Икономисти: Излизането на страни от еврозоната ще е болезнено

Дори и при положителни сценарии ще са нужни години за решаване на старите проблеми, смятат анализатори

Кристофор Павлов смята, че няма смисъл да се строят далечни сценарии, тъй като променящите се обстоятелства ще направят плановете несъстоятелни
Кристофор Павлов смята, че няма смисъл да се строят далечни сценарии, тъй като променящите се обстоятелства ще направят плановете несъстоятелни
Кристофор Павлов смята, че няма смисъл да се строят далечни сценарии, тъй като променящите се обстоятелства ще направят плановете несъстоятелни    ©  Юлия Лазарова
Кристофор Павлов смята, че няма смисъл да се строят далечни сценарии, тъй като променящите се обстоятелства ще направят плановете несъстоятелни    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Възможности за безболезнено излизане от еврокризата няма, всички ще бъдат засегнати, но едва ли ще се стигне до премахване на еврото като единна валута. Това смятат макроикономисти, до които capital.bg се допита.

Според главния икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов има два основни сценария за кризата – единият е оптимистичен и според него Европа ще направи успешен фискален и политически съюз, но едновременно с това ще създаде условия Европейската централна банка да се намесва агресивно на пазарите.

Лошият вариант е Европа да не успее да убеди пазарите, че ще създаде такъв съюз, смята Павлов. Ако това се случи, ще има рецесия, определена от главния икономист на Unicredit Ерик Нилсън като "майката на всички рецесии". Павлов обаче смята, че няма смисъл да се правят такива далечни хипотези.

Според макроикономиста от Института за нов икономически напредък Петър Чобанов основният вариант все още е запазване на сегашната еврозона, но вероятно без Гърция. Отпадане на Италия може да има, ако зоната се раздели на дисциплинирана северна и друга, южна. Проблем обаче ще останат държавните дългове и, за да направят икономиките си по-конкуренти, страните, които се върнат към националната си валута, ще я девалвират (това е изкуствено понижение на стойността на една национална валута, при което произведеното в страната става евтино и конкурентно на външните пазари - бел.ред.).

"Не допускам сценарий, при който еврозоната ще се разпадне, но е много вероятно някои държави да я напуснат", смята финансовият консултант Бисер Манолов, който е бивш главен дилър на "Булбанк" и бивш управител на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Според него това вече щеше да се е случило с Гърция, ако имаше механизъм, по който да стане. Той добави, че всички български компании от реалната икономика, които имат бизнес с южната ни съседка, ще бъдат засегнати, а и вече има сигнали за спад на приходите им.

Кристофор Павлов смята, че дори и при положително развитие на нещата трудности ще има за продължителен период, тъй като усилията за стабилизиране на публичните финанси и намаляване на дълговете ще продължат години.

Пълните мнения на икономистите:

Петър Чобанов: При умерен сценарий икономиката на България ще се свие с 2.5-3%

Основният сценарий все още е еврозоната да остане в сегашната си структура, като евентуално ще отпадне Гърция, но ще се положат усилия други малки държави да не се роят. Трудно ми е да си представя отпадане на Италия. Това може да стане при вторият сценарий, за отделяне на дисциплинираните държави в т. нар. северно евро, а южните държави с по-слаба дисциплина ще се върнат към националните си валути или ще поддържат някаква паралелна обща валута. В тези хипотези много е важно как ще се реши въпросът с техните задължения. Държавите ще са под натиск да се върнат към националните си валути и, за да повишат конкурентоспособността си, ще се стигне до девалвация.

За България много важно е да се запази стабилността на банковата система. Най-засегнати ще са компаниите износители, като очаквам износът и вносът да спаднат. Това ще означава и свиване на потреблението. Според мен безработицата в България ще достигне 13%, а икономиката ще се свие с между 2.5 и 3% и това е умереният сценарий. Практиката обаче показва, че когато има спад в България, той е рязък, а не умерен.

Кристофор Павлов: Ставащото в Гърция ще има голям ефект върху България

Могат да се откроят два сценария. Първият е оптимистичен и предвижда Европа да изгради успешен фискален и политически съюз, като едновременно с това се създадат условия за агресивна намеса на пазарите от Европейската централна банка, без да се наруши нейната независимост. Ключовата дума тук е не просто фискален съюз, а успешен фискален съюз. Това изисква смелост и лидерство, което засега не виждаме, но се надявам да се окаже, че днешните европейски политически елити притежават. Тази комбинация би трябвало да прекъсне драматичното ескалиране на кризата, което наблюдаваме в момента.

Този положителен сценарий не означава, че трудностите свършват утре. Напротив, това означава трудности за продължителен период от време, тъй като усилията за стабилизиране на публичните финанси и намаляване на задлъжнялостта - която е дълбоката, същностна причина за днешната криза, ще трябва да продължат години, за да имат успешен край. Възстановяване на доверието в еврото, може би ще бъде още по-продължителен процес, тъй като рисковете от загуби, пред които се изправят световните инвеститори в момента, ще останат врязани в историческата им памет за десетилетия.

Лошият сценарий е Европа да не успее да убеди пазарите, че ще създаде успешни фискален и политически съюз, които са липсващите елементи на общия ни европейски дом, след като вече имаме монетарния съюз и единен пазар. Ако това се случи, ще наблюдаваме рецесия, която главният икономист на Уникредит Ерик Нилсън сполучливо определя като "майката на всички рецесии".

