ЕЦБ свали лихвата до рекордния 1%

Ще подпомогне банките с проблеми, но няма да купува активно държавни облигации

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Решението за намаляването на лихвата не беше взето единодушно"

Марио Драги президент на ЕЦБ

Европейската централна банка намали лихвения процент до 1% днес в опит да се противопостави на двойната заплаха от рецесия и дефлация в еврозоната, съобщи Ройтерс. Институцията оповести и нови мерки, които да помогнат на банките, ударени от дълговата криза. Въпреки очакванията обаче финансовата институция попари надеждите за по-активна намеса на пазарите на държавни облигации в Европа в опит да овладее дълговата криза.

Това не беше оценено положително от пазарите и акциите на пазара в САЩ тръгнаха надолу, сваляйки индекса Dow Jones Industrial Average от най-високите му нива от октомври насам, еврото отслабна, а доходността по италианските и испанските облигации отново почна да се покачва.

Dow Jones industrial average и Nasdaq Composite загубиха по 0.4%, или съответно  47.87 и 10.65 пункта. Индексът Standard & Poor's 500 отстъпи с 8.27 пункта, или  0.66% до 1252.74. Европейския индекс Stoxx Europe 600 загуби 0.5%, обръщайки по-ранния напредъка от 1%. Еврото поевтиня с 0.6% спрямо и се разменя за 1.3330 долара, а доходността на 10 годишните италиански и испански облигации скочи с повече от 22 базисни пункта.

ЕЦБ чака резултати от срещата на върха на ЕС

Намаляването на лихвата с 0.25% до рекордно ниското ниво от 1% идва само няколко часа преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС, чиято цел е да се споразумеят за генерално решение на кризата. Като Франция и Германия настояват за по-стриктно спазване на бюджетната дисциплина. Президентът на ЕЦБ Марио Драги отбеляза, че решението за понижаването на лихвата не е било взето единодушно.

Освен това Драги намекна, че евентуалната сделка в петък между политиците от еврозоната за "компактна" фискална политика, може да проправи пътя на ЕЦБ за по-агресивна намеса на пазарите на държавни облигации - стъпка, която много икономисти виждат като една от най-важните за решаването на кризата.

От ЕЦБ съобщиха, че са участвали в изготвянето на планове за по-рестриктивна фискална интеграция в блока, притискаща правителствата да заздравят бюджетните си правила и ако тези правила бъдат приети, банката ще участва по-дейно в справянето с кризата, заемайки по централна роля.

"Нищо изненадващо. Това е стандартна паричната политика, включително и всичките неща, които те могат да обявят за да подпомогнат банките, всичко това е от второстепенно значение. Единственото важно е дали ще увеличат усилията си, за да спрат разрастването на дълговата криза", каза Холгер Шмайдинг от Berenberg bank.

Подкрепа за банките

ЕЦБ обяви само нови и нестандартни мерки, насочени в подкрепа на засегнатите банки от дълговата криза в еврозоната. Централната банка ще предложи две нови дългосрочни операции по рефинансиране, които ще продължи 36 месеца. Като Драги заяви, че "ЕЦБ ще предложи на банките толкова пари, колкото са им необходими за следващите три години, и ще разхлаби правилата за обезпечение при операциите по рефинансиране". Като целта им е да "облекчат натиска на пазарите при набиране на финансиране", отбеляза Драги.

Той припомни, че много банки не могат да продават дълга на пазарите и са изправени пред още повече  трудности по рефинансирането си през следващата година. Притеснението е, че банките може да свият балансите си и да намалят кредитирането в реалната икономика, като един от начините за справяне затрудненото набиране на ресурс.

"Наблюдаваме процес на намаляващо кредитиране от страна на банките", каза Драги, отбелязвайки, че това е поради "натиска от пазарите при набиране на ресурс" и "натиск върху капиталовите съотношения."

Първите нови дългосрочни операции по рефинансиране ще бъдат предложени още на 21 декември и те ще заменят предишната 13-месечна програма, обявена през октомври. По този начин на банките ще бъдат предоставени неограничено по-дългосрочно финансиране за банките.

"Мерките трябва да помогнат за значителното увеличаване на ликвидността на междубанковия пазар и се надявам с течение на времето ще доведат до намаляване на риска , което да стимулира допълнително кредитирането", каза Андрю Уилкинсън, икономист в Miller Tabak & Co, пред Financial Times.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kkk_20 avatar :-|
    kkk_20
    • + 1

    Нормално и очаквано. По добре късно отколкото по- късно.

    Нередност?
  • 2
    forumer avatar :-|
    forumer
    • + 7

    Има още накъде докато се стигне нулата

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Не е ли по-добре ЕЦБ да определи различна лихва за отделните страни от еврозоната? В зависимост от техният външен дълг и рейтинг?

    Нередност?
Нов коментар