🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пападимос все пак става премиер на Гърция

Лукас Пападимос    ©  Reuters

Пазарите си отдъхнаха, след като 64-годишният икономист и бивш банкер Лукас Пападимос се съгласи да поеме най-нежелания и неудобен ръководен пост в ЕС - премиер на Гърция.

Той даде съгласието си вчера, след като получи уверението на лидерите на основните партии, че новото правителство ще има отворен мандат, тоест договорената по-рано дата 19 февруари за предсрочни избори е само ориентировъчна.

Новият кабинет трябва да положи клетва в петък, а през следващата седмица да получи вот на доверие в парламента, което ще позволи на международните кредитори – ЕС, ЕЦБ и МВФ, да отпуснат блокираните 8 милиарда евро от помощта за Гърция.

Пападимос е бивш гуверньор на гръцката централна банка от 1994 г. до 2002 г. и вицепрезидент на ЕЦБ до 2010 г. От тогава до сега е съветник на вече бившия премиер Георгиос Папандреу и участваше в преговорите между Атина и тройката - международните кредитори от ЕС, МВФ и ЕЦБ.

"Това е добро развитие за пазарите. Новият премиер е добре познат на международно ниво и е смятан за човека, който може да възстанови доверието на финансовите партньори и страните в еврозоната", коментира Платон Монокрусос, икономист в EFG Eurobank. Още щом Пападимос се запъти към президентския дворец вчера, гръцкият фондов пазар се оживи.

"След тридневна комедия Гърция има премиер, който е напълно квалифициран, за да изпълни задачата, за която е назначен", коментира Костас Панагопулос от социологическата агенция ALCO.

Долавят се обаче и нотки на съмнения.

"Не виждам как профсъюзите и народът ще подкрепят правителство на технократи, което не е избрано, а искано от ЕС и най-вече от Германия. Има опасност то да не изпълни обещанията само защото след време ще се проведат избори", отбелязва Крис Уилиямсън, главен икономист във фирмата за маркетингови изследвания MARKIT.

В първото си изявление след номинирането му за премиер Лукас Пападимос призова за единство. "Изборът, който ще направим, ще бъде от решаващо значение за гръцкия народ. Пътят няма да е лесен, но аз съм сигурен, че проблемите ще бъдат решени по-бързо и на по-ниска цена, ако има единство и разбирателство", каза вчера Пападимос.

Официалното номиниране на Пападимос слага край на гръцката политическа драма, която се разиграваше повече от седмица, след като социалистическият премиер Георгиос Папандреу поиска референдум за международната сделка за спасяване на Гърция. Френетичното търсене на премиер продължи четири дни.

Името на Пападимос бе един от първите компромисни варианти. В понеделник той пристигна от САЩ в Атина, но не прие поста, тъй като постави определени условия. Едно от тях бе следващият кабинет да има по-дълъг мандат.