🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция е "спасена" с 50% редукция на дълга

Среднощна среща на Саркози и Меркел убеди кредиторите да отпишат 100 млрд. евро, пазарите реагираха положително

Европейските лидери убедиха кредиторите "доброволно" да отпишат половината от вземанията си
Европейските лидери убедиха кредиторите "доброволно" да отпишат половината от вземанията си
Европейските лидери убедиха кредиторите "доброволно" да отпишат половината от вземанията си    ©  Yves Herman
Европейските лидери убедиха кредиторите "доброволно" да отпишат половината от вземанията си    ©  Yves Herman

Европейските лидери убедиха банките, които държат гръцки облигации, да направят еднократна редукция на дълга с 50%. Това решение беше взето късно тази нощ след преговори с облигационерите. Новината беше огласена от френския президент Никола Саркози на пресконференция след приключването на преговорите между държавните лидери в Брюксел, които продължиха почти 10 часа. Освен за редукция на гръцкия дълг, лидерите се споразумяха и за увеличаване на стабилизационния фонд на страните от Еврозоната до 1 трлн. евро.

На среднощните преговори бяха взети още няколко важни решения - за рекапитализиране на банките от еврозоната, ангажимент на Италия, че ще положи допълнителни усилия за намаляване на дълга си, и споразумение, че Европейската централна банка ще продължи да изкупува облигации на вторичния пазар. Пазарите реагираха веднага положително - еврото поскъпна спрямо долара с 0.5% на азиатските борси, достигайки 1.3975 долара за евро в Токио. Повишение отчетоха и борсовите индекси.

Отпишете тези 100 милиарда

До решението за отписване на гръцки дълг се стигна след драматични преговори между лидерите на двете най-големи държави в еврозоната и банките кредиторки. Президентът на Франция Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел, заедно с директора на МВФ Кристин Лагард и президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой се срещнаха с представители на ръководителите на най-големите банкови групи – кредитори на Гърция. След срещата стана ясно, че те са убедили банките да приемат загуби от 50% по притежавания от тях гръцки дълг.

Идеята е по този начин да се постигне намаляване в съотношението на гръцкия държавен дълг към БВП на страната. Към днешна дата дългът на Гърция е в размер около 350 млрд. евро, което се равнява на 160% от БВП. Целта е делът му да се свие до 120% към 2020 г. Решението означава, че облигационерите ще отпишат около 100 млрд. евро от държаните в момента от финансовите институции гръцки облигации.

"Вниманието на целия свят беше насочено към тези преговори", коментира Ангела Меркел пред репортери в ранните часове на деня. "Ние европейците показахме, че можем да вземем правилните решения", допълни тя, цитирана от Bloomberg.

Освен това се предвижда еврозоната да предложи пакет от "кредитни стимули" за общо 30 млрд. евро под формата на гаранции, чрез които се цели привличането на частния сектор в схемата. Отделно от това на срещата снощи беше постигнато споразумение размерът на втория спасителен пакет за Гърция да бъде увеличен до 130 млрд. евро. Според договорените през юли условия обемът му трябваше да е 109 млрд. евро. По време на преговорите снощи Словакия успя да издейства облекчения за участието си в плана.

"Словакия има клауза за неучастие (opt-out) и ще се включим в програмата само в рамките на първоначално договорените лимити, но не повече", коментира премиерът на страната Ивета Радичова, цитирана от чешката информационна агенция CTK. "Дадохме да се разбере, че имаме своите лимити и условия, които няма да прекрачим", допълва тя.  

Един трилион евро

Другата важна тема, по която лидерите на страните от еврозоната се споразумяха тази нощ, е увеличаването на капацитета на Европейския фонд за финансова стабилност (European Financial Stability Facility, EFSF). От сегашните 440 млрд. евро той ще се увеличи до 1 трлн. евро.

Според информация на Financial Times най-вероятно и двата споменавани варианти за подсилването на фонда ще бъдат приложени едновременно. Единият от тях предвижда EFSF да гарантира около 20% от новоемитираните държавни облигации на закъсали страни, което би повишило потенциалния му капацитет до около 1-1.5 трлн. евро. Втората опция е да се създадат специални инвестиционни инструменти, които да изкупуват държавен дълг на страните с проблеми.

През седмицата световните агенции коментираха, че е възможно част от необходимото финансиране за увеличаването на капацитета на спасителния фонд за еврозоната да бъде набрано чрез специализирани фондове от страни като Китай и Бразилия. В информация от сряда АФП цитира източник от ЕС, според когото вече е получено принципно съгласие от страна на Китай.

Впоследствие стана ясно, че се очаква френският президент Никола Саркози да обсъди утре в телефонен разговор с китайския си колега Ху Дзинтао възможностите за участие на Китай в подсилването на EFSF. Апелът на Саркози ще дойде ден преди планираното посещение за среща с инвеститори в Пекин на главния изпълнителен директор на EFSF Клаус Реглинг, напомня Bloomberg.

