Пазарите, а не жените провалиха Берлускони

Икономическите проблеми на Италия се оказват по-голямата заплаха за еврозоната

Силвио Берлускони    ©  Reuters
- Доходността на облигациите достигна рекордните 7% - при същото ниво Португалия, Гърция и Ирландия поискаха помощ

След като оцеля в безброй скандали с проститутки, корупция, сенчести сделки и дипломатически гафове, за известно време изглеждаше, че Силвио Берлускони си е повярвал, че е незаменим. Но ето че действителността го опроверга.

В край сметка той загуби мнозинството си в парламента и обяви, че Италия отива към предсрочни избори, на които няма да се кандидатира лично. Премиерът беше детрониран не заради някой от обичайните скандали, в които редовно е замесван, а от цялостното недоверие на пазарите в тънещата в криза италианска икономика.

Всъщност това, че италианският дълг е около 120% от БВП, не е новина, но заради вълненията на пазарите в Европа през последните две години инвеститорите вече са по-взискателни и се интересуват от това коя държава е в състояние да си изплати дълговете, пише "Асошиейтед прес".

А след последните събития в Гърция, които заплашиха да създадат и първия прецедент със страна, излязла от еврозоната, пазарите реагираха особено чувствително на вота на доверие за бюджета в италианския парламент, в който Берлускони загуби мнозинството си.

Доходността на италианските облигации достигна рекордните 7%. При същото ниво Португалия, Гърция и Ирландия поискаха помощ.

"Четохме много за Гърция, но истинският проблем на Европа е Италия", коментира Фарид Закария от Си Ен Ен. "Гърция е "нанодържава", тя формира около 2% от общия БВП на ЕС. Италия обаче е една от седемте най-големи икономики в света. Дългът й е по-голям от този на Испания, Португалия, Ирландия и Гърция, взети заедно.

От години тя се управлява невъобразимо зле. Италия е твърде голяма, за да бъде оставена да се провали, но може и да се окаже твърде голяма, за да се спаси. Дори Германия може да не успее да я измъкне достатъчно добре заедно с другите задлъжнели страни", добавя коментаторът.

АП предупреждава, че ако Италия обяви, че не може да изплати дълга си от 1.9 трилиона евро, това може да застраши със срив общата европейска валута и глобалната финансова система.

На фона на тези притеснения изказването на Берлускони преди няколко дни, че икономиката на Италия не е в криза, защото ресторантите, курортите и местата в самолетите са пълни, изглежда твърде не на място дори за свикналите на провокативните му реплики.

Италианската икономика страда основно от ниската производителност, високите заплати в държавния сектор, тежките данъци върху бизнеса, задушаващата бюрокрация, корупцията, тромавото правосъдие и образователната система, заради която Италия е на едно от последните места по дял на висшистите сред богатите страни.

Според Тито Микеле Боери, водещ експерт по италианския трудов пазар в университета "Бокони" в Милано, Италия се представя под потенциала си заради ограничаващите закони за труда и слабата образователна система. Те са причината големи групи хора, особено младите, да не могат да си намерят добре платена работа или да получат професионална квалификация.

Дългогодишните служители се ползват със силна защита срещу съкращение, а ако това се случи, получават солидни обезщетения. В същото време "новобранците" на трудовия пазар работят за ниски заплати и на временни договори, като могат да бъдат уволнени във всеки момент.

Работодателите не се грижат за повишаването на квалификацията им, тъй като гледат на тях предимно като на временна работна ръка, а стажантите често работят безплатно повече от година, отбелязва Боери пред АП.

Както и в Гърция браншове като нотариусите, таксиметровите шофьори и фармацевтите са от типа затворени и влизането в тях става предимно с връзки. Към всичко това трябва да се добави и контролът на мафията върху по-бедните южни райони, който спъва конкуренцията в тях и като цяло развитието им.

@@galwidg:1200401@@

За разлика от по-малките изпаднали в криза държави от еврозоната обаче Италия има мощна и добре развита индустрия и изнася привлекателни за външните пазари стоки. Тя има потенциала да възстанови икономиката си и го е правила, посочва АП, като припомня реформите от 90-те години, които позволиха на страната да приеме еврото.

Възстановяването скоро вече няма да лежи върху плещите на Берлускони, който обяви, че ще подаде оставка, след като прокара спешните реформи в бюджета. Хората от неговия лагер смятат, че той трябва да се оттегли дори по-рано, до 14 ноември. Независимо кога ще се случи това, в Италия предстоят бурни месеци, през които ще се съставя временно правителство – политическо или експертно.

