Жискар д'Естен: За Гърция е най-добре да излезе от еврозоната

Бившият френски президент препоръчва финансов Шенген в еврозоната

Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен, един от най-големите радетели навремето на влизането на Гърция в ЕС, призова в интервю за Reuters в сряда Атина да обмисли излизане от еврозоната, за да не причини на своя народ болката от дефлация.

Жискар д'Естен се смята за дългогодишен приятел на Гърция, припомня Reuters. Той настояваше за приемане на страната в ЕС въпреки възраженията на Германия и лично разчисти пътя пред Атина да се присъедини към това, което през 1981 г. се наричаше Европейска икономическа общност.

Две десетилетия по-късно Гърция влезе и в еврозоната.

От дома си в Париж 85-годишният Жискар д'Естен заяви, че Гърция е изправена пред труден избор.

"Гърция може да остане в еврозоната, но трудно ще успее да възстанови икономиката си с една силна валута. Дали е по-добре да използва национална валута за определен период от време или да има сигурността на една силна валута? Гърция трябва сама да реши", смята Д'Естен.

Бившият френски президент смята, че ако Гърция е била запазила драхмата, досега тя вероятно е щяла да девалвира с 40-50%. Той се опасява, че гръцкият народ не би приел 40-процентната вътрешна дефлация, от която се нуждае икономиката на страната.

Според Д'Естен няма да е фатално, ако някоя страна излезе от еврозоната

"Този подход има огромна човешка, социална и политическа цена."

Жискар д'Естен обаче не се съмнява, че Гърция ще остане в Европейския съюз, независимо дали вътре или извън еврозоната.

На въпроса как би коментирал многократното изявление на настоящия президент Никола Саркози, че излизането на някоя държава от еврозоната би имало катастрофални последици, Жискар д'Естен отговаря: "Той не е прав".

Незабавен финансов Шенген

Жискар д'Естен е един от най-изявените проевропейско настроени френски консерватори на своето поколение, който бе победен на изборите през 1981 г. от социалиста Франсоа Митеран.

Той е сред основните архитекти на проектоконституцията на ЕС, изготвена на конгрес от френски и европейски законодатели, председателстван лично от него.

Френските и холандските граждани отхвърлиха този проект на референдуми през 2005 г.

Текстът в голяма степен бе рециклиран в Лисабонския договор, договорен през 2007 г. и одобрен от националните парламенти, а от втори път – и на референдум в Ирландия през 2009 г.

Според Жискар д'Естен европейските лидери трябва да забравят за възможността да променят европейските договори на срещата на върха в Брюксел в четвъртък и петък, която от мнозина се смята за последна възможност за овладяване на дълговата криза в еврозоната.

"Промени в договорите, които трябва да бъдат одобрени с единодушно гласуване, са невъзможни. Избирайки този път на промяна на договорите с 27 страни (членки на ЕС) ще удължи кризата и ще създаде впечатление, че тя е неконтролируема", смята Жискар д'Естен.

Вместо това бившият френски президент смята, че е най-добре 17-те държави от еврозоната да обмислят споразумение помежду си, подобно на шенгенското, което предвижда свободно движение сред 22 държави от ЕС и извън ЕС.

"Това трябва да бъде направено много бързо, през първото тримесечие на 2012 г. трябва да се появи подобно на шенгенското споразумение, движещи сили в което да бъдат Франция и Германия и да обхваща други държави като Белгия и Италия. То обаче трябва да бъде отворено само за страни от еврозоната, в противен случай ще настъпи бъркотия", смята Д'Естен.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mechopuh avatar :-|
    mechopuh
    • - 2
    • + 8

    Умен мъж.
    Поизчезнаха политиците с мащаб.

    Нередност?
  • 2
    kkk_20 avatar :-|
    kkk_20
    • - 2
    • + 3

    [quote#1:"mechopuh"]Умен мъж.
    Поизчезнаха политиците с мащаб.[/quote]
    Да, за съжаление. А е толкова прав...

    Нередност?
  • 3
    bigman avatar :-|
    BGman1
    • + 2

    Гърците са изправени пред много труден избор...лесно се свиква добре да живееш със заеми...а трудното идва след това...когато трябва да работиш за да си ги върнеш....

    Нередност?
Нов коментар