🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ запази нивото на основната лихва

Вниманието на финансовите пазари се пренасочено върху това дали банката е готова да помогне на Гърция да се справи с финансовите си проблеми и опасността от фалит

Европейската централна банка (ЕЦБ) задържа основната лихва без промяна на ниво от 1%, предадоха световните агенции днес. Банката предприе ход "изчакай и виж", след като напоследък някои икономически доклади предложиха, че еврозоната може да е преодоляла най-лошия си спад. Така вниманието на финансовите пазари ще бъде пренасочено върху това дали банката е готова да помогне на Гърция да се справи с финансовите си проблеми и опасността от фалит.

"Това беше очаквано", казва икономистът Карстен Брзески от ING. "Всички очи са вперени в Гърция и ролята на ЕЦБ", добави той.

В сряда лидерите, които определят политиката на ЕЦБ, останаха разделени по отношение на приноса на банката към преструктурирането на гръцкия дълг, отбелязва Reuters, като се позовава на свои източници.

Някои от тях не са съгласни банката да участва в поделянето на тежестта от преструктурирането, подари опасенията, че така ще се намали натиска върху Атина да се съгласи за намаляване на разходите си. ЕЦБ е и "заложник" на Договора от Маастрихт, който забранява на централната банка да финансира правителства.

Според някои анализатори банката може би ще е по-склонна да не прави промени на основната лихва и през март.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat

    Април ще свалят.

    Нередност?
Нов коментар