Успоредно с усилията за спасяване на икономиката партията на Берлускони "Народ на свободата" ще се бори, за да запази влиянието си в бъдещите правителства, а самият той с огромното си влияние върху медиите едва ли ще се въздържи да участва активно в нейната дейност.

Възможните наследници

Марио Монти


Едно от най-често обсъжданите имена да оглави правителство от технократи е на бившия еврокомисар Марио Монти. В момента 68-годишният Монти е президент на миланския университет "Бокони". Той има предимството, че е икономист и е добре познат в ЕС заради двата си мандата като еврокомисар – по вътрешния пазар и услугите през 1995-1999 г. и по конкуренцията през 1999-2004 г., когато си спечели прякора Супер Марио.

Джани Лета

Ако бъде сформирано правителство на широката дясноцентристка коалиция, един от най-вероятните кандидати да оглави кабинета е главният секретар на министерския съвет Джани Лета. Спокоен и резервиран, 76-годишният Лета се възприема като дясната ръка на Берлускони и се ползва с голямо доверие сред управляващата партия. Тесните връзки с Берлускони обаче, датиращи от 80-те години на миналия век, могат да му изиграят лоша шега.

Анджелино Алфано

Посочен в миналото като любим наследник и протеже на Берлускони, 41-годишният сицилиански юрист сега е главен секретар на партията "Народ на свободата". През 2008 г. той стана най-младият министър на правосъдието в Италия, но през 2010 г. напусна поста. Заради голямата подкрепа, която оказа на Берлускони в борбата със съда и магистратите, Алфано не се ползва с широка подкрепа в партийните редици. Младостта също може да попречи на избирането му.

Сценариите

Какво ще е следващото правителство

1. Широко мнозинство


Берлускони си отива, но десницата остава на власт. Към настоящия коалиционен партньор Северна лига може да бъдат привлечени една или повече партии от дясната опозиция. Решаваща ще бъде волята на християндемократите от Съюз на центъра на Пиер Фердинандо Казини. Като възможни премиери се сочат Джани Лета или председателят на Сената Ренато Скифани.

2. Кабинет от технократи

Това е най-предпочитаният сценарий от пазарите и партиите вляво от центъра. Италия има положителен опит с кабинет от технократи. След падането на Берлускони през 1994 г. бе съставено правителство от експерти начело с Ламберто Дини. Възможен премиер при този сценарий е Марио Монти.

3. Широка коалиция

Правителството на спасението ще бъде съставено от политици от целия спектър. Макар и с малка доза вероятност, подобна коалиция би могла да бъде оглавена от бившия премиер социалист Джулиано Амато.

4. Избори

Това е предпочитаният вариант от Берлускони и неговия съюзник Умберто Боси, лидер на Северна лига, и най-нежеланият от пазарите.
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 7

    Спомнете си думите/лозунг от предизборната кампания на Бил Клинтон "Това е икономиката, тъпако!" (It is the economy stupid!). Нищо ново.

    Нередност?
  • 2
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 4
    • + 11

    120% дълг е далече над точката без връщане - 82%. Италянците, гърците, че дори и германците вече са изгорели. Просто още не го знаят.

    Нередност?
  • 3
    balcanmaster avatar :-?
    Майстор Балкански (00:00–24:00)
    • - 4
    • + 4

    Винаги лошия може да бъде махнат, и след него да дойде друг още по-лош.

    Нередност?
  • 4
    spencer avatar :-|
    Horatio
    • - 4
    • + 7

    до 2 "че дори и германците вече са изгорели."

    Немската иконмика е една от най-успешните;деректно се хвърлям от моста ако обяват фалит. Гледаш цифрите от някаква мижава статистика и си милиш,че всичко ти е ясно..

    Нередност?
  • 5
    ssh34368102 avatar :-|
    роджър
    • - 3
    • + 14

    ДОХОДНОСТ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ОБЛИГАЦИИ 7% НА ГОДИШНА БАЗА СЕ СЧИТА ЗА КРИТИЧНА, И СИГУРНО Е ТАКА. В СЪЩОТО ВРЕМЕ БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС, ДОКОЛКОТО Е ОСТАНАЛ, ПЛАЩА 10-12 % ЛИХВИ ПО БАНКОВИ КРЕДИТИ, И ТО СЛЕД КАТО Е ПЛАТИЛ ПРЕКИ И КОСВЕНИ ДАНЪЦИ ... ПОДОБНИ И ПО-ГОЛЕМИ ЛИХВИ СА ВЪЗМОЖНИ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ, НО САМО ПРИ СИВАТА И ЧЕРНАТА ИКОНОМИКА ... ТЕЗИ ЛИХВИ ПО БАНКОВИ КРЕДИТИ БУКВАЛНО УБИВАТ ЛЕГАЛНИЯ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС, ДОРИ БЕЗ КРИЗА, А ТЯ Е ФАКТ.