От своя страна, бразилският финансов министър Гидо Мантега коментира, че страната му не предвижда подобни инвестиии, предаде CNBC. "Вярвам, че европейските страни нямат нужда от това фондове от Бразилия да купуват техни облигации", заяви той. "Бразилия не обмисля подобна стъпка. Те трябва да намерят решения на европейските проблеми в рамките на Европа", допълва Мантега.

Рекапитализиране на банките

Европейските банки ще трябва да увеличат до 9% капиталовата си адекватност от първи ред (Core Tier One) до 30 юни 2012 г. Ако банките не успеят да постигнат изискваните капиталови позиции в този срок, те ще трябва да се обърнат към правителствата си или да се възползват от спасителния фонд за еврозоната. Споразумението беше очаквано, тъй като по него ръководителите на страните-членки постигнаха съгласие още на предишната си среща в неделя.

Капиталовите резерви на банките трябва да са от "най-високо качество", обявиха лидерите на страните от ЕС в изявление, разпространено след днешната среща. За набирането на необходимите им средства за покриването на този праг, банките ще трябва да разчитат най-напред на финансовите пазари. Освен това те ще трябва да "се подложат на ограничения по отношение на разпределянето на дивиденти и бонуси, докато не постигнат поставената цел", се казва в изявлението, цитирато от Bloomberg Businessweek.

Агенция Bloomberg съобщи, че новият капиталов праг означава банките да осигурят допълнително 106 млрд. евро от своите акционери или от пазарите. Испанските банки ще нуждаят от 26.2 мрд. евро, а италианските - от 14.8 млрд. евро. Те получават срок до 25 декември да представят планове за рекапитализация пред националните регулатори. Ако не успеят да наберат нужните средства от пазара или акционерите си, банките ще се обръщат за помощ към националните правителства или EFSF.

Рекапитализацията на банките в еврозоната се наложи, заради големите им експозиции в държавен дълг на страни като Гърция, Италия, Испания, Ирландия. Оценяването на банковите резерви ще се направи "след като се вземе предвид пазарната оценка на експозициите им към държавен дълг" към 30 септември 2011 г., се посочва в изявлението на лидерите на ЕС.

45 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 4
    • + 50

    Пропуснахте 4е Словакия си издеиства снощи исклю4ение за себе си,и няма да помага пове4е.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 11
    • + 10

    Ей най накрая се натутаха и отписаха 50% от гръцкият дълг, трябваше да го направят в самото начало и вече да сме забравили....
    Сега остава да видим 50% "стига" ли или требе още "клъцкане"....

    Нередност?
  • 3
    bono_vox avatar :-|
    bono_vox
    • - 3
    • + 23

    Сега остава да научим имената на големите "печеливши" банкови групи.
    Като отпишат вземания, трябва да отпишат и пасиви (капитал и депозити). Депозити не могат да отпишат, ще отпишат капитал. Ама като стигне 0 капитала и....банката е капут!
    Сега ще видим кои кредитори са мислили с главата си последните 2 години.

    Нередност?
  • 4
    robbie_williams avatar :-|
    robbie_williams
    • - 2
    • + 34

    Ами да оправят и нашия дълг - той поне е малко - така не е честно, нали?

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 8

    [quote#1:"45iv"]Пропуснахте 4е Словакия си издеиства снощи исклю4ение за себе си,и няма да помага пове4е.[/quote] остава да видим ефекта при малка страна като Словакия..... виж Германия ако беше си "издействала" изключение, работата щеше да стане дебела...

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 31

    [quote#4:"robbie_williams"]Ами да оправят и нашия дълг - той поне е малко - така не е честно, нали?[/quote] ние никога не сме били гърци, нали?

    Нередност?
  • 7
    piper4o avatar :-?
    piper4o
    • - 1
    • + 34

    С две думи: Франция и Германия плащат половината от сметката дотук, като и допълнително обвързват икономиките си с голямо увеличение на EFSF. Това обаче как точно ще стимулира гърците да спазват някакво финансово благоприличие?

    Нередност?
  • 8
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 1
    • + 50

    Меркози съобщи 4е е предложил Иван Митев да застане на4ело на Евросъюза , всъщност те се забавиха защото цяла ве4ер 4ели книгите му ,в Брюксел навсякеде се говори за Джон Лоу и незлатните пари, вси4ки търсят Златни пари,Меркози обещал да замени Незлатните пари наре4ени Евро за Златни, наре4ени Митевки.

    Нередност?
  • 9
    brizeidas48 avatar :-|
    Nataliya
    • - 3
    • + 21

    Нещастниците успяха в крайна сметка. Трябваше да го оставят да фалират.

    Нередност?
  • 10
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 10

    В края на краищата това беше признаване на реалността - Гърция не можеше да плаща обслужването на кредити в рамките на реалния си дълг и този по същество грант е за предпочитане пред дефолт където загубата за Евробанките щеше да е 100%, да не говорим за изпадането от еврозоната.

    Нередност?
Нов коментар