Берлускони подава оставка

Италианският премиер е втората жертва на дълговата криза в Европа след Георгиос Папандреу

Берлускони напуска резиденцията на президента Неаполитано, след като е приел да подаде оставка
Берлускони напуска резиденцията на президента Неаполитано, след като е приел да подаде оставка
Берлускони напуска резиденцията на президента Неаполитано, след като е приел да подаде оставка    ©  Stringer
Берлускони напуска резиденцията на президента Неаполитано, след като е приел да подаде оставка    ©  Stringer

Италианският премиер Силвио Берлускони ще подаде оставка след гласуването на бюджета за следващата година, съобщиха "Ройтерс" и другите агенции тази вечер, като се позоваха на италианския президент Джорджо Наполитано. Така Берлускони става втората жертва на дълговата криза в Европа за последната седмица след гръцкия премиер Георгиос Папандреу, който също беше принуден да се оттегли от поста под натиска на пазарите.

Загубата на мнозинството бе решаващо

Новината дойде часове след стана ясно, че Берлускони вече не разполага с абсолютно мнозинство в долната камара на парламента. При ключово гласуване на бюджета за 2011 г. правителството събра 308 гласа - с 8 по-малко от нужното му абсолютно мнозинство, за което са нужни 316 гласа (долната камара на парламента се състои от 630 депутати - бел.ред.). Един депутат се въздържа. Опозицията присъстваше, но не участва изобщо в гласуването в знак на протест срещу отказа на Берлускони да подаде оставка.

Пазарите реагираха негативно на новината - доходността на 10-годишните италиански облигации достигна 6.713% в късния следобед, което е нов рекорд откакто съществува единната валута.

Веднага след гласуването Пиерлуиджи Берсани, лидер на опозиционната италианска Демократическа партия, заяви, че е време Берлускони да сдаде властта. "Този вот потвърди, че правителството няма подкрепата на мнозинството в долната камара", заяви той. По-рано Берлускони бе призован да подаде оставка и от основния му коалиционен партньор - Умберто Боси, лидер на "Северна лига", която държи около 60 места в парламента и е вторият по големина участник в управляващата коалиция.

Италиански телевизии показаха как мрачният след гласуването Берлускони напуска парламентарната зала и тръгва към президентството. Агенция Bloomberg коментира, че днешното гласуване може да принуди президента Джорджо Наполитано отново да поиска вот на доверие за правителството. Досега Берлускони отказваше да подаде оставка, въпреки че в последните дни трима от неговите депутати се присъединиха към опозицията, а други шестима призоваха премиера да се оттегли.

В съобщение на президентската администрация се посочва, че Берлускони е изразил притеснение за "спешната необходимост да се осигурят прецизни отговори на европейските партньори на Италия с одобрението на законопроекта за бюджет 2012". В него са заложени мерки за намаляване на държавните разходи и повишаване на приходите. Бюджетът трябва да бъде приет до края на ноември. След оставката на Берлускони, президентът Наполитано ще започне консултации с всички политически партии на възможните бъдещи варианти.

@@galwidg:1199314@@

Берлускони потвърди новината в собствената си телевизия

Малко по-късно Силвио Берлускони потвърди новината, че ще подаде оставка след като новият закон за бюджета бъде одобрен. Той направи това с изявление по собствената си телевизия Canale 5.

"След одобрението на този финансов закон, който съдържа промени за всичко, което Европа е поискала от нас и които Еврогрупата очаква, аз ще подам оставка, за да позволя на държавния глава да започне консултации за нов кабинет", заяви Берлускони.

"Днес парламентът е парализиран, що се отнася до долната камара. В Сената дясно-центристката коалиция все още има мнозинство. Но след напускането на седем депутати от управляващата коалиция, правителството няма мнозинството, което мислихме, че имаме и ние трябва да приемем тази ситуация с реализъм", добави той.

Според Берлускони Италия е в "трудно положение" по отношение на финансовите пазари и трябва да покаже, че е способна на сериозни реформи. Той добави, че единствената реалистична възможност, която вижда, е нови избори.

Вижте различните сценарии за излизане от политическата криза в Италия

Пазарите свършиха това, което опозицията не успя

Натискът за оставка на Берлускони от страна на пазарите се усили в последните дни, когато  доходността по италианските ДЦК скочи до нови рекорди. Нещо повече. Кривата на доходността практически започна да се обръща. В нормална ситуация пазарите са склонии да финансират краткосрочно по-евтино отколкото дългосрочно. За Италия обаче вече доходността по петгодишните облигации е над тази по десетгодишните. А това е първи сигнал, че инвеститорите вече очакват фалит и на Италия. Очаква се новината за оттеглянето на Берлускони да успокои инвеститорите и доходността на италианските книжа да се понижи. Това ще даде и глътка въздух на останалите държави в еврозоната, които страдаха от нарастването на риска за Италия.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bgvlado avatar :-|
    БГ Владо
    • - 2
    • + 21

    тази година - доста лидери паднаха - и то все около средиземноморието



    интересни години

    Нередност?
  • 2
    the8 avatar :-|
    The 8
    • - 11
    • + 7



    Хаха - неаполския комунист каморски, казал на Берлускони да офейква ... Тва комунист и мафиот не прощават дори на "големи добрУтра" като Берлускони ...

