ОИСР: През 2012 г. държавите още по-трудно ще намират капитали

Непредвидимостта на пазарите може да изстреля рязко цената на кредитирането

Правителства и пазари навлизат в година на растящи трудности за финансиране в условия на изключителна несигурност за еврозоната и глобалната икономика, твърди доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Нови данни показват, че развитите държави през тази година са взели кредити за над 10 трлн. долара и догодина тази сума ще се увеличи още повече, пише в. "Файненшъл таймс".

Докладът ще бъде публикуван в следващите дни, уточнява "Ройтерс", и в него се посочва, че финансовият стрес ще продължи, а "животинските инстинкти" на пазарите (т.е. тяхната непредвидимост) може да изстрелят рязко цената на кредитирането и ще са заплаха за стабилността на много правителство, които се нуждаят от рефинансиране на дълговете си.

В обозримо бъдеще за много страни от ОИСР (организацията обединява над 30 водещи икономики на планетата) ще бъде "голямо предизвикателство" да набират средства от частните пазари. Особено остър проблем ще бъде рефинансирането на дълговете, посочва Ханс Бломстейн, ръководител на отдела на ОИСР за публичната задлъжнялост.

Това означава, че някои държави в Европа може да се окажат принудени да се обърнат към Европейската централна банка или дори да търсят спешно спасяване от изпадане в несъстоятелност, както се случи с Гърция, Ирландия и Португалия.

Прогнозите на ОИСР са, че тази година брутните нужди за финансиране на страните в организацията ще достигнат 10.4 трлн. долара, а догодина ще са още по-големи - 10.5 трлн. долара. Това е увеличение от 100% спрямо нивата от 2005 г. и то във времена на непостоянни и изключително капризни в поведението си финансови пазари.

Страни като Испания и Италия може да се окажат изхвърлени от свободните пазари за кредитиране, а те са в категорията на държави, принудени много често - понякога всеки месец, да рефинансират задълженията си. Рискове има и за смятани за стабилни за инвеститорите държави като Франция и Австрия - те имат най-високия рейтинг ААА, но настроенията на пазарите вече не ги оценяват като безрискови, посочва още "Файненшъл таймс".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimhristov avatar :-|
    dreamer

    Това дори ми звучи оптимистично. По вероятно е не "някои" а "много" държави в Европа да се обърнат за финансиране към ЕЦБ и да молят за спасение.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Навлизат в криза и все по трудно ще намират капитали страните от ЕС (засега изключая Полша), ,заради глупавата политика, демагогията и двойните стандарти на Меркозето... Тези които са в час като Китай и Русия си имат и няма голяма нужда да търсят, даже Турция върви напред и няма проблеми

    Нередност?
Нов коментар