🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата надежда на Европа

Пазарите аплодираха номинацията на Марио Монти за премиер на Италия още преди да се е случила

Марио Монти    ©  Stefano Rellandini

Пазарите първи аплодираха още в четвъртък бившия еврокомисар Марио Монти. В петък сенаторите го приветстваха като герой, когато той влезе в парламента, за да заеме мястото на пожизнен сенатор (дадено през седмицата от президента Джорджо Наполитано). В събота през нощта италианците ликуваха в центъра на Рим след оставката на бившия премиер Силвио Берлускони и надеждата, че вече настъпва промяна в управлението на страната след продължилата повече от 17 години ера "Берлускони".

Берлускони изпълни обещанието си и след като парламентът одобри новите антикризисни мерки в събота, той подаде оставка.

Така още преди да е получил официално мандат за съставяне на правителство от италианския президент Джорджо Наполитано, 68-годишният Монти спечели важен вот на доверие от пазарите и европейските политици, че именно той трябва да е следващият италиански премиер, който ще бъде натоварен със задачата да спаси страната си от фалит, еврото – от рухване, а световната икономика – от депресия.

Мандатът се очакваше да бъде връчен след редакционното приключване на броя, в което почти нямаше съмнения заради силната подкрепа на пазарите. Още в четвъртък изплуването на фигурата на Марио Монти като основен фаворит за премиерския пост успокои инвеститорите и в петък доходността по италианските облигации слезе под опасните 7%, а фондовият пазар отчете ръст от 3.7%.

Супер Марио* в действие

Дискретният Марио Монти е ярък контраст на експлозивния Силвио Берлускони. "Уолстрийт джърнъл" го определя като политически аутсайдер. Той винаги е стоял над политиката, допълва Би Би Си, а отношенията му с бизнеса са свързани с академичния му опит (виж карето).

Икономист по образование, спокоен, уважаван в международните среди, добре приеман във висшите етажи на европейската машина, той няма почти нищо общо с колоритния, ексцентричен, темпераментен и често пъти невъздържан Берлускони, чиято слабост към жените в определени моменти окупираше политическия дневен ред в Италия.

Ако стане премиер, от него се очаква да има съвсем различен подход в управлението на Италия в сравнение с предходните три години, коментира Си Ен Ен. Докато в продължение на години Берлускони майсторски създаваше политически съюзи, Монти е известен с постиженията си като еврократ.

През двата си мандата в Европейската комисия от 1994 г. до 2002 г. той си спечели прозвището Супер Марио заради твърдостта, с която се противопоставяше на корпоративните интереси. Като еврокомисар по конкуренцията Монти успя да блокира сливането между американските компании General Electric и Honeywell International, с което доказа, че ЕС вече се превръща в световен регулатор. През неговия мандат бе постигната ключовата победа срещу Microsoft през 2004 г., че американският гигант злоупотребява с почти монополното си положение на пазара на персонални компютри в Европа. Като резултат компанията бе глобена с близо половин милиард евро и бе принудена да сподели ключова информация със своите конкуренти.

Монти не се притесни да се изправи и срещу Никола Саркози, който по онова време бе финансов министър на Франция, заради спасяването на индустриалния гигант Alstom. Саркози настояваше компанията да бъде национализирана, но Монти настоя тя да продаде част от активите си, за да получи държавна помощ. Очевидно след тази битка италианецът е успял да спечели уважението на Саркози, който през 2007 г. го покани за специален съветник в комисията за икономически растеж на Франция.

За разлика от Берлускони, който е смятан за един от най-богатите италианци (богатството му се оценява от "Форбс" на $9 млрд. през 2010 г.) благодарение на компаниите си в сферата на медиите, рекламната дейност, застрахователния сектор, хранителната индустрия, строителството и футболния отбор "Милан", Марио Монти участва в бизнеса като визионер и с академичните си познания. Той е бил консултант на компании като Goldman Sachs и Coca-Cola.

