🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Сиртаки" кризата (Live)

Следете развитието на събитията по спасяването на Гърция и еврозоната с "Капитал"

Гърция няма да получи нито цент от Европа, докато не проведе референдума "за или против оставане в еврозоната"
Гърция няма да получи нито цент от Европа, докато не проведе референдума "за или против оставане в еврозоната"
Гърция няма да получи нито цент от Европа, докато не проведе референдума "за или против оставане в еврозоната"    ©  Reuters
Гърция няма да получи нито цент от Европа, докато не проведе референдума "за или против оставане в еврозоната"    ©  Reuters

21.15: BREAKING NEWS: Марио Монти е новият италиански премиер

Италианският президент Джорджо Наполитано е дал мандат на бившия европейски комисар Марио Монти, за да се опита да сформира ново правителство, съобщава агенция Reuters. Очаква се новият премиер да обяви в понеделник имената на около 12 министри. Кабинетът начело с Монти ще трябва да се заеме с провеждането на спешни реформи и антикризисни мерки за намаляване на дълга на Италия и ускоряването на икономическия й растеж.

13.20: Германия разработва сценарии при излизане на Гърция от еврозоната

Германското министерство на финансите разработва различни сценарии при евентуално излизане на Гърция от еврозоната, пише германското списание Spiegel в своята онлайн версия. До подобен вариант може да се стигне в случай, че новото правителство, което положи клетва в петък, не изпълнява договорените с международните си партньори ангажименти за строги икономии и реформи. В рамките на основния сценарий се предполага, че положението няма да се влоши прекалено много. Излизането на Гърция от паричния съюз дори би заздравило еврозоната в дългосрочен план след първоначален период на нестабилност, твърдят германските експерти.

Пълният текст четете на dnevnik.bg

12.20: Гърците подкрепят Лукас Пападимос и искат да остане премиер по-дълго време

Болшинството от гърците смятат, че Лукас Пападимос е правилният избор за премиер на временното коалиционно правителство, както и че новите избори трябва да бъдат по-късно, а не в средата на февруари. Това показват две независими проучвания проведени през последните няколко дни.

Общо 79% от гърците одобряват избора на Пападимос, показва анкета на Marc SA, публикувана в атинския в. "Етнос". Тя е проведена на 10-11 ноември и в нея са били включени 952 домакинства. На въпроса дали правителството трябва да управлява по-дълго от планираното към момента, 54% са отговорили с "Да". Според 76% от анкетираните премиерът и временното правителство трябва да вземат много важни решения по време на мандата си.

Положително или по-скоро положително отношение към избора на Пападимос за премиер имат 73% от общо 1033 души участвали в проучване на Kapa Research. Изследването, което ще бъде публикувано утре в гръцкия в. "Вима", показва, че 57% от гърците смятат, че изборите трябва да бъдат проведени по-късно от планираното. Почти 8 от 10 души или 79% от респондентите отговарят, че мястото на Гърция в еврозоната изглежда по-сигурно, заради сформирането на новото правителство. (Bloomberg)

11.00 (неделя): Ден за ново правителство

Преговорите за сформиране на извънредно правителство в Италия започнаха. Новият кабинет трябва да продължи работата по овладяване на дълговата криза в страната, след като вчера премиерът Силвио Берлускони подаде оставка.

Президентът се среща днес с лидерите на двете камари в парламента. Консултациите ще продължат до към 19.00 ч. българско време, отбелязва Reuters. Очаква се в късния следобед президентът Джорджо Наполитано да предложи на бившия еврокомисар Марио Монти да се опита да сформира правителство от технократи преди отварянето на борсите в понеделник. (Reuters)

00.00: Берлускони подаде оставка, италианците ликуват

Италианският премиер Силвио Берлускони официално подаде оставка в събота вечерта, с което постави край на една от най-скандалните епохи в съвременната италианска политика. Във вторник Берлускони изгуби парламентарното си мнозинство и обеща да се оттегли, щом бъде приет бюджета за 2012 г. След като това се случи, той удържа на обещанието си.

Народът реагира с искрена радост на новината. Повече от хиляда души се събраха на площада пред президентската резиденция в двореца "Куиринале" в центъра на Рим и скандираха "Клоун, клоун, клоун", докато кортежът с премиера влизаше в комплекса, описва Reuters. Сред празнична атмосфера хората пееха, танцуваха и отвориха бутилки с шампанско. Наблизо оркестър започна да свири хора "Алелуя" от "Месия" на Хендел, предава агенцията. (Reuters, Дневник)

19.20: Последни часове за Берлускони на премиерския пост

И долната камара на италианския парламент (Камарата на депутатите) одобри закона за бюджета на страната за 2012 г., който включва антикризисни мерки за нови икономии и реформи. Във вторник премиерът Силвио Берлускони обеща, че след като това се случи, ще се оттегли. Според Reuters той ще предаде оставката си на президента Джорджо Неаполитано след последна среща с кабинета. Очаква се новото правителство от технократи да бъде оглавен от Марио Монти - бивш еврокомисар и уважаван икономист. То ще трябва да управлява страната до изборите през 2013 г. Основните му задачи ще бъдат свързани с провеждането на реформи, които да намалят дълга на Италия. Към момента той възлиза на около 2 трлн. евро (120% от БВП на станата). (Reuters)

16.00: Новото правителство на Гърция обсъди приоритетите си на извънредно заседание

Новият гръцки премиер Лукас Пападимос свика извънредно заседание на кабинета късно снощи, след като коалиционното правителство положи клетва. На него той е призовал за сътрудничество и солидарност, за да се даде ход на ратификацията на договора за заем и да бъдат приложени решенията, взети на европейската среща на върха на 27 октомври, съобщава АНА-МПА.

По време на заседанието вицепремиерът и финансов министър Евангелос Венизелос е посочил, че икономическият екип на новото правителство има 4 основни приоритета. Това са отпускането на шестия транш от заема от ЕС, МВФ и ЕЦБ в размер на 8 млрд. евро преди 15 декември, стартиране на преговорите с "тройката" по новата програма и новия договор за заем, обсъждането в парламента на бюджета за 2012 г. до 21 ноември и завършването до началото на 2012 г. на законовата рамка за договореното 50% намаляване на гръцкия дълг. (Дневник)

13.30 (събота): В очакване на оставката на Берлускони

В 13.30 часа българско време започна заседанието на долната камара на италианския парламент. Тя трябва да гласува закона за бюджета за 2012 г., в който са включени и редица мерки за справяне с дълговите проблеми на страната като съкващаване на държавни разходи и служители, увеличаване на пенсионната възраст, продажби на държавно имущество и др. Очаква се гласуването да се проведе към 17.00 ч. българско време.

Премиерът Силвио Берлускони обеща да подаде оставка, след приемането на закона. Очаква се това да стане още днес следобед. Така още този уикенд президентът Джорджо Наполитано може да връчи мандат за ново правителство на бившия еврокомисар Марио Монти. (Reuters)

17.30:Временното гръцко правителство начело с Лукас Пападимос положи клетва

Седмицата на сложните политически преговори в Гърция приключи с полагането на клетвата на временното коалиционно правителство начело с бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос. Пападимос коментира, че неговият приоритет ще бъде запазването на Гърция в еврозоната, съобщава BBC. През следващите няколко седмици коалицията ще трябва да одобри пакета от антикризисни мерки, които поставят лидерите на ЕС като условие, за да отпуснат нов спасителен транш за страната до средата на декември.

Френският президент Никола Саркози приветства избора на новия премиер на Гърция. В писмо до него той казва:"Радвам се да видя създаването под вашето ръководство на правителство с широко национално единство, което ще може да гарантира пълното прилагане на споразумението от 27 октомври и мерките, които се изискват в него", пише Саркози.

16.00: Италианският Сенат одобри закона за бюджета на страната

Италианският Сенат одобри Закона за бюджета за 2012 г. Очаква се утре това да направи и долната камара на парламента. Някои от антикризисните мерки предвиждат продажба на държавни имоти, стимули за изграждане на магистрали, за наемане на млади хора, увеличаване на пенсионната възраст, увеличаване на данъците върху горивата и др. След приемането на бюджета, премиерът Силвио Берлускони ще трябва да изпълни обещанието си и да подаде оставка. (Reuters, Дневник)

13.30: Гръцкото правителство ще положи клетва в 16 ч.

Новото гръцко правителство ще положи клетва в 16 ч. българско време днес, два часа по-късно от

планираното, съобщи агенция Reuters, като се позова на информация от президентството. Причините за забавянето на церемонията, която бе планирана за 14 ч. не се посочват. Новият консенсусен премиер Лукас Пападимос все още не е обявил състава на временното коалиционно правителство. То трябва да управлява страната до изборите през февруари.

10.30: Пазарите реагират положително на политическите промени

Европейските индекси отчетоха значителен ръст в петък в очакване, че политическите промени в Гърция и Италия ще прокарат пътя за по-строги мерки за овладяване на проблемите им. В 10.18 ч. индексът FTSEurofirst 300 отчете увеличение от 0.5% до 968.08 пункта, след като за последните две сесии бе надолу. Най-големи положителни промени се наблюдаваха за банковия сектор, чийто индекс скочи с 1.1%.

Днес италианският сенат гласува пакет от предложения за бюджетни реформи. Очаква се те да бъдат одобрени и от долната камата през уикенда. След като това се случи, премиерът Силвио Берлускони обеща да се оттегли от поста, а неговото място най-вероятно ще бъде заето от Марио Монти. Пак днес ще бъде представен коалиционният кабинет на Гърция, начело на който ще застане бившият председател на Европейската централна банка Лукас Пападемос.

14.40: BREAKING NEWS: Лукас Пападимос е новият премиер на Гърция

Бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос ще бъде новият премиер на Гърция и ще оглави коалиционно правителство. Това съобщи пресслужбата на гръцкото президентство, цитирана от Reuters. Очаква се новото правителство да положи клетва утре, в 14.00 часа българско време.

14.00: Гърция отчете рекордно висока безработица

Безработицата в Гърция достигна рекордно високото ниво от 18.4% през август, съобщава Reuters, като се позовава на последните данни на националната статистическа служба ELSTAT. Месец по-рано показателят е бил 16.5%, а преди година - 12.5%. За сравнение средното годишно ниво на безработица в 17-те държави от еврозоната през август е 10.1%.

Дори и увеличаването на туристическата активност в Гърция през август не е довело до намаляване на загубата на работни места. Младите продължават да са най-силно засегнати, като за хората между 15 и 24 години безработицата е 43.5% - два пъти повече в сравнение с резултатите от три години.

Гръцката икономика се свива за четвърта поредна година с годишен темп от около 5.5%. Европейският съюз и Международният валутен фонд не очакват възстановяване преди 2013 г. (Reuters)

13.20: Марио Монти получава подкрепа за премиерския пост в Италия

Бившият европейски комисар отговарящ за конкурентоспособността Марио Монти е най-вероятният наследник на Силвио Берлускони, съобщава Reuters. Той ще трябва да сформира новото правителство и да се справи с рекордното увеличаване на доходността на италианските облигации, което заплашва и цялата еврозона.

Монти получава подкрепата и на самия Берлускони. В специално послание той го поздравява от свое име и от името на кабинета по случай номинирането му за пожизнен член на Сената, знак за "твърде високите научни и социални заслуги". "Желая Ви плодотворна работа за благото на страната", казва Берлускони. Италианският президент Джорджо Наполитано заяви вчера, че е номинирал Марио Монти за пожизнен сенатор и цяла Италия изтълкува това като знак, че ще го номинира и за премиер на мястото на Силвио Берлускони, отбелязва АФП.

12.43: Гърция търси премиер

Управляващи и опозиция отново се събраха на преговори в Атина, за да изберат нов премиер на страната, след като вчерашната сделка пропадна изненадващо, предават агенциите. До късно в сряда следобед се смяташе, че премиерът е избран - сегашният председател на парламента Филипос Пецалникос, който е също от ПАСОК, както и досегашният премиер Папандреу. Впоследствие дойде новината, че неговата кандидатура е отхвърлена от опозицията. Това отново покачи шансовете на бившия централен банкер Лукас Пападимос за поста. Разговорите текат и в момента. Очакванията на пазарите са, че днес най-после Гърция ще има нов премиер и правителство. Тази сутрин борсата в Атина отвори с ръст - акциите на гръцките банки отчетоха сериозно покачване от 6.7%, което е доказателство, че развръзката наближава.

