🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Български уроци по демокрация за арабския преход

Откриването на тунизийското училище за политика по български модел е шанс за България да изгради добри връзки в Северна Африка

Tунис както и България в началото сега трябва да направи първите трудни крачки по пътя на прехода
Tунис както и България в началото сега трябва да направи първите трудни крачки по пътя на прехода
Tунис както и България в началото сега трябва да направи първите трудни крачки по пътя на прехода    ©  Reuters
Tунис както и България в началото сега трябва да направи първите трудни крачки по пътя на прехода    ©  Reuters

"Ще се опитаме да споделяме скромния ни опит – не да ви учим, не да ви напътстваме, просто да споделяме нашия опит" – така премиерът Бойко Борисов описа в неделя българския принос в откриването на тунизийското Училище за политика. Неприсъщата за министър-председателя скромност бе приета добре в първата страна от Арабската пролет – интерес към българската инициатива за споделяне на поуки от прехода определено има, а и приликите между двата периода на трансформация са достатъчно. Тунис, както и България преди 20 години, сега трябва да направи първите трудни крачки по пътя на смяна на авторитарно управление към същинска многопартийна демокрация - нова конституция, лустрация на сътрудниците на тайните служби, създаване на политическа култура на многопартийност...

За България възпитанието на политици с българско участие може да е шанс за възстановяване на позиции в един регион, в който страната е имала добри връзки преди, но сега те са загубени. От над 3000 чужди компании в Тунис сега действат едва 5 български. Политическото сътрудничество между двете държави е шанс то да прерасне и в икономическо, каза пред "Капитал Daily" Емна Джаблауи, която работи в института за хуманитарни науки в университета "Ал Манар" и помага в дейността на училището за политика. Ако България пък успее да стъпи стабилно в икономиката на Тунис, това може да й отвори пряк път и към другите пазари в арабския Магреб – държавите от Северна Африка, каза тунизийският секретар по международно сътрудничество Алея Битаеб на откриването на двустранен бизнес форум в понеделник.

По български модел, но не насила

"Горд съм, че можем да споделим опита си – не агресивно, не да го налагаме, а да го разкажем. Може би защото самите ние знаем уроците на нашия преход – демокрацията и промяната не може да бъдат наложени отвън, те могат да бъдат реализирани и изживени единствено отвътре", каза външният министър Николай Младенов преди началото на първата сесия на училището тази неделя. След това бяха предвидени срещи на външния министър с лидери на тунизийски политически партии, но не всички от тях се състояха. Въпреки това в залата, където лекции четоха Йордан Соколов и председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, останаха много тунизийци.  

Инициативата за подпомагане на държавите от Арабската пролет се роди през май 2011 г. на конференцията "Софийска платформа", организирана от Министерството на външните работи. Тогава в София присъстваха представители на правителствени и неправителствени организации, експерти и журналисти от Източна Европа и арабски държави. През юли 2011 г. министър Младенов посети Тунис заедно с председателя на управителния съвет на Българското училище за политика "Димитър Паница" Юлиан Попов, когато инициативата бе официално обявена пред медиите.

За модел на новото начинание е използвана методологията и програмата на БУП "Димитър Паница". Партньори в проекта са още неправителствените организации Холандски институт за многопартийна демокрация, DemoFinland (финландска организация за подкрепа на младежките партийни мрежи) и Тунизийския институт за международни и средиземноморски изследвания с директор Ахмед Дрис. Българското Министерство на външните работи подпомага тунизийското училище и с предоставяне на българска сграда в столицата Тунис за нуждите на училището.

Толерантност преди схватките "В началото на прехода политиците в България сами търсеха пътя си и се учеха от грешките си. Основен урок е повече толерантност и разбиране за постигане на идеалите на демокрацията. Сега вие имате уникалния шанс да извлечете опита за себе си", напомни Борисов на събралите се българи и тунизийци в неделя.

Толерантността наистина е много важна за крехката тунизийска дипломация и хората в училището за политика осъзнават това. На първите свободни избори в държавата спечелиха ислямистите, но те не получиха пълно мнозинство. Сред близо 20-те първи участници в училището са представени всички политически партии, които участват в конституционното събрание на Тунис, натоварено със задачата за изготвяне на нов основен закон. Това означава, че част от хората, от които зависи бъдещето на Тунис, ще бъдат обучавани с българско ноу-хау. Депутатите, повечето от които без никакъв политически опит преди това, ще бъдат поставяни в симулации на политически дебат, за да се научат как да отстояват позициите си, без да влизат в лични нападки. "Сега не говорим за конкретни политически възгледи", казва Джаблауи, която упорито отказва да сподели собственото си мнение за политическата сцена в Тунис в момента. "Не мога да си позволя да показвам пристрастия. Първо трябва да се научим всички да бъдем политици", допълва тунизийката, която не иска името й да бъде свързвано с някоя политическа партия, защото това ще повлияе и на реномето на училището. Въпреки нежеланието й да говори все пак долавяме, че тунизийката не е много доволна от надмощието на ислямистите.