Според мен няма смисъл, от днешна гледна точка, да строим далече стигащи хипотези какво ще стане, когато еврозоната се разпадне, защото не знаем как точно това ще се случи, ако изобщо се случи. За мен хипотезирането на това какво ще стане при разпад на еврозоната днес е разпиляване на интелектуална енергия, защото дори да успеем да изградим такъв сценарий, който изглежда достатъчно обоснован и заслужаващ доверие сега, утре бързо променящите се обстоятелства ще го направят несъстоятелен.

Не бива да се пренебрегва вероятността да се наложи излизане на Гърция от еврозоната. Имам опасения и за Португалия, защото въпреки усилията и частичните им успехи да консолидират публичните си финанси, картината не дава основания да се смята, че те ще решат проблемите с конкурентоспособността си достатъчно бързо. Затова смятам, че ако усилията им да провеждат политика на вътрешна девалвация (по подобие на балтийските страни през последните няколко години) се провали, ще се стигне до връщане на националните валути и девалвация. Има достатъчно причини да се смята, че останалите страни от еврозоната ще могат да стабилизират съюза, в случай че убедят пазарите, че са в състояние достатъчно бързо да изградят успешни общ фискален и политически съюз.

Ставащото в Гърция ще има малък непосредствен и голям индиректен ефект върху България. Какви точно ще бъдат последиците е трудно да се прецени с достатъчна степен на сигурност днес. Единственото, което е сигурно, е, че негативните последици далече ще надвишават позитивните, ако изобщо има някакви позитиви.

Късогледо ще бъде ние, българите, да мислим и се държим, така сякаш можем да спечелим от проблемите на Гърция, тъй като в сегашният свят това просто е невъзможно. Вместо това, ставащото в Гърция е шанс за нас да демонстрираме съпричастност и великодушие, тоест да демонстрираме същите онези ценности, върху които се твърди, че народите от Европа се опитват да изграждат общото си бъдеще. Така, че ставащото в Гърция е тест не само за гърците, но и за нас всички останали.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordangv avatar :-|
    Jordan
    • - 2
    • + 20

    "всички ще бъдат засегнати"
    С две думи кой лапал - лапал, сега всички ще плащате ...

    Нередност?
  • 2
    forumer avatar :-|
    forumer
    • - 1
    • + 13

    Правилно. Бързо възстановяване няма как да има

    Нередност?
  • 3
    mto avatar :-|
    mto
    • - 3
    • + 15

    Ех... само ако не си бяха завирали главата в ... когато създаваха еврото! То бива идеализъм, бива... но щом като има влизане, трябвало е да помислят и за механизъм на излизане!
    И ако не се бяха бавили 2 години с Гърция... сега щяха да си имат драхма, еврото щеше да си е наред и кой колкото работи, толкова ще си получава! Обаче те политиците от края на мандата си по-далеч не вижат!

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 14

    "...за да направят икономиките си по-конкуренти, страните, които се върнат към националната си валута, ще я девалвират (това е изкуствено понижение..."

    Какво прозрение, каква брилянтна мисъл!
    В Института за нов икономически напредък (звучи като име на църковна секта) май не виждат по-далеч от учебниците и теорията. Естествено, че ще има девалвация, само че, драги ми гении, тя ще си е съвсем естествена и то с темп, от който свят ти се завива. Никой няма да инвестира във валутите на изпадналите, а слабата им икономика ще провокира сериозна инфлация. Щели да повишат конкурентоспособността си... тия направо цепят мрака.

    Важно е да можете да виждате гората, а не само дърветата.
    Настоящата криза, господа икономисти не е циклична, не е и само структурна. Тук става дума за криза на морала, ценностната система, труда и ефективността му, стойността и смисъла на парите във всичките им форми.

    Нередност?
  • 5
    atlantic avatar :-|
    Атлантик
    • - 4
    • + 2

    А какво точно се цели с тази т.нар. девалвация? Обезценява се националната валута - добре...Един лев вече не е един лев, а само 20 ст. И какво от това? Горивото на бензиностанциите нима от 2.50 лв. ще стане 50 ст.? Как? Независимо от еквилибристиките у нас, барел гориво си е все около 100$...Ами газа, ядреното гориво, въглищата, изобщо всичко вносно? Какво се обезценява тогава? Само заплатите/пенсиите (бъдещите вземания на работещите/пенсионерите)? И вътрешните задлъжнялости в левове, освен ако кредиторите не са се подсигурили със съответните клаузи за индексиране? И колко време трае тази "обезценка"? Нали веднага започват брожения за съответното увеличение на заплатите/пенсиите - тоест завърта се инфлационен процес, тъй като се печатат пет пъти повече пари..Какъв е смисълът от всичко това? Да се поизчистим в краткото време на безтегловност между момента на обезценяването и плъзването на инфлацията? Нека някой икономист да поразясни разбираемо, моля!

    Нередност?
  • 6
    bombov_saruiar avatar :-|
    bombov_saruyar
    • + 2

    Да, ние и всички останали европейци, ще бъдем съпричастни и солидарни с гърците, когато видим че те искрено се разкаят и вземат необходимите мерки - рязко съкръщаване на администрацията, орязване на свръх доходите, бърза приватизация и разбиване на монополите и картелите и т.н. Да, тогава ще бъдем съпричасни! Когато гледаш днешния гръцки цирк, в сърцето ти бушуват всякакви други чувства, само не и състрадание.

    Нередност?
Нов коментар