12.11: BREAKING NEWS: Еврозоната е пред нова рецесия

Ръстът на еврозоната през следващата година ще е едва 0.5%, а безработицата ще остане 9.5%. Тази мрачна прогноза съобщи днес вицепрезидентът на ЕК Оли Рен. Преди половин година прогнозата за ръста на еврозоната беше по-оптимистична - тя предвиждаше ръст от 1.5% през 2012 г.

Това е първото официално признание, че има риск от нова рецесия в еврозоната.

12.00: Италия ускорява реформите

Италианският сенат ще ускори приемането на мерки за намаляване на дълга на държавата, съобщава Bloomberg. Очаква се предложенията, които включват приватизация на активи и увеличаване на възрастта за пенсиониране, да бъдат гласувани утре. По този начин се разчиства пътят за избор на ново правителство, начело на което може да застане бившият комисар по конкурентоспособността Марио Монти, коментира Bloomberg. Тези положителни новини от Апенините леко поуспокоиха капиталовите пазари. Европейските индекси леко се повишиха преди обяд, повлияни именно от надеждите за смяна на политическия лидер в Рим и ускоряването на реформите. (Bloomberg)

20.30: Срещата на политическите лидери с президента се отлага за утре

Срещата на гръцките политически лидери с президента на страната, на която се очакваше обявяване на оставката на премиера Георгиос Папандреу и посочването на името на наследника му, бе отложена за четвъртък сутринта в 10 часа, съобщи Reuters. Изненадващото съобщение дойде от Президентството в Атина, малко след като Папандреу се сбогува в телевизионно обръщение с нацията. Това ще е четвъртият ден от старта на преговорите да се създаде коалиционно правителство. Според BBC по-скоро става дума за попадане на преговорите в задънена улица, след като националистите от ЛАОС - най-малката партия, склонна да се включи в коалицията, са ги напуснали.

Това означава, че или трябва да им се предложи нещо различно, или коалицията и бъдещото правителство трябва да изглеждат по нов начин. (Reuters, Дневник)

19.20: Гърците теглят спестяванията си от банките

Уплашените гърци са изтеглили милиарди евро свои спестявания от местните банки заради задълбочаваща се политическа криза и вероятността страната да отпадне от еврозоната.

След шокиралото и гърци, и чужденци предложение на премиера Георгиос Папандреу за референдум са били изтеглени около 5 млрд. евро, или 3% от всички депозити, казва един от банкерите, пожелал анонимност.

Прочети целия текст

18.17: Малко повече информация за Пецалникос

Филипос Пецалникос е роден на 1 декември 1950 в Северна Гърция. Той следва право в солунския университет Аристотел и в университета в Бон. През 1974 г. е един от основателите на партията ПАСОК и участва в дейностите й докато е в Германия. Женен е за германската адвокатка Мариеле Бийдендик и има три деца. За първи път става депутат от ПАСОК през 1985 г., а между 1994 и 1996 г. е министър на образованието. Информацията е на dnevnik.bg.

Прочети целия текст

17.44: BREAKING NEWS: Изненадващ победител в надпреварата за премиерския пост в Гърция

"Ройтерс" съобщи преди минути, че председателят на гръцкия парламент Филипос Пецалникос ще бъде министър-председател на преходното правителство на националното единство, позовавайки се на анонимни източници.

Според агенцията двете водещи партии ПАСОК и "Нова демокрация" да се обединили около неговата кандидатура. "Ние се съгласихме за Пецалникос, но нещата може да се променят след като премиерът се срещне с президента", заявил източник, запознат с хода на преговорите, цитиран от "Ройтерс". (Reuters)

За Филипос Пецалникос няма много публична информация. Знае се, че е 61-годишен и е представител на ПАСОК, от която беше и досегашният премиер Георгеос Папандреу.

Профил в Wikipedia

11:10: Доходността по италианските 3, 5 и 7-годишни облигации мина психологическата бариера от 7%.

Изтеглянето на изборите чак за февруари и покачването на изискванията за маржин сделки с облигациите на страната от LCH Clearnet допълнително изнервиха пазарите и в момента разпродажбите вдигат доходността буквално всяка минута. 10-годишните книжа още са с 6.89% доходност, но и тя се покачва и вече превишава с 511 базисни пункта доходността по аналогичните германски ДЦК.

10.10: Берлускони: Изборите в Италия ще са през февруари, няма да се кандидатирам

Изборите в Италия може да се проведат още в началото на февруари, коментира италианският премиер Силвио Берлускони, цитиран от Reuters. Той обеща да се оттегли от поста си след като парламентът приеме спешните бюджетни реформи. "Ще се оттегля веднага след приемането на закона за бюджета и тъй като вярвам, че не е възможно да се сформира ново мнозинство, смятам, че изборите ще са през февруари, а аз няма да се кандидатирам", коментира Берлускони пред италианският вестник La Stampa. По думите му дясноцентристкият кандидат за премиерскяи пост ще бъде лидерът на управляващата партия и бивш министър на правосъдието Анджелино Алфано.

Преди няколко дни стана ясно, че предсрочните избори в Гърция също ще се проведат през февруари, като дори бе посочена конкретна дата - 19 февруари. (Reuters)

10.00: Ново лице

Президентът на Съда на Европейския съюз Василиос Скурис може да застане начело на коалиционното правителство в Гърция, съобщава Reuters като се позовава на информация от свой източник в управляващата социалистическа партия ПАСОК. Според агенцията финансовият министър Евангелос Венизелос, който също бе сред номинираните за министър-председател, ще запази сегашния си пост. Очаква се новото правителство да бъде обявено към 12 ч. българско време, съобщава още Reuters.

08.30: Гърция все още е без премиер

Най-вероятният план - начело на временното коалиционно правителство в Гърция да застане бившият вицепрезидент на Европейската Централна банка Лукас Пападимос, е изправен пред трудности и едва ли ще се случи, коментира Reuters. Според някои гръцки медии Пападимос поставя неприемливи условия и за двете основни партии, които трябва да сформират временното коалиционно правителство. Те отбелязват, че е имало възражения и от страна на самия финансов министър Евангелос Венизелос, който също бе сред номинираните за премиерския пост. Венизелос е бил против настояването на Пападимос за промени в икономическия екип на правителството.

Преговорите все още продължават и са далеч от приключване, коментира Reuters. Все пак очаквaнията са, че по-късно днес името на новия премиер ще бъде обявено и ще се сформира коалиционно правителство, за което настояват не само европйексите институции, но и гръцкия народ. Към 12 ч. българско време подалият оставка премиер Георгиос Папандреу ще се срещне с президента Карлос Папуляс. Очакванията са, че именно след поредния им разговор вече да има и конкретни резултати.

20.53: BREAKING NEWS: Берлускони ще подаде оставка

"Ройтерс" съобщи, че Берлускони ще подаде оставка след гласуването на бюджета за следващата година, като цитира италианския президент Джорджио Неаполитано.

@@galwidg:1200401@@
19.00: Берлускони ще се консултира с президента за изход от кризата
Италианският премиер Силвио Берлускони ще се консултира с президента Джорджо Наполитано как да постъпи, след като стана ясно, че вече не разполага с абсолютно мнозинство в долната камара на парламента. Това предаде Ройтерс, като цитира министъра на отбраната Иняцио ла Руса.

Ла Руса подчерта, че след резултата от гласуването са възможни всякакви варианти за излизане от кризата и че правителството ще реши какво да прави в идните часове. Джорджо Наполитано ще трябва да потърси изход от кризата, ако Берлускони реши да подаде оставка след поражението днес в парламента, отбелязва Ройтерс. Италиански телевизии показаха как мрачният след гласуването Берлускони напуска парламентарната зала и тръгва към президентството.

17.45: Подробности по вота в италианския парламент

В решителния вот по бюджета Берлускони получи 308 гласа - с 8 по-малко от нужното му абсолютно мнозинство, за което са нужни 316 гласа (долната камара на парламента се състои от 630 депутати - бел.ред.). Един депутат се въздържа. Опозицията присъстваше, но не участва изобщо в гласуването в знак на протест срещу отказа на Берлускони да подаде оставка. Пазарите реагираха негативно на новината - доходността на 10-годишните италиански облигации достигна 6.713%, което е нов рекорд откакто съществува единната валута.
Веднага след гласуването Пиерлуиджи Берсани, лидер на опозиционната италианска Демократическа партия, заяви, че е време Берлускони да сдаде властта. "Този вот потвърди, че правителството няма подкрепата на мнозинството в долната камара", заяви той. По-рано Берлускони бе призован да подаде оставка и от основния му коалиционен партньор - Умберто Боси, лидер на "Северна лига".

Днешното гласуване може да принуди президента Джорджо Неаполитано отново да поиска вот на доверие за правителството, коментира Bloomberg. Берлускони отказа да подаде оставка, след като трима от неговите депутати се присъединиха към опозицията, а други шестима призоваха премиера да се оттегли.

17.40: Италия: Берлускони остана без мнозинство в парламента

Правителството на премиера Силвио Берлускони спечели тази вечер важен вот в парламента за много важна част от бюджета, но резултатите разкриха, че той е изгубил мнозинството от поддръжници в долната камара, съобщи "Дневник". Вотът успя, само защото опозицията се въздържа при гласуването. Веднага след вота опозиционни лидери поискаха незабавната оставка на премиера.

Прочети целия текст

16.13: Италия: Берлускони може да е следващата жертва на дълговата криза

Италианският премиер Силвио Берлускони още днес може да отстъпи властта под натиска на пазарите и собствените си коалиционни партньори. Рисковата премия по италианските облигации достигна безпрецедентни равнища. Вчера за кратко пазарите реагираха положително на новините, че Берлускони смята да подаде оставка - информация, която самият той отхвърли по-късно на личната си страница във "Фейсбук". Днес обаче коалиционният му партньор Умберто Боси, лидер на "Северна Лига", призова премиера да се оттегли и назова дори името на евентуалния му наследник - Анджелино Алфано. "Северна Лига" е вторият по големина участник в управляващата коалиция с 60 места в парламента.

Този следобед Берлускони се изправя пред най-големия тест в своята 18-годишна политическа кариера - гласуването на бюджетните разходи в парламента. Ако този Берлускони загуби този вот, това ще значи и почти сигурен край на властта му като премиер, коментират агенциите.

Още за италианската връзка в европейската дългова криза

15.30 (вторник): Папандреу поиска оставките на министрите си

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу поиска оставките на своите министри, за да се отвори път за създаване на ново правителство на единството, предаде "Фокус", като се позова на АФП. Папандреу благодари на своя кабинет за работата. Очаква се по-късно днес той да се срещне с президента Каролос Папуляс, за да му връчи оставката на своето правителство. След това президентът ще свика лидерите на основните политически партии, за да формират новата администрация. За фаворит за мястото на Папандреу е смятан бившият вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос. (Фокус)

13.30 (вторник): ЕС поиска писмени гаранции от Гърция за сделката с кредиторите

Еврогрупата поиска ръководителят на социалистите Георгиос Папандреу и лидерът на консерваторите Андонис Самарас да се ангажират писмено, че ще подкрепят напълно усилията на съставеното от тях ново правителство да изпълни условията на новата сделка с кредиторите, предаде БТА. Финансовите министри на еврозоната настояха и за твърд ангажимент, че Атина ще спази обещанията за бюджетни икономии и реформи, преди да й бъдат отпуснати нови заеми. (Дневник)

09.00: Предсрочните избори в Гърция ще са на 19 февруари

Кой ще е новият премиер в Гърция и какъв ще е съставът на новото коалиционно правителство са двата въпроса, които днес трябва да получат отговор. Коалицията ще трябва да управлява страната до провеждането на предсрочни избори. За момента е постигнато споразумение те да бъдат проведени на 19 февруари, съобщава BBC, като се позовава на информация от гръцкото министерство на финансите. Целта е изборите да се състоят едва, след като бъде одобрен планът за спасяване на Гърция, предложен от европейските лидери.

