🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лагард: Може и държави кредитори да участват в "подстрижката" на гръцки дълг

Шефът на МВФ настоя двата спасителни фонда за Европа да се обединят

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард    ©  Thomas Peter
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард    ©  Thomas Peter

Държавите и Европейската централна банка (ЕЦБ), които притежават гръцки облигации, може да претърпят също загуби, участвайки в "подстрижката" на притежавания от тях дълг, ако сделката с частните държатели не е достатъчна. Това заяви в сряда управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, цитирана от "Ройтерс", като уточни, че това може да се наложи, за да се достигне нивото на зъдляжнялост на Гърция устойчиво и управляемо ниво.

Разговорите с частните кредитори засега удариха на камък, след като в понеделник министрите от еврозоната отхвърлиха исканията им за 4% лихва по новите облигации, които трябва да заменят съществуващия дълг.

Гърция отчаяно се нуждае от сделката, за да си осигури средствата от спасителния план на МВФ и ЕС, възлизащи на 130 млрд. евро, преди падежа на облигации за 14.5 млрд. евро през март.

Шефът на Международния институт по финанси (IIF) Чарлз Далара, който преговаря от името на частните облигационери, в момента е в Париж, за да обсъди с тях последното развитие в разговорите.

"Ако гръцкият дълг не падне до устойчива нива след сделката с частния сектор, ще трябва и държавните да участва в преструктурирането", каза Лагард.

Предполага се, че ЕЦБ държи 40-45 млрд. евро гръцки дълг в портфейла си, закупени при спорната програма за изкупуване на облигации от вторичния пазар, за да се оказва подкрепа на затруднените държави. Базираната във Франкфурт банка обаче изключи възможността да участва в преструктурирането на гръцкия дълг.

Лагард също така настоява ЕС да обедини EFSF (временния спасителен фонд) и ESM, който е постоянен механизъм за финансова помощ. Като целта според нея е да се стимулира създаването на собствена защитна стена, която да спре заразяването на други страни от Гърция.

"Ако двата фонда се обединят, това ще изпрати много силен знак за доверието в Европа", каза Лагард по радио Europe 1 в сряда.

Френската страна твърди, че комбинирането на двата механизма може да подсигури ефективно финансов ресурс за отпускане на заеми от поне 750 млрд. евро. Германският канцлер Ангела Меркел обаче се противопоставя на тези призиви.

"Ако се вземат правилните решения през следващите седмици, не само в еврозоната, където положението е най-критично, но също и в САЩ, Япония и в големите нововъзникващи икономики, краят на 2012 г. ще бъде по-добър от началото", каза Лагард. "Но само ако се вземат правилните решения."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 2
    • + 3

    Тази жена е решила да прочете класиците от Адам Смит, през Маркс до Кейнс :-)

    и да ги приложи на практика :-)

    Най сетне някой публично да заяви,че 'пострижка' на частния дълг е недостатъчна за стабилно равнище в Гърция. Минимум е нужно опрощаване на 75 % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 2
    peshokev avatar :-P
    peshokev
    • + 7

    Като ги гледам как треперят горките, едните записват нов дълг, другите отписват стар дълг и ми става едно леко на душата че, съм беден човек.

    Нередност?
  • 3
    erebus avatar :-P
    'ΕΡΕΒΟΣ
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "kardinalat":

    Гола глава е най-добре !:)

    Нередност?
  • 4
    valeryslavov avatar :-|
    Алесис
    • - 2
    • + 3

    "Базираната във Франкфурт банка( ЕЦБ )изключи възможността да участва в преструктурирането на гръцкия дълг." Е , как така частните кредитори ще отпишат 75 % на този етап , а после и 100 % ,а ЕЦБ - няма ?! Всички да отпишат максимално и веднага да дадат нови заеми , че Гърците не са свикнали на затегнати колани .

    Нередност?
Нов коментар