    Много интересно Гърция - проблемна - Папандреу-комунист, Италия проблемна - Наполитано-комунист, е в България пак проблем - отговорът сякаш е ясен, нали?


    Нередност?
  • 3
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • + 6

    Италианския президент има същите права (и сила) като българския, така че нещо грешат авторите на коментар 1 и 2. Всъщност националиста Умберто Боси от Лига Норде би шута на Берлускони, не след като хора от неговата партия го изоставиха. Но това е логично развитие: Той ще прокара следващия бюджет, ще има мониторинг, и...някой друг ще поеме хомота. По всяка вероятност-неговия наследник.

    Нередност?
  • 4
    dreamboxer avatar :-P
    hypercube
    • + 10

    Разгеле, най-накрая се махна. Имаше едно хубаво филмче на Бруно Бозетто за Европа и Италия (би могло и за БГ да се приложи) където политик седне ли на трона пуска корени и нищо не може да го мръдне. Ей този Берлускони беше такъв.

    Нередност?
  • 5
    chyene avatar :-P
    chyene
    • + 4

    6 слайд "Закон за имунитет на Берлускони и неговите министри" :D Тия по-дабетер и от комунисти ...

    Нередност?
  • 6
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 12

    Ако Европа се отърве от дълговата криза чрез политически оставки може да се смятаме за изключителни късметлии.
    На мен обаче не ми се вярва. Гърците надали ще направят и половината реформи които са наистина необходими. Дори италианците няма да ги направят всичките. Твърде много години са живяли лесно с пари на заем за да се откажат лесно от незаслужени социални придобивки. Ще се принудят да жертват някои от тях както каза и френския министър.
    Така например не мисля, че в тази икономическа ситуация отдавна работещи на загуба разходопокривни пенсионни системи ще издържат. Те и в периода на растеж си бяха на червено. Не ми се мисли какво ще стане сега, когато няма да има пари. От самото начало на пенсионата реформа у нас отпреди повече от 10 години се знаеше, че тази система е губеща но тя удобно обслужваше интересите на политическия елит. Сега обаче ще научим по трудния начин, че всички сме прецакани.

    Нередност?
  • 7
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • + 5

    [quote#6:"dreamer"]Ако Европа се отърве от дълговата криза чрез политически оставки може да се смятаме за изключителни късметлии.
    На мен обаче не ми се вярва. Гърците надали ще направят и половината реформи които са наистина необходими. Дори италианците няма да ги направят всичките. [/quote]
    Разбира се че е наивно да се счита че с оставка нещата ще се оправят. Най много-да не продължават да се забатачват повече защото въпросен политик вярва че неговия подход е правилен, докато подхода явно не е такъв.
    И аз не виждам как някой нов премиер в Гърция ще успее да да осигури изпълнението на нужните реформи в течение на идващите години. Па и да успее да съкрати "разноските" (напълно невероятно, но да предположим) -от къде ще увеличи приходите? Само от данъци не става. Изведнъж Гърция ще почне да произвежда и изнася повече стоки? Теоретично възможно, с инвестиции, ама предишните инвестиции ги изпапаха без да увеличат съществено производство (освен на хартия, за стъкмистима). Кой балък сега ще им даде още пари?
    В Италия нещата са по различни, там и работят повече, па и произвеждат бая неща.

    Нередност?
  • 8
    kotrag avatar :-|
    kotrag
    • - 1
    • + 4

    [quote#6:"dreamer"]Ако Европа се отърве от дълговата криза чрез политически оставки може да се смятаме за изключителни късметлии.
    [/quote]

    Да, на ход са политически рокади дирижирани от Брюксел, в отчаян опит да се спечели още малко време.. току виж китайците развързали кесията.
    Свалят се правителства, излъчват се нови. Демонстрира се ''желание за промяна''. Кредиторите трябва да повярват, че социализма в ЕС си отива и да продължат да рефинансират тежко задлъжнелите правителства на стара Европа.
    Еврото трябва да бъде спасено също, защото без него няма и СЪЮЗ, няма и наднационални политически елити.

    Фарсът ''еврозона'' продължава... Глътка въздух за още малко време.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    [quote#8:"kotrag"]току виж китайците развързали кесията. [/quote]
    Те китайците никога не са и връзвали кесиите, ама искат голяма доходност за държавен дълг и то на страни като Гърция и Италия, тук се говори за 7%?!?! това си е ачик ограбване на държавата...

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    [quote#6:"dreamer"]Ако Европа се отърве от дълговата криза чрез политически оставки [/quote]
    няма как да стане това, единственото спасение е отписването на лошите кредити, да остане това което наистина можу да се обслужва, ама меркелица е загрижена повече за банкерите спекуланти с държавни книжа, отколкото от икономиката на ЕС...

    Нередност?
Нов коментар