За премиерското място са номинирани бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос и финансовият министър Евангелос Венизелос. Последният може да продължи да съвсместява двете позиции. Според Financial Times в шортлистата попада и Ставрос Димас - бивш еврокомисар, работил в Световната банка. Още в рамките на тази седмица новото политическо ръководство може да положи клетви и да бъде проведен нов вот на доверие, ако всичко върви без проблеми, коментира правителствен говорител. (BBC)

23.20: Лидерите на двете основни партии в Гърция се договориха за съставяне на коалиционно правителство

Лидерът на управляващите социалисти от ПАСОК Георгиос Папандреу и на опозиционната консервативна партия "Нова демокрация" Андонис Самарас са се договорили за съставяне на коалиционно правителство след среща при президента Карлос Папуляс. Новият премиер ще стане ясен в понеделник, но е сигурно, че това няма да бъде досегашният министър-председател Георгиос Папандреу. (BBC)

20.16: Трима се борят за премиерския пост според гръцки медии

Според CNN премиерът Георгеос Папандреу ще се оттегли до часове, за да даде шанс за съставяне на коалиционно правителство, което да подпише новия спасителен план с ЕС и да подготви провеждането на предсрочни избори напролет. Фаворит за поста министър-председател е сегашният финансов министър Евангелос Венизелос, който може да продължи да изпълнява тази слъжност и като премиер. Гръцка телевизия лансира още две имена на потенциални премиери - Петрос Моливиатис и Лукас Пападимос. Новото правителство ще има живот около 4 месеца, според гръцката телевизия, която допълва, че предсрочните избори ще бъдат насрочени за ранна пролет. (CNN)

20.00 (неделя): Папандреу може да подаде оставка още тази вечер

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу може да подаде оставка веднага, след като се сключи сделката за новото коалиционно правителство на страната, съобщава "Дневник". Според високопоставен член на управляващата партия ПАСОК, цитиран от "Ройтерс", това може да стане още тази вечер. Преди това обаче трябва да са определени ключове елементи на бъдещата коалиция, включително нейната цел, колко дълго ще управлява и кой ще я ръководи, допълва източникът, пожелал анонимност.

На извънредното събиране на кабинета тази вечер Папандреу каза, че е помолил президента Каролос Папуляс след заседанието да покани лидерите на двете основни партии в страната.

Прочети целия текст

9.00: Папандреу оцеля, но не за дълго

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу събра в парламента достатъчно гласове на подкрепа (153 срещу 145 от общо 300) за правителството си, включително тези на всички депутати от неговата социалистическа партия ПАСОК. По този начин Гърция избегна пропадане в още по-тежка политическа криза, заплашваща да докара държавата до банкурт в рамките на следващите 6 седмици. Но часове по-рано Папандреу е сключил сделка да се оттегли и да остави финансовия си министър Евангелос Венизелос да сглоби коалиционно правителство. Целта на новия кабинет ще бъде да получи парламентарно одобрение за най-новия помощен пакет за страната, твърдят източници, близки до събитията. В речта си Венизелос изреди няколко условия за евентуалния нов кабинет:
- да има политически характер - да одобри помощта от ЕС и МВФ в размер на 100 млрд. евро - да гарантира, че ще има рекапитализация на нудаещите се банки с предвидените за това допълнителни 30 млрд. евро - да довърши преговорите за участие на частния сектор в намаляването на гръцкия дълг

- да възстанови международния авторитет на Гърция и да гарантира, че на страната може да се разчита.

(Прочети целия текст в Дневник)

1.05: Guardian: "Има сделка"

Според репортера на изданието Хелена Смит, която е разговаряла със съветник на финансовия министър Евангелос Венизелос, той ще бъде следващият премиер на Гърция. "Има сделка", заявил неназованият източник, който потвърдил по-ранната информация, че Папандреу ще сдаде властта в полза на финансовия министър и негов съпартиец Венизелос.

1.01: BREAKING NEWS: Папандреу остава

Току що обявиха резултатите - 153 депутати подкрепиха Папандреу във вота на доверие. 145 гласуваха против.

Фотогалерия: Оцеляването на Папандреу

1 2 3 4 5 6 7 8
Цялата галерия

00.56: BREAKING NEWS: Папандреу събра подкрепа!

Reuters, AFP и ВВС съобщиха току що, че Папандреу е събрал достатъчно гласове, за да оцелее правителството (самият вот продължава и в момента)

00.49: Хепиенд или катастрофа?

В момента се решава съдбата не само на гръцкото правителство, но и съдбата на цялата еврозона. Евентуален негативен вот в Атина ще изпрати силно задлъжнялата страна на предсрочни избори с непредвидим резултат. Вероятността от изпадане в неплатежоспособност в средата декември, когато са следващите големи падежи на облигации, е огромна.

Следете развитието чрез "Капитал"

00.45: Опозицията отхвърля предложената коалиция, иска избори

"Ройтерс" цитира лидера на основната опозиционна партия "Нова демокрация" Антонис Самарас, който е отхвърлил предложението на Папандреу за коалиционно правителство и е настоял за незабавни предсрочни избори. "Г-н Папандреу отхвърли нашето предложение. Единственият изход са предсрочни избори", заявил Самарас.

00.32: Започна гласуването!

Вотът на доверие се гласува по сложна процедура - всеки един от 300-те депутати трябва да заяви дали гласува с ДА или НЕ. Това означава, че краят на решителния вот ще се проточи поне половин час.

Според ВВС Папандреу е влязъл в преговори с малките партии в парламента, което може да му осигури 180 гласа (неговата партия ПАСОК притежава 152).


00.31: Венизелос поема правителството?

Британският Guardian цитира неназован източник от правителството, който потвърдил, че финансовият министър Евангелос Венизелос ще е следващият премиер. Той изнесе кратка реч след премиера Папандреу, в която заяви, че за съставяне на ново правителство ще са нужни няколко месеца - време, с което страната не разполага. След като приключи изказването си от трибуната, Венизелос се здрависа с Папандреу, което според Guardian е знак за предстоящите промени в кабинета.

00.16: Остава въпросът: подава ли оставка Папандреу?

ВВС коментира, че в речта си гръцкият премиер не е дал еднозначен отговор на въпроса - дали смята да задържи властта или ще подаде оставка в името на националното спасение. В речта си Папандреу спомена, че още утре ще започне разговори за коалиция, но не уточни дали смята да бъде премиер на евентуален нов кабинет. Според някои наблюдатели това е знак, че той ще се опита да задържи властта.

00.04: Акценти в речта на гръцкия премиер Георгиос Папандреу пред парламента

"Ако с действията си мога да отправя съобщение, то е, че страната не заслужава да бъде изоставена ..., това ще е моят най-голям принос към нацията." "Ето защо аз искам вот на доверие с цел да се гарантира сигурността на тази нация." "Има едно решение. Да се подкрепи спасителният план на ЕС, без предсрочни избори, с широка подкрепа и силно правителство"
"Тази сделка (ЕС спасителен план) трябва да бъде оценена от хората, след като бъде завършена, защото страната може да поеме по нов път" "Ние искаме да обърнем страницата и да вървим напред. Винаги съм се движил напред, поемайки рискове, но винаги в интерес на хората" "Вярвам, че отговорът "ДА" в референдума е сигурен, защото вярвам дълбоко, че е в интерес на нацията." "Искам да уверя, гръцките граждани още веднъж, че с това споразумение (за спасителния план) не е във вреда на вложителите в банките"
"Нашата страна ще излезе от кризата по-бързо. Сделката не означава намаляване на заплатите и пенсиите. Тази сделка ни дава огромна възможност, може би дори последената възможност. Тази сделка не бива да отива на вятъра. Тази сделка ще бъде приложена на практика в следващите месеци."

"Днес ние се нуждаем от по-широко партньорство между партиите, тъй като промените, които извършваме, са исторически."

23.53: Приключи речта на Папандреу

Депутатите го аплодират бурно, заради заявеното желание да потърси широко национално съгласие по спасителния план. В заключителните си думи Папандреу призова депутатите да гласуват вот на доверие на кабинета, за да се осигури възможност за съставяне на коалиционен кабинет. "Нашата страна е над нас" - това беше финалната реплика в изказването на Папандреу.

23.45: Папандреу: последното нещо, което има значение, е моята позиция

Гръцкият премиер в драматична реч пред депутатите защитава нуждата от широко коалиционно правителство, което да спаси страната от катастрофата. Той предупреди, че спешни избори ще са равносилни на катастрофа и провал на спасителния план. Папандреу обещава, че ако бъде подкрепен във вота, ще започне преговори с всички 4 парламентарно представени партии за широка коалиция. Той съобщи, че ще се срещне в събота с президента, за да обсъди ситуацията.

23.38: BREAKING NEWS: Папандреу подава оставка, Венизелос ще състави коалиционно правителство (REUTERS)

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу е постигнал договореност да се оттегли и да остави финансовият министър Евангелос Венизелос да формира коалиционно правителство, което трябва да спечели парламентарно одобрение на последния план за спасението на Гърция, съобщават източници на Reuters. Според тях Венизелос е спечелел подкрепата на лидерите на някои от по-малките партии, които от своя страна да подкрепят бъдещата коалиция. Тя трябва ще има за задача и да предотврати банкрута на държавата, преди да бъдат свикани избори след няколко месеца. Източниците на агенцията подчертават, че споразумението е постогнато при условие Папандреу да подаде оставка по време на речта си пред парламента, която тече в момента и след която ще бъде проведен вота на доверие. "Има известно безпокойство, че Папандреу може и да промени решението си в последната минута", добавя източника на агенцията.

23.36: Папандреу иска широк консенсус

Продългжава речта на гръцкия премиер пред депутатите. Той призова за широк консенсус между партиите за подкрепа на спасителния план, изтъквайки колко важни са траншовете от ЕС за оцеляването на Гърция.

23.17: Папандреу: спасителният план е "абсолютен национален приоритет"

"Партиите трябва да си сътрудничат, за да защитят гръцкия народ", каза Папандреу. Той описа пред депутатите два пътя - референдум или коалиция между сегашните партии, която да приеме спасителния план на ЕС. Той призова за широк консенсус по договорените болезнени мерки. Папандреу нарече това "абсолютен национален приоритет".

23.09: Започна речта на Папандреу

22.33: Moody's свали рейтинга на Кипър

В навечерието на решителния вот в Атина дойде новината, че рейтинговата агенция Moody's е намалила рейтинга на Кипър с две степени - от Baa1 на Baa3. Основната причина - очакваните големи загуби на кипърските банки от отписване на гръцки облигации и нуждата от правителствена подкрепа, което пък ще влоши показателите на страната.

22.12: Повече от 70 депутати ще направят обръщение

ВВС съобщи, че над 70 депутати са заявили желание да направят изявления от трибуната преди гласуването на вота на доверие в гръцкия парламент. Очаква се самият Папандреу да говори накрая, тоест към 23:30 часа българско време. Възможно е обаче дебатите да се проточат и след полунощ.

ВВС отбелязва, че най-малко осем депутати на ПАСОК са отказали да заявят как ще гласуват тази нощ. Мнозинството в парламента се крепи на ръба - 152 депутати от общо 300.

22.01: Хиляди гърци са изпълнили площад "Синтагма" в очакване на вота

Протестиращите скандират срещу правителството, докато в сградата на парламента тече дебат по предстоящия вот на доверие към правителството.

21.53: ВВС: Очаквайте седмици на нестабилност, независимо от вота

Гавин Хюит, редактор на BBC Европа, коментира, че каквото и да се случи в гръцкия парламент тази вечер, нестабилността ще продължи да доминира на политическата сцена в Гърция през следващите няколко седмици. Ако Георгиос Папандреу загуби вота, това ще означава нови избори. Ще бъдат нужни седмици, а вероятно и месеци преди да се стигне до ново правителство, тъй като ще трябва време след вота за съставяне на коалиция.
През цялото това време пазарите ще бъдат в очакване дали Гърция ще съумее да излезе от цикъла на политическа нестабилност.

Ако вотът успее, това ще означава още седмици, а може би месеци, на политическо противопоставяне.Това е проблемът - липсват признаци, че се задава светлина в тунела, независимо от развръзката тази вечер.

@@galwidg:1196039@@


21.48: Tweet of the day

"Greece is collapsing, Iranians are getting aggressive & Rome is in disarray. Welcome back to 430 BC"

21.38: Преди вота на доверие в Атина

Световните медии са в очакване на решителния вот на доверие към Папандреу. Тази нощ в Атина гръцкият парламент ще трябва да реши дали подкрепя кабинета на ПАСОК. Евентуален вот НЕ отпраща страната в тежка политическа криза - следват предсрочни избори и неясно бъдеще, предвид факта, че страната се нуждае отчайващо от следващия транш в размер на 8 млрд. евро, за да не фалира. Крайният срок, в който парите трябва да пристигнат, е 15 декември. Тогава е следващият голям падеж на Гърция по вече емитирани облигации. Както е известно, Европа отказа да преведе парите преди Атина да реши дали ще подкрепи (с референдум или без) спасителния пакет, договорен в Брюксел миналия месец.

