🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел отхвърли офертата на частните кредитори за гръцкия дълг

Финансовите министри не приемат исканията на облигационерите за лихва от 4%

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер обяснява на гръцкия си колега Ванизелос защо офертата не е била одобрена.
Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер обяснява на гръцкия си колега Ванизелос защо офертата не е била одобрена.
Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер обяснява на гръцкия си колега Ванизелос защо офертата не е била одобрена.    ©  Yves Herman
Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер обяснява на гръцкия си колега Ванизелос защо офертата не е била одобрена.    ©  Yves Herman
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите министри от еврозоната отхвърлиха предложението на частните кредитори за преструктурирането на гръцкия дълг, съобщи Ройтерс. И призоваха преговарящите страни за нови срещи.

Министрите заявиха, че не може да приемат исканията на облигационерите за лихва от 4% за новите ДЦК, които се очаква да бъдат издадени в замяна на сегашните.

Банките и други частни институции, представени в преговорите от Института за международни финанси (IIF), заявиха, че 4% е лихвата, под която не могат да паднат, ако приемат отписване на 50% от гръцкия дълг.

Гърция от своя страна обяви, че не е готова да плати купон над 3,5%, като по този начин финансовите министри подкрепиха позицията на Атина. Тя беше подкрепена от МВФ.

Председателят на Еврогрупата, Жан-Клод Юнкер каза, че Гърция трябва да преследва сделка с частните облигационери при лихва под 4 на сто. Финансовите министри искат средната лихва по новите облигации, издавани за намаляване на гръцкия дълг, да бъде под 3.5 на сто - доста по-ниска от тази, която предлагат представителите на частните кредитори, посочва Асошиейтед прес.

"Министрите поискаха от гръцките си колеги да продължат преговорите за намаляване на лихвата до 4 на сто за целия период, което предполага, че цената ще падне и под 3.5% преди 2020 г.", отбеляза Юнкер. Той уточни, че лихвата от 3.5 на сто е средна за периода до 2020 г.

Той говори в ранните часове във вторник след снощната среща на финансовите министри от еврозоната, продължила осем часа.

Целта на преструктурирането е Гърция да намали задълженията си с около 100 млрд. евро ($ 129 млрд.), като дългът спадне от 160% от БВП до 120% до 2020 г. Това ниво, според ЕС и МВФ, е по-управляемо в условия на забавяща се гръцка икономика. Спасителните заеми от еврозоната и МВФ за Атина се очаква да бъдат до 130 млрд. евро при успешна сделка за дълга.

Рисковете

Разногласията между страните обаче увеличават риска, че Гъция ще стигне до доброволна сделка за преструктуриране на задълженията си, което пък може да има тежки последици за финансовите пазари.

Преговорите за участието на частния сектор в преструктуриранета на гръцкия дълг се водят от седем медеца, но досега не се довели до почти никакъв конкретен резултат, припомня агенцията. Неуспехът заплашва Атина да изпадне във фалит през март, тъй като тогава трябва да изплати облигации на стойност 14.5 млрд. евро.

Въпреки неприеманета на офертата от страна на финансовите министри, еврокомисарят Оли Рен каза, че очаква да има сделка с частните кредитори "в рамките на дни".

Според източници на Ройтерс Гърция смята да представи до 13 февруари окончателно предложение за намаляване на част от дълговете си към частните кредитори. "Преговорите с частния сектор ще продължат интензивно с цел да бъде представено официално предложение до 13 февруари",

посочили източници от финансовото министерство, пожелали анонимност, пред Ройтерс.

Еврозоната поиска от Гърция нови бюджетни ограничения

Министрите на финансите на страните от еврозоната поискаха Гърция да изработи нова програма за бюджетни ограничения, за да намали дефицита, обяви още Юнкер. "Приканваме гръцкото правителство и тройката - Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка, да се споразумеят възможно най-бързо по главните параметри на нова програма за амбициозни реформи в бюджета", каза Юнкер.

Еврото и борсовите индекси надолу

Реакцията на пазарите беше очаквана - еврото падна от триседмичния си връх във вторник, а европейските борси отвориха с понижение.

Паневропейският индекс FTSEurofirst 300 започна търговията със спад от 0.7 процента, до 1040.97 пункта. Показателят MSCI пък се понижи с 0.2%. Към 11.45 часа българско време търговията в Лондон се движи надолу, като FTSE 100 отстъпва с близо 0.55 на сто. Във Франкфурт DAX се понижава с 0.64 на сто, а френският индекс CAC 40 - с 0.76 на сто.

Договорът за пакта за стабилност беше одобрен

Министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната, към които по-късно се присъединиха министрите от останалите 10 страни от ЕС, одобриха снощи договор за създаване на бъдещия Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ). Той ще има собствен фонд от 80 млрд. евро и ще бъде на разположение на страните, ратифицирали пакта за строга бюджетна дисциплина.

