НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Moody's: Натискът върху еврозоната остава въпреки сделката в Брюксел

Fitch се готви да намали прогнозите за растежа на азиатските икономики

Международната рейтингова агенция Moody's заяви, че все още очаква преразглеждане на кредитните рейтинги на всички членки на Европейския съюз през първото тримесечие на следващата година. Според агенцията постигнатото миналата седмица споразумение между европейските лидери в Брюксел предлага малко нови възможности за решаване на кризата, съобщава Reuters.

Двадесет и шест от 27-те членки на Европейския съюз се съгласиха да преследват по-строги бюджетни правила за еврозоната, както и да предоставят до 200 млрд. евро в двустранни заеми на Международния валутен фонд (МВФ). "По същество обаче комюникето от петък представя малко нови мерки, и не променя мнението ни, че рисковете за еврозоната продължават да растат", заявяват от Moody's в седмичния си доклад.

Без положителна промяна

"Както беше обявено през ноември, освен ако кредитните условия на пазарите не се подобрят в близко бъдеще, ще трябва да преосмислим рейтингите си за всички държави в ЕС. Решенията от петък не промениха гледната ни точка и очакваме преразглеждането да се осъществи през първото тримесечие на 2012", се казва още в доклада.

От Moody's отбелязват, че срещата в петък отразява продължаващото напрежение между евролидерите по въпроса за нуждата от подкрепа за финансово по-слабите страни и значителната опозиция в тази насока, оказвана от по-силните страни. "На фона на нарастващия натиск върху властите в еврозоната за възстановяване на кредитното доверие на пазарите, ограниченията, пред които те са изправени също нарастват. Колкото по-дълго положението остава такова, толкова по-верятно е неблагоприятните икономически условия да затруднят допълнително усилията за намаляване на дълговете" заявяват от Moody's.

Кризата се разпространява

Междувременно друга рейтингова агенция – Fitch, съобщи, че е готова да намали прогнозите си за икономическия растеж на азиатските държави, предаде Bloomberg. Причината е, че дълговата криза в Европа натежава над перспективите за глобалната икономика, изясняват от агенцията. Най-голямата икономика в Азия – Китай, отчета забавяне в растежа и поръчките за износ през миналия месец. През ноември растежа на китайския износ е бил на най-слабото си ниво от 2009 г. насам, отчетено е и свиване на търговския излишък.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • + 3

    "...да намали прогнозите си за икономическия растеж на азиатските държави..."

    Тъй, тъй, сега е време да ги видим колко са ербап BRICs и останалите като Тайланд, Индонезия, пък и Турция с бай ти Ердоган. Едно е да разчиташ на износ и да се дуеш, друго е да чакаш на вътрешно потребление, което искаш да увеличиш, но без да расте инфлацията.

    Нередност?
Нов коментар