През 2005 г. Монти е сред основателите на авторитетния неправителствен институт "Брюгел" в Брюксел. В момента е президент на едно от най-реномираните висши учебни заведения, университета "Бокони", което моделира младите умове на страната.

Монти е сред съпредседателите на влиятелната Трилатерална комисия, създадена по идея на Дейвид Рокфелер през 1973 г. Форумът обединява известни държавници и финансисти от Европа, Северна Америка и Азия. Комисията е известна като "световното правителство в сянка".

През 2010 г. Монти бе един основателите на европейската група "Спинели", която работи за насърчаване на европейската интеграция и чиито членове са още бившият френски президент Жак Делор и бившият германски външен министър Йошка Фишер.

Какво ще трябва да направи

Марио Монти, подобно на новия гръцки премиер, ексбанкера Лукас Пападимос, ще има трудната задача да изтегли Италия от ръба на пропастта до изборите през 2013 г.

През седмицата той заяви пред "Файненшъл таймс", че трябва да свърши огромна работа. От изявленията му пред медиите до момента се налага впечатлението, че неговата политика освен да приложи одобрените през уикенда от закони, включващи строги мерки за икономии и реформи (виж карето), ще бъде насочена към разбиване на бариерите и бюрокрацията, които правят италианския бизнес неконкурентоспобен.

На конференция в Берлин в средата на миналата седмица Монти заяви, че ръстът не трябва да се постига чрез заеми, а "чрез структурни реформи и премахване на привилегиите в италианското общество". Той защити европейската валута и предимствата, които тя носи на Италия, и обяви, че страната трябва да бъде по-ангажирана в европейската политика.

Сега Монти ще трябва да докаже, че може да управлява не само ЕС и света, но и икономиката на Италия.

* Роден през 1943 г. в северния италиански град Варезе.

* Учи икономика в престижния университет "Бокони" в Милано в университета в Йейл, САЩ. В Йейл негов учител е Джеймс Тобин, изобретателят на т.нар. данък Тобин, който предлага облагане на финансовите транзакции като мярка за ограничаване на спекулациите. След завръщането си от САЩ Монти преподава в университета в Торино, а през 1984 г. става ректор на "Бокони".

* За първи път е назначен за еврокомисар през 1994 г., номиниран от първото правителство на Силвио Берлускони, и отговаря за вътрешния пазар и услугите в ЕС. Вторият му мандат като еврокомисар е между 1999 – 2004 г., номиниран от премиера на левицата Масимо Далема и отговаря за конкуренцията. Тогава Монти си спечелва прякора Супер Марио, защото не се поддава на интересите на корпорациите. Някои от победите му включват спиране на сливането на General Electric и Honeywell и антимонополна кампания срещу Microsoft, която завършва с глоба от 497 милиона евро за софтуерния гигант.

* След края на двата си мандата като еврокомисар Марио Монти работи като съветник за френския президент Никола Саркози и помага за договарянето на споделяне на електроенергия между Испания и Франция през 2008 г.

* Монти е разглеждан като пълна противоположност на шумния, скандален и понякога откровено груб Силвио Берлускони. Супер Марио е дискретен, отличен икономист, специалист в банковите системи и с добри връзки в европейската интелигенция.

Парламентът одобри мерки за €54 млрд. 

* Защитава идеите за европейски федерализъм и обща икономическа политика в рамките на ЕС. 

* Вдигане на ДДС от 20 до 21%

* Замразяване на заплатите в държавния сектор до 2014 г.