ВВС отбелязва, че при евентуален провал на Папандреу тази нощ, следват незабавни предсрочни избори. Те ще отнемат минимум 21 дни.

20.02: Европейските индекси се оцветиха в червено

Европейските борсови индекси се оцветиха в червено след като срещата на върха на Г-20 в Кан приключи без позитивни новини. Британският индекс FTSE-100 отчете спад с 0.33%, но френският CAC-40 се понижи с 2.25%, а германският DAX-30 пропадна с 2.72%. Еврото също ще обезцени спрямо долара.

19.57: BREAKING NEWS: Г-20 завърши без сделка

Еврозоната получи само словесна подкрепа, но не и пари за разрешаване на дълговата си криза по време на срещата на върха на Г-20, съобщи "Ройтерс". Според "Уолстрийт джърнъл" лидерите на еврозоната са си тръгнали с "празни ръце" от срещата в Кан. Нито една от големите икономики не потвърди ангажимент за подкрепа на спасителния фонд, а вместо това страните се договориха да продължат преговорите за подкрепа по линия на МВФ. Потенциални донори на спасителния фонд като Китай и Бразилия пожелаха да видят повече детайли по спасителния пакет, преди да решат дали участват във финансирането. Единствената реална новина беше съгласието на Италия да приеме мониторинг върху предприетите фискални мерки от страна на МВФ. Инспекторите на фонда ще пристигнат съвсем скоро в средиземноморската страна и ще докладват на всяко тримесечие за изпълнението на мерките, с които правителството на Силвио Берлускони се ангажира.

Пазарите са в очакване на вота на доверие към правителството на Папандреу в Гърция, който ще се състои тази нощ (около полунощ). Междувременно "Нова демокрация" се оттегли от преговорите за съставяне на коалиционно правителство и настоя за незабавна оставка на Георгиос Папандреу.

13.51: BREAKING NEWS: Гърция официално се отказва от идеята за референдум

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос е информирал Европейския съюз, че страната няма да провежда референдум за спасителния план, съобщава Reuters. Агенцията уточнява, че той е заявил това в телефонен разговор с лидера на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, еврокомисаря по икономическите въпроси Оли Рен и германския финансов министър Волфганг Шойбле.

След новината цената на петрола се увеличи. Фючърсите на петрола тип Brent достигнаха 112.17 долара за барел в 13.30 ч. Петролът поскъпна и вчера, след изненадващата новина, че Европейската централна банка намалява лихвения процент до 1.15%.

13.26: Гръцките вестници: "Game Over"

Заглавията на гръцките вестници днес показват каква ще е съдбата на премиера Папандреу. "Game Over" (играта свърши), извежда "Метро", "Всичко се движи на острието на бръснача" - вестник "Кердос", "Стъпките за консенсус носят заплаха за рухване на страната" - "Нафтемборики".
"Папандреу заминава... с космически кораб", "само някой, който живее на друга планета, би могъл да се държи така, както Йоргос след всичко случило се през последните дни и най-вече вчера", пише вестник "Димократия".

"Гърция преживява дни от времето на Аржентина, а Йоргакис се държи лудо, като тласка Гърция към фалит, а Европа - към разпад", коментира "Авриани". "Докато пада от власт, Папандреу руши Гърция", пише вестник "Елефтерос типос", а заглавието в "Естия" е "Гърция е тласкана към катастрофа".

(Прочетете целия текст в Дневник)

12.36: Играта на покер в Атина продължава

Играта на покер в Атина продължава, като залозите стават все по-високи, тъй като по-късно днес предстои гръцкият парламент да гласува по вота на доверие на кабинета "Папандреу", коментира CNBC. Опозиционната партия "Нова демокрация" предпочита да се мине към варианта с оставка на Папандреу, назначаване на временно коалиционно правителство и насрочване на предсрочни избори възможно най-скоро, заявил източник в партията, цитиран от CNBC. По този начин "Нова демокрация" смята, че ще се гарантира получаването на жизненоважният шести транш от МВФ и ЕС на стойност 8 млрд. евро. Без него страната ще фалира до месец.

Папандреу обаче очаква неговата партия на ПАСОК да го подкрепи днес във вота, независимо, че двама от депутатите заявиха вече, че няма да го сторят. Според него по този начин ПАСОК ще има по-силна позиция в преговорите с опозицията за изход от политическата криза. (CNBC)

12.01: Италия се съгласи на мониторинг от МВФ и ЕС

Под натиска на световните финансовите пазари и европейските партньори, Италия се е съгласила на мониторинг от МВФ и ЕС на провежданите реформи в пенсионната сфера, трудовия пазар и приватизацията, са съобщили достоверни източници на "Ройтерс" в петък. Министър-председателят Силвио Берлускони и правителството му са близо до колапс, след като вчера членове на управляващата партия поискаха оставката му и съставяне на ново правителство. Новината за мониторинга бе разпространена в кулоарите на срещата на върха на Г-20, която се провежда на френската Ривиера. (Reuters)

10.11: Френски министър: без сделка, Гърция напуска ЕС

Френски министър предупреди, че Гърция не само ще бъде изхвърлена от еврозоната, но и от Европейския съюз, ако не ратифицира спасителното споразумение с ЕС за дълга.

"Да не приеме сделката, означава да напусне еврото", каза министърът по европейските въпроси Жан Леонети за радио "Европа 1". (Фокус)

9.02: Нещо свежо за събуждане :)

Бележка: Внимание, клипът съдържа нецензурни думи.

22.15: BREAKING NEWS: Папандреу си отива, за да спаси партията и утрешния вот на доверие

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу се е споразумял с министрите от кабинета да подаде оставка и да предаде властта на коалиционно правителство, ако те му помогнат да спечели вота на доверие в петък, съобщава Reuters като се позовава на правителствени източници. Според информацията преговорите по "сделката" са били водени от финансовия министър Евангелос Венизелос. "Беше му казано, че трябва да се оттегли тихо, за да спаси партията. Той се съгласи да се оттегли. Беше много цивилизовано, без да има някаква язвителност", коментира източник на агенцията.

(Reuters)

21.07: Папандреу се отказа от референдума

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу се отказа от плана си за референдум. В същото време той се обърна към опозицията с искане да не се противопоставя на намаляването на разходите и увеличаването на данъците, които са съществено условие в европейската финансова помощ. "Бяхме изправени пред дилема: консенсус или референдум. Евентуалното отхвърляне на финансовия пакет ще означава началото на излизането ни от еврозоната. Но референдум не ни е нужен, ако постигнем консенсус", заяви гръцкият премиер.

(USA Today)

19.36: Два сценария за излизане от политическата криза в Гърция

Правителството на Папандреу кара последните си дни, а вероятно и часове, начело на Гърция. Британският Guardian разсъждава над възможните сценарии за излизане от политическата криза. Единият вариант е да се извърши вътрешна рокада в управляващата ПАСОК и новият лидер автоматично да бъде избран за премиер на страната. Изданието посочва, че няма много желаещи в средите на управляващите и посочва като единствен възможен кандидат финансовия министър Евангелос Венизелос. Той беше конкурент за лидерския пост в ПАСОК на Папандреу през 2007-а, а днешните му изявления за отхвърляне на идеята за референдум се възприемат като заявка за лидерство. Другият обсъждан сценарий е да се мине към служебно правителство на националното единство, с подкрепата на ПАСОК и основната опозиционна партия "Нова демокрация". (Guardian)

19.05: Папандреу предложи на опозицията да преговарят заедно с Брюксел

"Не стига, че носим кръста, а те ни замерват и с камъни". Тази знаменита реплика на Папандреу пред гръцкия парламент не събужда бурни аплодисменти. Но в края на обръщението си премиерът се обръща към опозиционната Нова демокрация и казва, че се надява заедно да преговарят с Брюксел. Този път се чуват ръкопляскания.

18.38: Италия обещава да намали дълга си

Италия ще обещае на страните от Г-20 да започне да намалява огромния си дълг от 2012 г., обяви Dow Jones Newswires, като цитира секретен документ, който ще бъде представен по време на срещата. Страната се ангажира и да балансира бюджета си до 2013 г. В същото време Италианската национална банка обяви, че местните финансови институции може би ще бъдат принудени да се възползват от спешните инжекции на Европейската централна банка, тъй като ликвидността им се е понижила за втори пореден месец.

17.55: Папандреу е готов да сдаде властта и да се откаже от референдума

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу предложи да започнат разговори с опозицията за решаване на политическата криза в страната и смекчи позицията си относно референдума за втория пакет международна помощ за Гърция. По-рано през деня водещата опозиционна партия "Нова демокрация" призова да бъде съставено временно правителство, което да осигури жизненоважната помощ от международните кредитори и след това да проведе предсрочни парламентарни избори. "Ще съм доволен дори да не правим референдум, който никога не е бил самоцел. Доволен съм, че цялата тази дискусия най-сетне върна разсъдъка в главите на много хора", се казва в речта на Папандреу, която впоследствие бе разпространена до медиите. (Прочетете целята статия в Дневник)
17.33: Овърдрафт за проблемни държави

Днешното заседание на Г-20 в Кан бе доминирано от темите "Гърция" и "проблемите в еврозоната". Най-важният въпрос през следващите два дни е разрешаването на финансовата криза в Европа, заяви американският президент Барак Обама, цитиран от Bloomberg. Междувременно стана ясно, че лидерите на страните от еврозоната са обсъждали възможността да отпуснат предпазни кредитни линии на нестабилните държави от периферията на съюза. Лидерите на еврозоната се разбраха през юли да увеличат правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), така че той да може да изкупува държавни облигации от вторичния пазар. Промените бяха приети от парламентите на всички страни от съюза, но досега новите правомощия не са използвани. В средата на миналата седмица пък беше договорено да се увеличи размерът на фонда от 440 мрлд. евро на 1 трлн. евро. Това трябва да се случи с помощта на Китай и други големи икономики. (Дневник, Bloomberg)

17.26: BREAKING NEWS Папандреу се отказа от референдума

Гръцкият премиер е изоставил плановете си да проведе референдум за спасителния пакет за Гърция, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на двама приближени служители до гръцкия премиер. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу се отказа от плановете за референдум, след основната опозиционна партия в страната заяви, че ще подкрепи спасителния план.

17.21: Европейските акции растат в очакване на краха на гръцкото правителство

Европейските фондови пазари обърнаха посоката си след сутрешния спад. Подновеният оптимизъм се дължи на очаквания, че гръцкото правителство ще падне, а с него и идеята за референдум за външната помощ. Инвеститорите бяха обнадеждени и от решението на Европейската централна банка да понижи основната лихва. Това демонстрира готовността на новия й президент Марио Драги да овладее дълговата криза. В 14.45 часа българско време британският показател FTSE 100 отчете ръст от 0.8%, а германският DAX нарасна с 2.2%. Френският CAC 40 се повиши с 3.2 на сто. Общата европейска валута поскъпна до $1.3805. (Прочети целия материал в Дневник)

17.08: Гърция се отказва от референдума?

Идеята за провеждане на референдум за спасителния план за Гърция може да бъде изоставена, ако управляващата и опозиционната партии постигнат споразумение за разрешаване на политическата криза в страната. Това коментира служител от офиса на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, цитиран от Reuters. "Няма причина да се провежда референдум, ако има консенсус между двете големи партии", казва служителят.

Идеята за допитване до народа дали Гърция да получи нов транш от европейските институции срещу нови строги мерки за намаляване на разходите, която бе обявена от премиера Георгиос Папандреу късно в понеделник, досега доведе до значителни спадове на пазарите и засилване на опасенията за разрастването на дълговата криза в еврозоната. След като лидерите в еврозоната коментираха, че няма да отстъпят от исканията си за отпускане на нови финансови помощи, започна да се обсъжда и варианта за изключването на страната от групата, както и за избор на ново коалиционно правителство в Гърция, което да проведе исканите от кредиторите тежки реформи.