Директорът на училището от тунизийска страна професор Ахмед Дрис, който преподава международни отношения в Тунизийския университет, също подкрепя изграждането на толерантност като първа идея на училището. "Важно е за новото поколение да разбере, че политическият живот не е свързан задължително с конфронтация и непоносимост. Те трябва да могат да работят заедно в интерес на страната. На първо време обаче трябва просто да съберем хората на едно място и да им обясним, че те трябва да бъдат единни, защото това младо поколение политици не е имало възможност да участва в политиката в страната, а предишното поколение е формирано в дух и условия на конфликт", каза Дрис за "Капитал Daily" по време на визитата му в София, където се запозна с колегите си от БУП "Димитър Паница".

Споделяне на опит и в други държави

Училището за политика по български образец обаче не е единственият проект, който България предвижда в държавите от Арабската пролет. Информиран източник на "Капитал Daily", пожелал да остане анонимен, споделя, че подобни инициативи се предвиждат и в Либия и Египет. В Либия обаче нещата са на още по-ранен етап, отколкото в Тунис. Поради липсата на политическа система през последните 42 години по време на управлението на Муамар Кадафи въпреки огромният ентусиазъм на хората, видян от българските представители, там работата трябва да започне от самото начало – да бъде обяснено каква е ролята на политическите партии, гражданското общество и неправителствените организации. Какво смятат египтяните ще проличи през март в София, където ще бъде проведен семинар като част от инициативата за предаване на опит "Софийска платформа".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geysh_pozitanski avatar :-|
    geysh_pozitanski
    • - 10
    • + 1

    Дай Боже да продадем някой дърт Миг, или дърт Калаш, или дърт БТР на арабските нови демокрации!
    А с паричките да купим някой Ф18, някой Абраам, някоя М16!

    Нередност?
  • 2
    rozablue avatar :-|
    rozablue
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "geysh_pozitanski":

    Няма да успеем. Тия работи само хиларито може да ги прави - да пробутва стари самолети за десетки и стотици хилряди долари,които ние сами да си ремонтираме

    Нередност?
  • 3
    pesheff avatar :-?
    pesheff
    • - 3
    • + 5

    добре че започват на чисто - нямат си ДС което разпределя едни куфарчета. Вероятно техният преход ще е по-успешен. Много ще ми е интересно когато тия студенти започнат да задават неудобни въпроси - като защо ББ има връзки със гангстери от 90те или защо не е правена лустрация в България?

    Нередност?
  • 4
    geysh_pozitanski avatar :-|
    geysh_pozitanski
    • - 8
    • + 4

    До коментар [#3] от "Пешката":

    Не ставай смешен!
    Кой няма "връзки" с гангстерите от 90? Покажи ми поне 1 човек, който е раждан преди 1980 и да няма връзка с гангстери!
    След като цялата държава беше гангстерска през 90 - всеки, който е бил над 20 просто няма как да не е имал връзки с тях!
    Проблемът е друг, а именно - колко време е необходимо на една държава щото законово да прекрати достъпа на гангстери и комунета до държавната софра!
    Ето тук се дъни ГЕРБ! Не, че не прави нищо, а че го прави бавно!

    А иначе - дори Исус Христос е бил свързан с фарисеите!

    Нередност?
  • 5
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • + 3

    Аз разговарях малко с Емна и Идрис - симпатични хора. Желая им успех, макар да знам, че неизбежно ще имат много проблеми.

    Нередност?
  • 6
    vyrnym.izezo avatar :-|
    vyrnym.izezo



    Капитал, мисля че ни се подигравате

    ''По български модел, но не насила'':))))))))))))))))))

    тези вярно ще страдат, ама защо им желаете най- лошото

    ако след 20 години се окажат с министър председател(не смея да си помисля за интелектуалното ниво на техния еквивалент) парламент, който в желанието си да контролира изпълнителната власт се е превърнал в неин(гов) секретариат. ако тогава още съществуваме, неминуемо ще ни нападнат

    Нередност?
Нов коментар