* Временен данък "солидарност" от 3% до 2013 г. за италианците, печелещи над 300 000 евро годишно

* Продажба на държавни имоти

* Насърчаване на регионалните и местните власти да приватизират компаниите за комунални услуги

* Данъчни стимули за изграждане на магистрали и инфраструктурни проекти

* Данъчни стимули за наемане на млади хора. От януари 2012 г. до декември 2016 г. компаниите ще бъдат напълно освободени от данъци при наемане на млади хора

* Постепенно повишаване на пенсионната възраст от 65 на 67 години до 2026 г. за мъже и жени

* Насърчаване на служителите в държавните служби с твърде много персонал да се преместят на нови работни места

* Борба срещу укриването на данъци. Въвеждане на лимит от 2500 евро за сделки с пари в брой

* Увеличаване на данъците върху горивата от 2012 г.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amodomio avatar :-|
    AModoMio
    • - 2
    • + 17

    “ Монти е разглеждан като пълна противоположност на шумния, скандален и понякога откровено груб Силвио Берлускони.“

    То в политиката шутове не са необходими.
    А на Монти In bocca al lupo

    Нередност?
  • 2
    drago72 avatar :-|
    drago
    • - 2
    • + 20

    Може би правилните хора са винаги в сянка. Е дедин от тях се показва да спаси Италия и Европа по време на страшна криза. Дано успее. Може би и новия гръцки премиер е правилния човек. Остават Испания, Португалия и Ирландия. И естествено Великобритания да не пречи на промените.

    Нередност?
  • 3
    soregashi avatar :-|
    soregashi
    • - 1
    • + 12

    Между другото радостта около Монти ми напомня за радостта около Оланд във Франция. И двамата се спрягат да заемат местата на доста шумни политици, каквито са Берлускони и Саркози. Явно Европа най-накрая иска малко спокойствие :).

    Нередност?
  • 4
    45iv avatar :-|
    45iv
    • + 8

    Никои не е станал пророк в родината си . Вероятно скоро ще бъде намразен , ако испълни поне малко от това което трябва. Първо според Голдмън Сакс трябва да намери 326.7 милиарда Евро до края на годината . Ще му ги дадат но цената ще е много екзоти4на.

    Нередност?
  • 5
    hello_niki avatar :-(
    Hello Niki
    • - 8
    • + 3

    Направо е невероятно , че Италия с поддаде на шантажа на Меркози! Не че Берлускони не трябваше да се махне , но не по този начин , а с избори! Това е подмяна на демокрацията!

    Нередност?
  • 6
    volange avatar :-|
    Irina Nedelcheva
    • - 3
    • + 2

    Поне мисля, че правилната посока в Италия и Гърция е поета, защото една държвата трябва да се управлява от доказали се икономисти, а не политици...

    Нередност?
  • 7
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 3
    • + 2

    "Монти е сред съпредседателите на влиятелната Трилатерална комисия, създадена по идея на Дейвид Рокфелер през 1973 г. Форумът обединява известни държавници и финансисти от Европа, Северна Америка и Азия. Комисията е известна като "световното правителство в сянка"."

    А така, тоя по-зле от Пападимос, но и двамата са от кръгове близки до групата на централните банкери, СБ, МВФ и Трилатералната комисия. Кризата се използва за завземане на властта от "правителството в сянка". Новият световен ред влиза в действие!

    Нередност?
  • 8
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 4
    • + 1

    [quote#6:"volange"]държвата трябва да се управлява от доказали се икономисти,[/quote]

    Много погрешно! Икономистите са хора които най малко разбират от държавно управление но най-много се натискат за влияние над властта. А и по принцип са индоктринирани до бездушност. Ей го дянков, има асоциалната психология на нацистки есесовец.

    Нередност?
  • 9
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 3
    • + 1

    А и между другото, шефовете на тоя в Тристранната комисия имат възможността да манипулират пазарите.

    Нередност?
  • 10
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 2

    За подзаглавието:
    "Пазарите аплодираха номинацията на Марио Монти за премиер на Италия още преди да се е случила"

    Аман от "случване"!!! Наш'те журналисти и репортери, в стремежа си да изглеждат модерни и културни, "случват" какво ли не.

    Случва се само това, което е резултат от случайно събитие. Не вярвам номинацията на който и да е да не е планирана, драги ми грамотни писачи.

    Нередност?
Нов коментар