🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гръцки бизнесмени са арестувани за дългове към хазната

Затъналата в дългове държава губи 60 млрд. евро от несъбрани данъци

   ©  Красимир Юскеселиев

Финансовата полиция е арестувала в Солун бизнесмени за дългове към гръцката държава, съобщи БТА, като се позова на гръцки вестници. Единият от задържаните е 62-годишен предприемач, чийто дългове към държавата надхвърляли 800 хиляди евро, а другите двама бизнесмени, на 51 и 69 г., имали дългове от над два милиона евро.

През седмицата министерство на финансите на Гърция алармира, че укриването на данъци в Гърция продължава да нараства въпреки взетите от властите мерки за борба с данъчните измами и че седем от десет гърци, упражняващи свободни професии в страната, са декларирали през 2010 г. доходи по-ниски от необлагаемия минимум, който тогава е бил 12 хиляди евро.

Миналия месец ведомството огласи и списъци на 1740 големи длъжници към държавата, а също и на 751 гърци, изнесли в чужбина стотици милиони евро. Ръководителят на работната група, създадена да помогне на Гърция да реформира държавния си сектор, заяви вчера, че затъналата в дългове страна губи около 60 милиарда евро от несъбрани данъци.

Задават се по-високи данъци и нови съкращения

По-високи данъци и по-нататъшни съкращения на разходи предвижда изготвеният от гръцкото правителство проектобюджет на страната, който днес ще бъде предствен в парламента, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Целта на проекта е бюджетният дефицит на Гърция да бъде намален от 9 на сто тази година до 7 на сто от брутния вътрешен продукт на страната през 2012 г. От данъци и рестрикции в бюджета догодина се

очаква да влязат около 11 млрд. евро. Заради намаления необлагаем минимум данъчната тежест е по-висока с 2.75 млрд. евро.

Заложените в бюджета икономии са в размер на 5.5 млрд. евро и те ще дойдат от орязани заплати, пенсии и субсидии. Икономическият екип на правителството в Атина смята, че ако "дупката" в бюджета в размер на 2.9 млрд. евро не бъде намалена, ще са необходими допълнителни мерки за икономии.

В проекта за тази година фиксираната прогноза за рецесията е 5,5 на сто, а за догодина 2,5 на сто. Възможно е рецесията да бъде коригирана и за догодина тя да бъде повишена до 2,8 на сто. Безработицата се очаква да бъде по-висока от 17 на сто, а приходите от приватизации се изчисляват на 5 млрд. евро до края на първото тримесечие на 2012 г. След това те ще нарастват с по 2 млрд. евро на всеки три месеца и ще стигнат до 11 млрд. евро в края на декември следващата година.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hellwitch avatar :-|
    hellwitch
    • + 6

    успех

    Нередност?
  • 2
    nikolaiski avatar :-|
    Николай Узунов
    • - 1
    • + 7

    значи не сме единствените с тая практика

    Нередност?
  • 3
    pirocorp avatar :-P
    Piroman

    То е от мястото не е от хората все пак сме на балканите

    Нередност?
Нов коментар