🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Срещата на върха на ЕС - триумф на надеждата или пореден фарс

Какво може да се очаква от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Напрегнати часове. Изнервени пазари. Разговори в последната минута. Анализатори, дебнещи всеки сигнал, който може да наклони везните в едната от двете посоки, докато бързо пресмятат плюсовете и минусите при всеки вариант. Така изглеждаха предстартовите часове на срещата на лидерите на ЕС в четвъртък и петък, резултатите от която ще дадат отговор на въпросите дали ще оцелее еврозоната, в какъв вид и на каква цена.

Агенция "Ройтерс" и онлайн изданието на сп. "Шпигел" направиха опит да погледнат отвъд срещата и да отгатнат какво ще последва от нея.

"Никога Европа не е била толкова необходима и никога не е била в толкова голяма опасност."

Никола Саркози, президент на Франция, пред конгреса на Европейската народна партия

Планът "Меркози" минава, а после?

Всяко конкретно и достатъчно мащабно споразумение, постигнато в Брюксел, ще се основава на плана, обявен в понеделник от френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел. Той предвижда промени в договорите на ЕС, заздравяване на фискалния съюз, въвеждане на автоматични санкции при неспазване на фискалната дисциплина и изправяне на провинените държави пред Съда на ЕС.

Според Spiegel планът "Меркози" (комбинация от имената Меркел и Саркози) вероятно ще бъде одобрен от лидерите на ЕС, но едва ли промените ще влязат в сила в желания тримесечен срок до март 2012 г. Твърде вероятно е пазарлъците, които ще последват след Европейския съвет, да го провалят, предупреждава германското издание, тъй като някои държави ще поискат нещо в замяна на тяхното съгласие.

Дяволът се крие в детайлите, а историята показва, че европейците са в състояние години наред пламенно да спорят за подробности.

Германия настоява планът и по-здравият фискален съюз да бъдат наложени чрез промени в Лисабонския договор на ЕС, срещу което недоволстват някои държави от и извън еврозоната.

Пазарите очакват ясни сигнали от заседанието в Брюксел, а не мъгляви формулировки

С цел да преодолее съпротивата на някои страни членки председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предложи през седмицата по-бърз вариант за промени на правилата на ЕС, които няма да изискват консултации с отделните национални парламенти, а ще се извършат чрез промяна на протокол №12 в Лисабонския договор. Германия обаче не е съгласна и продължава да настоява за промени в самия договор.

"Пазарите вече са се настроили за положителен резултат, така че съществува голям риск от разочарование."

Ник Нунис, анализатор от ABN Amro

Ако не може да постигне одобрението на 27-те страни членки, Берлин ще настоява за нов договор поне между 17-те страни от еврозоната (или по-малка група държави с евро), които са съгласни условието за по-здрав фискален съюз да бъде вписано в тяхното законодателство, съобщи източник от Берлин, цитиран от британския в. "Гардиън".

В плана "Меркози" обаче има два важни, но неизяснени въпроса:

*Какви ще бъдат автоматичните санкции и кой ще решава за тях (специален комисар или националните правителства, но тогава остава отворен въпросът с какво мнозинство ще се вземат решенията).

*Какви ще бъдат отношенията между по-тесния фискален съюз и останалите страни членки. Именно липсата на отговор по този въпрос тревожи страните извън еврозоната и особено Великобритания и Полша.

Какво очакват пазарите

Инвеститорите се надяват лидерите на ЕС да договорят ясна пътна карта за по-здрав фискален съюз в еврозоната – механизъм за контрол на бюджетните дефицити и дълговете на страните членки, включително стриктни санкции за разточителните държави и възможността те да бъдат изправяни пред съда.

Хю Уортингтън от Barclays Capital заяви пред "Ройтерс", че той лично не очаква постигането на общо и генерално споразумение, но поне на няколко конкретни споразумения в желаната посока.

За анализаторите и банкерите техническите подробности на евентуално споразумение ще бъдат от второстепенно значение, коментира "Ройтерс". За тях далеч по-важен ще бъде ясният ангажимент за фискален съюз, който ще даде на Европейската централна банка (ЕЦБ) политически мотив да продължи да подкрепя пазарите чрез изкупуване на държавни облигации и финансиране на банките.

Очаква се лидерите да се договорят за увеличаване на средствата на МВФ със 150 млрд. евро, които ще бъдат осигурени от националните централни банки на страните от еврозоната чрез двустранни споразумения с фонда, както и за по-ранното създаване на Европейския механизъм за стабилност (ESM), съобщи вчера анонимен източник от Брюксел, цитиран от Reuters. Парите от МВФ ще бъдат използвани за подпомагане на затруднени държави от еврозоната.

