НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Тройката" пак е в Атина

Мисия на кредиторите ще договаря условията по новия спасителен план в размер на 130 млрд. евро

Експрети от "тройката" (Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ) ще водят от днес разговори в Атина с гръцкото правителство за прилагането на втория заем, предоставен на страната, предаде АФП, като се позовава на съобщение на гръцкото финансово министерство.

Три дни след срещата на върха на ЕС в Брюксел Матиас Морс (представител на еврозоната), Клаус Мазух (представител на Европейската централна банка) и Пол Томсън (представител на МВФ) ще посетят отново Гърция в рамките на проследяване на програмата за оздравяване на гръцката икономика, която навлиза в решаваща фаза, посочи гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос.

Делегацията се очаква да се срещне днес с министър Венизелос и ще остане най-малко една седмица в Атина, за да обсъди с всички министри от правителството новия заем, предоставен на Гърция на среща на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел на 26 и 27 октомври. В началото на януари експертите се очаква да се върнат отново в Гърция, за да продължат обсъжданията, според съобщение на финансовото министерство.

Венизелос посочи в петък вечерта след края на срещата на върха на ЕС, че гръцкото правителство  започва от следващата седмица заедно с "тройката" две много важни процедури - от една страна  прилагане на новия заем, за който бе взето решение на 26 и 27 октомври в Брюксел, и от друга страна - продължаване на преговорите с частните кредитори за 50-процентно отписване на гръцкия дълг.

Еврозоната реши в края на октомври да предостави на Гърция втори заем в размер на 130 милиарда евро, от който 30 милиарда евро са предназначени за рекапитализация на банките след размяната на облигации по гръцкия дълг. Целта е държавният дълг на Гърция да бъде намален със 100 милиарда  евро и до 2020 г. гръцкият дълг да бъде сведен до 120 процента от БВП.

През новата седмица в Атина се очаква да пристигнат и представители на Института за международни финанси, посочи гръцкото финансово министерство. Институтът за международни финанси е сдружение на около 400 водещи световни банки, финансови групи и застрахователни компании. В момента той участва в преговорите с частните банки по размяна на гръцки облигации.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bta avatar :-|
    bta
    • + 1

    Много компромиси им правят 50% намаление на пенсий и заплати ще се оправят много бързо.

    Нередност?
Нов коментар