🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оли Рен: Ще са нужни още пари за Гърция

Дори след сделката с частните кредитори, Гърция няма да може да сведе дълга си до 120% от БВП без допълнителна помощ от ЕС и МВФ

Оли Рен признава, че 130-те млрд. евро от втория спасителен пакет за Гърция вероятно няма да са достатъчни
Оли Рен признава, че 130-те млрд. евро от втория спасителен пакет за Гърция вероятно няма да са достатъчни
Оли Рен признава, че 130-те млрд. евро от втория спасителен пакет за Гърция вероятно няма да са достатъчни    ©  Reuters
Оли Рен признава, че 130-те млрд. евро от втория спасителен пакет за Гърция вероятно няма да са достатъчни    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисарят по икономически и парични въпроси на ЕС Оли Рен заяви, че ще са необходими допълнителни публични средства, за да се компенсира недостигът във втория спасителен план за Гърция, след като частните кредитори се съгласят да поемат част от загубите, съобщава Reuters. Пред агенцията Оли Рен казва, че правителствата от еврозоната и институциите на ЕС ще трябва да покрият разликата, така че публичният дълг на Гърция да бъде намален до около 120% от БВП до 2020 г.

Рен очаква в близките Атина да постигне споразумение с частните кредитори, чрез което те да приемат доброволно отписване на част от гръцките облигации. "Съвсем близо сме до сделка между Гърция и частния сектор, за предпочитане е да бъде постигната още през януари", заявява той. След това ЕС и Международният валутен фонд ще могат да актуализират анализа си за дълговата устойчивост на Гърция, така че да определят какви допълнителни средства ще са нужни, за да бъдат постигнати поставените цели за намаление на дълга.

"Подготвяме пакет, който ще проправи пътя за устойчиво решение за Гърция, и в този пакет, въз основа на ревизирания анализ за устойчивостта на дълга, е вероятно да бъде заложена нужда от по-голямо финансиране от публичния сектор, но няма да е нещо драматично", заявява еврокомисарят. Запитан дали Европейската централна банка ще поеме част от загубите, Оли Рен коментира, че не иска да говори от името на ЕЦБ. Той обаче уточни, че решението ще бъде взето "от правителствата и европейските институции". Единствената европейска институция, която притежава гръцки дълг е ЕЦБ, припомня Reuters.

Това е първото официално изказване, в което се твърди, че линията от 130 млрд. евро за втория спасителен план за Гърция може да бъде премината. Според европейски длъжностни лица, цитирани от Reuters, частните кредитори може да се съгласят и на по-ниска лихва за новите гръцки облигации, които ще заменят сега притежаваните от тях. Според гръцката преса ръководителят на Института за международни финанси Чарлз Далара, който води преговорите от страна на частния сектор, може да предложи лихва от 3.80%. В началото на седмицата частните кредитори обявиха, че са направили "последната" си оферта към Гърция, която е за 4% годишна лихва на новите облигации.

Дори с по-ниска лихва обаче, съотношението на гръцкия дълг към БВП ще бъде около 125-127% през 2020 г., което е над заложената цел от 120%. Разликата, която възлиза на около 12-15 млрд. евро, ще трябва да бъде покрита от официалните кредитори.

Вчера управляващият директор на МВФ Кристин Лагард също заяви, че държавите кредитори на Гърция и Европейската централна банка може да претърпят също загуби, участвайки в "подстрижката" на притежавания от тях дълг, ако сделката с частните държатели не е достатъчна. Тя обясни, че това може да се наложи, за да се достигне нивото на зъдляжнялост на Гърция устойчиво и управляемо ниво.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peshokev avatar :-P
    peshokev
    • + 12

    Братя гърци, евала, хич и не смятайте да се променяте...харченето на огромни суми пари взети на заем, ви гарантира 100% спасение при невъзможност да ги върнете.

    Нередност?
  • 2
    visokrus..... avatar :-|
    visokrus.....
    • + 10

    Някой да ми каже къде да отида и да си обърна джобовете!

    Нередност?
  • 3
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • + 5

    Всъщност Гърция никога няма да може да покрие изискванията за дълг от 120% от БВП. Просто е - старите кредити се погасяват с нови кредити. Те също се олихвяват...

    Нередност?
  • 4
    alexsilver avatar :-?
    alexsilver
    • - 1
    • + 2

    "...Пред агенцията Оли Рен казва, че правителствата от еврозоната и институциите на ЕС ще трябва да покрият разликата, така че публичният дълг на Гърция да бъде намален до около 120% от БВП до 2020 г...."

    А така! Банките опрощават, правителствата от еврозоната покриват разликата, а гърчолята играят сиртаки и се наливат с "Узо". Бравос на тях!
    Ум царува, ум робува, ум патки пасе... ;)

    Нередност?
  • 5
    pezar avatar :-|
    Za Zo

    Ааааа и аз започвам да ям и пия от сега . Давайте братя Българи дамаджаните и всичките прасета на мезета .То се е видяло че по -арно на маса да работиш нели като изоглавен да бачкаш и пестиш.

    Нередност?
Нов коментар