16.45: Поискаха оставката и на Берлускони

Напрежението продължава да расте и в Италия, след като 6 депутата поискаха оставката на премиера Берлускони, а кабинетът не успя да постигне споразумение за спешна програма за икономическа реформа. Депутатите, трима от които вече напуснаха коалицията на Берлускони, изпратиха писмо до него, в което казват, че Италия се нуждае от "нов етап в политиката и ново правителство". "Искаме от вас да предприемете подходящите в съответната ситуация действия. Да бъдете поддръжник на нов политически етап и на ново правителство, което ще има задачата от сега до края на мандата на настоящия парламент да приложи мерките, договорени с нашите европейски партньори и заедно с това да изпълни препоръките на Европейската централна банка", пишат депутатите в писмото си, публикувано от вестник Corriere della Sera. В същото време водещият финансов всекидневник II Sole 24 Ore коментира в материал от първата си страница, че Берлускони отива на срещата в Кан "с празни ръце", след като вчерашното извънредно заседание приключи по-скоро с "мини-план", отколкото с конкретен документ за ускоряване на икономическите реформи. (Reuters, Bloomberg, Дневник)

16.41: Анимационно филмче за гръцките драми :)

16.27: Положителни реакции и при старта на Уолстрийт

Новината за понижаването на основната лихва на Европейската централна банка с 0.25% до 1.25% бе приятна изненада за световните пазари в ранния следобед. Очакванията за оставка на гръцкия премиер Георгиос Папандреу и засилването на въпросителната около референдума за спасителния план също оказаха положително влияние на борсовата търговия. Още с отварянето на Уолстрийт индексите отчетоха ръст от около 1%. Dow Jones Industrial Average се увеличи с 1.15% и достигна 11 972.04 пункта. Широкият индекс S&P 500 скочи с 1.02% до 1260.56 пункта, а Nasdaq Composite Index нарасна с 0.91% до 2663.91 пункта.

По-късно положителната тенденция се запази, макар и с по-слаби темпове. Новините повлияха добре и на търговията в Европа. В ранния следобед лондонският FTSE 100 отчиташе ръст от около 0.56%, с което премина психологическата граница от 5 500 пункта. Силна промяна отчете и германският DAX, при който ръстът бе от над 1.2% до над 6000 пункта. Френският CAC 40 скочи с над 1.50% и надхвърли 3100 пункта. Петролът и златото също продължиха да поскъпват.

16.14: Папандреу отрече за готвена оставка

Гръцкият премиер е отказал да подаде оставка, предаде държавната гръцка телевизия. По-рано ВВС съобщи, че Папандреу ще хвърли оставката си до половин час след среща с президента на страната. Страната изпадна в политическа криза, след като няколко членове на правителството открито се противопоставиха на идеята на своя премиер за свикване на референдум по спасителния пакет за Гърция, договорен миналия месец в Брюксел. От Европа също разкритикуваха идеята и директно заплашиха Гърция, че ще спрат парите за страната, което означава сигурен фалит до месец-два. Опозиционната партия "Нова демокрация" вече заяви, че е готова да влезе в коалиционен кабинет, но при условие, че Папандреу си тръгне. ВВС коментира, че независимо от изхода на политическата криза, Гърция навлиза в период на политическа нестабилност.

15.54: Тръгнаха залози за излизането на Гърция от еврозоната

Букмейкърската къща "Уилиям Хил" предложи залози днес за оставането на Гърция в еврозоната. Според букмейкърите, вероятността Гърция да смени еврото с драхма до края на 2012 се оценява на 4/6 (AFP). @@galwidg:1195186@@
15.10: Как се напуска еврозоната

Тази нощ за първи път лидери на европейски държави заговориха открито, че Гърция може да напусне еврозоната. Досега това съществуваше само като хипотеза, но всички политици отричаха възможността да бъде приложена на практика. Известно е, че напускането на еврозоната ще има изключително дестабилизиращ ефект върху всички страни от еврозоната, както и изключително отрицателно въздействие върху икономиката им. Единият законен начин е Гърция да напусне Еворпейския съюз и след това да опита да се присъедини отново, но без членство в паричния съюз. Другият законен начин е страната да води преговори за изменение на договора на Европейския съюз с другите страни-членки. Всички тези опции изискват дълги преговори и ратификация от всички държави-държави. За повече подробности - виж прикачения файл вляво.

15.00: Китай няма да участва в спасяването на еврозоната

Една от основните надежди за външно финансиране - Китай, няма да даде пари на еврозоната. Не и в настоящото й хаотично състояние, във всеки случай. Още преди ден зам.-финансовият министър на Китай Чжу Гуаняо обяви, че преди да получи подробности за инвестиционните опции в Европейския фонд за финансова стабилност, страната му няма намерение да се обвързва с него. Двама китайски икономически анализатори потвърдиха пред "Капитал", че китайският президент Ху Дзинтао е пристигнал в Кан само за да слуша, не да обещава. "Тук има мнение, че европейците нямат политическата воля и желание да решат проблема, казва проф. Фън Жънпин от пекинския Институт за съвременни международни отношения. Европейците, особено с помощта на Германия, имат възможност да се спасят сами." Идеята за гръцки референдум само е потвърдила мнението на Китай, че ситуацията е твърде хаотична и неясна, за да позволява каквото и да е ангажиране. "Китай ще инвестира с удоволствие, ако бъдат създадени сигурни и добре организирани европейски облигации", казва бившият член на монетарната комисия към Китайската централна Банка Юу Юндин. Пекин разбира чудесно, че европейски икономически срив ще бъде тежък удар по собствения му износ, но по всичко изглежда, че не възнамерява да хвърля пари просто за

да угоди на европейците. (Повече по темата - в съботния Капитал).

14.50: BREAKING NEWS: ЕЦБ свали изненадващо лихвата

Европейската централна банка свали основната си лихва с 25 базисни пункта до 1.25%. Повечето анализатори очакваха банката да не предприема действия на първото си заседание под председателството на италианеца Марио Драги. През пролетта на два пъти банката покачи лихвата, заради очакванията за покачване на инфлацията. Обръщането на политиката на затягане сега е сигнал, че ЕЦБ вече счита рисковете за растежа на европейската икономика прекалено големи. Освен това вероятно ще постави и редица въпросителни за независимостта на банката. След новината еврото падна с 0.5 евроцента спрямо долара и 0.4 цента спрямо паунда.

14.48: Започнаха залози за името на новия гръцки премиер

Според "Ройтерс" Георгеос Папандреу ще посети държавния глава след края на извънредното заседание на кабинета, на което бе критикувана идеята му да се свика референдум за спасителния пакет помощи от ЕС. Би Би Си допълва, че Папандреу ще помоли президента да одобри ново коалиционно правителство, предвождано от Лукас Пападимос - бивш вице-президент на Европейската централна банка и уважаван от широк политически спектър партии в Гърция.

Андонис Самарас - лидерът на водещата опозиционна партия "Нова Демокрация" се обяви за преходно правителство, което да изведе страната до предсрочни избори. По думите му помощният пакет от 27 октомври трябва да бъде гласуван в сегашния състав на парламента (виж повече - на Дневник).

14.39: Фондовите пазари реагират положително

Опасността Гърция да остане без правителство след оставка на премиера Папандреу се отрази добре на фондовите борси в Европа. Към средата на сесията основните индекси на стария континент силно се повишават, като германският DAX се покачва с 2.6%, почти толкова е повишението и на френския CAC40. Британският FTSE100 отбелязва по-малко от процент ръст.
В София борсата следва положителната вълна в Европа - всички индекси затвориха с ръст, макар и по-скромно, в рамките на половин процент. Основният измерител SOFIX се повиши с 0.41% до 338.28 пункта. Оборотът от търговията беше с обичайните слаби стойности - едва 740 хил. лв. за цялата сесия.

Част от банковите акции продължиха доброто си представяне, най-вече Първа инвестиционна банка, която отбеляза 4.5% ръст. При ЦКБ той беше 0.34 на сто, докато БАКБ изгуби 1.34% от пазарната си оценка.

14.30: BREAKING NEWS: До половин час Папандреу подава оставка, твърдят източници на BBC

Очаква се гръцкият премиер Георгиос Папандреу да подаде оставка в рамките на следващия половин час, съобщава BBC като се позовава на източници в Атина. Веднага след като приключи извънредната среща на кабинета, Папандреу ще се срещне с гръцкия президент Карлос Папуляс. Очаква се той да предложи коалиционно правителство начело с бившия вицепрезидент на на Европейската централна банка Лукас Пападимос. (BBC)

14.00: Новите проблеми не са само в Гърция и Италия

Не само италианският, но и френският държавен дълг е подложен на натиск днес. Доходността на 10-годишните държавни облигации на Франция се увеличи с 9 пункта до 3.16%. Франция успя да продаде облигации за 6.96 млрд. долара сутринта. Средната доходност на дълговите ценни книжа с падеж след 10 години бе 3.22% по време на аукциона. За сравнение преди месец - последният път, когато бе реализирана подобна сделка, нивото бе 2.9%. По-рано днес Испания също успя да продаде 3 и 5-годишни облигации за 4.5 млрд. евро, но на ниво, което бе по-високо в сравнение с последния аукцион. Петгодишните облигации донесоха доходност от 4.848% в сравнение с 4.489% през септември. По рано днес доходността по италианските държавни облигации надмина върховите си стойности от август и за кратко достигна 6.40% - доста близо до психологическта граница от 7%.

13.41: Гръцкото правителство се разпада, референдум може и да няма

Гръцкото правителство е на ръба на рухването заради плановете за референдум за пакета помощи за страната, одобрен от лидерите на ЕС на 27 октомври, пише "Дневник". Това става броени часове след като на извънредна среща в Кан с гръцка делегация Германия, Франция и лидерите на ЕС, МВФ и ЕЦБ дадоха ултиматум на Атина да реши дали всъщност иска да е в еврозоната и спряха до получаване на ясен отговор външната помощ. Един по един депутати от управляващата социалистическа партия ПАСОК обявяват днес, че няма да подкрепят внесеното от правителството предложение за референдум. Някои от тях съобщиха, че няма да подкрепят кабинета и в утрешния вот на доверие, поискан от премиера Георгиос Папандреу. До тази сутрин правителството се крепеше на крехко мнозинство от 1 глас в 300-местния парламент. (Прочети целия текст - на Дневник)

13.38: Папандреу няма да подава оставка

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу не смята да подава оставка, съобщиха гръцките медии, позовавайки се на източници от администрацията на министър-председателя.

В Атина се провежда извънредно заседание на правителството на фона на критиките на някои министри и депутати от управляващата партия ПАСОК, които настояват да не се провежда референдум за кредитното споразумение на Гърция с ЕС. (Фокус)

13.03: А какво ще каже Марио Драги?

Новият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги днес трябва да даде първата си пресконференция, на която да обяви нивото на основния лихвен процент в Европа - събитие, което щеше да получи много по-голямо внимание, ако темата на деня не бе "Гърция", а все повече и "Италия". От няколко тримесечия ЕЦБ е подложена на натиск за намаляване на лихвата, след като на два пъти в рамките на тази година я повиши - през май от 1% до 1.25%, а през юли с още 0.25%. Въпреки това икономистите очакват, че процентът ще остане без промяна на ниво от 1.5%. Коментарите на Драги на пресконфренцията, която ще последва решението, ще бъдат наблюдавани изкъсо за индикации дали ЕЦБ ще продължи да изкупува държавния дълг на Италия и Испания. (The Telegraph)

12.37: Дянков: Ситуацията в Гърция помага на България

Случващото се в Гърция улеснява прилагането на финансово дисциплиниращи мерки, защото хората не биха искали и в България да се стига до ситуацията в Атина. Това коментира министърът на финансите Симеон Дянков пред германския вестник Handelsblatt. По думите му благодарение на ситуацията в южната ни съседка 2 000 гръцки фирми са пренесли бизнеса си в страната. Инвеститорите изтеглят вложенията си в пенсионните фондове от другите задлъжнели държави от периферията на еврозоната, част от тях ще дойдат в България, казва още Дянков като допълва, че причина за това е обстоятелството, че те трябва да се вложат в Европа. (Handelsblatt, Дневник)

12.03: Еврогрупата вече обмисля и вариант "Б" - без Гърция

Държавите от еврозоната обмислят ефектите и начините да минимизират негативните ефекти, ако Гърция напусне валутния съюз. За подобна възможност заговориха тази нощ Ангела Меркел и Никола Саркози. В отговор на въпрос какво ще се случи с парите на германските данъкоплатци, ако Гърция напусне, председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер коментира пред ZDF Morgenmagazin: "Работим по въпроса как да гарантираме да не се стига до бедствено положение за хората в Германия, Люксембург, еврозоната. Напълно сме готови за ситуацията, която бих искал да бъде избегната". Той казва още, че трябва да се направи всичко, така че да не се стига до отстраняване на един от членовете на групата на 17-те, стига и самите гърци да имат желание за това. "Бих искал Гърция да остане на борда, но тя трябва да изпълни задълженията си", допълва Юнкер.