Текстът определя правилата за действие на ЕСМ, който ще замени досегашния Европейски фонд за финансова стабилност (ЕСФС). За да получат финансова помощ от ЕСМ, държавите трябва да са ратифицирали пакта за затягане на бюджетната дисциплина в еврозоната, който предстои да бъде приет на 30 януари и подписан в началото на март.

В преходния период от една година между влизането в сила на ЕСМ през юли 2012 и отпадането на ЕСФС в средата на 2013 г., комбинираният им капацитет за отпускане на заеми ще бъде 500 млрд. евро, но този таван може да бъде преразгледан до влизането в сила на ЕСМ, гласи текстът.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 7

    Маса време загубиха Меркозето, маса....
    Все едно спекулантите ще пият една студена гола вода в Гърция, ама защо се мотаят толкова време?

    Нередност?
  • 4
    peshokev avatar :-|
    peshokev
    • - 5
    • + 9

    До коментар [#3] от "boby1945":
    Забелязваш ли, проблема им са само частните кредитори. Всички останали, явно са казала "да, няма проблем ние сме на държавна заплата, а и парите не са наши". Каква работа имат ЕС и МВФ да договарят условия по преструктуриране на държавен дълг на уж СУВЕРЕННА държава, вместо правителството на Гърция? (въпроса ми е риторичен)

    Нередност?
  • 5
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • + 9

    До коментар [#4] от "peshokev":

    Би следвало под "частни кредитори", които държат гръцки ДЦК, да се разбират: банки, в които държавата е миноритарен собственик; хедж фондовете; всякакви инвестиционни фондове и корпорации; частни пенсионни и осигурителниш фондове; застрахователни компании, фирми и частни лица. Може би пропускам някоя категория, но смисълът на "частни" е тези, които не са свързани с правителства и национални банки, които също могат да купуват чужди ДЦК.
    Играта с дълга на Гръцката република не лежи на иконоимическа логика, защото ако беше така, държавата преди години да е обявила неплатежоспособност. Гръцката драма е политика от високите етажи, където икономиката не е критерии. Едни големи пари могат да се пожертват, за да се запази стратегически приоритет. Разбира се, за тези неща по вестниците нищо не пишат. А и за условните Йоргос и Катерина на никого не му пука.

    Нередност?
  • 6
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • + 6

    До коментар [#4] от "peshokev":

    Изивинявай, пропуснах отговора на реторичния ти въпрос: имат, защото наливат милиардни кредити в една система, която не работи добре, и която не им гарантира възвращаемост. А тоава със суверинитета е вече остаряло понятие, което замина в историята заедно с националната държава, която го роди.

    Нередност?
  • 7
    anagor avatar :-|
    ANAGOR
    • - 1
    • + 1

    [quote#4:"peshokev"](въпроса ми е риторичен) [/quote]

    И доста комичен.

    Нередност?
  • 8
    peshokev avatar :-|
    peshokev

    До коментар [#5] от "gospodin D.":
    До коментар [#6] от "gospodin D.":
    Съгласен съм, нищо ново не ми казваш. Коментара ми по-горе беше, саркастичен.

    Нередност?
  • 9
    siolen avatar :-P
    siolen
    • + 7

    Ето едно решение:
    1. Гърците гарантират 3,5% лихва - това е ОК за тях.
    2. Кредиторите получават 4% лихва - това е ОК за тях.
    3. Франция и Германия плащат 1% лихва над гръцката и решават кризата - това е ОК за тях.
    4. Аз получавам "излишните" 0,5% като комисионна за съвета - това е ОК за мен !

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4

    До коментар [#4] от "peshokev":частите кредитори са спекулирали с гръцки ценни книжа и по правилата на капитализЪма, спекуланта трябва да пере пешкира, например чрез отписване на 50-80% от дълга ..... и някаква компенсация от остатъка (за това за което се джавкат днес 30% дълг ама при 5% искат спекулантите, тези дето ги разбира казват 3% - щото е сигурен бизнес да цоцаш от държавни облигации)

    Не "частните" кредитори са държавни или специални банки като ЕБРД, Ексим, СБ, които като се изяснят нещата, каквото става в момента, ще управляват процеса на възстановяване на Гърция, ще й набиват чемберите, в случая, и ще си възстановят практически всичко, ама след години, пак въртейки нечии други парета ..... тези не "частните" кредитори, чрез горният процес, наред със стабилизацията на пазарите, правят възможна и малката компенсация за нефелните спекуланти..... Щото иначе без нищо, ще се държат за масата....

    Нередност?
Нов коментар