Потъването на еврото

Слабата единна валута не е голяма утеха за европейските износители

Валутното хеджиране, разходите в долари и потенциалното влошаване на икономическата криза стоят на пътя на европейските износители и възможността им да се възползват от слабото евро, пише в свой анализ "Ройтерс".

От края на октомври единната европейска валута загуби 10% от стойността си спрямо долара заради дълговата криза в еврозоната. На теория това би трябвало да е добра новина за износителите, които разчитат на американския пазар, тъй като би трябвало да извлекат полза от това, че произвеждат в евро, а продават в долари. Всъщност обаче има няколко причини, поради които те може да не получат така желаните печалби. "Ройтерс" ги разглежда една по една:

Валутното хеджиране

Повечето компании, които отчитат печалбите си в евро, но продават и в долари, купуват евро, за да се застраховат срещу резки движения във валутните курсове. Макар че тези валутни позиции могат да бъдат коригирани, ако еврото поевтинее, при използването на хеджирането е нужно известно време, за да се отрази операцията на корпоративните печалби.

Разходите в долари

Вторият фактор е, че много компании, които продават голяма част от продукцията си в САЩ, се сблъскват и с големи разходи в долари. Например "Сименс", чиято централа се намира в Мюнхен, генерира 20% от продажбата на основната си линия продукти на американския пазар, което го прави изключително важен за компанията. Все пак обаче 16% от служителите на "Сименс" са наети в Щатите и освен това има допълнителни разходи в долари, като различни суровини и компоненти. Друга такава компания е френската "Дасо", която реализира 36% от продажбите си в долари, но и 40% от разходите й са в същата валута.

Глобалният растеж

В автомобилния сектор немски компании като "Даймлер" и БМВ би трябвало да са сред основните печеливши от слабото евро, ако обаче търсенето продължава да е същото. Но какви са шансовете търсенето да не спадне и еврото да си остане на същото ниво? Икономиката в еврозоната едва отбеляза растеж през последните четири месеца на миналата година, а сривът на доверието в бизнеса и забавеният ход на индустрията са знак за предстояща рецесия. Ако това стане, влиянието на едно продължително свиване върху глобалния растеж ще изяде печалбата на износителите от слабото евро.

Бенефициентите

Все пак някои продукти ще печелят от ниския курс на единната европейска валута. Такъв ще е например фармацевтичният сектор. Износителите на луксозни стоки пък ще извлекат печалба от по-стабилната американска икономика, когато  евентуално Европа изпадне в рецесия. Друг облагодетелстван ще е космическият и отбранителен конгломерат EADS, чийто акции поскъпнаха с 38% през 2011 г.

А междувременно ...

Докато единната европейска валута може да падне до ниво от 1.20 долара за евро, то вече са налице доказателства, че американската икономика се подобрява и това заздравява зелената валута, пише "Ройтерс". В същото време се очаква дълговата криза в еврозоната да се задълбочи, преди нещата да се подобрят. Според Стийв Бароу от Standard Bank е "задължително условия еврото да падне, за да ни извади от бъркотията", тъй като това все пак може да съживи растежа. По думите му въпросът е дали еврото ще продължи да пада малко по малко, или рязко ще се обезцени. До последното може да се стигне, ако Гърция излезе от еврозоната или кредитният рейтинг на ключови страни като Франция бъде понижен.

В понеделник еврото стигна до най-ниското си ниво от 16 месеца насам и се продаваше срещу 1.2666 долара. За по-малко от седмица то поевтиня с над 3%. Според прогнозите на икономиста Стефан Гало от Schneider FX, направени пред "Ройтерс", единната валута ще продължава да пада до около 1.2300 – 1.2450 долара и после ще се съживи, ако допуснем, че излизането на Гърция от еврозоната бъде избегнато. Еврото може да се покачи, ако се появят сигнали за подобряване на германската икономика. Други анализатори обаче предвиждат, че еврото може да остане евтино, дори и доларът да има проблеми.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zoroaster avatar :-|
    zoroaster
    • + 7

    Не знам защо се всява такава паника, че еврото поевтинява. Ако не се лъже, когато стартира еврото обменния курс беше 1.17. А сега ако паднело до 1.20 щял да настъпи едва ли не катаклизъм.

    Нередност?
  • 2
    aron25 avatar :-|
    aron25
    • - 8

    До коментар [#1] от "zoroaster": То, ако стигне наистина до 1.00 ще е велик успех за еврото..ама няма да стане така. еврото ще се обезцени до половин долар и тогава ще го премахнат като разменна единица. Не се знае само кога. Но, няма път назад, еврото е осъдено на смърт.

    Нередност?
  • 3
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 1
    • + 5

    Не знам само, защо се очаква еврото да падне рязко при напускане на Гърция. Според мен ще стане точно обратното - Европа ще се освободи от воденичен камък, и еврото би тръгнало нагоре.

    Нередност?
  • 4
    byivan avatar :-P
    2leva

    "Американската икономика се подобрява и това заздравява зелената валута" - това сигурно е някаква нова американска мечта !

    Въпросното заздравяване ще стане в момента, в който се премине от долар към някоя нова световна валута, тогава поне сметките ще се изравнят с нов старт и ще се види колко е здрав.

    Едва ли най-задлъжнялата държава/икономика може вечно да бъде най-здравата икономика - както върви на практика Китай задмина Русия, Германия, после Япония и сега гони Щатите.

    Нередност?
Нов коментар