(Reuters)

11.56 Забравете Гърция, пробемът вече е Италия

Докато всички погледи са вперени в Гърция и нейния референдум, Италия постепенно се превърна от потенциален в съвсем реален проблем. След като премиерът Силвио Берлускони не успя да прокара исканите от Европа мерки за затягане на коланите, днес доходността по италианските държавни облигации надмина предишните си върхове от август (когато ЕЦБ започна да изкупува италиански и испански дълг и укроти пазарите) и за кратко достигна 6.40%. Причините това число да става все по-притеснително са няколко. Първо, то е застрашително близо до психологическата граница 7%, след която пазарите вероятно ще усилят натиска си върху Италия. Досега практиката с Гърция, Ирландия и Португалия показа, че след прекрачването на тази бариера доходността бързо се покачва с още няколко процентни пункта.

(Прочетете целия текст в Капитал)

11.40 Силата не е с лидерите на Г-20 "В един от асансьорите на сградата, където се провежда срещата на Г-20, звучи императорския марш на Дарт Вейдър - злокобно". Това съобщава през Twitter Аксел Трелфал от Reuters, който отразява срещата на лидерите в Кан :-)


11.30: Властта на Папандреу се разклати преди решителния вот Двама гръцки депутати от управляващата социалистическа партия заявиха, че ще въздържат при гласуването на вот на доверие към правителството в петък, което ще лиши правителството от мнозинство в парламента, предаде АФП. Правителството на премиера Георгиос Папандреу все още може теоретично да спечели вота, в зависимост от броя на депутатите, които вземат участие в гласуването, но политическото оцеляване на министър-председателя изглежда още по-съмнително. Отцепниците са против провеждането на референдум за новия спасителен план за Гърция. (Фокус)

10.58: Извънредно заседание на гръцкото правителство Гръцкият премиер Георгиос Папандреу насрочи извънредно заседание на правителството за 12 ч. българско време, съобщават от кабинета му. Той се опитва да избегне колапса на правителството си, заради предложението му да подложи спасителния план за страната на референдум. Идеята предизвика смут не само вътре в страната, а и на световните пазари и доведе до задълбочаване на опасенията за задълбочаване на кризата в еврозоната. Вотът на доверие за гръцкия кабинет е насрочен за утре. (Reuters)

4

декември е вероятната дата на гръцкия референдум "за или против оставането в еврозоната"

"По-скоро ще постигнем стабилност на еврото с Гърция, отколкото без нея, но стабилното евро е по-важно"

Германският канцлер Ангела Меркел

"Нашите гръцки приятели трябва да решат дали ще продължат с нас по този път"

Френският президент Никола Саркози

10.55: Негодувание в Гърция срещу ултиматума на Саркози и Меркел Поставеният ребром въпрос - или приемате плана, или ви спираме парите, раздразни гръцките политици. Зам.-министърът на финансите Пантелис Ойконому обяви пред телевизионния канал NET TV, че отхвърля "ултиматума" на Меркел и Саркози. "Аз съм против провеждането на референдум за еврото, това би било абсолютно неподходящо. Получихме ултиматум, чужденци се намесват в това какво да гласуваме на собствения си референдум." (Цялата статия в Дневник)

10.50: Гръцки министри се обявиха против идеята за референдум Негативната нагласа срещу идеята за провеждане на референдум за спасителния план за Гърция продължава да се задълбочава. Срещу него се обявиха дори и няколко гръцки министри, сред които вицепремиерът и министър на финансите Евангелос Венизелос, министърът на регионалното развитие Михалис Христохоидис и министърът на образованието г-жа Фофи Генимата. "Мястото на Гърция в еврозоната е историческо завоевание на страната, което не може да бъде поставяно под съмнение. Това завоевание на гръцкия народ не може да зависи от провеждането на референдум", коментира Евангелос Венизелос, цитиран от радио "Атина".

Ден преди провеждането на поименния вот на доверие на правителството, премиерът Георгиос Папандреу продължи да губи политическа подкрепа. Управляващата политическа партия ПАСОК остана със 151 депутати, след като групата бе напусната от втори депутат - Ева Кайли. Във вторник се отцепи и Милена Апостолаки. (Това прави проблематично оцеляването на кабинета в предстоящия вот на доверие, поискан от Папандреу.)

Междувременно в Гърция започнаха нови стачки, този път на адвокатската колегия. Стачката им ще продължи днес и утре, така че съдебните дела насрочени за тези два дни ще бъдат отложени.

8.47: Гърция измести фокуса на срещата на Г-20 Гръцките дългови проблеми и вероятността страната излезе от еврозоната се превърнаха в основен акцент на започващата днес среща на страните от Г-20. За 11.30 българско време е насрочена нова извънредна "мини-среща" посветена на Гърция, съобщиха от кабинета на френския президент Никола Саркози .

Още снощи лидерите на еврозоната разговаряха с гръцкия премиер Георгиус Папандреу и твърдо заявиха, че страната няма да получи новия транш от 8 млрд. евро, докато не заяви дали иска или не да остане в еврозоната. Те настояха това да стане ясно още преди провеждането на референдума за спасителния план в началото на декември или да бъде част от него. В малката сутрешна среща преди останалите заседания ще участват лидерите на Франция, Италия, Испания, германския финансов министър, ръководителите на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и други представители на европейски институции. Целта на срещата е да се обсъждат варианти за ускоряване на прилагането на анти-кризисния пакет, приет на 27 октомври. Предварителните намерения за срещата на Г-20 бяха на нея да се обсъждат реформи в глобалната монетарна система и стъпки за овладяване на спекулативните капиталови потоци.

(Reuters)

7.50: Азиатските борси отчетоха спадове Липсата на положителни новини за еврозоната изведе повечето азиатски индекси на червено. Хонгконгският Hang Seng index е на минус 1%, южнокорейският Kospi загуби 1.5%, а австралийският S&P./ASX 200 се понижи с 0.3%. Едиинствено Shanghai Composite Index отбеляза покачване с 1%. Японските борси са затворени, заради официални празници, съобщи MarketWatch. Инвеститорите са изпълнени с несигурност след изказванията на Меркел и Саркози, че Гърция може да напусне еврозоната, ако планираният за декември референдум завърши с отрицателен резултат. Притеснения има и около вота на доверие към кабинета на Папандреу, насрочен за тази седмица.

2.30: Нито цент преди референдума Гърция няма да получи нито цент от ЕС и МВФ преди провеждането на референдума. Меркел и Саркози са заявили в прав текст, че повече помощи за Гърция няма да има до произнасянето по ключовия въпрос - дали Гърция ще остане в еврозоната и ще изпълнява ангажиментите си. Става дума за шестия, последен транш от 8 млрд. евро от първия спасителен пакет за Гърция на стойност 110 млрд. евро, който беше предоставен от международните кредитори (МВФ, ЕЦБ и ЕС) през миналата година. Траншът трябваше да бъде платен през ноември, което щеше да помогне на Гърция да не фалира. Миналата седмица лидерите от еврозоната се съгласиха да бъде отпуснат техният дял от сумата. Предстои да бъде получено одобрението за дела на МВФ. Обратът в позицията на Атина обаче разгневи европейските лидери и те са твърдо решени да не финансират повече Гърция докато тя отказва да изпълнява ангажиментите си. Гърция трябва да плати 8 млрд. евро на кредиторите си по вече емитирани облигации през следващия месец, като първият падеж е на 19 декември. Това е причината Папандреу да бърза с провеждането на референдума. На пресконференцията след срещата в Кан тази нощ Ангела Меркел заяви, че парите ще бъдат дадени на Гърция само ако тя е изпълнила всички поети ангажименти за съкращаване на бюджетни разходи и при евентуален положителен резултат от референдума.

2.00: BREAKING NEWS: УЛТИМАТУМ ЗА ГЪРЦИЯ За първи път, откакто започна дълговата криза, европейските лидери заговориха открито за възможността Гърция да напусне еврозоната. Тази нощ в Кан Никола Саркози и Ангела Меркел открито са поставили ултиматум на гърците. "На референдума през декември гърците ще трябва да гласуват дали искат да останат в еврозоната", заяви Ангела Меркел след срещата на двамата с Георгиос Папандреу. Гръцкият премиер е обещал, че референдумът ще бъде изместен максимално рано - той вероятно ще се проведе на 4 или 5 декември. Никола Саркози заяви, че референдумът ще бъде за продължаване на членството на Гърция от еврозоната, а не само за или против втория спасителен пакет от 130 млрд. евро, договорен след тежки преговори на срещата на върха в Брюксел миналия месец. Датата и формулирането на допитването са били двете условия, които европейските лидери са поставили на Папандреу, които той е приел, съобщиха агенциите. Тонът на изказванията на Меркел и Саркози ясно показа, че търпението на Европа се е изчерпало и лидерите на еврозоната повече няма да търпят гръцките номера.

23.10: Папандреу смени ръководството на гръцката армия Гръцкият премиер Георгиос Папандреу замени цялото военно ръководство на Гърция часове преди провеждането на обявения от него вот на доверие, пише германският вестник Die Welt. Този ход е знак, че Папандреу се страхува от преждевременна загуба на властта в страната си, пише изданието. Вестта за смяната на висшите военни в Атина дойде в кулминацията на суматохата около спасяването на Гърция и еврозоната, поставено на карта с рискования референдум в Гърция, който Папандреу обяви в понеделник. Сменени са началникът на Генералния щаб на въоръжените сили, командващите сухопътните, военноморските и вонновъздушни сили. Всички те са заменени от военни, лоялни на управляващата партия ПАСОК. Предишните военнокомандващи бяха назначени през 2009 г. от предишното правителство, малко преди провеждането на нови избори, които то изгуби. (Die Welt)

22.53: Франция и Германия поставиха ултиматум на Папандреу Двете водещи страни в еврозоната Германия и Франция оказват сериозна преса над Гърция, за да реши час по-скоро дали иска да остане в еврозоната след шокиращото решение за свикване на референдум по спасителния пакет, което предизвика паника на световните пазари, предаде "Ройтерс". Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел привикаха Георгиос Папандреу за спешни разговори в Кан в навечерието на срещата на Г-20, за да потвърдят още веднъж желанието за бързо прилагане на мерките, договорени миналата седмица в Брюксел. Според източници на "Ройтерс" двамата са заявили в прав текст, че Гърция няма да получи следващия транш от 8 млрд. евро до провеждането на референдума, тъй като кредиторите искат да бъдат сигурни, че Атина ще изпълни своите ангажименти за бюджетни икономии. Преди разговора с Папандреу консултации по гръцкия казус проведоха Саркози, Меркел, Лагард, президентът на Еврогрупата, люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер, президентът на ЕС Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

21.56 Без транша Гърция фалира Източници от МВФ, които присъстват на срещата на върха на страните от Г-20 в Кан, потвърдиха, че плащането ще бъде задържано, докато не мине референдумът. "Управителният съвет не иска да дава пари на Гърция и после да се чуди какво става", е заявил представител на фонда. "Съветът иска гаранци, че Гърция ще изпълни ангажиментите си, а точно сега Папандреу не е в състояние да ги даде." Без тези пари обаче Гърция е заплашена от фалит. (Пълният текст - в Дневник)

21.00: BREAKING NEWS: Европа заплаши Гърция със спиране на следващия транш Financial Times съобщи, че европейските лидери са заплашили Гърция с отлагане на вече одобрения транш от 8 млрд. евро до провеждането на референдума, поискан от премиера Георгиос Папандреу. Обвързването на транша с допитването до гръцкия народ е ход, който едва ли Папандреу е предвидил. Според изданието председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е съобщил лошата новина в телефонен разговор с Папандреу днес следобед - часове преди важните преговори в Кан с другите европейски лидери Никола Саркози и Ангела Меркел. Въпросните 8 млрд. евро са шестият, последен транш от първия спасителен пакет за Гърция на стойност 110 млрд. евро, който бе предоставен от международните кредитори (МВФ, ЕЦБ и ЕС) през миналата година. Атина се надяваше да получи 8-те милиарда през ноември и да избегне фалита до януари, когато евентуално да й бъде отпуснат следващият спасителен пакет.(FT)

@@galwidg:1194718@@


20.46: Гръцки министър вярва, че референдумът ще каже ДА Външният министър на Гърция Ставрос Ламбринидис е уверен, че спасителният пакет за еврозоната ще бъде одобрен на бъдещия гръцки референдум, настоявайки че страната му е поела ангажимент към Европейския съюз и еврото. В интервю за CNN той заяви: "Очаквам и вярвам, че гърците ще кажат ДА. Мисля че всички са малко уморени от съмненията в мъдростта на гръцкия народ и ангажимента му към Европа". (CNN)

19.09: Фед остави лихвите непроменени Федералният резерв остави лихвите непроменени и заяви, че засега не се налагат действия за стимулиране на американската икономика. В официално изявление американската централна банка съобщи, че икономиката се е стабилизирала, а потребителското търсене е нараснало. Същевременно Фед предупреди, че в глобален план има съществени рискове - най-вече нестабилните финансови пазари. Още през август председателят на Федералния резерв Бен Бърнанке съобщи, че основните лихви, които са на най-ниското си ниво в историята: 0% до 0.25%, няма да бъдат променяни поне до средата на 2013 г. (USA Today)

18.52: Референдумът ще е през декември Financial Times цитира източници от ПАСОК, според които референдумът ще бъде в средата на декември. Гръцките гласоподаватели няма да гласуват за или против финансовия пакет от Брюксел, а за или против членството в Европепйския съюз и еврозоната. Папандреу смята, че може да спечели референдума като насочи въпроса към европейското бъдеще на Гърция. Възможно е допитването да гласи "Подкрепяте ли запазването на членството в ЕС", като се предполага, че средната класа и про-европейски ориентираните гърци ще отговорят на такъв въпрос с "ДА".