Ако срещата на Европейския съвет не успее да задоволи високите очаквания, пазарите ще бъдат разочаровани и ще отвърнат с високи, дори наказателни нива на лихвите по дълговете, които ще бъдат особено тежко бреме за затруднените държави от еврозоната Италия и Испания, а S&P ще изпълни заканата си да свали рейтинга най-малкото на Франция.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    niki.maxi avatar :-?
    nicoleta
    • - 2
    • + 3

    По- скоро е поредният ФАРС.

    Нередност?
  • 2
    kkk_20 avatar :-|
    kkk_20
    • - 1
    • + 2

    Поредния фарс.

    Нередност?
  • 3
    kumalisa avatar :-|
    kumalisa
    • - 1
    • + 5

    Продължавам да защитавам мнението, което изказах и в предишна статия ( http://www.capital.bg/biznes/finansi/2011/12/02/1217379_sarkozi_prizova_za_nov_dogovor_za_evrozonata/ ).
    Доста вероятно е единственият шанс за спасяване на еврозоната и оттам ЕС е да се промени набързо Лисабонския договор без референдум (промяна на протокол номер 12), защото както писах и преди, досегашната история на ЕС показва, че обмислянето, пазаренето, джафкането, реферндума, ратифицирането и прилагането на един договор отнема между няколко години (оптимистичният вариант) и десетилетие (по-реалната оценка). А ЕС може да няма и няколко месеца, пък камо ли повече.

    Затова трябват БЪРЗИ и РЕШИТЕЛНИ мерки, защото с всяка изпусната възможност положението става по-зле и отива на умирачка. А вече бяха изпуснати твърде много възможности. Няма да има още много, а може и да са една или две. Така че според мен трябва да се въведе един хард-лайн план, който да бъде приведен в действие до две седмици макс, а след като бурята отмине вече да се направят нещата както трябва - с референдуми, протести, обвинения плюс Британия, която все някой й е виновен (доста нагли типажчета да си мислят, че мнението им важи в момента).

    Иначе нека да спорят и да не вършат нищо - както винаги когато богатите оплескват нещата, бедните са тези, които ядат калаят. Така или иначе тези дискусии без истински действия са доста безвкусни, тъй като е грозно да спориш за съдбата на някой, чийто дни са твърдо преброени.

    Нередност?
  • 4
    demokrat avatar :-|
    Demokrat
    • - 1
    • + 8


    Нещата са ясно изказани.
    ЕС има парите за да спре кризата.
    Кризата не е поради обективна, реално съществуваща слабост на ЕС, а поради недоверието на пазарите.

    Хората ( инвеститорите) лесно се плашат и лесно вземат ирационални решения.

    Действията в ЕС ТРЯБВА да бъдат бързи и с цел успокояване на пазарите. Дори и детайлите да не са изпипани, по-добре бърза реакция сега и напасване на детайлите във времето, отколкото бавно и тромаво "обмисляне", при което Еврото без да е болно и слабо да умре.


    Нередност?
  • 5
    pruch avatar :-|
    pruch
    • - 1

    До коментар [#3] от "kumalisa":

    "която все някой й е виновен (доста нагли типажчета да си мислят, че мнението им важи в момента). "
    Това пък откъде дойде не го разбрах?

    Нередност?
  • 6
    benkovski11 avatar :-|
    Бенк-Бенк

    [quote#3:"kumalisa"]да се промени набързо Лисабонския договор без референдум[/quote]

    -Хитро кума,хитро,ама ако национално законодателство на някоя страна-членка не позволява това да става без референдум,какво да се прави?Има държави,които за разлика от нас "обичат" референдумите.

    Нередност?
  • 7
    kumalisa avatar :-|
    kumalisa

    До коментар [#6] от "benkovski11":

    "Херман ван Ромпой предложи през седмицата по-бърз вариант за промени на правилата на ЕС, които няма да изискват консултации с отделните национални парламенти, а ще се извършат чрез промяна на протокол №12 в Лисабонския договор. "

    Пише си го в статията. И още хиляда такива статии по международните медии, които се навъдиха след като преди няколко дни излезе предварителен документ, очертаващ някои от възможностите, които се разглеждат преди днешната среща.
    Само за сведение, въпросният протокол 12 (това е протоколът, който се занимава с позволения дефицит, който могат да имат държавите и съответните санкции, които следват, ако той не се спазва) може да бъде променен, ако всички държави в ЕС се съгласят с това и след "консултации" с Европейската централна банка и Европейския парламент. Не, че вече има значение, просто FIY.

    Нередност?
Нов коментар