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 2
    • + 17

    До коментар [#1] от "daskal1":
    По-редно е да се преведе като "Икономиката, глупчо!" предвид контекста, а и мисля е оригинала беше "It's ABOUT economy stupid!". Друга е темата че демократи и икономика са сложна комбинация, но чичко Бил хвана асансьора в посока нагоре и се оцапа в собствената си семенна течност, точно икономиката не му беше проблема, а Грийнспан се гъбаркаше че "доларът е наша валута и ваш проблем". Дедо и Съсела също твориха купища простотии, но не си личеше, защото синусоидата беше във възходящия тренд, а сега Тичквичко насила става десен, защото кривата сочи обувките. Та по въпроса - Силвио перкаше малолетки докато пазарите бяха бичи, ама дойде баба меца и му видяхме и куража и качествата. Дърт пез..венк, ама шубе. Явно държави които произвеждат зехтин не стават за еврозоната. Някои сметнаха че за Италия break point - е при 5.5% а вече сме на над 7.5%. Дали са отвъд no return point не знам, ама ми се вижда много вероятно. Тоя път поне уцелихме на заря, бума ще е spectacular. Дойде време големия шеф да си прибере вересиите, кака се ожени ;-) Абе поне новините станаха интересни - то не бяха араби, то гърци, то какви ли не щеш, турбулентни времена, "интересни" по китайската класификация. Хм, Тиквичко отдавна им начерта стратегията - български заплати и пенсии, и проблема се решава за две лета. Nice, a?

    Нередност?
  • 7
    alexgg avatar :-P
    Minddestruction
    • - 2
    • + 18

    До коментар [#2] от "Симо":

    Нивото на държавния дълг (% от БВП) над което следва фалит е различно за всяка държава и зависи от промишлеността на страната, данъчната тежест, производителността на труда структурата на дълга и преди всичко от пазарите.
    Примери:
    Япония - 230% дълг, но 85% от него към самите японци и държавата си върви и криза не възникнала от това.
    САЩ - над 100% дълг, само че пазарите им дават заеми 2-2.2% (т.е. горе долу колкото е инфлацията) и проблем няма.
    България - мисля че дълга е около 30% (много нисък) и пак сме зле, защото пазарите ни дават заеми над 6% (нали фалирахме на два пъти в близкото минало.
    Така че ако Италия имаше дълг колкото Япония - там вече щеше да е черна дупка. Ако Бг има дълг колкото САЩ - да сме фалирали на секундата. А германците не ги мисли докато някой по-света все още купува - ще произведат, ще продадат, ще постегнат коланите и ще се оправят. Ама ние българето сме си като другите балканци и жабарите и оправянето е само след като ни превземе някой по-заможен (ако се смили).

    Нередност?
  • 8
    s.pavlov avatar :-|
    Tor
    • - 1
    • + 3

    Лично на мен ми е любопитно дали корпорациите на Берлускони са играли снощи на пазарите . Мечовците не биха пропуснали .

    Нередност?
  • 9
    desislava_ avatar :-|
    desislava_
    • - 3
    • + 5

    Дали кризата в Гърция и цялата суматоха около нея не беше афиширана толкова много само и само за да не се види истинския проблем-потъващата Италия?

    Нередност?
  • 10
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • - 2
    • + 2

    [quote#5:"deepdp"]ДОХОДНОСТ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ОБЛИГАЦИИ 7% НА ГОДИШНА БАЗА СЕ СЧИТА ЗА КРИТИЧНА, И СИГУРНО Е ТАКА. В СЪЩОТО ВРЕМЕ БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС, ДОКОЛКОТО Е ОСТАНАЛ, ПЛАЩА 10-12 % ЛИХВИ ПО БАНКОВИ КРЕДИТИ, И ТО СЛЕД КАТО Е ПЛАТИЛ ПРЕКИ И КОСВЕНИ ДАНЪЦИ .[/quote]
    Ти май не правиш разлика между доходност на ДЦК и кредитни лихви в пазара.

    Нередност?
Нов коментар