18.50: Световните лидери вече пристигат в Кан за утрешната среща на Г-20.

18.49: Берлускони свика извънредно заседание на правителството Италианският премиер Силвио Берлускони насрочи спешна среща на кабинета, за да се ускорят бюджетните реформи, които да успокоят пазарните вълнения. Сутринта той проведе четиричасови разговори с висшите си съветници и министри. Новата, спешна среща е насрочена за 21.00 ч. българско време. Кабинетът ще обсъжда различни законодателно опции, за да започнат бързи и ефективни реформи в страната. Берлускони иска да покаже нещо конкретно по време на срещата на Г-20, която започва утре, коментира Reuters. Заради гръцкия референдум вчера рисковата надбавка на италианските облигации достигна рекордно ниво, което още повече затруднява обслужването на огромния дълг на страната. (Reuters)

18.38: "Катимерини": Ние сме най-големият си враг, а Папандреу ни даде револвер "След първоначалното отчаяние при обявяването на референдума - решение, което смятам за фриволно, подозрително и опасно - бях залят от странно спокойствие. Осъзнах, както никога досега, че гърците не усещат, че живеят, ако не флиртуват със смъртта." Това пише Никос Констандарас в коментара си "Шест патрона в револвера" в атинския в."Катимерини" по повод шокиралото и гърци, и чужденци предложение на премиера Георгиос Папандреу да насрочи всенародно допитване за помощния план, договорен от лидерите на ЕС и финансовите среди на 27 октомври (Целият анализ - на "Дневник").

18.36: Франция и Германия искат ясен отговор от Атина Двете най-големи страни в еврозоната ясно заявиха на Гърция днес, че до средата на декември, когато се очаква да се проведе референдума за спасителния план, страната трябва да реши дали иска да остане в еврозоната или не. Френският премиер Франсоа Филон заяви днес в парламента: "Европа не може да бъде държана в очакване в продължение на седмици за изхода от референдума. Гърците трябва да кажат бързо и еднозначно дали избират да запазят мястото си в еврозоната или не". (Reuters)

17.45: Американските индекси се повишиха след две поредни сесии на значителен спад. Dow Jones Industrial Average скочи с 1.84% до 11872 пункта, а технологичният индекс Nasdaq - с 1.57% до 2647 пункта. Финансовите акции се стабилираха. За повишението допринесоха и добрите данни за заетостта в САЩ, като частният сектор е прибавил 110 000 нови работни места през октомври, а планираните съкращения са по-малко от очакваните. Пазарите очакват пресконференцията на Федералния резерв в 18.30 ч. българско време, който трябва да обяви дали ще промени лихвите. Европейските индекси също са нагоре преди затварянето си, а най-голям скок отчита германският DAX - 2.58%.

17.38: Вечерни срещи Срещите на високо равнище между лидерите от еврозоната започват още тази вечер и ще прелеят в насрочената за 3 и 4 ноември среща на страните от Г-20. За 18.30 часа българско време е планирана среща между френския президент Никола Саркози, германския канцлер Ангела Меркел, президент на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателя на Международния валутен фонд Кристин Лагард и представители на Европейската централна банка. По-късно те ще се срещнат и с гръцкия премиер Георгиос Папандреу и финансовия министър на страната Евангелос Венизелос. Обявеният час за втората среща е 22.30 часа българско време.

17.03: Безработицата в Германия расте по-бързо от очакванията Песимизмът все повече обхваща най-голямата икономика в Европа, след като за първи път от две години насам безработицата в страната неочаквано нарасна през октомври. Броят на хората без работа се увеличи с 10 000 до 2.94 милиона, отчете в сряда базираната в Нюрнберг Федерална агенция по заетостта. Ръстът е неочакван, тъй като преобладаваха нагласите за спад с 10 000. (Целият текст - "Дневник")

16.49: "Шпигел": оставете гърците да решат "Европа е стъписана. Гръцкият премиер иска да остави народът да гласува плана за спасяване на страната. Георгиос Папандреу поставя всичките си яйца в една кошница, но това е правилното решение", пише германското списание "Шпигел". "На първо място трябва да заявим: Гърците сами трябва да решат посоката, в която да се движи страната им. От известно време насам те нямат такава възможност. От около година и половина тази някога горда страна е управлявана от чуждестранни администратори; де факто тя вече не е суверенна държава. Най-важната работа на правителството е да се бори да прокарва антикризисните програми и структурни реформи през парламента и да се опитва да ги прилага. Всичко това се диктува от тройката - представителите на Европейската комисия, на Европейската централна банка и на Международния валутен фонд. В противен случай няма да се отпускат пари и държавата ще банкрутира. (Целият анализ - виж в "Дневник")

16.37: Рубини препоръча на Гърция да се върне към драхмата Икономистът Нуриел Рибини е категоричен в коментара си за състоянието на Гърция и стъпките, които страната трябва да предприеме. Той казва: Гърция е несъстоятелна, неконкурентоспособна и е заседнала в задълбочаваща се депресия, която се засилва от прекомерна фискална консолидация. Време е страната да обяви, че не може да покрива дисциплинирано публичните си задълженията, да излезе от еврозоната и да се върне към драхмата, за да възстанови бързо своята платежоспособност, конкурентоспособност и растеж. (Ecomonitor)

16.36: Барозу предупреди гърците Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че никой не може да предвиди какви ще са последствията, ако Гърция отхвърли международната финансова помощ. "Договорихме много сериозни мерки за подпомагане на Гърция. Но страната се нуждае от стабилност", заяви Барозу преди срещата на Г-20 и предупреди, че последствията за гръцките граждани ще са много по-сериозни от сегашните им проблеми. (Reuters).

16.31: Кризата се затяга около Берлускони Италианският премиер Силвио Берлускони се срещна днес със съветници и министри от правителството си, за да обсъдят мерки за успокояване на пазарите, пише Ройтерс. Натискът върху италианския премиер да се откаже от поста си и да даде властта на временно правителство се увеличава все повече. В последната седмица италианските държавни ценни книжа стигнаха до рекордна доходност и заедно с акциите на банките заплашиха да вкарат третата по големина икономика от еврозоната в голяма криза. Доходността по десетгодишните държавни облигации се понижи спрямо вторник, но все пак остана над 6.1% дори и след намесата на Европейската централна банка (ЕЦБ). (Дневник)

16.26: Твърди позиции Европейските лидери са решени да отстояват пред гръцкия премиер Георгиос Папандреу, че той няма алтернатива на наложените бюджетни съкращения. Това коментира Bloomberg преди старта на извънредната среща Меркел-Саркози-Папандреу, която е насрочена за по-късно днес в Кан. Позицията на френския президент Никола Саркози ще бъде, че единственият начин за решаване на гръцките проблеми е чрез сделка, която трябва да бъде подготвена в рамките на 6-дневен "маратон", на който да се вземат конкретни решения за управление на кризата. Канцлерът Ангела Меркел каза по-рано днес, че хората, които са отговорни за вземането на политическите решения, трябва "да създадат спокойствие за еврото". (Bloomberg)

16.24: Вътре или вън от еврозоната Френският министър по европейските въпроси Жан Леонети коментира, че без съмнение спасителният пакет за Гърция ще бъде предоговорен, а референдумът в Атина трябва да се проведе към средата на декември, ако това е възможно. "Референдумът повдига фундаменталният въпрос - искате или не искате да останете в еврозоната, защото ако не приемате споразумението, това означава, че не оставате", коментира Леонети. Германският канцлер Ангела Меркел заяви: "Ние искаме да изпълним плана си за Гърция, това трябва да е ясно". Председателят на Европейската комисия Жозе Борозу пък добавя, че последствията от провалянето на спасителния план е "невъзможно да бъдат предсказани".

15.47: Борсов термометър Търговията на пазарите в ранния следобед слабо се успокои, въпреки че анализаторите все още следят всеки нов ход и коментар около кризата в Гърция и са готови на нови корекции надолу. С откриването на борсовата търговия на Уолстрийт индексите отчетоха слаби ръстове. Dow Jones отвори с увеличение от 0.84% или ръст от 97.40 пункта. След това заедно с Nasdaq и S&P 500 продължиха да набират скорост и отбелязаха увеличение между 1 и 2% в първите минути. Междувременно златото продължи да поскъпва и надхвърли 1730 долара за тройунция.

15.33: Френските банки се готвят за предстоящата рекапитализация Според Dow Jones Newswires френският премиер Франсоа Фийон е приключил срещата си в Париж с директорите на най-големите банки в страната, на която е присъствал и управителят на Banque de France Кристиан Ноайе. До средата на декември местните финансови институции трябва да представят подробен план за увеличаване на капитала си с 8.8 млрд. евро като част от плана за рекапитализиране на европейските банки с общо 106 млрд. евро. Според Фийон банките няма да имат нужда от "държавни пари" и значително ще намалят раздаваните бонуси за тази година спрямо 2010 г. 15.00: Негативните настроения се пренесоха и на борсата в София Негативните настроения на световните пазари се пренесоха и у нас - индексите на Българската фондова борса затвориха със спад, като сериозни загуби имаше за банковите акции. Основният пазарарен измерител SOFIX изгуби 0.98% до 336.91 пункта, най-ниското му ниво от 13 октомври до днес. Толкова беше загубата и на Дневник 20, който също следи най-големите и активно търгувани компании. При активна търговия книжата на Първа инвестиционна банка изгубиха 7.5% от пазарната си оценка, а тези на Централна кооперативна банка паднаха с 4.5%. По-малко засегнати от пазарните спадове бяха Корпоративна търговска банка - само с 0.57% спад, а акциите на Българо-американската кредитна банка останаха без никаква промяна за деня, но при много слаб интерес - само 300 беше броят на изтъргуваните днес книжа.

14.51: Отговорност срещу солидарност Гърция се нуждае от новия спасителен транш към средата на декември. Той все още не е изплатен и не е ясно дали това ще се случи преди провеждането на референдума в страната. Това коментира говорителят на германския финансов министър, цитиран от Reuters. Гърция трябва да покаже отговорно поведение в замяна на международната солидарност, а гръцкият премиер трябваше да се посъветва със своите европейски партньори преди да обяви планове си да поиска допитване до народа във връзка със спасителния план на ЕС, казва той, цитиран от Reuters.

13.38: Провалена емисия Европейският фонд за финансова стабилност е бил принуден да се откаже от планираната си за днес емисия облигации за 3 млрд. евро, заради изнервените условия на пазарите. Парите са били предназначени за поредния транш от спасителната програма за Ирландия. Новината беше разпространена от Bloomberg, а по-късно Reuters цитира мениджър на една от банките, наети да пласират емисията, който твърди че фондът не се е нуждаел спешно от средствата и е преценил, че набирането им днес може да е прибързано предвид на пазарните колебания. (Bloomberg, Reuters)

13.25: И гръцките медии са критични към Папандреу Идеята за референдум за спасителния план на ЕС се приема с доста критики не само от страна на световните лидери, но и от гръцките медии. Лявоцентристкият гръцки вестник "Елефтеротипия" описа Георгиус Папандреу на първата си страница като "Повелителя на хаоса". Друг про-правителствен вестник "Етос" нарече референдума "самоубийствен". "Това, което направи Папандреу е безотговорно и опасно", коментира консервативният всекидневник "Катимерини" в уводната си статия със заглавие "Танц на саморазрушението". (Reuters)

13.20: "Губим поне три месеца за спасяване на еврото" Решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за провеждане на референдум за новия спасителен пакет застраши единната валута. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от агенция "Франс прес". "Ситуацията е достатъчно трудна и сега губим поне три месеца за спасяване на еврото", настоя Йотингер. Според него сделката, постигната от европейските лидери за опрощаване на половината дълг на страната, е "добра за Гърция". (Дневник)

13.12: Лидерите не са склонни на компромиси Коментарите на лидерите в еврозоната преди срещата им с гръцкия премиер Георгиос Папандреу по-късно днес показват, че разговорите ще бъдат доста напрегнати. Франция и Германия афишират, че не са склонни да направят отстъпки от исканията си за значително намаляване на държавните разходи, сериозни съкращения в администрацията и увеличаване на данъците, които са условие за отпускането на новата помощ за Гърция. "Съобщението (че Гърция може да организира референдум за спасителния план на ЕС - бел.ред.) изненада цяла Европа", коментира френският президент Никола Саркози в телевизионно обръщение от Елисейския дворец в Париж. "Планът... е единственият начин за решаването на проблема с дълга на Гърция", казва той, цитиран от Reuters.

