Ван Ромпой очаква новият фискален договор да е готов до март

ЕЦБ вероятно ще трябва да увеличи покупките на облигации, смята френският кандидат за борда на банката

Херман ван Ромпой    ©  Vincent Kessler

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой изрази увереност, че споразумението за по-строги бюджетни правила в ЕС ще бъде финализирано до началото на март 2012 г., съобщи Reuters. Европейските дипломати се надяват първият проект на новия фискален договор, който ще обвързва всички членки на ЕС без Великобритания, да е готов още през следващата седмица. Много от мерките за бюджетна дисциплина влизат в сила още във вторник, но детайлите около автоматичните санкции тепърва трябва да бъдат обсъдени. Някои страни извън еврозоната като Чехия, Швеция и Унгария трябва да получат одобрение от националните си парламенти за договорената в Брюксел по-дълбока финансова интеграция, чрез която ЕС трябва да преодолее дълговата криза.

Херман Ван Ромпой също така заяви, че през март би трябвало да е завършен и прегледът на адекватността на лимита от 500 млрд. евро за двата спасителни фонда на еврозоната. Новият фискален договор трябва да позволи по-лесно наблюдение върху разходите на държавите, така че да не се повтаря случаят с Гърция. Това би трябвало да позволи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да пристъпи към по-активно купуване на облигации на най-затруднените държави, което ще успокои пазарите, отбелязва Reuters. Френският кандидат за борда на ЕЦБ Беноа Кюре изтъкна, че банката вероятно ще трябва да засили програмата си за изкупуване на облигации.

Кюре, който се очаква да се присъедини към ръководството на ЕЦБ от началото на следващата година, заяви пред евродепутати, че неконвенционалните мерки от страна на централната банка като изкупуване на облигации не трябва да се приемат за безкрайни. Според него обаче въпреки това те трябва да са поддържат и ако е необходими да се подсилят. "ЕЦБ трябва да е бдителна и да прецени дали трябва да се направи повече. Но това е решение, което трябва да бъде взето от банката без политическа намеса" заяви той. Според източници на Reuters ЕЦБ е ограничила покупките на облигации до 20 млрд. евро на седмица. ЕЦБ се надява улесненото кредитиране, което предоставя на останалите банки да ги стимулира да се включат в изкупуването на държавен дълг.