Частичната сделка за еврото не отслаби натиска върху еврозоната

S&P смята, че е необходим още един шок, Moody's предупреди, че ще преразгледа рейтингите в началото на 2012 г.

Частичната сделка, постигната на Европейския съвет в края на миналата седмица за задълбочаване на фискалния съюз, не можа да убеди в понеделник рейтинговите агенции и пазарите, че ЕС прави всичко възможно за овладяване на дълговата криза.

Рейтингът отново е под прицел

В понеделник агенция Moody's Investors Service съобщи, че възнамерява да преразгледа рейтингите на страните от ЕС през първото тримесечие на 2012 г. В свое прессъобщение агенцията мотивира своето предупреждение с обяснението, че договореностите, постигнати на срещата на върха, предлагат малко на брой инструменти за уреждане на проблемите в региона. "Както отбелязахме и през ноември, докато условията на дълговите пазари не се стабилизират, над рейтингите на всички страни от Евросъюза продължава да тегне заплаха от преразглеждане", се казва в съобщението на Moody's.

Standard & Poor's (S&P) също усили натиска си върху еврозоната. На конференция в Тел Авив главният й икономист Жан-Мишел Сикс заяви, че времето на блока да реши дълговите си проблеми изтича и той вероятно ще се нуждае от нов финансов шок, за да предприеме мерки.

През миналата седмица рейтинговата агенция шокира финансовите пазари, като постави под наблюдение кредитния рейтинг на 15 страни от еврозоната с възможност за последващото му понижаване. Обикновено S&P понижава рейтинга три месеца след издаването на предупреждението, но в случая тя даде сигнал, че може да действа по-бързо. Според Жан-Мишел Сикс срещата на ЕС на върха е била съществена стъпка напред към решаване на проблемите в еврозоната, но само тя не е достатъчна.

Необходимост от нов шок

"Вероятно е необходим още един шок, за да бъдат накарани всички в еврозоната да се настроят на една вълна, например някоя голяма германска банка да изпита реални затруднения, което е напълно реална възможност в близко бъдеще", смята Сикс. Според него всички трябва да осъзнаят, че се намират в една и съща лодка и че дори германските институции не са имунизирани. От две седмици насам в различни спекулативни сценарии като проблемно се споменава името на Комерцбанк. В същото време Сикс успокои, че агенцията няма да базира решението си за понижаване на рейтингите само върху изхода от една среща на върха, тъй като предстоят много подобни заседания до уреждане на кризата.

В петък 26 държави от ЕС, на практика всички с изключение на Великобритания, се споразумяха да задълбочат икономическата интеграция чрез създаване на бюджетен пакт. Сикс смята, че срещата е постигнала напредък по отношение на това, че е накарала "правителствата да изявят готовност за вписване в конституцията на средносрочна фискална стратегия, която би позволила на ЕЦБ да се превърне официално в това, което е в момента – кредитор от последна инстанция".

Мнозина пазарни анализатори вярват, че ако ЕЦБ получи мандат да действа като кредитор от последна инстанция, ефективно спасявайки затруднени държави, това ще помогне да се възстанови доверието в еврозоната. На подобна мярка обаче се противопоставя Германия, опасявайки се, че подобно решение ще окаже негативно влияние върху фискалната дисциплина на страните членки.

Изходът от срещата не убеди и пазарите

След първоначалния ентусиазъм в петък вчера пазарите на евро, акции, петрол и злато смениха посоката и тръгнала надолу заради разочарованието на инвеститорите от частичния напредък, постигнат на Европейския съвет, и липсата на юридическа яснота за изпълнение на договореностите. Европейската валута загуби 1% и увеличи загубите си до 11% в сравнение с пика за годината, достигнат през май. Петролът сорт брент поевтиня под 108 долара за барел. Инвеститорите подновиха продажбата на италиански облигации, принуждавайки ЕЦБ отново да се намеси почти тихомълком.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgi2025 avatar :-|
    georgi2025

    can EC and ECB mind-control important peripheral countries politicians with the new converging technologies with economic and political demands. www.convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    Фактите и числата са едни и същи от месеци насам. Проблемът е,че не желаем да видим нещо по различно от желанията си.

    Нередност?
Нов коментар