🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дания поема от 1 януари председателството на ЕС

Страната се управлява от трипартийна коалиция, в която влизат социалдемократи, социалисти и социаллиберали

Дания, една от малкото европейски страни, които в момента са с левоцентристко правителство, от днес поема ротационното председателство на ЕС и е твърдо решена да наложи дискусии между всичките му 27 страни за решаване на кризата в еврозоната, на която тя не е член, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Кралството с население 5,6 милиона души на теория ще бъде на фронтовата линия в борбата с кризата на еврото, но има риск да бъде маргинализирано като другите девет страни членки, сред които Великобритания, които не са въвели единната валута.

"Напълно разбирам, че 17-те страни от еврозоната имат нужда да вземат някои решения помежду си", заяви датската министър-председателка социалдемократ Хеле Торнинг-Шмит. Обаче е в интерес на френско-германския дует да държи 27-те страни заедно и да се консултира с всички тях, когато тези решения го касаят, защото в тези кризисни времена трябва да имаме вяра в институциите си, подчерта тя.

След отхвърлянето на Договора от Маастрихт с референдум през 1992 г., Копенхаген подписа през 1993 г. негова олекотена версия с четири изключения, които разрешават на Дания да не участва във важни области като отбраната или общата валута. Тези изключения, разбира се, ще бъдат спазвани, но Дания ще председателства и срещите по тези проблеми, отбеляза датският министър по европейските въпроси Николай Вамен.

Хеле Торнинг-Шмит увери, че Дания ще се постарае да е "мост между 17-те и 27-те", за да не се задълбочи пропастта между еврозоната и страните от ЕС извън нея. Тази задача ще е трудна, тъй като авторитетът на ротационното председателство запада, след като Договорът от Лисабон учреди поста постоянен председател на Европейския съвет, а Великобритания напусна масата за преговори на 9 декември, което усили заплахата от разпадане на Европа. Вамен заяви, че би желал Великобритания да остане "много активен член на европейското семейство" и отбеляза, че "ще трябва да се намерят конкретни решения на конкретни проблеми".

Дания ще трябва също така да стане арбитър на традиционно многобройните разногласия в бъдещите преговори по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. Тези преговори не плашат Торнинг-Шмит. Тя заяви, че договарянето е "датски специалитет" и припомни, че нейното правителство е трипартийна коалиция от социалдемократи, социалисти и социаллиберали. Датското председателство ще си постави за цел и създаването на нови работни места и подобряване на растежа с инвестиране във възобновяеми енергоизточници.

Копенхаген ще се постарае също да създаде нови възможности за европейските компании с договаряне на търговски споразумения с Япония, Канада, Индия и Тунис. По останалите въпроси програмата на Дания като цяло е продължение на тази на досегашния ротационен председател Полша, например по-добрата интеграция на общия пазар чрез развиване на европейските транспортни инфраструктури и създаването на дигитален общ пазар.

Друг приоритет ще е продължаването на усилията за подобряване на граничния контрол на ЕС и овладяване на имиграцията. Дания има една от най-рестриктивните имиграционни политики в Европа, въведена от предишни десни правителства под натиска на популистката Датска народна партия. Тази политика бе променена само отчасти от левоцентристкото правителство на Хеле Торнинг-Шмит.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bigman avatar :-|
    BGman1
    • - 16
    • + 2

    Датските социал комунета поемат ръководството и на всичкото отгоре не са и в еврозоната...оптимизма ми за ЕС се изпари...поне за първите шест месеца на годината...

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 4

    Като не могат социалните фашета в ЕС да се оправят вече една година, ще трябва комунетата да им набият лабавите обръчи....

    Нередност?
  • 3
    omniam avatar :-|
    omniam
    • + 3

    Айде успех!

    Нередност?
  • 4
    kableshkov avatar :-|
    kableshkov
    • - 3
    • + 6

    Бигмен, явно си доста просто момче, като имаш предвид колко са богати датчаните точно благодарение на социалдемократите.

    П.С Държавите в Европа с леви правителства са 11, но явно вестниците на Прокопиев не обичат да признават такива неща.

    Нередност?
  • 5
    arestuvan avatar :-?
    arestuvan
    • + 1

    Некой другари тук, требе да си сверят часовниците с европеското време, за да не пишат щуротии.

    Социалистическите правителства в западните държави, нямат НИЩО общо с измислените БГ социалистически правителства с комунистическо посттоталитарно мислене, къдет БКП беше преименувана в БСП, но говедата останаха или по нашенски Same Shit Different Day.

    Значи, другари, да го кажем и малко по иначе за инакомислещите във форума: Ако върху една бутилка с надпис "Ком Кола", залепим друг етикет - "Соц. Кола" - ще промени ли вторият етикет химическия състав на колата?! (За домашно)
    Лема: За БГ Соца иде реч LOL

    Нередност?
Нов коментар