозе Мануел Барозу
Херман ван Ромпой, Дмитрий Медведев и Жозе Мануел Барозу
Херман ван Ромпой, Дмитрий Медведев и Жозе Мануел Барозу    ©  Reuters
Херман ван Ромпой, Дмитрий Медведев и Жозе Мануел Барозу    ©  Reuters

Москва обеща на еврозоната поне 10 млрд. долара чрез Международния валутен фонд (МВФ) за справяне с дълговата криза, предаде Reuters. По време на срещата на върха между ЕС и Русия в Брюксел руският президент Дмитрий Медведев изрази своя макар и сдържан оптимизъм за това, че зоната с единна валута ще преодолее кризата.

По-рано в четвъртък икономическият съветник на Кремъл Аркадий Дворкович повтори обещанието на Москва да осигури финансиране на еврозоната чрез МВФ от поне 10 млрд. долара.

На срещата на върха на ЕС минала седмица, европейските лидери се споразумяха за по-строги фискални правила чрез нов пакт, който включва и вземането на нови заеми от МВФ. Те заявиха, че могат да потвърдят обезпечаването на 200 млрд. евро от МВФ във формата на двустранни заеми.

"Ситуацията е много трудна... и се надяваме, че нашите колеги ще успеят да се справят с тези проблеми, които съществуват в момента", каза Медведев по време на разговорите с председателите на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

"Ние сме почти убедени в това и имаме интерес за това", каза още руският лидер по отношение на дълговата криза в еврозоната, която влияе на международните пазари.

Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Русия, като тази година търговията между двете страни в периода януари-септември се равнява на 286 млрд. евро. Европа от своя страна е най-големият потребител на руски газ.

По време на пресконференция след срещата Медведев приветства пускането в експлоатация миналия месец на газопровода "Северен поток", който ще доставя руски природен газ по дъното на Балтийско море до Западна Европа.

Газопроводът, който е с дължина 1224 км, ще доставя 55 млрд. куб. м руски газ до европейската газопреносна мрежа от края на 2012 г. През първия етап от експлоатацията му обаче по него ще се пренасят 27.5 млрд. куб. метра на година.

"Нашата страна направи нова стъпка в осигуряването на сигурни доставки от енергийни ресурси на европейските потребители", каза руският президент. Той обаче повтори безпокойството на Москва за регулациите на ЕС, известни като трети енергиен пакет, които целят либерализация на европейския газов пазар чрез спиране на контрола от страна на доставчиците на транспортната инфраструктура за доставка на техния газ.

По време на срещата на върха между ЕС и Русия лидерите постигнаха споразумение за започване на действия за осигуряване на безвизов режим. От дълго време Москва настоява Европейския съюз да позволи свободното пътуване на руснаци в шенгенското пространство, но няколко държави членки не са склонни да позволят това.

От своя страна Херман ван Ромпой не пропусна да повтори безпокойството на ЕС за нередностите на проведените скоро парламентарните избори в Русия и за арестите на демонстранти срещу резултатите от тях.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 2

    .... От своя страна Херман ван Ромпой не пропусна да повтори безпокойството на ЕС за нередностите на проведените скоро парламентарните избори в Русия и за арестите на демонстранти срещу резултатите от тях. .... едно си баба знае, едно си бае....

    Нередност?
  • 2
    mechopuh avatar :-|
    mechopuh
    • + 2

    Добър и навременен анонс на руснаците.

    А Ромпой по-добре да не пляка толкова точно сега. Той Русия няма да промени.

    Нередност?
  • 3
    omniam avatar :-|
    omniam
    • - 1

    Ромпой очаквано спомена за изборите в Русия, но това няма как да провали нещата - Русия не прави подарък на Европа, така че няма се "обиди" на европейските критики.
    Горкото Балтийско море.

    Нередност?
  • 4
    director_general avatar :-|
    Генерален Директор
    • - 1

    Боже, Божке... 10 милиарда - смях в залата. Явно някои форумни корифеи нямат хабер какво означава сумата 10 милиарда за ЕС - КАПКА В ОКЕАНА, не в морето.

    Сумата ще подпомогне само производителите на боза в Брюксел и Хага за една година. LOL

    Все пак и в Матушката трябва да хапват по нещо.

    Нередност?
Нов коментар