Японският финансов министър Джун Азуми излезе с коментар в същия дух, след като индексът Nikkei спадна с 2.2% днес. Германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира пред Financial Times Deutschland, че е убеден, че гърците ще подкрепят правителствените реформи на референдума. "Ако Гърция приеме товара и усилията, които се изискват от нея, за да получи финансова помощ, ако иска да остане в еврозоната, тогава и ние ще я подкрепим", добавя Шойбле. (Reuters)

12.35 Гръцката конституция не е съвсем ясна за референдума Идеята на премиера Георгиос Папандреу да подложи на всенародно допитване сделката от 27 октомври създава объркване и по линия на законността си. От една страна конституцията не допуска референдуми по фискални въпроси (какъвто би трябвало да е този за условията за получаване и изплащане на международната помощ). От друга има обща формулировка "въпрос от съдбоносна национална важност", в която вероятно може да се вкарат необичайно големите за гръцкото общество и икономика промени. Виж повече тук.

"Много лоша идея в много лош момент... Типичен ход за социалист"

Финансовият министър Симеон Дянков по БНТ

12.13: Новият транш за Гърция е под въпрос Гърция може да не получи пари от Международния валутен фонд (МВФ) по шестия транш от спасителния заем заради обявените от правителството намерения за референдум, съобщи Dnevnik.bg. Според Фонда продължаващата несигурност може да доведе страната до положение, в което няма да е в състояние да изплаща дълга си, съобщи гръцкият в. "Катимерини". Това противоречи на условията по заема и е възможно частта на МВФ от следващия транш за 8 млрд. евро да не бъде отпусната.

12.00: Пазарите по света са в изчаквателна позиция за събитията през деня, като няма ясен тренд. Европейските борси отвориха с известно повишение в сряда, но към обяд са близо до вчерашните нива. Към 12 часа българско време индексът FTSE 100 отчита леко понижение с 0.42%, но другите два основни индекса са с лек ръст - германският DAX е нагоре с 0.44%, а френският CAC 40 отчете минимално покачване с 0.24%. Единната валута също отчете леко поскъпване спрямо долара с 0.0057% до 1.3757 долара за евро (вчера беше 1.3738 долара за евро). На българската борса към обяд SOFIX е на минус с 0.84%, а BG40 отчита понижение с 0.35%.

11.35: Лоша идея, в лош момент "Много лоша идея в много лош момент... Типичен ход за социалист". Това е оценката, която дава българският финансов министър Симеон Дянков на предложението за референдум на гръцкия премиер. Според него това е лош ход не само за Гърция, но и за цяла Европа. Подобни "необмислени действия" провалят сериозните усилията от последните няколко месеца за постигане на спасително споразумение за Гърция и успокояване на пазарите, а и става все по-трудно да се покаже на който и да било, че Гърция трябва да се спасява, каза Дянков. (БНТ)

11.30: Когато референдумите грешат "Дневник" припомня кои са най-злополучните референдуми в историята на Европейския съюз, които са заплашвали с дерайлиране на целия процес на евроинтеграция.

11.00: Сиртаки кризата - епизод пореден

Изненадващото предложение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за референдум по спасителния план за Гърция разклати световните финансови пазари във вторник и предизвика вълна от песимизъм относно бъдещето на еврозоната.

Икономисти, политици, борсови анализатори, медии обсъждат трескаво различните сценарии пред Гърция и Европа, в случай че се стигне действително до референдум в Гърция, който по същество може да се окаже вето на спасителния пакет, договорен в Брюксел преди седмица.

Темата Гърция отново ще е във фокуса на вниманието в следващите часове и дни, тъй като утре във френския град Кан ще се проведе срещата на Г-20, където лидерите на най-развитите икономики ще обсъждат отново плановете за излизане от кризата. За днес е насрочена извънредна среща на лидерите на Франция и Германия Никола Саркози и Ангела Меркел с високопоставена гръцка делегация, която ще търси изход от ситуацията.

Междувременно стана ясно, че вчера министрите са подкрепили единодушно премиера Папандреу в искането за референдум. Очаква се датата на всенародното допитване да бъде изтеглена напред във времето и то да се организира през декември. "Референдумът ще даде ясен мандат и ще бъде ясно послание в и извън Гърция затова, че ще продължим по европейския си курс и че ще запазим еврото", заяви Папандреу след продължилото 7 часа заседание на кабинета.

Всичко това се случва в навечерието на нов вот на доверие, който гръцкият парламент ще трябва да гласува на кабинета. Вчера дори депутати от управляващата партия ПАСОК обвиниха Папандреу за необмисления му ход и поискаха оставката му, а опозиционната партия "Нова демокрация" призова за предсрочни избори.

Разпад на еврозоната или буря в чаша вода - ще разберем в следващите дни. Тъй като темата за Гърция и еврото касае всички ни, "Капитал" ще следи най-важните събития и ще ви дава своевременно информация за случващото се - реакции на пазарите, коментари, оценки и предстоящи събития.

@@galwidg:1194247@@

Реакцията на пазарите във вторник

Съмненията за способността на Европа да намери изход от дълговата криза доведе до масови разпродажби и буквално потопи пазарите във вторник. Американските акции паднаха с повече от 2,5%, а европейските акции отчетоха най-голямата си еднодневна загуба от месец насам. Големите френски банки бяха сред най-пострадалите - Societe Generale загуби 13% от стойността на акциите си, а BNP Paribas и Credit Agricole - повече от 10%. Италианските Unicredit и Intesa Sanpaolo отчетоха спад от 11%, а германските Deutsche Bank и Commerzbank загубиха 8%. Атинската фондова борса претърпя най-големия си дневен спад от октомври 2008 г. насам, с понижение на общия индекс 7,7%. Рисковата надбавка на италианските облигации спрямо германските бондове скочи рекордно до 4.445%.

@@file:1195360@@

67 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bacunka avatar :-?
    Кептн
    • - 2
    • + 21

    неизпълнението на задълженията им са били неизбежни още в момента, в който обявиха споразумението и обикновените гърци го отхвърлиха категорично (според проучванията от последните дни).

    правителството щеше да падне така или иначе, електоратът отхвърли споразумението отпреди седмица, рейтингът на управлението и папандреу бяха паднали до невъзможно ниски нива и той знаеше, че така или иначе гърция няма да може да изпълни задълженията си към европейците и банките, защото или хората щяха да блокират държавата на улиците или парламентът щеше да гласува вот на недоверие (пасок държат мнозиство с два гласа, папандреу има силна вътрешна опозиция в партията си). референдумът е опитът му да реабилитира себе си и партията си (поне в по-дългосрочен план, когато страстите утихнат и най-лошите времена отминат) пред избирателите малко преди неизбежно да бъдат свалени от власт.

    Нередност?
  • 2
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 89
    • + 5

    Стопанската криза в Р. Гърция не е нова, а продължение на същата каквато е от няколко години.

    Днес сме свидетели на нови последици от особено важната причина, която подсигурява развитието на гръцката криза - приложение на гръцко държавно финансово управление (ДФУ), което е негодно за стопанство с евро.

    Тъй като този световен държавен управленски недостатък се допуска за първи път в света през 1716 г. по инициатива на Джон Лоу - същият е означен като „Грешка на Джон Лоу”: Употреба на наследен от време със „Златни пари” начин на ДФУ, който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с „Незлатни пари”.

    До 24 часа време след преустановяване на държавната финансова "Грешка на Джон Лоу" в Гърция (т. е. при условия на усъвършенствано гръцко ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с евро) – кризата в Гърция ще е премахната.

    При запазване на представения държавен управленски недъг в Р. Гърция ще последва (подобно през 1996/7 г. в Р. България и през различни години в други страни) стихийно развитие на европейска криза и хиперинфлация, при която по извратен пазарен път се възстановяват деформирани от „Грешката на Джон Лоу” стопански равновесия.

    Нередност?
  • 3
    wds23355772 avatar :-P
    wds23355772
    • - 6
    • + 77

    А колко лесно щеше да ни е сега, ако преди 5 години, когато гърците си признаха, че откровено са излъгали за ниския си бюджетен дефицит, ЕС им бе показал вратата на еврозоната. Но те не го направиха, защото тогава бяха силни. А гърците научиха, че номерата им могат да минават и сега клатят цял свят. А като икономика в еврозоната те са абсолютни маргинали - имат едва 3% от общия БВП.

    Нередност?
  • 4
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 5
    • + 83

    До коментар [#2] от "Иван Митев":Баи Иване къде се изгуби бе 4овек, истърва 2 статии ,хората взеха да се притесняват да не си умрял. Да нямаше стеща с Джон Лоу, Папандреу колко пъти влиза във форума да пита за теб искал Златни пари за да ги направи незлатни , 4ака те утре в 9 пред Акропола, вземи и Джон и грешката.

    Нередност?
  • 5
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 7
    • + 46

    "Много лоша идея в много лош момент... Типичен ход за социалист". Това е оценката, която дава българският финансов министър Симеон Дянков"

    Не мога да не подчертая, че това мнение съвпадна с моето изразено тук. Казаното от Дянков е точно, кратко и ясно.

    Нередност?
  • 6
    sinbad avatar :-|
    Сандокан
    • - 4
    • + 27

    Бахти наглите византийци. Опростиха им полвината дългове, ама нейсе - офте мофте - не искат и другата половина да връщат.

    Нередност?
  • 7
    profy avatar :-|
    profy
    • - 1
    • + 50

    До коментар [#2] от "Иван Митев":

    Скорошни разкрития на учени от университета в Нотингам показват, че така приписваната грешка на Джон Лоу всъщност не е по вина нему, а на съседа му Джейкъб Блек. В нощта предшестваща деня на допускането на грешката от Джон Лоу, Джейкъб след препиване с джин в селския пъб и респективно озверял от глад, преял с боб.

    Поради спецификата на боба позната почти на всички това доовело до масирано газоизпускане на следващата сутринта от Джейкъб.

    Потресаващия звук и канския аромат достигайки до Джон го довели до силен стрес (и без това познат с лабилната си психика), което от своя страна причинило допускането на грешката.

    Изследователите посочват 3 различни източника на това важно за икономическата наука откритие.

    Надпис в местното абатство бележещ деня и годината съпътсван от епиграма "Деня, в който Джейкъб пр..на.

    Епиграма от неизвестен поет описващ горепосочените събития (пропускайки, че Джон е допуснал грешка по това време това не е било известно), но ясно упоменавайки за уплаха на Джон.

    Завещанието на Джон, което след сложен text mining анализ преведен с помоща на учени от МИТ показват закодирано съобщение, в което Джон признава за грешката си, но сочи за главен виновник Джейкъб завещавайки на идните поколения да я найменоват "Грешката на Джейкъб".

    Нередност?
  • 9
    mahito avatar :-P
    mahito
    • + 17

    До коментар [#5] от "dreamer":

    И аз подкрепям това мнение. Но ми е интересно какво ще се договори накрая и да спрат веднъж завинаги да ни тормозят с тази Гърция. То вече толкова време се точи, че ще почнем вече с конспирационните теории - какво толкова крият, че ни занимават толкова време с Гърция :Д

    Нередност?
  • 10
    apollo avatar :-|
    apollo
    • - 2
    • + 22

    Интересна работа:Като яли,пили и се веселили-нормално,като трябва да плащат-референдум!!!
    Само,че този път:"Гръцката сврака,с двата крака."

    Нередност?
Нов коментар