НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Италия ще се спаси само с още рязане на разходи

Новото правителство на технократи трябва да спести 20 млрд. евро през следващите две години

Очакванията от новия премиер на Италия Марио Монти са големи - както от европейските лидери, така и от финансовите пазари по света
Очакванията от новия премиер на Италия Марио Монти са големи - както от европейските лидери, така и от финансовите пазари по света
Очакванията от новия премиер на Италия Марио Монти са големи - както от европейските лидери, така и от финансовите пазари по света    ©  Reuters
Очакванията от новия премиер на Италия Марио Монти са големи - както от европейските лидери, така и от финансовите пазари по света    ©  Reuters
20 млрд. евро в рамките на две години трябва да спести италианското правителство с прилагане на антикризисните мерки
500 евро ще бъде таванът на плащанията в брой (досега той беше 2500 евро), за да се справи Рим с укриването на данъци

Увеличаване на пенсионната възраст, по-високи данъци за богатите и нови имотни данъци - това са част от мерките, които италианският премиер Марио Монти се очаква да обяви в понеделник. По всяка вероятност Италия ще приеме бюджетни съкращения в размер на 20-25 млрд. евро в следващите две години. Почти половината от тази сума трябва да дойде чрез  намаляване на бюджетния дефицит и балансиране на бюджета до 2013 г. въпреки свитата икономика и поскъпващото финансиране на дълга.

Затягане на коланите

Ключовата част от антикризисния пакет ще бъде пенсионната реформа - очаква се изискванията за получаване на пенсията, която се базира на комбинацията от възраст и трудов стаж, да станат по-строги. Съкращенията в бюджета за здравеопазване ще бъдат изтеглени напред с една година, за да намалят разходите с 2.5 млрд. евро през 2012 г. и 5 млрд. през 2013 г. Местен жилищен данък ще бъде върнат, който трябва да осигури приходи от поне 3.5 млрд. евро годишно. Обмисля се въвеждането на прогресивен имотен данък с по-високи ставки за второ и трето жилище. "Уолстрийт джърнъл" обяснява по този повод, че болен проблем е отсъствието на актуален имотен регистър. Местните администрации нямат интерес да го обновяват, понеже не получават в касата си имотния данък. Поради това апартаментите са с 5-15% от пазарната оценка и се случва апетитни имоти в градския център да са с по-ниска данъчна оценка от тези в предградията и малките градчета.

Освен това се очаква и увеличение на някоя от ставките по ДДС (сега са 4.10 и 21%) като едно от средствата да се намали вносът и увеличи износът от страната. Предстои въвеждане на таван от 500 евро за плащанията в брой в опит да се овладее укриването на данъци. Настоящият лимит е 2500 евро.

Ще се реализират обещаните от Берлускони продажби на държавни активи за 5 млрд. евро и ще бъдат посъветвани местните власти да приватизират дяловете си в някои комунални компании.

Отговорът на синдикатите

"Ройтерс" отбелязва, че пакетът не включва реформа в договорите за наемане на персонал, които пречат на компаниите да съкращават служители - мярка, на която се гледаше като на ядро на реформата на пазара на труда и на която синдикатите категорично се противопоставят. Преди правителството да подпише пакета икономии в понеделник и да го представи пред двете камари на италианския парламент, в неделя Марио Монти се срещна с представители на синдикатите, съобщи "Ройтерс". Профсъюзите вече изразиха някои от притесненията си за антикризисните мерки, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". "Искаме преговори, не просто консултации", заяви Рафаеле Бонани, лидер на Конфедерацията на италианските синдикати (CISL), преди неделната среща. Сузана Камусо, която оглавява Италианската обща конфедерация на труда (CGIL), предупреди кабинета да не въвежда реформи просто за да си осигури приходи, и подчерта, че "40 е магическо и недосегаемо число", имайки предвид настоящите необходими години трудов стаж. Според CGIL повторното въвеждане на имотния данък ще бъде допълнителна тежест за домакинствата с ниски приходи, както и спирачка в стимулирането на потреблението и перспективата за икономически растеж.

В окото на бурята

Италия, третата по големина икономика в ЕС с публичен дълг от около 120% от БВП, попадна в центъра на европейската дългова криза, след като доходността по 10-годишните й облигации скочи до 7% - ниво, при което страни като Гърция и Ирландия поискаха спасителен заем. Затова за новото правителство от технократи е жизненоважно да въведе още антикризисни мерки и да наложи строга фискална консолидация, като същевременно не се отказва от стимулиране на икономическия растеж. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) икономиката на Италия може да се свие с 5% идната година.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 11

    Тамошните синдикати нямат проблем с 40 години трудов стаж - нашите държавни служители в сектор 'Сигурност' реват срещу 27 !!!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 2
    mechopuh avatar :-|
    mechopuh
    • + 9

    Рязане, няма как.
    Дано да успеят да се оправят.

    Нередност?
  • 3
    amodomio avatar :-|
    AModoMio
    • - 1
    • + 10

    [quote#1:"kardinalat"]Тамошните синдикати нямат проблем с 40 години трудов стаж - нашите държавни служители в сектор 'Сигурност' реват срещу 27 !!!!!!!!!!![/quote]


    До сега бяха 40 години. От догодина 41 за жените и 42 за нъжете. Възрастта за пенсиониране се увеличава на 65 години. Наистина синдикатите не са доволни много от предлаганата реформа, но всички знаят, че е необходима. Тази вечер Монти направи много силно изказване и защо се стига до тези драстични мерки.

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 3

    "...както и спирачка в стимулирането на потреблението и перспективата за икономически растеж."

    Тъй, тъй... докато си внушават, че всичко е в потреблението и безкрайния растеж, все така ще я карат. Именно икономиките, базирани на потреблението (т.е. вноса), основано на заеми сега страдат най-много. Много ми се иска мерките, предприемани от световния политически елит да са в посока към терапия на наркомана, наречен Световна икономика. Наркоман, свикнал на постоянни инжекции от петролни продукти и парични заеми.

    А дано, ама надали.

    Нередност?
Нов коментар