🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първите 100 дни на Марио Драги - прагматични решения и печелене на време

Новият управител на ЕЦБ опроверга очакванията, че ще ръководи консервативно

Марио Драги наследи успешно Жан-Клод Трише на върха в ЕЦБ.
Марио Драги наследи успешно Жан-Клод Трише на върха в ЕЦБ.
Марио Драги наследи успешно Жан-Клод Трише на върха в ЕЦБ.    ©  Kai Pfaffenbach
Марио Драги наследи успешно Жан-Клод Трише на върха в ЕЦБ.    ©  Kai Pfaffenbach

Миналия ноември, когато встъпилият току-що в длъжност като председател на ЕЦБ Марио Драги покани на обяд 25 изпълнителни директори на водещите европейски банки, се усещаше чувството на страх и пазарите бяха парализирани от ескалиращата криза с държавните дългове. "Важното е да се възстанови доверието", каза тогава Федерико Гицони, главен изпълнителен директор на UniCredit, пред "Файненшъл таймс", преди да замине за срещата във Франкфурт.

Какви бяха обещанията

ЕЦБ няма да подкрепя финансово правителствени харчове, обяви тогава Драги, а програмата за изкупуването на държавни облигации, започната от предшественика му Жан-Клод Трише, ще бъде строго ограничена. Нещо повече, той призова политиците да разрешат кризата чрез различни мерки, включително и фискални ограничения. Той е напълно наясно с политиката на банката и е наистина предпазлив, за да не разстрои допълнително скептичните лидери на Германия и Бундесбанк, които са и без това крайно загрижени за рискове пред ЕЦБ, припомня "Файненшъл таймс".

Прагматичните решения

Ефектът от дългосрочната операция по рефинансиране (Long-term refinancing operation - LTRO), одобрена от ЕЦБ на 8 декември, е драматичен. Точно преди Коледа 523 банки взеха на заем общо € 489 млрд., което е еквивалент на около 5% от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Така стана ясно, че Драги е способен да взема бързи и прагматични решения. Наистина кризата е далеч от разрешаването си, а гръцката задлъжнялост все още може да потопи доверието към еврозоната. Но Драги се оказа в състояние да печели време. "Всички смятаха, че Драги ще е консерватор, но той ги опроверга", каза Мартин Люк от UBS Франкфурт.

С един удар ЕЦБ предостави на банките средства за рефинансиране, с които през следващите три години да покрият увеличаващите се разходи по облигации, което може да се окаже и повратната точка в борбата с кризата. Това действие върна доверието на финансовите пазари и доведе до спад в разходите по заемите за някои от засегнатите от кризата страни. На Световния икономически форум в Давос миналия месец Марио Драги каза, че с действията си ЕЦБ "предодвратила огромна, огромна кредитна криза".

Щедростта не е достатъчна

Въпреки щедростта на ЕЦБ за осигуряване на ликвидност, банките в еврозоната все още трябва да предоставят обезпечение при набирането на средства, а уловката по схемата на Драги е, че националните централни банки ще трябва да понесат рисковете. Така че, ако банка, взела заем от ЕЦБ, изпадне в беда, загубата й няма да бъде подпомогната от други страни в еврозоната, каквато е сегашната практика.

А успехът на операцията е още по-изненадващ, защото пазарите и политиците от еврозоната първоначално не схванаха значението й, тъй като се бяха фокусирали върху програма за купуване облигации на Трише, започнала още през май 2010 г. И въпреки коментарите на Драги, че ще намали тези изкупуванията, всички очакваха да ги повиши.

Драги има сериозни резерви към покупките на облигации

В действителност, Драги има сериозни резерви към операциите за покупки на облигации, тъй като, положителните ефекти са краткотрайни. А и празните обещания за реформи, подобни на даваните от тогавашния премиер на Италия Силвио Берлускони, както и постоянното пазарене с политици, тегнат на имиджа на уж независимата централна банка.

Имаше, разбира се, и друга причина за скептицизма на Драги към покупките на облигации - Бундесбанк ги припозна като операции, нарушаващи европейската забрана за финансиране на правителства и водещи до фискалната разпуснатост. Затова той трябваше да намери друг начин за спасението на еврозоната. Като международният натискът от последните дни да опрости и преструктурира купените по тази програма гръцки облигации само потвърждава правотата му.

Как  ще се връщат парите

Някои остават притеснени какво ще се случи през трите години и в края на този срок, когато средствата ще трябва да бъдат връщани от банките. Опасността от инфлация и бъдещи финансови балони продължава да съществува. Същественото в случая е, че Бундесбанк почти не се съпротивляваше на отпускането на тригодишните кредити и засега не правят опити да блокират плана на Драги.

Рационализаторският подход на управление на Драги е отражение на годините, в които той работи като банкер в Goldman Sachs между 2002 и 2005 г. Той предпочита откровения и точен изказ и държи на комуникациите с обществеността.

Но акцентът сега е върху втория тригодишен LTRO, който ще започне в края на този месец, а банкери отчитат, че търсенето може да бъде два пъти по-голямо отколкото през декември.

Предизвикателствата се увеличават

Водени от германския канцлер Ангела Меркел, политиците от еврозоната се споразумяха за единни фискални правила, за да наложи дисциплина върху харчовете. И дори ако гръцката криза бъде успешно управлявана, ЕЦБ може да се наложи да намали лихвените проценти допълнително, за да се избегне дълбока рецесия на еврозоната или вредните дефлационни процеси.

Структурни слабости на много от икономиките в еврозоната и пропуските още от въвеждането на единната валута остават хронични. Тригодишниите LTRO действат само като "болкоуспокояващо", предупреждава Йорг Крамер от Commerzbank във Франкфурт. И макар че Драги се опитва да си изгради репутацията на предпазлив човек, действията му засега показват друго. Както Крамер добавя: "Винаги е по-добре да погледнем какво правят хората, а не това, което казват".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 3

    "Макаронаджия" може да се окаже комплимент :-)

    Нередност?
  • 2
    meanmoonshiner avatar :-|
    meanmoonshiner
    • - 1
    • + 2

    Не може да се отрече, че планът на Драги сработи. Особено като се погледне на какви нива се извършва финансирането на Италия и Испания към днешна дата. Явно е, че банките ползват кредитите и купуват суверенен дълг.

    Нередност?
  • 3
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 2

    Г-н Марио Драги, каквото и да прави в рамките на свои пълномощия - не може да отстрани кризата, защото същата се развива поради наличие на конкретна държавна финансова грешка.

    Днес проблемът е, че съответни държавни финансови управления не се съобразяват с разлика между качества на "Незлатни" спрямо "Златни пари" и това поведение подсигурява развитие на криза и съответни болезнени щети за хората.

    Нередност?
Нов коментар