🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските акции тръгнаха нагоре в очакване на решенията за еврозоната

Негативните данни за икономиките на Япония и Австралия обаче свалиха акциите в САЩ

Европейските акции поскъпнаха поради очакванията, че Европейската централна банка ще обяви серия мерки за стимулиране на икономиката, а политиците в ЕС ще положат основата на фискален съюз на утрешната си среща. Същевременно азиатските пазари отбелязаха спад, а фючърсите в САЩ са колебливи. Основният индекс Stoxx Europe 600 прекъсна двудневният си спад и поскъпна с 0.5% до 242.52 пункта. Миналата седмица индекса отбеляза най-силния си ръст от ноември 2008 г., благодарение на намалените лихви по доларови сделки и облекченията за банките в Китай.

"Очаква се ЕЦБ да свали лихвата с поне 0.25%, но може да се окаже по-важно, както ще се каже на пресконференцията. Пазарите ще зависят силно от думите на политиците през следващите 48 часа", коментира пред Bloomberg Робърт Талбът, инвестиционен мениджър в Royal London Asset Management. В сряда Stoxx Europe 600 спадна с 0.2%, след като Германия отхвърли сливането на сегашния и бъдещия спасителни фондове за еврозоната, и от Берлин се чуха песимистични прогнози за успеха на утрешната среща в Брюксел.

На борсите САЩ се наблюдава обратна тенденция, след като икономическите статистики от Япония и Австралия дадоха поредните сигнали, че глобалната икономика се забавя. Фючърсите от индекса Standard & Poor’s 500 поевтиняха с 0.1%, а тези на MSCI Asia Pacific с 0.6%. Японският индекс Nikkei 225 Stock Average отстъпи с 0.7%. Основна причина за това е спада на поръчките в машиностроенето от 6.9% през октомври - значително влошаване спрямо прогнозите за растеж от 0.5%.